ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ Σκηνικό επέμβασης στήνουν οι ΗΠΑ

Προσχήματα για τη λήψη μέτρων κατά της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και κλίμα για την προετοιμασία (νέας μικρής ή μεγαλύτερης) επέμβασης στη Συρία, εφόσον χρειαστεί, φαίνεται πως δημιουργούν οι ΗΠΑ, με αφορμή αυτή τη φορά την κατάθεση «φακέλου στοιχείων», χτες, στηνΕπιτροπή Ξένων Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων,από γιατρούς-μέλη της «Συριακής Αμερικανικής Ιατρικής Λέσχης» (SAMS), με επικεφαλής το Δρ. Μοχάμεντ Τενάρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας «Guardian»,που υποστηρίζει ότι είχε πρόσβαση στο φάκελο των στοιχείων της οργάνωσης, ο Τενάρι, που μετέβη στις ΗΠΑ από περιοχή της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» (παρακλάδι της Αλ Κάιντα), ήταν έτοιμος να καταθέσει ότι η συριακή κυβέρνηση και ο στρατός ευθύνονται για τη χρήση του αερίου της χλωρίνης ως όπλου, σε επιθέσεις με ελικόπτερα. Ο Τενάρι αναμενόταν, μάλιστα, να παρουσιάσει φωτογραφικό υλικό, βίντεο και έγγραφα, με τα οποία θα «αποδείκνυε» πως από τη χρήση του αερίου χλωρίνης στην επαρχία Ιντλίμπ, μεταξύ 16ης Μάρτη και 9ης Ιούνη, έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια άλλοι 530. Ωστόσο, στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας δεν αποσαφηνίζεται πώς ακριβώς ο Τενάρι και τα μέλη της οργάνωσής του θα αποδείκνυαν ότι το αέριο χλωρίνης χρησιμοποιήθηκε από το συριακό στρατό και όχι από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, που και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, για να προκαλέσουν ξένη επέμβαση... Το ρεπορτάζ της «Guardian», πάντως, υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν, οι τζιχανιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αέριο χλωρίνης στο βόρειο Ιράκ...
Η κατάθεση των Σύρων γιατρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η τελευταία εξέλιξη μίας αλυσίδας γεγονότων που σχετίζονται με τη λεγόμενη χρήση αερίου χλωρίνης στη Συρία, μολονότι το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων καταστράφηκε τον περσινό Αύγουστο, υπό διεθνή εποπτεία.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συριακή κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη «για τις περισσότερες» επιθέσεις με χημικό αέριο χλωρίνης κατά του συριακού λαού και πως «η υπομονή όλων εξαντλείται». Πριν ένα μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να επιβεβαιώσουν τη χρήση αερίου χλωρίνης στη Συρία, «θα συνεργαστούν για ακόμη μία φορά με τη διεθνή κοινότητα»... «φτάνοντας μέχρι τα αφεντικά του Ασαντ, όπως η Ρωσία, για να τη σταματήσουν!».
Παράλληλα, τον περασμένο Μάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση που καταδίκαζε τη χρήση του αερίου χλωρίνης ως όπλου στη Συρία, αφήνοντας ανοιχτή τη λήψη αντιποίνων, ακόμη και στρατιωτικής επέμβασης. «Συμπτωματικά», αυτό το διάστημα συζητείται στο ΣΑ αμερικανικό σχέδιο απόφασης, που τάχα θα «συμβάλλει στον καθορισμό της ταυτότητας» όλων όσοι χρησιμοποιούν το αέριο χλωρίνης σαν χημικό όπλο.
Μολονότι η χλωρίνη δεν είναι απαγορευμένο συστατικό, η χρήση της ως χημικό όπλο απαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Χημικών Οπλων του 1977, που υπογράφηκε πριν δύο χρόνια από τη Συρία.
Συλλήψεις τζιχαντιστών για το θεαθήναι...
Στο μεταξύ, αντικαθεστωτικές συριακές δυνάμεις έπληξαν με οβίδες και όλμους περιοχές εντός και πέριξ της Δαμασκού, σκοτώνοντας 33άτομα, ενώ αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες από το λεγόμενο«Στρατό Χαραμούν» επιτέθηκαν σε θέσεις του συριακού στρατού, στα σύνορα της Συρίας με το Ισραήλ, στο Γκολάν.
Μετά την ανακατάληψη της βόρειας συριακής κουρδικής πόλης Ταλ Αμπιάντ από Κούρδους μαχητές των Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας «YPG», Τούρκοι μεθοριακοί στρατιώτες ανακοίνωσαν τη σύλληψη μόλις πέντε τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Οι πέντε συνελήφθησαν κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Ακτσάκαλε, όταν χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες (και όχι μόνο...) πέρασαν τα σύνορα, για να βρουν καταφύγιο από τις σφοδρές συγκρούσεις. Η είδηση της συμβολικής σύλληψής τους γίνεται προφανώς για τα μάτια του κόσμου, αφού είναι γνωστή η πολλαπλή υποστήριξη της Αγκυρας στους τζιχαντιστές.
Οι φόβοι της Τουρκίας για τους Κούρδους της Συρίας
Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη, νέα σημαντική νίκη των Σύρων Κούρδων (μετά την προ μηνών ανακατάληψη του Κομπανί) στο Ταλ Αμπιάντ προκαλεί έντονες ανησυχίες στην τουρκική κυβέρνηση, καθώς βλέπει ότι ο εκτοπισμός των τζιχαντιστών δημιουργεί προϋποθέσεις για την «επικίνδυνη ενοποίηση» κουρδικών περιοχών («καντονιών») στα νότια σύνορά της.
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ», ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, εμφανίζεται να δηλώνει ότι η Αγκυρα «δε θα επιτρέψει την εμφάνιση μίας πιθανώς απειλητικής κουρδικής οντότητας» στη Συρία, σημειώνοντας ότι «έχουν ληφθεί μέτρα εντός και εκτός συνόρων για την ενίσχυση της ασφάλειας. Υπάρχουν, ενίοτε, διαφορές ανάμεσα στα συμφέροντα της Τουρκίας και αυτά άλλων δυνάμεων. Μερικές φορές ταυτίζονται. Αλλες όχι» δήλωσε ο Αρίντς. Ο ίδιος εξέφρασε «ανησυχία» για τους μαχητές του «YPG», «που έχουν γίνει βασικός εταίρος των ΗΠΑ στο συριακό έδαφος».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget