ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση οξύνεται

Η εξαγγελία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, ότι θα ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του με πάνω από 40 διηπειρωτικούς πυραύλους, που ήρθε ουσιαστικά ως απάντηση στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε εξοπλισμό και με βαρέα όπλα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, οδήγησε στην αντίδραση των ηγετών της λυκοσυμμαχίας. Μετά το γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που κατηγόρησε τη Ρωσία για «απόπειρα εκφοβισμού με την απειλή του πολέμου και επικίνδυνη εξέλιξη» και δήλωσε ότι «αυξάνουν το επίπεδο ετοιμότητας των δυνάμεών μας», και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ανησυχία του. Είπε χαρακτηριστικά: «Κανένας άνθρωπος που ακούει αυτού του είδους την ανακοίνωση από τον ηγέτη μιας ισχυρής χώρας, δε θα μπορούσε να μην ανησυχήσει για το ποιες είναι οι συνέπειες».
Ιδιαίτερα στάθηκε στις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, κατά τη συνάντηση με το Φινλανδό Πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί «να στρέψει τις Ενοπλες Δυνάμεις της προς οποιεσδήποτε χώρες που ενδεχομένως την απειλήσουν». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν,μάλιστα, ξεχώρισε πολύ περισσότερο από την αποθήκευση εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, την προώθηση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, κοντά στα σύνορα της χώρας του. Το ζήτημα βεβαίως αυτό είναι ένα «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και καπιταλιστικής Ρωσίας, προγενέστερο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που όξυνε την αντιπαράθεση, με τις ΗΠΑ να σπρώχνουν σε περαιτέρω όξυνση, χρησιμοποιώντας συμμάχους τους στην περιοχή των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, εντός και εκτός ΕΕ, την ίδια ώρα που πιο διστακτικά εμφανίζονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη που έχουν επίσης ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και τους μονοπωλιακούς της ομίλους (όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.ά.).
Χαρακτηριστική, επίσης, της έντασης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού είναι και η προτροπή που έκανε ο Πούτιν στο Φινλανδό ομόλογό του ότι «εγγύηση της ασφάλειας της Φινλανδίας είναι η ουδετερότητά της». Ταυτόχρονα, άλλο στοιχείο που δείχνει την κόντρα, είναι και οι αλληλοκατηγορίες που εξαπολύουν η κυβέρνηση του Κιέβου και η ρωσική. Η πρώτη κατηγορεί τη Ρωσία ότι τα δάνεια που έδωσε στην Ουκρανία, επί κυβέρνησης Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ήταν «δωροδοκία» και ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να τα πληρώσει. Από την άλλη, η ρωσική πλευρά απαντά ότι τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια του ρωσικού δανείου δόθηκαν στο κράτος, ότι αυτό έχει συνέχεια και ότι πρέπει να πληρωθούν. Επίσης, σκωπτικά αναφέρει ότι, απεναντίας, «δωροδοκία» συνιστούν τα δάνεια που πήρε η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου από το ΔΝΤ. Είναι και αυτό άλλη μια απόδειξη ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία και τα δάνεια από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα που πήγαν στο κεφάλαιο και καλούνται να πληρώσουν με αντιλαϊκά μέτρα οι εργαζόμενοι - και με το αίμα τους - είναι ξένα προς τα συμφέροντά τους.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησαν χτες στην Πολωνία στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, με την επωνυμίαBALTOPS 2015, που σχετίζονται άμεσα με τη λεγόμενη αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής».
Συνέχεια μαχών στην Ανατολική Ουκρανία
Η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται με νέους βομβαρδισμούς από τις στρατιωτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, κατά - όπως ισχυρίζονται - των θέσεων των «τρομοκρατών», δηλαδή των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Αλλά αυτό που συμβαίνει καθημερινά, είναι χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές. Αν και, όπως δηλώνει η διοίκηση των πολιτοφυλάκων, το τελευταίο 48ωρο παρατηρείται μια σχετική μείωση του αριθμού των βομβαρδισμών, ο ουκρανικός στρατός συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις και εξοπλισμό στη γραμμή της αντιπαράθεσης.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget