01/23/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Σε δεκάδες πόλεις σήμερα, δόθηκε μαζική και αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στο κουαρτέτο των θεσμών, στη μεγαλοεργοδοσία με κεντρικό σύνθημα "Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο" που διαλύει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα», τονίζει το ΠΑΜΕ.
Σε ανακοίνωσή του για τα συλλαλητήρια που έγιναν το Σάββατο 23 Γενάρη και την κλιμάκωση της πάλης καλεί:
«Σε κάθε κλάδο, κάθε χώρο, κάθε γειτονιά, κάθε στιγμή ενιαία εργαζόμενοι, νεολαία, λαϊκά στρώματα που πλήττονται, να κλιμακώσουν την πάλη τους, να απαντήσουν μαχητικά στην κυβερνητική προπαγάνδα εξαπάτησης του λαού!
Την Τρίτη 26 Γενάρη, μέρα συζήτησης για το Ασφαλιστικό στη Βουλή, πρέπει να μας βρουν ξανά απέναντί τους! Να στείλουμε μήνυμα με τους αγώνες μας, με την παρουσία μας, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή!
Στις 4 Φλεβάρη μέρα πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας, να νεκρώσουν τα πάντα! Κανείς στη δουλειά, στα γραφεία, καμιά μηχανή να μην ξεκινήσει!
Ο αντιασφαλιστικός νόμος με οποιαδήποτε μορφή αποκτήσει, να μη φτάσει στη Βουλή. Να αποσυρθεί! Δε διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις, δεν φτιασιδώνεται, δεν αλλάζει.
Μόνο ανατρέπεται!
Ή τα κέρδη των μονοπωλίων ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες».



«Πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!», φώναξαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές που παρά το τσουχτερό κρύο διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Ομόνοια, ακολούθησε μαζική και δυναμική πορεία προς τη Βουλή.

Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, όπου η πορεία μετέβη στο μπλόκο της Νίκαιας, στον Πειραιά και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

«Τσακίζουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε τώρα πίσω το νόμο-λαιμητόμο. 4 Φλεβάρη απεργία», τόνιζε το πανό στην κεφαλή της πορείας στην Αθήνα, στέλνοντας το μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακολουθούσε το Σωματείο Εργαζομένων της «Σόφτεξ», η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και τα μπλοκ Ομοσπονδιών, Σωματείων, Ενώσεων και φορέων.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία  της κλαδικής συνταξιούχων της ΠΣΟ.

Κόντρα στην προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και στη σύγχυση που προσπαθεί να σπείρει στα εργατικά λαϊκά στρώματα, συνεπικουρούμενη και από τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ δείχνει ότι θα βρουν απέναντί τους το μαζικό, οργανωμένο, ταξικό κίνημα που απαιτεί την απόσυρση του σχεδίου διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, 

Με συνθήματα όπως «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Δημόσια Ασφάλιση και καθολική, αυτή είναι η απάντηση η ταξική» οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους, να παλέψουν για την ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί με συλλαλητήριο την Τρίτη 26 Γενάρη, τη μέρα που θα υπάρχει στη Βουλή συζήτηση για το Ασφαλιστικό, ενώ οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ήδη οργανωμένα τη μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη.

Παράλληλα το ΠΑΜΕ στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών. Καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να μπει ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά στον αγώνα και σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάλει φραγμό στα νέα μέτρα που εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό της ΕΕ και της κυβέρνησης, που με εργαλείο την ΚΑΠ επιδιώκουν το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα.

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια


Στην Ομόνοια, τη συγκέντρωση άνοιξε ο Δημήτρης Κατσιγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Softex». Υπογράμμισε πως το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση θυσιάζεται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης και πρόσθεσε πως για τους ίδιους λόγους η πολυεθνική ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο και να πετάξει στην ανεργία τους εργαζόμενους στη «Softex». «Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους προς τους εργαζόμενους της "Softex", αλλά και να ανάψουν εστίες αντίστασης σε όλα τα εργοστάσια. Να καταλάβουν ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα είναι μισθοί Βουλγαρίας και Τουρκίας για να τους ανταγωνιστούμε», σημείωσε. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)

Στο χαιρετισμό του ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του ΔΣ Σωματείων Μισθωτών Τεχνικών, σημείωσε: «Όλοι εμείς οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι τεχνικοί, γενικότερα οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες - δικηγόροι, γιατροί και υγειονομικοί - που συσπειρώνονται στις Επιτροπές Αγώνα βαδίζουμε μαζί με τα εκατοντάδες ταξικά σωματεία που ανταποκρίνονται στο προσκλητήριο μάχης του ΠΑΜΕ και λέμε καθαρά: Το εγκληματικό νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται! Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για να μη φτάσει στη Βουλή».

Υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο. Κι αυτός δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα που ανέλαβε τη "βρώμικη" δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου. Εξίσου συνένοχοι είναι τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, η ΓΣΕΕ του υποταγμένου κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τα επιστημονικά επιμελητήρια, όπως το ΤΕΕ, που συναίνεσαν διαχρονικά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης… Όλοι αυτοί μαζί αποδέχονται την πολιτική της ανταποδοτικότητας που μεταφέρει τα βάρη της Κοινωνικής Ασφάλισης από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων» (Δείτε βίντεο ΕΔΩ και ολόκληρος ο χαιρετισμός στο συνημμένο).

«Χωρίς χάσιμο χρόνου κάνουμε τη νύχτα μέρα με στόχο η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη να είναι η πιο αποφασιστική και καθαρή απάντηση του εργαζόμενου λαού: Ο νόμος Κατρούγκαλου να μη φτάσει καν στη Βουλή. Να αποσυρθεί. Δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις και τροπολογίες, δεν φτιασιδώνεται, δεν αλλάζει. Μόνο ανατρέπεται! Όσοι μιλούν για τροποποιήσεις και αλλαγές έχουν λερωμένη τη φωλιά τους! Είναι οι ίδιοι που έχουν στηρίξει την ουσία των μέτρων. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που έχουν συνδιαμορφώσει και στηρίξει διαχρονικά την αιματηρή επίθεση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Είναι τα κόμματα που μαζί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο και τώρα κάνουν πως διαφωνούν. Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους!», τόνισε στην κεντρική ομιλία ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους «να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια της ΕΕ, της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, των ΜΜΕ και των παρατρεχάμενών τους. Να συστρατευτούν στον αγώνα μαζί μας, να συμπορευτούν μαζί με το ΠΑΜΕ. Η ελπίδα δεν είναι σύνθημα, βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που είναι προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων, που θυσιάζουν τις ζωές μας. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της κυριαρχίας των μονοπωλίων και περνά από το δρόμο της ικανοποίησης των δικών μας αναγκών. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Ή τα κέρδη των μονοπωλίων ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να φτάσει παντού το σύνθημα: Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο». (Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία ΕΔΩ)



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Χανίων, για τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στην Κρήτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την Κρήτη σήμερα, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, θα θέλαμε να στείλουμε το θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό μας στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, που βρίσκονται στους δρόμους όλης της χώρας. Να χαιρετίσουμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, που κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων και των ομοσπονδιών τους βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Να απευθύνουμε χαιρετισμό και αλληλεγγύη στους χιλιάδες αγρότες, που με τα τρακτέρ τους βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα, διεκδικώντας το δίκιο τους. Να χαιρετίσουμε τους δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, επιστήμονες, άλλους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, που βρίσκονται στο μετερίζι του αγώνα, διεκδικώντας να μην περάσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα πρέπει να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε πιέσεις, στην τρομοκρατία, στον αποπροσανατολισμό. Κυρίως θα πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, γιατί αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δε διορθώνεται, δεν παίρνει επιμέρους τροποποιήσεις, δε θα πρέπει καν να κατατεθεί στη Βουλή. Θα πρέπει η κυβέρνηση να το αποσύρει αμέσως, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή και τους αγώνες των εργαζομένων.

Δυο ζητήματα καλούμε τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό, τα λαϊκά στρώματα να έχουν στο νου τους, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή.

Το πρώτο ζήτημα, να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, τον αποπροσανατολισμό, την τρομοκρατία και τη φοβία, που προσπαθούν να σπείρουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, όσον αφορά τις μορφές πάλης που χρησιμοποιούν είτε οι εργάτες είτε οι αγρότες που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα. Τις μορφές πάλης, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι ίδιοι οι αγρότες πρέπει να τις αποφασίσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες στις συνελεύσεις τους, στις συσκέψεις τους, στα μπλόκα τους, στα σωματεία τους, παντού, όπου βρίσκονται σε αγωνιστική κινητοποίηση και κανένας άλλος. Οι θεωρίες περί κοινωνικού αυτοματισμού που προβάλει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα πρέπει να βρουν αντιμέτωπους όλους τους εργαζόμενους σαν μια γροθιά.

Δεύτερο ζήτημα, να μην πέσουν στην παγίδα και τον αποπροσανατολισμό των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των διαφόρων συνδικαλιστικών παρατάξεων, που μιλάνε με βάση συντεχνιακά αιτήματα ή με αιτήματα ότι με επιμέρους τροποποιήσεις, για επιμέρους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων, αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα μπορεί να βελτιωθεί.

Ξανάλεμε: Η λύση είναι να αποσυρθεί οριστικά και τελεσίδικα αυτό το νομοσχέδιο, να μην έρθει καν για κατάθεση στη Βουλή. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και στις καθημερινές κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν με μεγαλύτερο δυναμισμό, με μεγαλύτερη μαζικότητα σε όλη τη χώρα και βεβαίως και μέσα στη Βουλή και παντού, όταν τολμήσουν να φέρουν τέτοια συζήτηση».

Κάθετη αντίθεση με την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου των Χανίων, ο Δ. Κουτσούμπας είπε:

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: Καμιά ιδιωτικοποίηση και στο αεροδρόμιο των Χανίων και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Αποτελούν στρατηγικές υποδομές. Με τις ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται, και τώρα με την εταιρεία που ήρθε, την "Fraport", για να κάνει την αξιολόγηση και τον έλεγχο, είμαστε κάθετα αντίθετοι. Μόνο τα κέρδη τους θέλουν να εξασφαλίσουν αυτοί οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι πολυεθνικές, το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων του αεροδρομίου, ούτε πολύ περισσότερο τα συμφέροντα του λαού των Χανίων, του λαού όλης της Κρήτης, του λαού της Ελλάδας. Είναι μόνο για το πώς κάποιες εταιρείες με συμβιβασμούς, με παζάρια θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη τους.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να αναπτυχθεί αγώνας με όλο το λαό σαν γροθιά, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι στα αεροδρόμια. Ο λαός όλης της χώρας να φτιάξει τη λαϊκή του συμμαχία, έτσι ώστε να γίνει πραγματική κοινωνικοποίηση των στρατηγικών υποδομών και των κλάδων στρατηγικής σημασίας σε όλη τη χώρα και εδώ στην Κρήτη».


Με εκβιαστικά διλήμματα και παραπλάνηση προσπαθεί η συγκυβέρνηση να σταματήσει τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ισχυρίστηκε ότι θα έρθει «μείωση των κύριων συντάξεων» αν δε γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση, όπως η αύξηση των εισφορών.
Καλώντας εργαζόμενους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, επικαλέστηκε την άποψη του ΔΝΤ που «είναι σκληρότερη και ακραία νεοφιλελεύθερη». Επίσης, αναμασώντας το επιχείρημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων περί της «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δε θα υπάρχει τίποτα» μετά το 2018 εάν δεν περάσουν οι προτάσεις της κυβέρνησης, τη στιγμή που το κυβερνητικό σχέδιο δε θα αφήσει τίποτα όρθιο από την Κοινωνική Ασφάλιση. «Αυτά είναι δύο σκληρά διλήμματα και όχι ευχάριστα» σημείωσε.
Παράλληλα, επανέλαβε το προκλητικό επιχείρημα ότι δήθεν ο λαός νομιμοποίησε τα αντιλαϊκά μέτρα με την ψήφο του και επομένως πρέπει να επικρατήσει σιωπητήριο. «Στις τελευταίες εκλογές, με τη συμφωνία που ψηφίστηκε, η οποία περιέχει μερικές δεσμεύσεις που δεν είναι ευχάριστες, -είναι γνωστή η συμφωνία στον ελληνικό λαό- ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε το ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ να διαχειριστούν αυτή την πολύ δύσκολη καμπή» είπε.
Εκτός από το «μαστίγιο» χρησιμοποίησε το «καρότο» της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, προσπαθώντας να εγκλωβίσει το λαό στα παζάρια προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλέστηκε τη «μεγάλη εικόνα» που κατά την άποψή της είναι η «διευθέτηση του χρέους». Έτσι, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, αποσιωπώντας ότι η όποια μείωσή του θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε βέβαιη ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει θέμα» πρόωρων εκλογών.


Την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών» του οποίου ηγούνται σε Συρία και Ιράκ, με ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και επιχειρήσεις για κατάληψη της Ράκα και της Μοσούλης προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Α. Κάρτερ σηματοδοτώντας και με αυτόν τον τρόπο την επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, από το Νταβός της Ελβετίας, ο Α. Κάρτερ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο «διεθνής συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών» πρέπει να ανακαταλάβει τη Μοσούλη και τη Ράκα και θα αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του για να το επιτύχει. «Πρέπει να τους καταστρέψουμε σε αυτά τα δύο μέρη, και θα ήθελα να το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ήδη ο «συνασπισμός» χρησιμοποιεί επιδρομές και βόμβες για να πάρει των έλεγχο των οδικών συνδέσεων των δύο πόλεων και τη διακοπή των επικοινωνιών ανάμεσά τους.
«Αυτό θα διαχωρίσει ουσιαστικά το ιρακινό θέατρο από το συριακό θέατρο επιχειρήσεων», ανέφερε.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι πιθανό να προστεθούν και άλλοι στρατιώτες για να υποστηρίξουν αυτούς που έχουν ήδη αναπτυχθεί επί του πεδίου.
Και παρότι επισήμανε ότι μέρος της στρατηγικής προβλέπει να κινητοποιηθούν ντόπιες δυνάμεις «αντί να γίνεται προσπάθεια να υποκατασταθούν», ο ίδιος έσπευσε να υπενθυμίσει στους «εταίρους» των ΗΠΑ στο «διεθνή συνασπισμό» -μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση- ότι «πολλά» κράτη μέλη του «δεν κάνουν αρκετά, ή δεν κάνουν τίποτε απολύτως». «Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα μόνοι μας», αλλά «θα επιθυμούσαμε και οι άλλοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί», συνέχισε...

 
Tην πρόθεση του για «διάλογο» με τους αγρότες εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με προφανή στόχο να δημιουργήσει κλίμα αναμονής και να κάμψει τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.
«Η κυβέρνηση έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματός τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στο διάλογο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάρκο Μπόλαρη.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου είναι προδιαγεγραμμένο από το τρίτο μνημόνιο και το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που περιλαμβάνουν μέτρα εξόντωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Άλλωστε, το λαϊκό κίνημα έχει πλούσια εμπειρία από τους «κοινωνικούς διαλόγους» που διοργάνωναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάθε φορά που ήταν να περάσουν βάρβαρα μέτρα. 
«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί ο ίδιος με εκπροσώπους, που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών» προσθέτει η κυβερνητική ανακοίνωση, δημιουργώντας ερωτήματα για το ποιούς εκπροσώπους εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας


Σε ανακοίνωσή της για την κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων υπουργών της συγκυβέρνησης η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων αναφέρει:

«Η συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων υπουργών, επιβεβαίωσε την επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, που επιταχύνει το ξεκλήρισμα μας.

Με επιλεκτικά και παραποιημένα στοιχεία και με πολύ "συμπάθεια" προσπαθούν να κρύψουν ότι η κυβέρνηση τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη και Υγεία, που αντιστοιχούν στις σημερινές τρεις χαμηλές κατηγορίες (1η, 2η και 3η), στις οποίες ανήκουν πάνω από το 70% των ασφαλισμένων αγροτών. Είπαν ψέματα γιατί ενώ μειώνει τις συντάξεις ισχυρίστηκαν ότι τις αυξάνει. Το βασικό επιχείρημά της είναι όχι μόνο για τους αγρότες άλλα για όλους, ότι "δεν αντέχει ο προϋπολογισμός", που ποτέ δεν έδωσε αυτά που προϋπολογίζονταν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Εξοντώνει τους φτωχούς αγρότες με πραγματικό καθαρό εισόδημα έως 11.000 ευρώ. Τη στιγμή που πάνω από το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι, στην πλειοψηφία τους αγρότισσες.

Φορολογεί με το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα όπως λέει ότι επιδιώκει, που σημαίνει φορολογία για εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Χρησιμοποιεί μέσους ορούς αγροτικού εισοδήματος και φορών για να καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό» απέναντι στους αγρότες ότι φοροδιαφεύγουν.

Η κυβέρνηση με αυτό το βρώμικο τρόπο επιμένει να τελειώσει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, μετατρέποντας την σε ατομική υπόθεση του καθενός και χαρατσώνει ιδιαίτερα τους φτωχούς αγρότες, με στόχο να μην πληρώνει τίποτε ο κρατικός προϋπολογισμός και να περισσέψει ζεστό παραδάκι για το ΣΕΒ που συμφωνεί με το τερατούργημα της.

Με το "κατά κύριο επάγγελμα αγρότη", καλλιεργεί τη διάσπαση του αγώνα, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων αγροτών. Η καθιέρωσή του δεν πρόκειται να δώσει καμιά ελάφρυνση στη ληστεία του ιδρώτα μας, όπως και η καθιέρωση του εργόσημου (10%) για την αγροτισσα και τα συμβοηθούντα μελη, αφού μειώνει ελάχιστα το καθαρό φορολογητέο εισόδημα της οικογένειας, δίνει ψίχουλα στα έσοδα του ταμείου και ως σύνταξη στην αγροτισσα κι απ' την άλλη τους εμφανίζει με εισόδημα, όποτε πέφτει και σε αυτούς το τσεκούρι της φορολογίας με τεκμήρια διαβίωσης. Τους προκαλούμε να δώσουν με νούμερα τους υπολογισμούς τους!!!!

Δεν πρωτοτύπησαν. Ίδια τακτική είχαν και στην συνάντησή μας μετά τα περσινά μπλόκα. Δεν είπαν τότε τίποτε συγκεκριμένο στο κάθε αίτημά μας. Με "ντρίπλες"  και ψευτιές δεν θα τη βγάλουν καθαρή, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ΕΕ, ΔΝΤ κλπ, που μαζί κόβουν και ράβουν. Να έρθουν στα μπλόκα να μας τα πουν και να αφήσουν τους τηλεοπτικούς μονολόγους.

Συνάδελφοι αγρότες,

Βοήθεια στην κυβέρνηση δίνουν όσοι συνδικαλιστές συναντούνται μαζί της πριν κορυφωθεί ο αγώνας μας, συζητούν χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα που τα αλλάζουν ανάλογα με την κυβέρνηση, που άλλα λένε στους αγρότες κι άλλα στις συναντήσεις πίσω από τις πλάτες των αγροτών. Τέτοια ήταν η συνάντηση, εκπροσώπων των μπλόκων της “Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Κτηνοτρόφων” (Πέμπτη 21 Γενάρη με τον Κατρούγκαλο και τον Μητσοτάκη). Με τα πάρε - δώσε κάτω από το τραπέζι υπονομεύονται οι αγώνες, είναι διαπραγματεύσεις που ποτέ δε βγήκαν σε όφελός μας. Είναι γνωστή η ιστορία.

Τέτοιους “ηγέτες” πρέπει να τους απομονώσει η μαχόμενη μικρομεσαία αγροτιά που αγωνίζεται στα μπλόκα για την επιβίωση. Απαράβατος όρος για όποια συνάντηση με τους υπευθύνους της σφαγής μας είναι να αποσυρθεί και να μην φτάσει στη βουλή το αντιλαϊκό ασφαλιστικό τερατούργημα. Να καταργηθεί η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια.

Στα μπλόκα μιλάμε και αποφασίζουμε». 

Μάχη για να εμποδιστούν τα εξοντωτικά γι' αυτούς μέτρα της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δίνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, συμμετέχοντας μαζικά στις πολύμορφες κινητοποιήσεις που οργανώνει επί ένα μήνα σε διάφορες περιοχές της χώρας, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.
Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του δήμου Παλαμά Καρδίτσας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα πάρει αποφάσεις για παραπέρα κλιμάκωση, με πανελλαδικό συντονισμό και αναβαθμισμένες μορφές πάλης.
Στα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση, περιλαμβάνονται:
  • Μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις που θα φτάσουν μέχρι και το 60%, συνολικά, έως το τέλος 2019 που θα διαρκέσει η νέα ΚΑΠ και νέοι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών απ' αυτές.
  • Νέοι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή.
  • Βαριά φορολογία από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος, με συντελεστή 26% και με προκαταβολή στο 100% του φόρου της επόμενης χρονιάς.
  • Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου και μεγάλη αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
  • Τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ,
  • ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, χωράφια.
  • Επιβολή υψηλότερου φόρου σε αγροτικά προϊόντα, όπως το κρασί και το τσίπουρο.
Και σε όλα αυτά έρχεται η κυβέρνηση και με τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή, ζητά από τους αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα που εισέπραξαν το 2009 ως αποζημίωση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η αγροτική παραγωγή την προηγούμενη χρονιά λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών κι άλλων ζημιογόνων παραγόντων. Σημειώνεται ότι εκείνη τη χρονιά οι αγρότες είχαν στήσει πάνω από 40 μπλόκα σ' όλη τη χώρα, τα οποία κράτησαν κοντά στον ένα μήνα.
Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στον οποίο κατήγγειλαν τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιταχύνει το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και παράλληλα ενισχύει τη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Ζήτησαν επίσης να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους.
Όπως όμως φάνηκε και από τις απαντήσεις του Β. Αποστόλου, απόφαση της κυβέρνησης είναι αυτά τα μέτρα να προχωρήσουν με κάθε τρόπο, γιατί αυτό επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπερασπίζεται και εφαρμόζει με συνέπεια. Η αρνητική στάση της κυβέρνησης ήταν το σινιάλο για να ενισχυθούν τα υφιστάμενα μπλόκα και μέσα σ' αυτό το κλίμα της αγανάκτησης και των διαθέσεων για αγώνα γίνεται σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την κοινή υπουργική συνέντευξη Τύπου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου του κυβερνητικού ''κουαρτέτου'' παραπλάνησης, επιβεβαίωσε την επιμονή της συγκυβέρνησης στην υλοποίηση με κάθε μέσο της αντιλαϊκής πολιτικής στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών.

Για άλλη μια φορά με σκόρπια, παραπλανητικά ακόμη και ψεύτικα στοιχεία έκρυψε ότι φορολογεί τους φτωχούς αγρότες με το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα, που σημαίνει φορολογία εισοδήματος για τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ενώ έτσι ωφελούνται οι μεγαλοαγρότες με πολύ μεγαλύτερο πραγματικό εισόδημα.

Το ίδιο έκανε και για τις ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη και υγεία, που επιβάλλονται όχι στο πραγματικό, άλλα στο κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα, τριπλασιάζοντας τις εισφορές που αντιστοιχούν στις σημερινές -πρώτη και δεύτερη- ασφαλιστικές κατηγορίες, χαρατσώνοντας πάλι τους φτωχούς αγρότες με πραγματικό καθαρό εισόδημα έως 11.000 ευρώ. Τη στιγμή που πάνω από το 50% των αγροτών είναι ανασφάλιστοι, στην πλειοψηφία τους αγρότισσες.

Είναι σταθερός ο στόχος της κυβέρνησης, η -μέσω τεκμηρίων- αναγκαστική αφαίμαξη των φτωχών αγροτών, για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και να εξασφαλίσει την ενίσχυση του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του, που έχει συμφωνήσει με τους συνεταίρους της, ΕΕ, ΔΝΤ και τα άλλα αστικά κόμματα, που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο.

Στην ίδια κατεύθυνση χρησιμοποιεί και την υπαρκτή διαστρωμάτωση της αγροτιάς με το επιχείρημα του ''κατά κύριο επάγγελμα αγρότη'', όχι, όπως ψεύτικα επικαλείται, για να ελαφρύνει, αλλά για να εξοντώσει τους φτωχομεσαίους αγρότες με τα παραπάνω μέτρα μέχρι το 2019.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει τους αγώνες και τα αιτήματα της μαχόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς στα μπλόκα της επιβίωσης, για να αποσυρθεί και να καταψηφιστεί αν φτάσει στη βουλή η πρόταση τερατούργημα, για να καταργηθούν τα τεκμήρια και η φοροληστεία από το πρώτο ευρώ.

Βαδίζοντας στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας, της ρήξης και της ανατροπής, για την κοινωνία που ο μόχθος του αγροτοπαραγωγού δεν θα συνθλίβεται από τα μονοπώλια και το κράτος τους».




Με αόριστες υποσχέσεις για δήθεν «διορθώσεις», επικλήσεις στα μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και συγκαλυμμένες απειλές, τέσσερις υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιστρατεύτηκαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων και ιδιαίτερα του αγώνα της αγροτιάς.


Οι υπουργοί Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ο. Γεροβασίλη, επί της ουσίας δεν είπαν τίποτα καινούργιο. Υπεραμύνθηκαν της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό, με τον προκλητικό ισχυρισμό της «ισονομίας» και της «κοινωνικής δικαιοσύνης» που αποκαθίσταται με την εισαγωγή «ίδιων κανόνων», διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στην γραμμή της για κατεδάφιση του συνολικά του Ασφαλιστικού αλλά και στο σκέλος που αφορά τους αγρότες. Μόνο που αυτοί οι «ίδιοι κανόνες» οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, όπως βέβαια και των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών και των επιστημόνων, από τη μια σε δραματική αύξηση των εισφορών τους, σε λεηλασία του εισοδήματός τους και από την άλλη σε συντριπτικές μειώσεις των συντάξεών τους.


Ο Γ. Κατρούγκαλος, αξιοποιώντας περίτεχνα την αντιασφαλιστική πραγματικότητα που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον ΟΓΑ, ουσιαστικά ξεδίπλωσε την νέα ζοφερή κοινωνικοασφαλιστική βαρβαρότητα σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επιχειρώντας να παρουσιάσει το «μαύρο - άσπρο» και αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα,  επιχείρησε να περάσει το μήνυμα ότι δήθεν οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών δεν είναι μεγάλες και πως σε ορισμένες κατηγορίες θα γίνουν και μειώσεις.


Η πραγματικότητα είναι ότι ήδη οι αγρότες έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις στις εισφορές στον ΟΓΑ. Στην 1η κλάση, από 753,12 ευρώ ετησίως το 2014, αυξήθηκε στα 928,40 ευρώ το 2016, ενώ στην 3η κλάση, που βρίσκονται σήμερα οι περισσότεροι αγρότες, οι εισφορές αυξήθηκαν από τα 954,12 ευρώ το 2014 στα 1.215 ευρώ το 2016.


Από 1/1/2017 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 14%, το 2018 στο 17% και το 2019 στο 20%. Επιπλέον, από το 2017 αυξάνεται η εισφορά για την Υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση του αγρότη / κτηνοτρόφου για την ασφάλισή του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημά του το 2019.


Από 1/1/2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν για τους αγρότες και η ελάχιστη εισφορά θα υπολογίζεται στο 80% του κατωτέρου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 ευρώ και το 80% είναι 468,80 ευρώ το μήνα, δηλαδή 5.625,60 ευρώ το χρόνο. Ακόμα και στην περίπτωση που ένα αγρότης κληθεί να καταβάλλει την ελάχιστη εισφορά, το ποσό που θα καταβάλλει στον ΟΓΑ θα είναι 1.544 ευρώ και το διπλάσιο, όταν πρόκειται για αντρόγυνο, δηλαδή 3.088 ευρώ το χρόνο.  Δηλαδή οι εισφορές θα απορροφούν τουλάχιστον το 54,8% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η επιβάρυνση θα αυξάνεται ανάλογα για κάθε άλλο ασφαλιζόμενο ενήλικο μέλος της ίδιας οικογένειας που δεν έχει άλλη ασφάλιση. Αν το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 5.625,60 ευρώ, η εισφορά για τον επόμενο χρόνο θα είναι ανάλογη και προφανώς μεγαλύτερη. Το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα θα επιμερίζεται σε σύζυγο και ενήλικα ασφαλιζόμενα παιδιά και δεν μπορεί να είναι μικρότερο για τον καθένα από το κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα.


Στην περίπτωση που το εισόδημα ανέρχεται στα 10.000 ευρώ, η ετήσια εισφορά θα ανέρχεται στα 2.745 ευρώ και όταν πρόκειται για οικογενειακή εκμετάλλευση, το δεύτερο μέλος (π.χ. σύζυγος) θα επιβαρύνεται με την «ελάχιστη» ασφάλιση, το ποσό δηλαδή των 1.544 ευρώ. Έτσι, η συνολική επιβάρυνση θα είναι 4.289 ευρώ και σε ποσοστό το 42,89% του οικογενειακού εισοδήματος.


Σε κάθε περίπτωση, οι νέες εισφορές είναι υψηλότερες ακόμα και για το ποσό που προέβλεπε η ανώτερη κλάση του ΟΓΑ με το ισχύον καθεστώς και ανέρχεται σήμερα στα 2.139 ευρώ (7η κλάση). Κατά συνέπεια σε όλους τους αγρότες επιβάλλονται αυξήσεις στις εισφορές τους, που γίνονται ακόμα πιο μεγάλες σε αυτούς που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Για κάποιον αγρότη που έχει π.χ. 30.000 ευρώ αγροτικό εισόδημα, οι εισφορές στο νέο ταμείο θα είναι 8.235 ευρώ και μαζί με το δεύτερο μέλος της οικογένειας στα 9.779 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 32,6% του οικογενειακού εισοδήματος.


Έτσι ερμηνεύει η κυβέρνηση την προστασία των πιο «αδύναμων» για τους οποίους εκφράζει δήθεν τη... συμπάθειά της . Η αναφορά του υπουργού Εργασίας ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για το ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε», φαντάζει ως κακόγουστο ανέκδοτο, ενώ η φράση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Τρ. Αλεξιάδη, πως είναι «άλλο η ευαισθησία και άλλο η συμφωνία», εννοώντας το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα, αποδίδει πέρα για πέρα την κυβερνητική πολιτική:  Το νέο ασφαλιστικό για τους αγρότες είναι φαρμάκι, σερβιρισμένο με... συμπάθεια. 


Μιλώντας, προχτές, στη Βουλή για τους αγροτικούς αγώνες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, εμφανίστηκε σαν θεματοφύλακας του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στη διαμαρτυρία, στην οποία, όμως, θα «πρέπει να εκφραστούν αντιθέσεις, να κατατεθούν επιχειρήματα, να γίνει διάλογος, να λειτουργήσει η δημοκρατία».

Σ' αυτό το πνεύμα, καταδίκασε τους αγώνες που, κατά την ερμηνεία της κυβέρνησης, «εκφεύγουν από τη συνταγματική, τη νόμιμη, τη δημοκρατική λειτουργία». Άλλα στελέχη της κυβέρνησης λένε, με κάθε αφορμή, ότι θέλουν το λαό να διαδηλώνει στους δρόμους, για να δυναμώσει η διαπραγματευτική της ισχύς απέναντι στην τρόικα.

Αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις εργατικές - λαϊκές αντιδράσεις που προκαλεί η πολιτική της, με αιχμή το Ασφαλιστικό. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που λέει ο υπουργός, προκύπτει ότι τα μόνα μέσα διαμαρτυρίας που αναγνωρίζει η κυβέρνηση σε όσους θίγονται από την αντιλαϊκή πολιτική της, είναι η «ανταλλαγή επιχειρημάτων» και ο «διάλογος»!

Αλλά και εκεί που εμφανίζεται να ενθαρρύνει τις κινητοποιήσεις, δε διστάζει να πει ότι «καλοί» αγώνες είναι αυτοί που γίνονται για να τη στηρίξουν στη διαπραγμάτευση και όχι, βέβαια, αυτοί που την βάζουν απέναντι για την αντιλαϊκή πολιτική της.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τα όρια που τη βολεύουν στο περιεχόμενο και στη μορφή των λαϊκών κινητοποιήσεων και μ' αυτόν τον τρόπο να τις ενσωματώσει στους πολιτικούς της σχεδιασμούς.

Το ίδιο κάνει και η ΝΔ, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των αγροτών και κατανοούμε την αγανάκτηση που δημιουργούν η αναξιόπιστη πολιτική και οι ατυχείς χειρισμοί της κυβέρνησης. Ολα αυτά, όμως, στην έκφρασή τους, πρέπει να έχουν σεβαστά από όλους όρια: Το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου».

Η ΝΔ παρουσιάζει τα εξοντωτικά φορολογικά και αντιασφαλιστικά μέτρα ως αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και καλεί τους αγρότες μ' αυτό το κριτήριο να διαμορφώσουν το περιεχόμενο των αιτημάτων τους. Κρύβει, δηλαδή, ότι τα μέτρα που προωθούνται τώρα, όπως και αυτά που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου που και η ίδια υπηρετεί.

Εκτός όμως απ' αυτό, η ΝΔ βάζει κι αυτή τα δικά της «ανεκτά» όρια στις μορφές πάλης, λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλίζεται η «ανεμπόδιστη λειτουργία της οικονομίας». Η πολιτική των δύο κομμάτων συμπίπτει στους εξής στόχους: Διασφάλιση της σταθερότητας στην εφαρμογή της αντιλαϊκής επίθεσης, θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, προσήλωση στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Αυτή τη γραμμή, που αντανακλά το γενικό συμφέρον και τους στόχους του κεφαλαίου, προσπαθούν να την περάσουν στο κίνημα, και με τις δυνάμεις που δρουν στα συνδικάτα και τους άλλους φορείς. Είναι φανερό ότι μια τέτοια γραμμή υπονομεύει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και χρειάζεται να απομονωθεί, να ηττηθεί.

Για να έχουν οι αγώνες αποτελεσματικότητα και προοπτική, το περιεχόμενο και οι μορφές πάλης χρειάζεται να υπηρετούν το στόχο της ανασύνταξης του κινήματος, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την πολιτική του. Έτσι θα ακυρώνεται η προσπάθεια της αστικής τάξης και των κομμάτων της να χειραγωγήσουν τους αγώνες, να τους υποτάξουν στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη του Σαββάτου 23 Γενάρη 2016.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget