ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ Ταξίδια από Βαλκάνια μέχρι Μέση Ανατολή για ζητήματα του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, η Αλβανία θέτει θέμα «μεσολάβησης ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα» για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα
Στη Βουλγαρία βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, για διήμερη επίσκεψη, κατόπιν πρόσκλησης του Βούλγαρου ομολόγου του. Αξονας η προώθηση των θέσεων εγχώριων μονοπωλίων στη γειτονική χώρα και τα Βαλκάνια γενικότερα, καθώς αντίστοιχες επισκέψεις προγραμματίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ και σε άλλες βαλκανικές πρωτεύουσες, π.χ. σε Σκόπια, Βελιγράδι καιΠοντγκόριτσα, στο διάστημα 24-26 Ιούνη.
Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, πριν μερικές μέρες, πραγματοποιήθηκε (υπό την προεδρία του Ν. Κοτζιά) σύσκεψη με τους επικεφαλής των ελληνικών διπλωματικών Αρχών στις βαλκανικές χώρες, όπου συμμετείχαν οι πρέσβεις της Ελλάδας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς και οι επικεφαλής των Γραφείων Συνδέσμου σε Σκόπια και Πρίστινα. «Κατά τη σύσκεψη, αξιολογήθηκαν οι επιμέρους πολιτικές που αφορούν σε εκάστη χώρα των Βαλκανίων, καταστρώθηκε στρατηγική προώθησης των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τις χώρες αυτές και συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, με σκοπό την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων» διαμηνύθηκε σχετικά από το υπουργείο Εξωτερικών.
«Διαμεσολάβηση» επικυρίαρχου στο Ιόνιο;
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, βέβαια, ένα από τα ζητήματα είναι το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις με τα Τίρανα και την αλβανική αστική τάξη, καθώς η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να θέτει ζήτημα χάραξης της συνοριογραμμής στο Βόρειο Ιόνιο, κομβικό ζήτημα για την έναρξη εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως θέλει η ελληνική πλευρά.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, ουσιαστικά ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι «πρόθυμη» να προχωρήσει στην «επίλυση» της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, με τα μέσα που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και τη «συνδρομή» ...επικυρίαρχου («ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα»)!
Ερωτηθείς αν η Αλβανία θα υποβάλει προσφυγή για το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει η ελληνική πλευρά να έχει αρχίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος», καθώς, όπως υποστήριξε, «κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρό αδίκημα και καταπάτηση του Διεθνές Δικαίου της Θάλασσας». Εβαλε έτσι ανοιχτά ζήτημα άρνησης του δικαιώματος της Ελλάδας να προχωρήσει σε τέτοιες έρευνες.
«Είναι μια πολύ εύθραυστη κατάσταση, αλλά για εμάς είναι θέμα εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας της Αλβανίας και θα χρειαστεί συζήτηση, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Απο την αρχή, ήμασταν πρόθυμοι για μεσολάβηση ανιδιοτελούς τρίτου παράγοντα» πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Με επιχειρηματίες στη Σόφια
Χτες, πάντως, στη Σόφια, ο Κοτζιάς συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τοΣυμβούλιο Ελλήνων Επιχειρηματιών Βουλγαρίας. Σήμερα προγραμματίζεται να έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μίτοφ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, όπου θα γίνει δεκτός από την πρόεδρο του σώματος, Τσέτσκα Τσάτσεβα, ενώ πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρ. Πλεβνέλιεβ.
Διαδοχικά ταξίδια στο Ισραήλ
Στο μεταξύ, τόσο ο Ν. Κοτζιάς όσο και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, προγραμματίζουν διαδοχικά ταξίδια στο Ισραήλ, μέσα στον Ιούλη, στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης να στήσει άξονες με τα ισραηλινά μονοπώλια, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Από τα ζητήματα που θα συζητηθούν, κυρίως στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, είναι η προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο στην Αθήνα, με επίκεντρο το ενεργειακό, την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των τριών χωρών, με την τουρκική αστική τάξη να αμφισβητεί φυσικά τα τέτοια δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, διεκδικώντας το δικό της μερίδιο από τα κέρδη.
Η δε επίσκεψη Καμμένου έρχεται στον απόηχο κοινών ασκήσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ισραήλ, που έρχονται να υποβοηθήσουν την τέτοια συνεργασία και μέσω της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget