ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στο Προεδρικό Μέγαρο με «γραμμή» την «εθνική συνεννόηση»

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, με δεδομένη την επιδίωξή του να συμβάλει στη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.
Η απόφαση για επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο φέρεται να πάρθηκε προχτές, στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξης και όπου συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές για την παραπέρα διαχείριση του δημόσιου χρέους.
Ο Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή του για «εθνική συνεννόηση». Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν στην επιτάχυνση όλων των αναγκαίων μέτρων για την υπογραφή της συμφωνίας και βεβαίως την εφαρμογή της.
Η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Οι κινήσεις αυτές δε σβήνουν, βέβαια, την αμφισβήτηση που δέχεται ο Σαμαράς στο εσωτερικό της ΝΔ για τις επιλογές του από την εκλογική ήττα της 25ης Γενάρη και μετά, αλλά και προηγούμενα. Κεντρικό πρόσωπο στην τέτοια διαδικασία είναι, τις τελευταίες μέρες, η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς με την «πρωτοβουλία» της να επισκεφτεί προχτές τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων - την ώρα που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση -, προκάλεσε αντίδραση της ηγεσίας.
Η Ντ. Μπακογιάννη, από την πλευρά της, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείσα γιατί δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε με νόημα ότι «δε συζητάμε με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και καιρό». Παραπέρα, η Μπακογιάννη αρνήθηκε ότι με την κίνησή της αυτή «έκαψε» ενδεχόμενη συνάντηση του Σαμαρά με τον πρωθυπουργό, αντιτείνοντας ότι μπορεί να καλέσει ο Τσίπρας τον Σαμαρά για να τον ενημερώσει.
Επιπλέον, ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε καθένας να έχει την ευθύνη των λόγων του. Σε ό,τι αφορά το ποια θέση θα τηρήσει η ΝΔ στη Βουλή αν φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση κάποιο σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές, απάντησε ότι «θα δούμε τη συμφωνία, θα την κουβεντιάσουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Ερωτηθείσα, τέλος, για τα εσωκομματικά της ΝΔ και τις προσωπικές της φιλοδοξίες, η Μπακογιάννη ανέφερε: «Δεν κινείται τίποτα. Κανείς δεν κινεί κάτι. Δεν κινούμαι, γιατί δεν μπορώ ν' ασχοληθώ με τα εσωτερικά της ΝΔ, την ώρα που η χώρα είναι σε τόσο κρίσιμη κατάσταση»...
Ο Ευ. Στυλιανίδης θέλει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο
Πιο προσεκτικός στην κριτική του προς τον Σαμαρά, ο Ευ. Στυλιανίδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», είπε: «Η κατάσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθίσταται δευτερεύον ζήτημα, ενώπιον της κρίσιμης στροφής που πρέπει αυτή τη στιγμή να κάνει η χώρα, προκειμένου να μπορέσει να οδηγηθεί σε ένα συμβιβασμό που θα την κρατήσει όρθια και από άποψη οικονομίας, αλλά να την κρατήσει και μέσα στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι βέβαιο ότι αν η ΝΔ, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε προχωρήσει στα ζητήματα αυτοκριτικής, δημοκρατικού διαλόγου και συνεδρίου, θα είχε ίσως περισσότερες δυνατότητες σήμερα να παρέμβει πειστικά, επηρεάζοντας τις καταστάσεις. Και τώρα, όμως, έτσι όπως είναι, προσπαθεί να λειτουργήσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει προς αυτή την κατεύθυνση, εγγυόμενη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Επέμεινε ότι ο πρ. πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είναι «χρυσή εθνική εφεδρεία» για το αστικό πολιτικό σύστημα. Επέμεινε, μάλιστα, ότι «έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει πραγματικά τις εξελίξεις. Το ζήτημα είναι ότι για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τέτοιους είδους μονάδες - που έχουν εμπειρία και κυβερνητική και διεθνή και διατηρούν ένα δίκτυο συνομιλητών στο εσωτερικό και το εξωτερικό -, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ώστε οι πολιτικές δυνάμεις να μπορούν να συνεννοούνται μεταξύ τους. Αυτό, δηλαδή, που είπε ο Αντ. Σαμαράς για εθνική συνεννόηση. Κατά τη γνώμη μου, είναι προϋπόθεση».
Σε αυτή τη βάση, παρότρυνε «τα κόμματα και οι ηγεσίες ν' αρχίσουν να μιλούν μεταξύ τους και θεσμικά και άτυπα και τυπικά, επί της ουσίας. Δεύτερον, θα πρέπει μια επιτροπή τεχνοκρατών, με ευρύτερη αποδοχή, να αρχίσει να εκπονεί επιτέλους έναν εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα αποτελέσει και τη βάση μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης... Σε αυτή την κατεύθυνση, προσωπικότητες όπως ο Κ. Καραμανλής, αναμφισβήτητα, μπορούν να παίξουν ρόλο» πρόσθεσε.
Δε δίστασε, εξάλλου, να ψέξει την Μπακογιάννη για τη συνάντησή της με τον Τσίπρα: «Αυτού του είδους τις συναντήσεις θα τις θεωρούσα φυσιολογικές και θα ήθελα να γίνονται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget