ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» Προβάλλει την ανάγκη αντιλαϊκής συμφωνίας

«Απ' όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή προσέγγιση στους όρους και η απόσταση που απομένει να διανυθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μικρή», διαπιστώνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τη «νομισματική πολιτική 2014-2015».
Η ΤτΕ, ως μέλος του συστήματος των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, αλλά και με βάση τις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου, τονίζει ότι «η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης διαδικασίας, που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και -πιθανότατα- από την ΕΕ». Μάλιστα, επισημαίνουν ότι όλα αυτά σημαίνουν «βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας» (...), με αποτέλεσμα «η Ελλάδα να μετατραπεί σε μια φτωχή χώρα της νότιας Ευρώπης».
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας, κρίνει ως «κεφαλαιώδους σημασίας» τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να επεκταθεί ο αναγκαίος χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να προστεθούν«βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής». Πρόκειται, δηλαδή, για το μείγμα διαχείρισης της πολιτικής που επιδιώκει και η συγκυβέρνηση και προκρίνει η εγχώρια αστική τάξη, προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει και τα παρακάτω:
  • Δυσμενέστερες προβλέψεις για το ΑΕΠ: Εν μέσω αυξημένων αβεβαιοτήτων και περιορισμού της ρευστότητας, αποφεύγουν να κάνουν πρόβλεψη σχετικά με τους ρυθμούς του ΑΕΠ. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα γίνει εντονότερη το β' τρίμηνο του 2015, με τον «κίνδυνο η οικονομία να μπει σε μια νέα φάση ύφεσης».
  • Εκροές καταθέσεων: Φτάνουν στα 30 δισ. ευρώ, στο διάστημα Οκτώβρης 2014 - Απρίλης 2015. Από αυτές, 4,4 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί σε τράπεζες του εξωτερικού,5 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, ενώ περίπου 15 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκονται στο εσωτερικό. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι καταθέσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό, αλλά εκτός τραπεζικού συστήματος, έχουν προκαλέσει τηναύξηση των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία κατά 15 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν, η απόφαση στο Γιούρογκρουπ στις 20/2 παρείχε ένα «πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο επέδρασε θετικά στο κλίμα», ωστόσο η παράταση των διαπραγματεύσεων για την«εξειδίκευση του πλαισίου εξανέμισε την αρχική αισιοδοξία και η αβεβαιότητα επανήλθε εντονότερη».
  • «Κόκκινα» δάνεια: Δύο στα πέντε δάνειαεμφανίζουν είτε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, είτε είναι, μεν, τυπικά ενήμερα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οφειλέτες δε θα εκπληρώσουν πλήρως τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι δύο παραπάνω κατηγορίες συναποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία ανήλθαν το Δεκέμβρη του 2014 (πρώτη φορά που καταμετρήθηκαν) στο39,9%, για να φτάσουν στο α' τρίμηνο του 2015 στο 40,8% επί του συνόλου των χορηγήσεων. Το ύψος τους ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.
  • Επιδείνωση ρευστότητας: Παράλληλα με τις εκροές καταθέσεων, σημειώθηκε σταδιακά αποκλεισμός των εγχώριων τραπεζών από τις διεθνείς αγορές χρήματος και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε έκτακτη χρηματοδότηση (μέσω ELA), καθώς τα χαρτοφυλάκιά τους (ομόλογα κ.ά.) έπαυσαν από το Φλεβάρη να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση από την ΕΚΤ. Ως πρόσθετο «επιβαρυντικό στοιχείο» αναφέρουν την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τους κάθε είδους προμηθευτές, καθώς και την «άντληση των διαθεσίμων» από φορείς.
Η (ενδιάμεση) συμφωνία με τους «εταίρους»
«Βασική απόλυτα καθοριστική προϋπόθεση», προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι «να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος και να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ». Αναφέρει ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον «επιτευχθεί σύντομα ρεαλιστική συμφωνία» και στη συνέχεια «να εφαρμοστούν με συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις οι όροι της, μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας».
Η ΤτΕ δείχνει προς την κατεύθυνση μιας ενδιάμεσης μεταβατικής συμφωνίας, η οποία «δημιουργεί τις συνθήκες προς μια νέα μεσοπρόθεσμη συμφωνία». Αυτή με τη σειρά της θα έχει ως στόχο την «ομαλή μετάβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές και θα συνοδεύεται από την υλοποίηση της δέσμευσης του Γιούρογκρουπ της 27ης Νοέμβρη 2012» για την «ελάφρυνση του κρατικού χρέους».
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο
«Με την άρση της αβεβαιότητας, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής πολιτικής»,τονίζεται στην έκθεση.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι άξονες της πολιτικής, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι οι παρακάτω:
-- Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με κεντρική στόχευση τη μετακίνηση συντελεστών παραγωγής «προς τις αποδοτικές τους χρήσεις», ειδικότερα στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
-- Ενίσχυση των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας να συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές σε επίπεδο ΕΕ και να μην αποθαρρύνουν την πρόσληψη νέου προσωπικού στη φάση ανόδου της ελληνικής οικονομίας». Να υπενθυμίσουμε ότι οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ είναι συστατικό στοιχείο και της πολιτικής της συγκυβέρνησης... Παράλληλα, έμφαση δίνεται στα προγράμματα «εκπαίδευσης και κατάρτισης», δηλαδή στα προγράμματα ανακύκλωσης της επίσημης ανεργίας και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
-- Συνεκτικό και στοχευμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που θα «ενσωματώνει μεμονωμένες πολιτικές και θα περιλάβει νέες».Πρόκειται για τα συστήματα διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας.
-- Διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με πρωτογενή πλεονάσματα και με παρεμβάσεις «κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα και λιγότερο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα». Οπως και η συγκυβέρνηση, έτσι και η ΤτΕ κάνει λόγο για τη«βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων μέσω περιορισμού των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις», που σημαίνει αύξηση των ορίων, κόψιμο των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.ά.
Απογείωση της φοροληστείας του λαού
Τέλος, τσουβαλιάζοντας όποιες εκπτώσεις φόρου έχουν απομείνει στο λαό (π.χ. το μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου) με τις προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ του κεφαλαίου, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι «φοροαπαλλαγές» κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προτρέπει εμμέσως την κυβέρνηση να καταργήσει όσες εκπτώσεις έχουν απομείνει για το λαό και να τις αντικαταστήσει «με στοχευμένη επιδοματική πολιτική». Πρόκειται για τις γνωστές και πάγιες αντιλαϊκές αξιώσεις, που σήμερα έρχεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget