ΕΚΟΥΑΔΟΡ Αντιπαράθεση με αφορμή τη φορολογία

Την προσωρινή απόσυρση δύο νόμων για τη φορολογία αποφάσισε ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, που ηγείται του κόμματος «Συμμαχία χώρα» με κυρίαρχη αντίληψη την προσπάθεια «εξανθρωπισμού του καπιταλισμού» με τη λεγόμενη «Επανάσταση των Πολιτών». Η κίνηση αυτή γίνεται, όπως ανακοίνωσε με διάγγελμά του τη Δευτέρα το βράδυ ο ίδιος ο Πρόεδρος, γιατί θέλει «να δώσει χώρο στο διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων» και «όχι στις βίαιες εκδηλώσεις της αντιπολίτευσης και τα σχέδια της για αποσταθεροποίηση της χώρας».
Η αντιδραστική αντιπολίτευση πράγματι το τελευταίο διάστημα βρήκε αφορμή με την προώθηση των νομοσχεδίων για το «φόρο κληρονομιάς» και το λεγόμενο «φόρο της υπεραξίας» να διοργανώσει βίαιες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις, ειδικά την περίοδο που ο Πρόεδρος της χώρας ήταν στο εξωτερικό, με αφορμή τη συμμετοχή του ως προεδρεύων στην Σύνοδο ΕΕ και Κοινότητας Χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), που έγινε την προηγούμενη βδομάδα. Σε ό,τι αφορά τους δύο νόμους, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ σημειώνει ότι αποσκοπούν στην «καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και των φορολογικών βαρών, δε θίγουν το 98% του πληθυσμού» και «σχετίζονται με την πάταξη της κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων».
Σύμφωνα με το νόμο για το φόρο κληρονομιάς που αποσύρθηκε προσωρινά, προβλεπόταν κλιμακούμενη φορολογία για κληρονομιά αξίας μεγαλύτερης από 100 βασικούς μισθούς ή 34.500 δολάρια και για τον άλλο φόρο της «υπεραξίας» προτείνονταν σημαντικοί φόροι για όσους πωλούν και αγοράζουν ακίνητα ή έχουν μεγάλες τραπεζικές συναλλαγές. Οι φόροι αυτοί βεβαίως δεν λύνουν το βασικό πρόβλημα και του Εκουαδόρ, όπως και άλλων χωρών όπου υπάρχουν οι λεγόμενες αριστερές κυβερνήσεις, δηλαδή ότι την οικονομία και τον πλούτο της χώρας που παράγουν οι εργαζόμενοι ελέγχει το κεφάλαιο. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των αντιδραστικών δυνάμεων επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα για ριζικές αλλαγές με πρωταγωνιστές την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που θα έρχονται σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget