06/18/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

1812 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βρετανική Αυτοκρατορία.
1815 Η αποφασιστική μάχη του Βατερλό (στο σημερινό Βέλγιο) μεταξύ των Γάλλων (υπό τον Ναπολέοντα) και των Βρετανών, Γερμανών, Ολλανδών, κ.ά. (υπό τον δούκα του Ουέλινγκτον) λήγει με την ήττα των πρώτων.
1918 Γεννιέται ο Ιταλός οικονομολόγος Φράνκο Μοντιλιάνι, βραβευμένος με Νόμπελ το 1985.
1929 Γεννιέται ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.
1935 Βρετανία και ναζιστική Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, με την οποία επιτρεπόταν στη δεύτερη να συγκροτήσει πολεμικό στόλο σε αναλογία 35% της πρώτης (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν επιτρεπόταν έως τότε στη Γερμανία να διατηρεί πολεμικό ναυτικό).
1944 Ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Παλμίρο Τολιάτι καλεί το λαό σε ένοπλη εξέγερση κατά των φασιστών.
1947 Τίθεται σε ισχύ το περιβόητο Γ' Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν». Το Γ' Ψήφισμα όριζε, μεταξύ άλλων, πως «Οστις θέλων αποσπάση εν μέρος εκ του όλου της Επικρατείας ή να ευκολύνη τα προς τούτο το τέλος τείνοντα σχέδια, συνώμοσεν ή διήγειρε στάσιν ή συνεννοήθη με ξένους ή κατήρτισεν ενόπλους ομάδας ή έλαβεν μετοχήν εις τοιαύτας προδοτικάς ενώσεις τιμωρείται με θάνατον». Το Ψήφισμα στρεφόταν ξεκάθαρα κατά του ένοπλου αγώνα του λαού. Τα Εκτακτα Στρατοδικεία άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι πρώτες θανατικές καταδίκες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δεν άργησαν.
1953 Στον απόηχο της αιγυπτιακής επανάστασης του 1952, που στόχο είχε την κατάλυση της μοναρχίας και την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία, η Αίγυπτος ανακηρύσσεται Δημοκρατία, με πρώτο της Πρόεδρο τον στρατηγό Ναγκίμπ.
1954 Πραξικόπημα στη Γουατεμάλα ανατρέπει τον Πρόεδρο Γκούζμαν και εγκαθιδρύει στρατιωτική χούντα.
1971 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο, απειλεί με τη λήψη εναντίον του «οσωνδήποτε πικρών μέτρων» χρειαστούν, εάν δεν υποχωρούσε σε διάφορα θέματα που συζητούσε με τους Τούρκους για λύση του Κυπριακού ζητήματος.
1974 Πεθαίνει ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Ζούκοφ, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941 - 1945) και βασικούς στρατιωτικούς παράγοντες της Νίκης. Ο Ζούκοφ εντάχθηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων με την έκρηξη της Επανάστασης του 1917, μαχόμενος με τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα κατά των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956 - 1957), καθώς και υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ (1955 - 1957).
2010 Πεθαίνει ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1998).

«Εχει έρθει η ώρα σ' αυτό τον τόπο την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία και όχι οι μισθωτοί, όχι οι συνταξιούχοι, όχι οι αυτοαπασχολούμενοι...»!
Μόνο θράσος απέναντι στο λαό που υποφέρει δείχνουν αυτά τα λόγια του πρωθυπουργού στην προχτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι τα μέτρα που προτείνει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν «ακουμπούν» το λαό, αλλά μετατοπίζουν τα βάρη στην ολιγαρχία.
Κατ' επέκταση, επιχειρεί να πείσει το λαό ότι διαπραγματεύεται για τα δικά του συμφέροντα, προκειμένου να αποσπάσει συναίνεση στα μέτρα που συζητάει με τους δανειστές.
Θα ήταν αρκετή μία και μόνη ματιά στο κείμενο των «47+8» σελίδων του σχεδίου, που παρέδωσε η κυβέρνηση στους «θεσμούς», για να καταρριφθεί η προσπάθειά της να παραπλανήσει το λαό και να φέρει την πραγματικότητα στα μέτρα της.
Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ, η διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολόγηση των αγροτών με τους ίδιους ληστρικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το μάρμαρο της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» το πλήρωνε, το πληρώνει και θα συνεχίσει να το πληρώνει ο λαός.
Τίποτα απ' όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση δεν ισχύει. Ορισμένα παραδείγματα: Η κυβέρνηση καμώνεται ότι βάζει έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές, από τα οποία φιλοδοξεί να εισπράξει 1,2 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια.
Ταυτόχρονα, όμως, διατηρεί το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα Ταμεία, που απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από εισφορές 1 δισ. το χρόνο, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα το έλλειμμα των Ταμείων.
Η κυβέρνηση λέει ότι αυξάνει την εισφορά αλληλεγγύης για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Ωστόσο, οι όποιες αμελητέες αυξήσεις στα υψηλά εισοδήματα γίνονται για να χρυσωθεί το χάπι στο λαό και να αποδεχτεί τη διατήρηση της ειδικής εισφοράς, που θεσμοθετήθηκε πρώτη φορά για τα εισοδήματα του 2010 και συνεχίζεται ακάθεκτη.
Βεβαίως, εφάπαξ προσωρινά φορολογικά μέτρα σε επιχειρηματικούς ομίλους μπορούν να παρθούν - όπως έκανε και η κυβέρνηση Σημίτη τη δεκαετία του 1990 - δεν συνιστούν όμως καμιά αναδιανομή υπέρ του λαού.
Ακόμα πιο πέρα: Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αναδιανέμει τα φορολογικά βάρη, αλλά δε λέει κουβέντα για την προεκλογική της δέσμευση να φτάσει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, να αυξήσει τον κατώτερο μισθό, να δώσει τη 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.
Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν «ξέχασε» με το νόμο για τις 100 δόσεις να διαγράψει τις προσαυξήσεις από τα χρέη των μεγαλοεπιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε βέβαια της «διέφυγε» να ενσωματώσει νέες φοροαπαλλαγές για μερίδες της πλουτοκρατίας στο «μίνι φορολογικό» που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή.
Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολλά που αποδεικνύουν ότι η φορολογική πολιτική και αυτής της κυβέρνησης είναι ταξική και υπηρετεί το κεφάλαιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το σύνολο της πολιτικής της.
Για παράδειγμα, η υψηλή φορολογία στα λαϊκά εισοδήματα, τα επενδυτικά πακέτα που διεκδικεί η κυβέρνηση, οι παραπέρα ανατροπές σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους, δεν γίνονται για να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις, να αναπτυχθούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.
Γίνονται για να δοθούν στο κεφάλαιο νέα, άμεσα και έμμεσα προνόμια, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, για να επανεκκινήσει ο κύκλος της κερδοφορίας του. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να πληρώσει ο λαός το κόστος για την ανάκαμψη, όπως πλήρωσε την κρίση και εκεί αποσκοπεί το σύνολο της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η Αλβανία θέτει θέμα «μεσολάβησης ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα
Στη Βουλγαρία βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για διήμερη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Βούλγαρου ομολόγου του. Αξονας η προώθηση των θέσεων εγχώριων μονοπωλίων στη γειτονική χώρα και τα Βαλκάνια γενικότερα, καθώς αντίστοιχες επισκέψεις προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ και σε άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες, π.χ. σε Σκόπια, Βελιγράδι καιΠοντγκόριτσα, στο διάστημα 24-26 Ιούνη.
Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, πριν μερικές μέρες, πραγματοποιήθηκε (υπό την προεδρία του Ν. Κοτζιά) σύσκεψη με τους επικεφαλής των ελληνικών διπλωματικών Αρχών στις βαλκανικές χώρες, όπου συμμετείχαν οι πρέσβεις της Ελλάδας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς και οι επικεφαλής των Γραφείων Συνδέσμου σε Σκόπια και Πρίστινα. «Κατά τη σύσκεψη, αξιολογήθηκαν οι επιμέρους πολιτικές που αφορούν σε εκάστη χώρα των Βαλκανίων, καταστρώθηκε στρατηγική προώθησης των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τις χώρες αυτές και συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων» διαμηνύθηκε σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών.
«Διαμεσολάβηση» επικυρίαρχου στο Ιόνιο;
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, βέβαια, ένα από τα ζητήματα είναι το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις με τα Τίρανα και την αλβανική αστική τάξη, καθώς η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει ζήτημα χάραξης της συνοριογραμμής στο Βόρειο Ιόνιο, κομβικό ζήτημα για την έναρξη εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως θέλει η ελληνική πλευρά.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, ουσιαστικά ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι «πρόθυμη» να προχωρήσει στην «επίλυση» της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, με τα μέσα που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και τη «συνδρομή» ...επικυρίαρχου («ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα»)!
Ερωτηθείς αν η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή για το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος», καθώς, όπως υποστήριξε, «κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας». Εβαλε έτσι ανοιχτά ζήτημα άρνησης του δικαιώματος της Ελλάδας να προχωρήσει σε τέτοιες έρευνες.
«Είναι μια πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Απο την αρχή, ήμασταν πρόθυμοι για μεσολάβηση ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα» πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Με επιχειρηματίες στη Σόφια
Χτες, πάντως, στη Σόφια, ο Κοτζιάς συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τοΣυμβούλιο Ελλήνων Επιχειρηματιών Βουλγαρίας. Σήμερα προγραμματίζεται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μίτοφ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, όπου θα γίνει δεκτός από την πρόεδρο του σώματος, Τσέτσκα Τσάτσεβα, ενώ πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρ. Πλεβνέλιεβ.
Διαδοχικά ταξίδια στο Ισραήλ
Στο μεταξύ, τόσο ο Ν. Κοτζιάς όσο και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, προγραμματίζουν διαδοχικά ταξίδια στο Ισραήλ, μέσα στον Ιούλη, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να στήσει άξονες με τα ισραηλινά μονοπώλια, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Από τα ζητήματα που θα συζητηθούν, κυρίως στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, είναι η προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο στην Αθήνα, με επίκεντρο το ενεργειακό, την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των τριών χωρών, με την τουρκική αστική τάξη να αμφισβητεί φυσικά τα τέτοια δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, διεκδικώντας το δικό της μερίδιο από τα κέρδη.
Η δε επίσκεψη Καμμένου έρχεται στον απόηχο κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ, που έρχονται να υποβοηθήσουν την τέτοια συνεργασία και μέσω της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

«Απ' όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή», διαπιστώνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τη «νομισματική πολιτική 2014-2015».
Η ΤτΕ, ως μέλος του συστήματος των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, αλλά και με βάση τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου, τονίζει ότι «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης διαδικασίας, που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και -πιθανότατα- από την ΕΕ». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι όλα αυτά σημαίνουν «βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας» (...), με αποτέλεσμα «η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της νότιας Ευρώπης».
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας, κρίνει ως «κεφαλαιώδους σημασίας» τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να επεκταθεί ο αναγκαίος χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να προστεθούν«βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής». Πρόκειται, δηλαδή, για το μείγμα διαχείρισης της πολιτικής που επιδιώκει και η συγκυβέρνηση και προκρίνει η εγχώρια αστική τάξη, προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει και τα παρακάτω:
  • Δυσμενέστερες προβλέψεις για το ΑΕΠ: Εν μέσω αυξημένων αβεβαιοτήτων και περιορισμού της ρευστότητας, αποφεύγουν να κάνουν πρόβλεψη σχετικά με τους ρυθμούς του ΑΕΠ. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα γίνει εντονότερη το β' τρίμηνο του 2015, με τον «κίνδυνο η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης».
  • Εκροές καταθέσεων: Φτάνουν στα 30 δισ. ευρώ, στο διάστημα Οκτώβρης 2014 - Απρίλης 2015. Από αυτές, 4,4 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί σε τράπεζες του εξωτερικού,5 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, ενώ περίπου 15 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκονται στο εσωτερικό. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι καταθέσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό, αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος, έχουν προκαλέσει τηναύξηση των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία κατά 15 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν, η απόφαση στο Γιούρογκρουπ στις 20/2 παρείχε ένα «πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο επέδρασε θετικά στο κλίμα», ωστόσο η παράταση των διαπραγματεύσεων για την«εξειδίκευση του πλαισίου εξανέμισε την αρχική αισιοδοξία και η αβεβαιότητα επανήλθε εντονότερη».
  • «Κόκκινα» δάνεια: Δύο στα πέντε δάνειαεμφανίζουν είτε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, είτε είναι, μεν, τυπικά ενήμερα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οφειλέτες δε θα εκπληρώσουν πλήρως τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι δύο παραπάνω κατηγορίες συναποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία ανήλθαν το Δεκέμβρη του 2014 (πρώτη φορά που καταμετρήθηκαν) στο39,9%, για να φτάσουν στο α' τρίμηνο του 2015 στο 40,8% επί του συνόλου των χορηγήσεων. Το ύψος τους ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.
  • Επιδείνωση ρευστότητας: Παράλληλα με τις εκροές καταθέσεων, σημειώθηκε σταδιακά αποκλεισμός των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε έκτακτη χρηματοδότηση (μέσω ELA), καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους (ομόλογα κ.ά.) έπαυσαν από το Φλεβάρη να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ. Ως πρόσθετο «επιβαρυντικό στοιχείο» αναφέρουν την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τους κάθε είδους προμηθευτές, καθώς και την «άντληση των διαθεσίμων» από φορείς.
Η (ενδιάμεση) συμφωνία με τους «εταίρους»
«Βασική απόλυτα καθοριστική προϋπόθεση», προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι «να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ». Αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον «επιτευχθεί σύντομα ρεαλιστική συμφωνία» και στη συνέχεια «να εφαρμοστούν με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις οι όροι της, μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας».
Η ΤτΕ δείχνει προς την κατεύθυνση μιας ενδιάμεσης μεταβατικής συμφωνίας, η οποία «δημιουργεί τις συνθήκες προς μια νέα μεσοπρόθεσμη συμφωνία». Αυτή με τη σειρά της θα έχει ως στόχο την «ομαλή μετάβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές και θα συνοδεύεται από την υλοποίηση της δέσμευσης του Γιούρογκρουπ της 27ης Νοέμβρη 2012» για την «ελάφρυνση του κρατικού χρέους».
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο
«Με την άρση της αβεβαιότητας, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής»,τονίζεται στην έκθεση.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι άξονες της πολιτικής, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι οι παρακάτω:
-- Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με κεντρική στόχευση τη μετακίνηση συντελεστών παραγωγής «προς τις αποδοτικές τους χρήσεις», ειδικότερα στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
-- Ενίσχυση των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας να συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ΕΕ και να μην αποθαρρύνουν την πρόσληψη νέου προσωπικού στη φάση ανόδου της ελληνικής οικονομίας». Να υπενθυμίσουμε ότι οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ είναι συστατικό στοιχείο και της πολιτικής της συγκυβέρνησης... Παράλληλα, έμφαση δίνεται στα προγράμματα «εκπαίδευσης και κατάρτισης», δηλαδή στα προγράμματα ανακύκλωσης της επίσημης ανεργίας και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
-- Συνεκτικό και στοχευμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που θα «ενσωματώνει μεμονωμένες πολιτικές και θα περιλάβει νέες».Πρόκειται για τα συστήματα διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας.
-- Διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με πρωτογενή πλεονάσματα και με παρεμβάσεις «κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα και λιγότερο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα». Οπως και η συγκυβέρνηση, έτσι και η ΤτΕ κάνει λόγο για τη«βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων μέσω περιορισμού των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις», που σημαίνει αύξηση των ορίων, κόψιμο των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.ά.
Απογείωση της φοροληστείας του λαού
Τέλος, τσουβαλιάζοντας όποιες εκπτώσεις φόρου έχουν απομείνει στο λαό (π.χ. το μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου) με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ του κεφαλαίου, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι «φοροαπαλλαγές» κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προτρέπει εμμέσως την κυβέρνηση να καταργήσει όσες εκπτώσεις έχουν απομείνει για το λαό και να τις αντικαταστήσει «με στοχευμένη επιδοματική πολιτική». Πρόκειται για τις γνωστές και πάγιες αντιλαϊκές αξιώσεις, που σήμερα έρχεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε εκ νέου για την «πλήρη κάλυψη» των δημοσιονομικών κενών που εντοπίζουν οι δανειστές, τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν να προετοιμάζουν το έδαφος για την αποδοχή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, με «καρότο» τη διαχείριση του κρατικού χρέους, από την οποία βέβαια έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να «ελαφρυνθεί» ο λαός.
«Τα προτεινόμενα μέτρα των 47 σελίδων δεν συνιστούν αναπτυξιακό πρόγραμμα» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «ΑΝΤ1», για να φτάσει και στο «ζουμί», λέγοντας ότι θα πρέπει «στο σύνολό τους να κρίνουμε τα μέτρα που θα έρθουν, και πρέπει να διασφαλιστεί παράλληλα ότι πρέπει να μπούμε σε μια λογική απομείωσης του χρέους».
«Οι δανειστές συνεχώς αλλάζουν θέσεις και δεν συμφωνούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση να έχει φτάσει σε οριακό σημείο», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στην Πάτρα, συνεχίζοντας ουσιαστικά την επίκληση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ανταγωνισμούς μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, ως αιτία για το σκηνικό «εμπλοκής» στα αντιλαϊκά παζάρια. Ανταγωνισμούς δηλαδή στους οποίους εξαρχής επιχειρεί να «παίξει» ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίοι φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.
Κινητικότητα φαίνεται παράλληλα να καταγράφεται και στο επίπεδο των «συναινέσεων» και συνεννοήσεων μεταξύ διαφόρων κομμάτων και παραγόντων του αστικού πολιτικού συστήματος, με άξονα τη διασφάλιση των βασικών ζητούμενων του εγχώριου κεφαλαίου. Ετσι, στον απόηχο των προχτεσινών συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και το μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, χτες έγινε γνωστό ότι την Τρίτη ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ,Ν. Κωνσταντόπουλο, όπως και ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη. Και στις δύο επαφές εκφράστηκε η «συμπαράσταση στην προσπάθεια της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας». Στη λίστα μπήκε και ο νέος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, που γνωστοποίησε χτες ότι από τη Δευτέρα έχει ζητήσει και αυτός να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα...

Τα «μέτρα άμεσης απόδοσης» (ΦΠΑ, Ασφαλιστικό) και το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσής τους στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών

Στη κατεύθυνση ξεπεράσματος της εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις , συγκυβέρνηση και δανειστές ανταλλάσσουν επίσημα και ανεπίσημα προτάσεις για μέτρα που έχουν άμεση απόδοση στο κρατικό ταμείο (ΦΠΑ - Ασφαλιστικό), και το χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.
Σήμερα συνεδριάζουν στο Λουξεμβούργο οιυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), χωρίς να αναμένονται αποφάσεις γύρω από τους όρους της συμφωνίας και του «προγράμματος» που θα τρέχουν μετά τη λήξη του μνημονίου στη σημερινή μορφή του. Σε αυτό το πλαίσιο, και με τους δημοσιονομικούς στόχους που προβάλλουν η κάθε μια από τις εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν συγκλίνει σχεδόν σε σημείο ταύτισης, τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από τις επιμέρους εξειδικεύσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί το χρονοδιάγραμμα της «δημοσιονομικής προσαρμογής».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, την κατάθεση νέας «περισσότερο πειστικής πρότασης», σχετικά με τα «ισοδύναμα» μέτρα που απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την πρόταση των «θεσμών» ως «καλή βάση για συμφωνία», λέγοντας ότι είναι μια πρόταση «λογική, ρεαλιστική και κοστολογημένη».
Υπενθυμίζεται ότι, επί της ουσίας, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι «θεσμοί» ομολογούν την καταρχήν συμφωνία τους για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και μάλιστα με αυξητική τάση, ανάλογα με τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ολα δείχνουν ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί σχεδόν ισοσκελώς καταμερισμένη, τόσο από την πλευρά των αντιλαϊκών φόρων (ΦΠΑ κ.ά.) όσο και από την παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών. Πυλώνας αυτής της πολιτικής είναι και η παραπέρα περιστολή των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις. Αυτή, με τη σειρά της, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από την κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά θα συνδυαστεί και με άλλα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία και θα «εκταμιεύονται» κατ' αντιστοιχία με τις δόσεις για την αναχρηματοδότηση του χρέους και την αποπληρωμή των δόσεων προς τους πιστωτές του ελληνικού αστικού κράτους.
Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση, διατυμπανίζει τις προετοιμασίες της γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Συνεχίζουμε να επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε καταστρώσει τα σχέδια που πρέπει και να αυξάνουμε τις προετοιμασίες με δεδομένο το προς τα πού πηγαίνουν οι συνομιλίες», δήλωσε χτες εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον.
Νέα παρέμβαση του εγχώριου κεφαλαίου
Στο μεταξύ, σε κοινή επιστολή στον Αλ. Τσίπρα, που απέστειλαν χτες οι επικεφαλής του ΣΕΒ και άλλων εγχώριων εργοδοτικών οργανώσεων, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους μας δοκιμάζονται, με ευθύνη και των δύο μερών. Το μείζον όμως είναι να μην θυσιαστεί η σπουδαία εθνική κατάκτηση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Στο διά ταύτα επισημαίνουν: «Είμαστε βέβαιοι ότι προσωπικά θα κάνετε τα αδύνατα δυνατά - σύμφωνα με τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές σας δεσμεύσεις - για να αποφύγει η χώρα τη ρήξη με τους εταίρους και την έξοδο από την Ευρωζώνη».
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, συναντήθηκε χτες στο Παρίσι, με τον επικεφαλής τουΟΟΣΑΑ. Γκουρία, με ατζέντα τις σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της «επόμενης μέρας». Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η παροχή της αντιλαϊκής «τεχνογνωσίας» του ΟΟΣΑ στους εξής τομείς: Αγορά εργασίας, χονδρικό εμπόριο, κατασκευαστικός κλάδος, τραπεζικό σύστημα, προμήθειες Δημοσίου, μηχανισμοί καταπολέμησης της διαφθοράς.
Με το βλέμμα στη διαχείριση του κρατικού χρέους
Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως η δόση προς το ΔΝΤ (30/6), ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα «καταβληθεί κανονικά», υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τα χρήματα. Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα», για να προσθέσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει χρηματοδότηση και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.
Η διαγραφή του συνόλου ή μέρους του ελληνικού χρέους δεν είναι επιθυμητή, υπογράμμισε από την πλευρά του χτες ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως ακόμα και αν μια χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, το χρέος της παραμένει. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι πιστωτές περιμένουν «εναλλακτικές προτάσεις» από την ελληνική κυβέρνηση. Ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο αυριανό Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε τις πιθανότητες «πολύ περιορισμένες».
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά 1,1 δισ. ευρώ αποφάσισε χτες το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το νέο όριο του ELA ανέρχεται στα 84,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν γίνει γνωστές οι αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» επί των εγγυήσεων που καταθέτουν οι τράπεζες, στη βάση των οποίων τους χορηγείται ρευστότητα.
  • Ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, διορίστηκε, μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Διαφήμισε την «ελαστικότητα» της κυβερνητικής πρότασης για ακόμα μεγαλύτερη φοροληστεία μέσω ΦΠΑ και τη μεσοπρόθεσμη «εξοικονόμηση» του νέου «μαχαιριού» στο συνταξιοδοτικό...
Το γεγονός της «πλήρους ανταπόκρισης» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά των δανειστών δημοσιονομικού κενού για το 2015 και το 2016 υπογράμμισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι παρ' όλη την εμπλοκή που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για το ύψος των αντιλαϊκών μέτρωνπου θα προστεθούν πάνω στο ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο. Β. Φάιμαν, ο οποίος πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας, αφού τον ευχαρίστησε «για τη διαρκή υποστήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έναν έντιμο συμβιβασμό και για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία», στη συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ανταπόκριση της Ελλάδας στις απαιτήσεις των θεσμών για την κάλυψη του εκτιμώμενου από την πλευρά τους δημοσιονομικού κενού είναι πλήρης. Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που οι θεσμοί έθεσαν για το 2015 και το 2016.(...) Εχουμε καταθέσει πλήρη πρόταση, με την οποία καλύπτονται οι απαιτήσεις των θεσμών ως προς τους συνολικούς στόχους, τις επιμέρους κατηγορίες δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις».
Η «ελαστικότητα» και τα «περιθώρια»
Εξειδικεύοντας ακόμα παραπάνω τις αντιλαϊκές προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές, καθώς και την... «ελαστικότητά» τους, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Στον ΦΠΑ οι προτάσεις μας,χωρίς τις ακρότητες των υπερβολικών αυξήσεων στον ηλεκτρισμό και τα φάρμακα, δίνουν σημαντική αύξηση των εσόδων και αν ληφθούν υπόψη και οι ελαστικότητες οδηγούν σε απόδοση κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Επίσης, η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2016 θα αποφέρει την περίοδο 2016 - 2022 συνολικά εξοικονόμηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προοδευτική αύξηση για το 2016. Προφανώς, όμως, το 2016 η εξοικονόμηση δεν μπορεί να είναι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή δεν είναι μια εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση».
Επί της ουσίας, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας «διαφημίζει» το ουσιαστικό γεφύρωμα των αντιλαϊκών προτάσεων της κυβέρνησης και των δανειστών και στην περαιτέρω απογείωση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, αυτήν τη φορά μέσω του ΦΠΑ: Το αρχικό αντιλαϊκό πακέτο της κυβέρνησης (μεταξύ άλλων με αυξήσεις του ΦΠΑ κατά 10% σε όλα τα συσκευασμένα και μεταποιημένα τρόφιμα... οι οποίες κατά τον Αλ. Τσίπρα προφανώς δεν είναι «ακρότητες»!) μιλούσε για πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ. Η συμπληρωματική αντιλαϊκή λίστα του Μεγάρου Μαξίμου ανέβαζε τον αντιλαϊκό πήχη σε πρόσθετα έσοδα 1,4 δισ. ευρώ. Χτες, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι με τις... «ελαστικότητες», τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ φτάνουν κοντά στο 1% του ΑΕΠ (δηλ. στα 1,8 δισ. ευρώ), που είναι και ο στόχος που θέτουν οι δανειστές!
Αντίστοιχα, για το συνταξιοδοτικό, επιβεβαίωσε το παραπέρα «μαχαίρι» («παραπέρα εκσυγχρονισμός» λεγόταν στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη...), προβάλλοντας απλά ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των ίδιων αντιλαϊκών στόχων.
Εξίσου χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «κατά την περίοδο των μνημονίων στην Ελλάδα (...) αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με αντίστοιχη μείωση των παροχών σε ποσοστό περίπου 50%. Κι αν κανείς συνυπολογίσει ότι και από το PSI (...) τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 25 δισεκατομμύρια ευρώ, συνειδητοποιεί κάποιος ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια περαιτέρω μειώσεων, χωρίς να θιγεί ο πυρήνας της λειτουργίας του συστήματος». Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η συζήτηση αφορά στα «περιθώρια περαιτέρω μειώσεων» και φυσικά δεν αγγίζει ούτε κατά διάνοια το ζήτημα της αναπλήρωσης των τεράστιων απωλειών εργαζομένων και συνταξιούχων από την κατά 50% μείωση των παροχών...
Με βάση την παραπάνω «πλήρη ανταπόκριση» της συγκυβέρνησης στα αντιλαϊκά παζάρια με τους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ακατανόητη επιμονή» εκ μέρους τους και παρέπεμψε σε αναζήτηση λύσης μέσω «πολιτικών αποφάσεων», με «τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης».
«Η κυβέρνηση», ανέφερε, «θα κρίνει την όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης που θα προταθεί και την κοινωνική αποδοχή αυτής της πρότασης», προσθέτοντας σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών ότι «δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή να καλέσουμε εκ νέου τον λαό να αποφανθεί».
Από την πλευρά του, ο Β. Φάιμαν, ανέφερε ότι θα υποστηρίξει οτιδήποτε οδηγεί σε έναν «συμβιβασμό που θα σέβεται και τις δύο πλευρές», ενώ, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη ενός νέου, πιο μακροπρόθεσμου προγράμματος, διάρκειας 2 έως 5 χρόνων. Νωρίτερα, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίες, Πρ. Παυλόπουλο, με τις δημόσιες δηλώσεις και των δύο να «ξεχειλίζουν» από αναφορές στις περιβόητες «αξίες της Ευρώπης»...

Είναι με το κεφάλαιο
Η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι με το κεφάλαιο και το ομολογεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα είπε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο χρυσαυγίτης βουλευτής Χρήστος Χατζησάββας. Στη διάρκεια της τοποθέτησής του για το νομοσχέδιο του «μίνι φορολογικού», ανέφερε: «Εμείς, ως Χρυσή Αυγή, ως λαϊκό κίνημα, δεν πιστεύουμε στην πάλη των τάξεων. Πιστεύουμε ότι όλες οι βαθμίδες της οικονομίας είναι λαός. Και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες. Κίνητρα πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις, για να επενδύσουν τα κέρδη τους. Κίνητρα πρέπει να δοθούν στις επιχειρήσεις, για να προσλάβουν υπαλλήλους». Η Χρυσή Αυγή ανάμεσα στα «κίνητρα» προς ...«την οικονομική βαθμίδα του λαού», τους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβάνει τα δουλεμπορικά γραφεία που προσπαθεί να στήσει σε διάφορες περιοχές όπως και στο Πέραμα - το οποίο βαφτίζει σωματείο - προκειμένου, αξιοποιώντας την ανεργία, να τους παρέχει σύγχρονους δούλους, παίρνοντας φυσικά και αυτή κεφαλιάτικο. Τα συμπεράσματα για το πού πρέπει να στείλει τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, η άλλη «βαθμίδα του λαού», δηλαδή οι εργαζόμενοι, βγαίνουν αβίαστα.

Χειροκροτήστε μας...
«Χρειάζεται συμφωνία, γιατί η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Επείγει η συμφωνία, γιατί ο χρόνος τελειώνει. Η κυβέρνηση παλεύει και πολύ σωστά κάνει, για να επιδιώξει αυτή η συμφωνία να είναι η καλύτερη δυνατή στις δεδομένες συνθήκες και νομίζω ότι αυτήν την ώρα, όσοι θέλουν τη συμφωνία, την καλύτερη δυνατή για τη χώρα, είναι τουλάχιστον το 70% - 80% του ελληνικού λαού και πρέπει να βλέπουν καθαρά τα πράγματα». Αυτά έλεγε, χτες, σε ραδιοφωνική εκπομπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Στην πραγματικότητα, καλεί το λαό να αποδεχτεί όποια συμφωνία τού σερβίρουν κυβέρνηση και δανειστές, με το επιχείρημα ότι αυτή θα είναι «η καλύτερη δυνατή στις δοσμένες συνθήκες». Δηλαδή, να συμβιβαστεί ο λαός με τη διατήρηση όλων των μέτρων που νομοθέτησαν οι προηγούμενοι για να τον τσακίσουν κι από πάνω να στηρίξει με θέρμη τα νέα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο Παπαδημούλης, μάλιστα, επιχαίρει για το γεγονός ότι μια τέτοια βαθιά αντιλαϊκή συμφωνία έχει - κατά τη γνώμη του - την αποδοχή του 80% του λαού. Επί της ουσίας, κοκορεύεται ότι είναι «έργο ΣΥΡΙΖΑ» η ρυμούλκηση της συντριπτικής πλειοψηφίας στην αποδοχή ως σωτηρία θέσεων και μέτρων που υπηρετούν το κεφάλαιο. Στο χέρι του λαού είναι με την πάλη του να τους διαψεύσει...

Παιχνίδια στην πλάτη του λαού
Υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα βρίσκονταν χτες σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης, που οργανώθηκε μέσω διαδικτύου. Υπέρ δηλαδή των μέτρων που προτείνει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και προβλέπει φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά, ιδιωτικοποιήσεις, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, διατήρηση όλου του αντιλαϊκού πλαισίου.
Στελέχη της ΝΔ, όπως ο Αδ. Γεωργιάδης, δηλώνουν ότι σήμερα θα κατέβουν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, που οργανώνεται από «ορισμένους», επίσης μέσω διαδικτύου, με αίτημα υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και η μία και η άλλη συγκέντρωση έχουν κοινό παρονομαστή. Καλούν το λαό να διαδηλώσει υπέρ της σφαγής του. Παίζουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια οι μηχανισμοί εκείνοι που θέλουν το λαό ντεκόρ, στα νέα σκληρά μέτρα που θα έρθουν...

Σιγά την καινοτομία...
Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Παιδείας, Α. Μπαλτάς, κλήθηκε να απαντήσει, μεταξύ άλλων, στους επικριτές του που τον κατηγορούν ότι με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή θα μας επιστρέψει στο 1980. Σε αυτό, λοιπόν, ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Νομίζω ότι η φράση επιστροφή στο παρελθόν είναι λανθασμένη αν όχι συκοφαντική. Για παράδειγμα, η ψήφος των φοιτητών έτσι όπως την προσδιορίζουμε είναι στοιχείο καινοτομίας. Για πρώτη φορά καλούμε το σύνολο των φοιτητών ανεξάρτητα από παρατάξεις, με τη βαρύτητα της ψήφου να εξαρτάται από τη συμμετοχή»!
Μόνο που την παραπληροφόρηση και το λάθος τα κάνει εδώ ο ίδιος ο υπουργός. Γιατί η «καθολική συμμετοχή» των φοιτητών στις εκλογές πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων, δεν είναι τίποτε διαφορετικό από αυτό που θέσπισε ο νόμος - πλαίσιο του 2007 που ψηφίστηκε από τη ΝΔ επί υπουργίας της Μαριέττας Γιαννάκου. Ας μη μας πλασάρει, λοιπόν, για καινοτομία αυτά που προέβλεπαν τα αντιδραστικά νομοθετήματα της ΝΔ πριν από οχτώ χρόνια! Πάει πολύ!

Με μελανά χρώματα περιέγραψε τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, προχτές στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες, για πρώτη φορά με αυτή της την ιδιότητα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ξορκίζοντας δε το ενδεχόμενο μιας ρήξης, έδειξε ότι θα υπερψηφίσει όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση που θα κρατά την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία εντός ευρώ.
«Προσήλθα στη συνάντηση αυτή με αισθήματα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας και αποχώρησα από το Μέγαρο Μαξίμου με τα ίδια δυστυχώς αισθήματα», είπε και πρόσθεσε: «Στραγγίζουμε τις τελευταίες σταγόνες ρευστότητας για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας, επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέντε μήνες πελαγοδρομεί, χωρίς πυξίδα, χωρίς στόχους και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα. Δεν είχε και δεν έχει ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, με επιχειρήματα, με αξιόπιστες και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, με διεθνή ερείσματα. Εχει διαπράξει σοβαρά λάθη στρατηγικής και τακτικής, έχει βυθίσει την ελληνική οικονομία σε ασφυξία, ανασφάλεια και αισθητή πρόσθετη ύφεση».
Παραπέρα, υποστήριξε ότι «η ρήξη ισοδυναμεί με καταστροφή για την Ελλάδα (...) μας πάει δεκαετίες πίσω (...) αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας στις προκλήσεις και τις εντάσεις μιας ρευστής κατάστασης και μιας επικίνδυνης εποχής στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο», βάζοντας έτσι και ζήτημα αποδυνάμωσης της εγχώριας αστικής τάξης στους οξυμένους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή εάν η κυβέρνηση φέρει συμφωνία προς ψήφιση, η Γεννηματά δήλωσε ότι το κόμμα της «θα κρίνει, θα αξιολογήσει αυτή τη συμφωνία στα θεσμικά του συλλογικά όργανα, με ευθύνη, ευαισθησία και ευθυκρισία. Η απόφασή μας θα ληφθεί μετά από ουσιαστικό διάλογο, με επιχειρήματα και προτάσεις. Θα είναι μια απόφαση συλλογική και δεσμευτική».
Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η παραμονή στο ευρώ είναι στρατηγική επιλογή για το ΠΑΣΟΚ και αποτελεί τη λυδία λίθο για τους στόχους και τις προτεραιότητες του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, προϊδεάζοντας έτσι για θετική τους ψήφο στη συμφωνία.

Να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να διασφαλιστεί η πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας στον ευρωμονόδρομο, κάλεσε για άλλη μια φορά, με δήλωσή του χτες, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.
Συγκεκριμένα κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να «δουλέψουν» και να «φέρουν τη συμφωνία που έχει ανάγκη ο τόπος. Η οικονομία καταστρέφεται και η ανοχή της κοινωνίας κάπου εδώ τελειώνει. Ο Αλέξης Τσίπρας (...) πρέπει να παραμερίσει, όσο είναι ακόμη καιρός, τα σενάρια καταστροφής. Αύριο μπορεί να είναι αργά».
Οπου ως «καταστροφή» ο Θεοδωράκης εννοεί μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ έχει διαβεβαιώσει πλείστες όσες φορές πως όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία να εξασφαλίζει την παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ, ο ίδιος και οι βουλευτές του Ποταμιού θα την ψηφίσουν.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, με δεδομένη την επιδίωξή του να συμβάλει στη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Η απόφαση για επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο φέρεται να πάρθηκε προχτές, στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξης και όπου συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές για την παραπέρα διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Ο Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή του για «εθνική συνεννόηση». Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν στην επιτάχυνση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υπογραφή της συμφωνίας και βεβαίως την εφαρμογή της.
Η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Οι κινήσεις αυτές δε σβήνουν, βέβαια, την αμφισβήτηση που δέχεται ο Σαμαράς στο εσωτερικό της ΝΔ για τις επιλογές του από την εκλογική ήττα της 25ης Γενάρη και μετά, αλλά και προηγούμενα. Κεντρικό πρόσωπο στην τέτοια διαδικασία είναι, τις τελευταίες μέρες, η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς με την «πρωτοβουλία» της να επισκεφτεί προχτές τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων - την ώρα που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση -, προκάλεσε αντίδραση της ηγεσίας.
Η Ντ. Μπακογιάννη, από την πλευρά της, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείσα γιατί δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε με νόημα ότι «δε συζητάμε με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και καιρό». Παραπέρα, η Μπακογιάννη αρνήθηκε ότι με την κίνησή της αυτή «έκαψε» ενδεχόμενη συνάντηση του Σαμαρά με τον πρωθυπουργό, αντιτείνοντας ότι μπορεί να καλέσει ο Τσίπρας τον Σαμαρά για να τον ενημερώσει.
Επιπλέον, ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε καθένας να έχει την ευθύνη των λόγων του. Σε ό,τι αφορά το ποια θέση θα τηρήσει η ΝΔ στη Βουλή αν φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση κάποιο σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές, απάντησε ότι «θα δούμε τη συμφωνία, θα την κουβεντιάσουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Ερωτηθείσα, τέλος, για τα εσωκομματικά της ΝΔ και τις προσωπικές της φιλοδοξίες, η Μπακογιάννη ανέφερε: «Δεν κινείται τίποτα. Κανείς δεν κινεί κάτι. Δεν κινούμαι, γιατί δεν μπορώ ν' ασχοληθώ με τα εσωτερικά της ΝΔ, την ώρα που η χώρα είναι σε τόσο κρίσιμη κατάσταση»...
Ο Ευ. Στυλιανίδης θέλει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο
Πιο προσεκτικός στην κριτική του προς τον Σαμαρά, ο Ευ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», είπε: «Η κατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσταται δευτερεύον ζήτημα, ενώπιον της κρίσιμης στροφής που πρέπει αυτή τη στιγμή να κάνει η χώρα, προκειμένου να μπορέσει να οδηγηθεί σε ένα συμβιβασμό που θα την κρατήσει όρθια και από άποψη οικονομίας, αλλά να την κρατήσει και μέσα στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι βέβαιο ότι αν η ΝΔ, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε προχωρήσει στα ζητήματα αυτοκριτικής, δημοκρατικού διαλόγου και συνεδρίου, θα είχε ίσως περισσότερες δυνατότητες σήμερα να παρέμβει πειστικά, επηρεάζοντας τις καταστάσεις. Και τώρα, όμως, έτσι όπως είναι, προσπαθεί να λειτουργήσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση, εγγυόμενη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Επέμεινε ότι ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είναι «χρυσή εθνική εφεδρεία» για το αστικό πολιτικό σύστημα. Επέμεινε, μάλιστα, ότι «έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει πραγματικά τις εξελίξεις. Το ζήτημα είναι ότι για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τέτοιους είδους μονάδες - που έχουν εμπειρία και κυβερνητική και διεθνή και διατηρούν ένα δίκτυο συνομιλητών στο εσωτερικό και το εξωτερικό -, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους. Αυτό, δηλαδή, που είπε ο Αντ. Σαμαράς για εθνική συνεννόηση. Κατά τη γνώμη μου, είναι προϋπόθεση».
Σε αυτή τη βάση, παρότρυνε «τα κόμματα και οι ηγεσίες ν' αρχίσουν να μιλούν μεταξύ τους και θεσμικά και άτυπα και τυπικά, επί της ουσίας. Δεύτερον, θα πρέπει μια επιτροπή τεχνοκρατών, με ευρύτερη αποδοχή, να αρχίσει να εκπονεί επιτέλους έναν εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα αποτελέσει και τη βάση μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης... Σε αυτή την κατεύθυνση, προσωπικότητες όπως ο Κ. Καραμανλής, αναμφισβήτητα, μπορούν να παίξουν ρόλο» πρόσθεσε.
Δε δίστασε, εξάλλου, να ψέξει την Μπακογιάννη για τη συνάντησή της με τον Τσίπρα: «Αυτού του είδους τις συναντήσεις θα τις θεωρούσα φυσιολογικές και θα ήθελα να γίνονται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Προκλητικές διατάξεις, με τις οποίες νομιμοποιούνται τα κάθε είδους αδήλωτα εισοδήματα της πλουτοκρατίας (είτε αποκτήθηκαν «νόμιμα», είτε από οποιαδήποτε άλλη άγνωστης προέλευσης «πηγή») προωθεί η συγκυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών«Πρόγραμμα Εθελοντικής Αποκάλυψης Κεφαλαίων και Επενδύσεων και Φορολογικής Συμμόρφωσης», που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Το ζήτημα αυτό ήταν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, ΓΒαρουφάκη, με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Διαφάνειας, Π. Νικολούδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα... «τρωκτικά» θα έχουν περιθώριο 2 μηνών για να εμφανίσουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους και μάλιστα με την καταβολή συμβολικού φόρου στο 21%, την ώρα που ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο!
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σειρά από διατάξεις χορήγησης φορολογικής αμνηστίας, ακόμη και για αδικήματα όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κ.ά. Ουσιαστικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα μπορούν να νομιμοποιηθούν αδήλωτα κεφάλαια, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα (σε καταθέσεις, θυρίδες κ.ά.). Μάλιστα, οι ευεργετικές διατάξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας θα ισχύουν ακόμη και για υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό (ΣΔΟΕ κ.ά.).
Το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης μεταξύ άλλων προβλέπει:
  • «Για τα κεφάλαια ή/και τις επενδύσεις αυτές δεν ερευνάται, προκειμένου για την εφαρμογή των ισχυουσών φορολογικών διατάξεων, ο τρόπος απόκτησής τους».
  • «Η δήλωση κεφαλαίων ή/και επενδύσεων συνεπάγεται την εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης του δηλούντος».Δηλαδή, για τα αδήλωτα εισοδήματα που θα ενταχτούν στη ρύθμιση, διαγράφονται μονοκονδυλιά ακόμη και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.
  • Στις διατάξεις του νομοσχεδίου υπάγονται ακόμη και υποθέσεις για τις οποίες ήδη διενεργούνται έλεγχοι, (π.χ. «λίστα Λαγκάρντ» κ.ά.).

Ολόκληρη φιέστα - τηλεοπτικό σόου στήθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να παρουσιαστούν από την περιβόητη «Επιτροπή αλήθειας για το χρέος» τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνών της σχετικά με τη «νομιμότητα» του χρέους, καλλιεργώντας στο λαό ψευτοδιλήμματα, όπως πόσο από το χρέος, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από το κεφάλαιο, είναι «νόμιμο» και θα πρέπει να το πληρώσει ο ίδιος ο λαός, και αν θα το κάνει με δόσεις ή «ντούκου».
Τις «εργασίες» άνοιξε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία προεδρεύει και στην εν λόγω Επιτροπή, θέτοντας το ερώτημα«με ποια ηθική νομιμοποίηση επιχειρείται να εξανδραποδιστεί μια κοινωνία στο όνομα αυτού του χρέους, στο οποίο συνέπραξαν και διόγκωσαν εκείνοι οι ίδιοι που αναλαμβάνουν να ζητήσουν το χρέος αποπληρωμής του», ενώ για να βγάλει λάδι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα επιτέθηκε στον Ζ. Κ. Γιούνκερ λέγοντας ότι«αξιώνει υποταγή του ελληνικού λαού, ενώ αποσιωπά ότι επί υπουργίας του δημιουργήθηκε το πλαίσιο φοροαποφυγής Lux Leaks, που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις να φοροαποφεύγουν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου». Δεν παρέλειψε βέβαια να αποφανθεί ότι, παρά τα «λάθη» της, «η ΕΕ στον πυρήνα της αυτό που έχει είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα και αλληλεγγύη»...
Εμπλουτίζοντας το σόου, η Ζ. Κωντσταντοπούλου δήλωσε στη συνέχεια ότι «επιστρέφεται ως απαράδεκτη» η έκθεση νομισματικής πολιτικής που κατέθεσε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας (βλ. σελ. 4-5), λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών, γεγονός που το χαρακτήρισε ως «αντιθεσμική κίνηση», «παρέμβαση απαραδέκτως στη διαδικασία», «με κρίσεις που αναντίρρητα επηρεάζουν αυτά που τεκταίνονται»...
Την ίδια ώρα, σε άλλη αίθουσα της Βουλής, συνεδρίασε η κοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια. Χτες κατέθεσαν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ν. Λογοθέτης, και ο πρώην διευθυντής των εθνικών λογαριασμών της, Ν. Στρόμπλος. Προχτές είχε καταθέσει ο γενικός διευθυντής της ΕΛΣΤΑΤ. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο από αυτό που ήδη έχει αποκαλυφθεί, δηλαδή ότι με κυβερνητική παρέμβαση το 2010 τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «μαγειρεύτηκαν» προκειμένου να εμφανιστεί διογκωμένο το έλλειμμα και να δικαιολογηθεί η ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, για το οποίο όμως αποκρύπτεται ότι ήταν εξειδίκευση της στρατηγικής και των πάγιων απαιτήσεων του κεφαλαίου.
Χτες ο Ν. Λογοθέτης επισήμανε ότι στα επίμαχα στοιχεία που στάλθηκαν το 2010 στην Γιούροστατ, προκειμένου να μαγειρευτούν, είχαν προστεθεί κατά παράβαση τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ. «Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα»ανέφερε. Επιτιθέμενος και προσωπικά στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος βαρύνεται και με κατηγορίες, πρόσθεσε: «Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου».

Η επίθεση του κεφαλαίου στο ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων πάει πολλές δεκαετίες πίσω. Εκφραση αυτής είναι και η προσπάθεια που ξετυλίχθηκε το 1977, από τους μεγαλοκαταστηματάρχες και την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Βασικοί στόχοι ήταν η αποδέσμευση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων και η εφαρμογή του ωρομισθίου.
Οι μεγαλοκαταστηματάρχες επεδίωκαν το ωράριο λειτουργίας να μην ταυτίζεται και να είναι μεγαλύτερο του ωραρίου εργασίας, ώστε στη συνέχεια να επιβάλουν στους εργαζόμενους την αλλαγή προς το χειρότερο των εργασιακών σχέσεων, μέσω της αύξησης των ωρών εργασίας, με τη μορφή της «μαύρης», ανασφάλιστης δουλειάς ή με τη μορφή της «νόμιμης», αλλά πιο φθηνής επιπλέον εργασίας. Ανοιγε και μ' αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, που τότε ακόμα δεν υπήρχε.
Ερευνα του «Ριζοσπάστη» εκείνης της εποχής για το ωράριο των καταστημάτων σημείωνε τα εξής: «Τη δεκαετία του 1960 οι εμποροϋπάλληλοι κάνουν μια αγωνιστική προσπάθεια να πετύχουν 8ωρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο, γιατί μπορεί τυπικά να δούλευαν 8 ώρες, αλλά με το διακεκομμένο ωράριο ήταν στο πόδι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Σε ένα φυλλάδιο των "115" το 1965 αναφέρεται "(...) Η καθιέρωση του συνεχούς ωραρίου θα απαλλάξει τους υπαλλήλους των καταστημάτων από τη μεγάλη ταλαιπωρία της διπλής συγκοινωνίας, θα διευκολύνει τη δουλειά τους, θα τους επιτρέψει καλύτερη ανάπαυση..."
Στα 17 χρόνια που πέρασαν από το 1960 οι εργατοϋπάλληλοι κατάφεραν να επιβάλουν συνεχές ωράριο για μερικές ώρες τη βδομάδα. Αλλά το 48ωρο έμεινε 48ωρο (...) Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε το 1975 προβλέπει 45ωρο, όμως όπως έδειξε η ίδια η ζωή αυτό δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο σε μικρή έκταση, γενικά και ειδικά στο χώρο αυτό».
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για την απεργία στις 28 Φλεβάρη 1977
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» για την απεργία στις 28 Φλεβάρη 1977
Ετσι, στα τέλη του 1976 επικρατούσε το εξής καθεστώς: Τυπικά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ήταν 48 ώρες και το ωράριο εργασίας των υπαλλήλων 45 ώρες. Τρεις μέρες τη βδομάδα, το ωράριο λειτουργίας ήταν συνεχές, 8 π.μ. - 3 π.μ. και για τις υπόλοιπες τρεις ήταν διακεκομμένο, 8 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 4.30 μ.μ. - 8 μ.μ.
Συνεχές ωράριο χωρίς αποδέσμευση
Στις συνθήκες αυτές, τα σωματεία των υπαλλήλων καταστημάτων κήρυξαν απεργία στα μέσα στου Δεκέμβρη του 1976, διεκδικώντας την καθιέρωση συνεχούς ωραρίου 42 ωρών τη βδομάδα, χωρίς αποδέσμευση από τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Αρχικά, η πρόταση αυτή περιελάμβανε τέσσερις μέρες συνεχούς ωραρίου το πρωί και δύο μέρες συνεχούς ωραρίου το απόγευμα. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε τέσσερις μέρες συνεχούς και δύο διακεκομμένο.
Το αίτημα των υπαλλήλων υποτίθεται ότι στήριζε και η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία όμως υπαναχώρησε τελικά και συμφώνησε με τους μεγαλοκαταστηματάρχες και την κυβέρνηση της ΝΔ τα εξής:
Να παραμείνει - επισημαίνει ο «Ριζοσπάστης» - «(τυπικά) 48ωρο για τη λειτουργία των καταστημάτων και 43ωρο (τυπικά) για απασχόληση υπαλλήλων. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5.30 το απόγευμα, συνεχές εκτός Σαββάτου, που θα κλείνουν νωρίτερα. Δηλαδή θα καλύπτουν 5μισι ώρες».
Ο εργοδότης, όπως σημείωνε ο «Ριζοσπάστης», «θα καθορίζει δύο βάρδιες. Η μία θα αρχίζει από τις 9 π.μ. και θα τελειώνει στις 4.30 μ.μ. (7,5 ώρες) και η άλλη θα αρχίζεις στις 10 π.μ. και θα τελειώνει στις 5.30 μ.μ. (επίσης επτάμισι ώρες τυπικά)».
Ωστόσο «το σοβαρό πρόβλημα βρίσκεται στο αν πραγματικά θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι έστω τις 43 ώρες που προβλέπει η "συμφωνία"Η πείρα από το 45ωρο της Σύμβασης, η διάρθρωση των επιχειρήσεων, οι μηχανισμοί "ελέγχου", η κατοχυρωμένη αυθαιρεσία, η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης κ.λπ. μας λένε ότι οι προϋποθέσεις που έχουν οι εργοδότες για καταστρατήγηση είναι αρκετές.
Το πρώτο μέρος της έρευνας του «Ριζοσπάστη» το 1977 για το ωράριο λειτουργίας και εργασίας στα καταστήματα
Το πρώτο μέρος της έρευνας του «Ριζοσπάστη» το 1977 για το ωράριο λειτουργίας και εργασίας στα καταστήματα
Σε αυτή τη μερική αποδέσμευση (...) βρίσκεται η μελετημένη ανωμαλία (...) Πέρα όμως από αυτό (...), με το ωράριο που προτείνουν οι παράγοντες αυτοί, ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή του ωρομισθίου - αυτόν τον σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους - που ήδη εδώ και κάμποσο καιρό το μελετούν οι βιομήχανοι».
Η απεργία που έγινε στις 16 Δεκέμβρη 1976 σε Αθήνα και Πειραιά, κρίθηκε επιτυχημένη, παρά την υπονομευτική στάση της ΟΙΥΕ. Στο πλάι των εργατοϋπαλλήλων στάθηκαν και οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες, αντιλαμβανόμενοι ότι οι στόχοι που εξυπηρετούσαν αυτοί οι σχεδιασμοί οδηγούσαν πολλούς απ' αυτούς στο «λουκέτο».
Στο ρεπορτάζ για την απεργία ο «Ριζοσπάστης» ανέφερε: «Οι εμποροϋπάλληλοι και οι χαρτοϋπάλληλοι της Αθήνας, από νωρίς το πρωί, άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία του Συλλόγου τους. Στις 8.30 το πρωί, πάνω από 4.000 απεργοί είχαν κατακλύσει το χώρο έξω από τα γραφεία του συλλόγου τους (...) μίλησε στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του Συλλόγου Ειρήνη Γιαννακακίδου που ανάμεσα στα άλλα, τόνισε τα εξής: "Με το ωράριο που θα εφαρμοστεί θα έχουν δικαίωμα οι εργοδότες να μας κρατάνε 48 ώρες με την προϋπόθεση ότι θα μας πληρώσουν με ωρομίσθιο. Η παραπέρα αποδέσμευση των ωρών λειτουργίας θα ανοίξει το δρόμο στο απαράδεκτο ωρομίσθιο και θα έχει επιπτώσεις οικονομικές και ασφαλιστικές δυσμενείς για τον κλάδο μας"».
Στις 22 Δεκέμβρη απεργούν, επίσης με επιτυχία, και οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης.
Οι σχεδιασμοί των μεγαλοκαταστηματαρχών
Στις 15 Γενάρη 1977, ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε τα πρακτικά συνεδρίασης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), που έγινε στις 21 Ιούλη 1975. Εγραφε η εφημερίδα:
Στις 15 Γενάρη 1977 ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς των μεγαλοκαταστηματαρχών
Στις 15 Γενάρη 1977 ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς των μεγαλοκαταστηματαρχών
«Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν:
Π. Λαμπρόπουλος, Ι. Μαρινόπουλος, Γ. Μειμαρίδης, Χ. Χρυσόπουλος, Ι. Γεωργακάς, Γ. Κατράντζος, Ε. Αποστολίδης, Ε. Παπαγιάννης, Γ. Βασιλόπουλος, Σ. Αθανασόγλου, Α. Καρβέλης, Α. Πετρίδης, Σ. Μοσχούτης, Π. Δράκος, Ι. Σκλαβενίτης, Π. Παρνασσάς, Σ. Τσιτσόπουλος».
Μεταξύ άλλων καταγράφεται στο πρακτικό:
«Περαιτέρω ο κ. Μαρινόπουλος αναφέρει ότι ο Σύλλογος προέβη σε ενέργειες κυρίως σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υποστηρίζοντας σε γενικές γραμμές και καταρχήν τα ακόλουθα:
α) αποκόλληση λειτουργίας καταστημάτων και απασχόλησης υπαλλήλων πωλήσεων
β) απασχόληση των υπαλλήλων εβδομαδιαίως 45 ώρες κατά ανώτατο όριο
γ) λειτουργία καταστημάτων για όλες τις μέρες της εβδομάδας από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο και από ώρα 9.30 π.μ. μέχρι 7 μ.μ. Ετσι τα καταστήματα να λειτουργούν 9μιση ώρες ημερησίως και 57 εβδομαδιαίως.
(...) Στο σημείο αυτό ο κ. Κατράντζος προτείνει ο Σύνδεσμος να καταβάλλει παράλληλα προσπάθειες για θέσπιση του ωρομισθίου. Ο κ. Μειμαρίδης αναφέρει ότι ως ιδέα είναι σωστή αλλά νομίζει ότι θα συναντήσει ισχυρή αντίδραση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Ακολούθως ο κ. Λαμπρόπουλος λαμβάνει το λόγο και αφού αναφέρει τους κινδύνους που σχετίζονται με το ωρομίσθιο, λέει ότι από πλευράς τακτικής δεν θα πρέπει να επιμείνουμε προς το παρόν για την καθιέρωση του ωρομισθίου. Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Λαμπρόπουλος, να το επιδιώξουμε αργότερα για να μπορούμε προς το παρόν να επιτύχουμε την αποκόλληση και τη λειτουργία των καταστημάτων τουλάχιστον για 48 ώρες τη βδομάδα...».
Δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει δοκιμαστικά το νέο ωράριο στις 24 Γενάρη 1977. Σε σύσκεψη που γίνεται με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων αποφασίζεται ότι την πρώτη μέρα δοκιμαστικής εφαρμογής θα κηρυχθεί απεργία. Η κυβέρνηση μετέθεσε την έναρξη στις 28 Φλεβάρη. Ημερομηνία λήξης της δοκιμαστικής περιόδου ορίστηκε η 15η Μάη.
Στις 16 Φλεβάρη η κυβέρνηση ψηφίζει το νόμο 549. Στο άρθρο 1 όριζε ότι κατά τη δοκιμαστική περίοδο ο υπουργός Εργασίας θα μπορεί να καθορίζει όπως αυτός θέλει το ωράριο λειτουργίας και εργασίας των καταστημάτων. Στις 17 Φλεβάρη έγινε μαζική γενική συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και παίρνουν απόφαση για νέα απεργία.
Στις 25 Φλεβάρη ο υπουργός Εργασίας Λάσκαρης ορίζει το νέο δοκιμαστικό ωράριο. Στην Αττική, το ωράριο λειτουργίας είναι 9 π.μ.- 5.30 μ.μ. τις καθημερινές και 9 π.μ. - 2.30 μ.μ. το Σάββατο. «Οι αποφάσεις αυτές - σχολίαζε ο «Ριζοσπάστης» - κατοχυρώνουν τη μερική αποδέσμευση του ωραρίου και "κρύβουν" τη γενικότερη πρόθεση κυβέρνησης και μεγαλοκαταστηματαρχών για την πλήρη αποδέσμευση και την επιβολή του αντεργατικού ωρομισθίου».
Στις 28 Φλεβάρη γίνεται η απεργία, την οποία στηρίζουν οργανώσεις των εμπόρων, όχι όμως η ΓΣΕΒΕΕ.
Στη 1 Μάρτη, ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Ριζοσπάστη» ήταν: «Νέκρωσε η αγορά Αθήνας και Πειραιά». Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται: «Ιδιωτικοί υπάλληλοι και μικρομεσαίοι καταστηματάρχες σαν ένας άνθρωπος αντιστάθηκαν στην εφαρμογή του νέου εξοντωτικού και απάνθρωπου ωραρίου, με 24ωρη απεργία οι πρώτοι και με το κλείσιμο των καταστημάτων τους οι δεύτεροι».
Συνέχεια των αντιδράσεων
Στις 6 Μάρτη ο «Ριζοσπάστης» αναλύοντας την προοπτική των αντεργατικών σχεδιασμών επισήμανε: «Είναι βέβαιο ότι δεν θα πληρώσουν (σ.σ. οι εργοδότες) για πολύ καιρό δεύτερη βάρδια για τις αποδεσμευμένες ώρες, αλλά θα επιδιώξουν με το ίδιο προσωπικό να κρατάνε ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις ώρες (...) Αρχίζοντας να πληρώνουν ωρομίσθιο και όχι υπερωριακά την εργασία για τις αποδεσμευμένες ώρες, οι μεγαλοκαταστηματάρχες σκοπεύουν να επεκτείνουν για όλες τις ώρες τον τρόπο αυτό της αμοιβής».
Στις 21 Μάρτη γίνεται νέα κινητοποίηση. Η ΓΣΕΒΕΕ, κάτω από την πίεση, αποφάσισε ομόφωνα το κλείσιμο των καταστημάτων για τη μέρα εκείνη, ενώ ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων κάλεσε σε απεργία και συγκέντρωση στα γραφεία του. Και πάλι το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «νέκρωσε» η αγορά σε όλη τη χώρα.
Στις 16 Μάη, που έχει πια τελειώσει η δοκιμαστική περίοδος, η κυβέρνηση επαναφέρει το παλιό ωράριο, αν και είχε δεσμευθεί ότι θα παραμείνουν οι 43 ώρες.
Οι υπάλληλοι προχωρούν σε νέα απεργία στις 8 Ιούνη 1977, απαιτώντας 43 ώρες εργασίας τη βδομάδα. Η απεργία γίνεται και πάλι με επιτυχία. Στις 9 Ιούνη ο «Ριζοσπάστης» σημείωνε ότι τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα στην Αθήνα και τον Πειραιά ανακοίνωσαν στο προσωπικό τους ότι θα μειώσουν τις ώρες εργασίας στις 43, πως στη Χαλκίδα υπογράφτηκε συμφωνία για άμεση εφαρμογή των 43 ωρών και η Συντονιστική Επιτροπή Εμπορικών Συλλόγων ανακοίνωσε ότι δέχεται να εφαρμόσει το 43ωρο, ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι νομάρχες.
Οπως είναι γνωστό, τριάντα χρόνια μετά, οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά συνεχίζονται και σήμερα με μεγαλύτερη ένταση για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κατάργηση της Κυριακής αργίας...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget