01/19/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με αιχμές, αλλά και φιλοφρονήσεις συνόδεψαν τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τους χωρίζει ο καυγάς για την αστική διακυβέρνηση και τους ενώνει ο στόχος για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλα τα ανοιχτά και φλέγοντα θέματα, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση για το Ασφαλιστικό, τη δημόσια διοίκηση και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να υπερβεί τη μικροπολιτική αντιπαράθεση και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας», σημείωσε.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ΔΝΤ, θέλοντας προφανώς να ενισχύσουν την εκδοχή της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που κάθε φορά καταλήγει σε σκληρά μέτρα. «Να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Ταμείο», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, που προωθεί με άλλον τρόπο την αντιδραστική «αξιολόγηση» των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου» ανέφερε, ντύνοντας με αυτού του είδους τις κορόνες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο κράτος. Επίσης επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση για την εκλογή των μελών του ΕΣΡ για να προχωρήσει η νέα διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες», φέρεται να είπε για το συγκεκριμένο θέμα.

Διαφορετική εικόνα από τη ΝΔ

Από τη ΝΔ υποστηρίζουν ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αυτοί οι διάλογοι που διέρρευσε το Μαξίμου, καθώς «η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές». Επίσης χαρακτηρίζουν «απρεπές» να γίνονται διαρροές την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες». Θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει την εικόνα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να προασπίσει πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αναφέρθηκε:
- Στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
- Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων.
- Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών.
Ειδικά για το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι «ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο Συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015», παραβλέποντας ότι η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι «κουτσή».

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμαναν την ανάγκη να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
«Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει και έναν ηλικιακό κύκλο. Μένει να αποδειχθεί ότι μία νεότερη γενιά θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μίας πολιτικής αντιπαράθεσης καθαρής, με επιχειρήματα και ιδέες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου και δεσμεύτηκε πως θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να του παράσχει πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.


Τη λήψη πρόσθετων μέτρων έθεσε από το Νοέμβρη του 2015 το ΔΝΤ σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της συνεδρίασης του EuroWorking Group.
Κατά τη συζήτηση στις 11 Νοέμβρη του 2015 στο EWG παρουσία του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βουλκουλέσκου, αναφέρει ότι «υπάρχει μη ικανοποιητική πρόοδος στο δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό σκέλος» και ότι «στο δημοσιονομικό φαίνεται ότι υπάρχουν ελλείμματα και ότι κάποια αποζημίωση (μέτρα) θα πρέπει να βρεθεί για το 2015, κάποια μέτρα θα χρειαστούν για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά στο μέλλον».
Στο έγγραφο δημοσιοποίησε το «euro2day» με σαφή τρόπο το ΔΝΤ έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη λήψης πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, ενώ το Δεκέμβρη του 2015 πλήθαιναν οι πληροφορίες για απαίτηση των δανειστών για τη λήψη πρόσθετων μέτρων από 1 έως 3 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.
Πλέον το θέμα συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ αμέσως μετά τη συνεδρίαση δήλωσε πως ζητήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα στοιχεία για τα δημοσιονομικά και το Ασφαλιστικό αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.
Το γεγονός επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας σαφές σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει για επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα στο δημοσιονομικό και το Ασφαλιστικό προκειμένου να «κλείσει» η πρώτη αξιολόγηση.


«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα δεν θα περάσουν», υπογράμμισε ο Χρήστος Πάσουλας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε παρέμβασή του στο «STAR» και στην εκπομπή «Ενικός» τη Δευτέρα 18 Γενάρη. Όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει και υλοποιεί τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κάλεσε όσους πλήττονται από αυτήν την πολιτική να πάρουν θέση μάχης δίπλα στους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που τις επόμενες μέρες θα βρεθούν σε δεκάδες μπλόκα.
Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό είπε ότι αυτήν τη στιγμή το 38% των αγροτών είναι ανασφάλιστο και εκτίμησε ότι με τις αυξήσεις των εισφορών, που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, το 90% δεν θα έχει πλέον πρόσβαση στην περίθαλψη και την Υγεία. Επανέλαβε τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων για αφορολόγητο πετρέλαιο και 30.000 ευρώ αφορολόγητο όριο στο φόρο εισοδήματος. Όπως είπε με την κυβερνητική φοροεπιδρομή ένα ζευγάρι με 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα φτάσει να πληρώνει το 2019 8.300 ευρώ, ενώ για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είπε χαρακτηριστικά ότι «για να ποτίσεις ένα στρέμμα τριφύλλι κοστίζει από 60 έως και 100 ευρώ».
Απαντώντας στην προσπάθεια της εκπροσώπου τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνας Χρυσοβελόνη να σπιλώσει τα δίκαια αιτήματα μιλώντας για αγρότες που παίρνουν ενισχύσεις και «παίζουν πρέφα στα καφενεία» χαρακτήρισε την συγκεκριμένη τοποθέτηση προβοκατόρικη και αναμενόμενη υπενθυμίζοντας ότι το 80% του συνόλου των ενισχύσεων κατευθύνεται στο 20% που είναι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες ενώ οι μικρομεσαίοι παίρνουν τα ψίχουλα.

Να πάρουν τα τρακτέρ και να βγουν στο πανθεσσαλικό μπλόκο, στον κόμβο της Νίκαιας» στις 21 Γενάρη,καλούν με ανακοίνωσή τους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και  Τρικάλων και Αγροτικοί Σύλλογοι της Μαγνησίας. Σημειώνοντας ότι  «σήμερα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για “συμπαράσταση από το καφενείο”, ούτε και της “διασποράς δυνάμεων”», απαντούν στις προτάσεις για «κοινές κινητοποιήσεις» που ακούγονται από κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, τα οποία εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και τονίζουν: «Για να έχει δύναμη και προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στηθεί ισχυρό λαϊκό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, την οποία εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συγκατάθεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου».
Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η εξής:
«Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Θεσσαλίας καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας να πάρουν τα τρακτέρ και να βγουν στο πανθεσσαλικό μπλόκο, στον κόμβο της Νίκαιας.
Να συμμετάσχουν στο μπλόκο που, μαζί με τα άλλα μπλόκα τα οποία θα στηθούν σ' όλη τη χώρα στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, θα σηματοδοτεί τον αγώνα επιβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας μας.
Ένας αγώνας που στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, η οποία οδηγεί σε ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και σε συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχερηματιών του αγροτικού τομέα.
Ένας αγώνας που συναντιέται με τον αγώνα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, των γυναικών και των νέων των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, θεωρεί ότι για να έχει δύναμη και προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στηθεί ισχυρό λαϊκό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, την οποία εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συγκατάθεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Σ' αυτή τη γραμμή πάλης καλεί όλους τους αγρότες που θέλουν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους που πλήττονται άγρια από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ.
Σε αγροτικές κινητοποιήσεις καλούν και κάποια πανελλαδικά αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα που εμφανίστηκαν τον τελευταίο καιρό μετά από “αγρανάπαυση” πολλών χρόνων. Μάλιστα, ζητούν από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να πάμε σε κοινές κινητοποιήσεις.
Όμως, για να υπάρχει κοινός αγώνας πρέπει, πρώτα και κύρια, να υπάρχει συμφωνία για το ποιος είναι ο αντίπαλος. Συμφωνούν τα σχήματα ότι χρειάζεται να στηθεί μέτωπο ενάντια σε όλους όσοι εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική; Ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ που ζητάνε να τους δώσουμε “την αγελάδα και όχι τη γάτα” -δηλαδή ζητούν τη λήψη ακόμα πιο σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων- στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και στα μονοπώλια, το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων που απαιτούν να ληφθούν φορολογικά και άλλα μέτρα κατά των μικρομεσαίων αγροτών;
Χρειάζεται, επίσης, συμφωνία στο πλαίσιο των αιτημάτων. Όμως, αυτά τα σχήματα προβάλλουν άλλα αιτήματα, τα οποία εκφράζουν, κυρίως, τα συμφέροντα λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπενδυτών του αγροτικού τομέα και, επί της ουσίας, στρέφονται κατά των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Π.χ, αποδέχονται το χωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη, που αποτελεί εργαλείο για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ζητούν ν' αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις μικροί αγρότες και αγροτοεργάτες, ώστε να τις καρπωθούν στο σύνολό τους οι μεγάλοι. Για το Φορολογικό, δεν συμφωνούν με το αίτημά μας για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ και προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες με συντελεστή 45%. Για το Ασφαλιστικό, αρκούνται στο αίτημα να μη γίνουν αυξήσεις στις εισφορές στον ΟΓΑ και δεν ζητούν, όπως εμείς, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, δηλαδή να μην επιβαρυνόμαστε με επιπλέον 7% ασφάλιστρα. Αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Τέλος, είναι ανάγκη να υπάρχει σύμπλευση και ως προς την προοπτική του αγώνα. Εμείς παλεύουμε για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και προς όφελος του ελληνικού λαού. Τα σχήματα αποδέχονται, επί της ουσίας, την αγροτική ανάπτυξη σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και υπέρ των κερδών των μονοπωλίων που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση.
Καλούμε όλους τους μικρομεσαιους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, που συμφωνούν με τους στόχους της πάλης και το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να έλθουν στο μπλόκο. Σήμερα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για “συμπαράσταση από το καφενείο”, ούτε και της “διασποράς δυνάμεων”». 


Την αντιλαϊκή γραμμή που διαπερνά τις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) τον περασμένο Δεκέμβρη ανέδειξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε παρέμβασή του σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων η Σύνοδος του Δεκέμβρη συζήτησε την πορεία ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προσφυγικό ζήτημα, δίνοντας ουσιαστικά «πράσινο φως» στην ένταση της καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.
Στην παρέμβασή του ο Σ. Ζαριανόπουλος τόνισε:
«Μια ενιαία γραμμή διαπερνά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Εμβάθυνση της ΟΝΕ, δηλαδή ενιαία εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής για τα κέρδη του κεφαλαίου. Συμβούλια ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικά συμβούλια για αυτόματη περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, ενοποίηση των αγορών. Αυτά συμπληρώνονται με κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, με πρόσχημα και την αντιτρομοκρατική εκστρατεία, για κατάκτηση νέων αγορών, πηγών και δρόμων Ενέργειας. Αυτά γεννάνε ανεργία, φτώχεια, πολέμους, το προσφυγικό δράμα.
Το Συμβούλιο αποφάσισε ένταση καταστολής κατά προσφύγων και μεταναστών, hot spot διαλογής πάμφθηνου εργατικού δυναμικού, που θα περνά τα "έξυπνα" σύνορα, ενώ η πλειοψηφία θα αναχαιτίζεται ή θα πνίγεται στο Αιγαίο, θα απελαύνεται ή θα "αποθηκεύεται" στην Ελλάδα. Η δημιουργία κατασταλτικής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με δικαίωμα επέμβασης χωρίς τη συναίνεση των κρατών, βάζει στη λαιμητόμο των ευρωενωσιακών συμφερόντων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, προωθεί παζάρια συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, υπό ευρωΝΑΤΟική ομπρέλα. Αποδεικνύεται καθημερινά: Η ΕΕ, και ο καπιταλισμός που υπηρετεί, δεν αλλάζει. Μόνο η πάλη των λαών μπορεί να ανατρέψει ριζικά αυτή την κατάσταση».


Την πρόθεση της συγκυβέρνησης, αλλά και την αγωνία του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θυσιάζοντας τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης που έκανε ο υπουργός Οικονομικών στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 
Ο κόσμος, συνέχισε ο Σ. Βαρδαλής, πρέπει να κρατήσει την πρόθεση της κυβέρνησης όπως την εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι «το ΔΝΤ έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Δημοσιονομικό. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις τους είμαστε ανοιχτοί να τις συζητήσουμε», καθώς αναδεικνύει την ταύτιση συγκυβέρνησης - δανειστών για την παραπέρα κατακρεούργηση των συντάξεων, του Ασφαλιστικού και άλλων δικαιωμάτων του λαού.
Στην Επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκές οδηγίες, οι οποίες καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
«Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο στους ομίλους της ιδιωτικής ασφάλισης, την ώρα που διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού.
Είναι κρίκοι του ίδιου στόχου, της ολοκληρωτικής εμπορευματοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, που υπηρετεί τη βασική κατεύθυνση της ΕΕ, τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. «Γι' αυτούς η εμπορευματοποιημένη ασφάλιση είναι πεδίο τοποθέτησης κεφαλαίων, αλλά και αύξησης της κερδοφορίας τους», σημείωσε ο Σ. Βαρδαλής.
Η Ασφάλιση είναι εμπόρευμα ή δικαίωμα. Το πώς απαντά κανείς σε αυτό το ερώτημα, δείχνει και με ποιον είναι, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η εμπορευματοποίηση της Ασφάλισης στόχο έχει τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ελαχιστοποιεί την κοινωνική δαπάνη φορτώνοντάς την στις πλάτες των εργαζομένων. 
Με την κύρωση της οδηγίας, κατέληξε, επιταχύνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση  των κεφαλαίων στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, με στόχο να συγκεντρωθούν κεφάλαια που θα είναι «αξιοποιήσιμα» για επενδύσεις. 

Επιστρέφοντας από το Παρίσι, όπου βρέθηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας για τη Διυπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, σχεδόν πανηγύριζε ότι εισέπραξε «μια πολύ θετική υποδοχή» του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό από τον Οργανισμό και τους ομολόγους του στην ΕΕ.
Για του λόγου το αληθές, ο Τύπος φιλοξένησε δηλώσεις όπως αυτή της Γερμανίδας υπουργού Εργασίας, που είπε ότι θα στηρίξει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, επειδή «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και της Γαλλίδας, η οποία χαρακτήρισε «θαρραλέο» το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις τους δείχνουν ότι το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται με τη στήριξη της ΕΕ, ανεξάρτητα από τις επιμέρους «παρατηρήσεις». Αλλωστε, και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας τα ίδια μέτρα παίρνουν στις χώρες τους για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ωστόσο, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας παρουσίαζε συναινετικό το κλίμα με τους Ευρωπαίους εταίρους, το ΔΝΤ εμφανιζόταν να ζητάει αυστηρότερες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και να θέτει την εκ βάθρων μεταρρύθμιση του συστήματος ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, αξιωματούχος του Ταμείου φέρεται να είπε για το σχέδιο της κυβέρνησης ότι «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα».
Θυμίζουμε, επίσης, ότι σε πρόσφατη συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε πει ότι το Ταμείο «θα βοηθήσει» μόνο εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει «πραγματικά φιλόδοξα» μέτρα και εφόσον οι Ευρωπαίοι διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στάση αυτή του ΔΝΤ βοηθάει την κυβέρνηση να χτίσει το μύθο της «σκληρής διαπραγμάτευσης», παρουσιάζοντας το Ταμείο ως τον «κακό» της υπόθεσης, που θέλει σκληρότερα μέτρα από αυτά που προτείνει η ίδια. Με τον τρόπο αυτό, θα επιδιώξει να στοιχίσει εργατικές - λαϊκές δυνάμεις πίσω από το στόχο του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί χωρίς μεγάλες δυσκολίες μια ακόμα αντιδραστική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
Αυτή είναι μια πλευρά, δεν είναι όμως η μόνη. Η στάση του ΔΝΤ στο Ασφαλιστικό εκφράζει πολύ περισσότερα από τις διαφωνίες του για το πόσο θα αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, ή για το πόσο θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Υποκρύπτει βαθύτερους και πιο σύνθετους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με αιχμή τη διαχείριση της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι η επικεφαλής του Ταμείου συνδέει την παραμονή του στο πρόγραμμα με τη «βιωσιμότητα του χρέους», που σημαίνει γενναία συμβολή της Ευρωζώνης στην απομείωσή του, προοπτική που απορρίπτει κατηγορηματικά η Γερμανία, επειδή ζημιώνεται η οικονομία της.
Επίσης, η στάση του ΔΝΤ σε ζητήματα της «αξιολόγησης», όπως το Ασφαλιστικό, συνδέεται από πολλούς με τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται γύρω από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και τη μελλοντική διαχείριση των κρατικών εσόδων από τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Επομένως, να πώς πρέπει να ερμηνευτούν οι εξελίξεις από τους εργαζόμενους και το λαό, για να μην τους σύρουν να μάχονται για συμφέροντα αλλότρια προς τα πραγματικά τους συμφέροντα. Αν σε κάτι συμφωνούν όλοι, είναι ότι τα ασφαλιστικά και τα άλλα δικαιώματα πρέπει να πάνε στον πάτο. Οι επιμέρους διαφωνίες δεν αφορούν την ανεπίστρεπτη αυτή τάση, που προκύπτει ως αντικειμενική ανάγκη για το κεφάλαιο, προκειμένου να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά του.
Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης τούς ενώνει σε ό,τι αφορά την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και, ταυτόχρονα, οξύνει τις μεταξύ τους αντιθέσεις για το ποιος θα βγει περισσότερο κερδισμένος απ' αυτή.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 19 Γενάρη 2016

Εντονη κινητικότητα παρουσιάζει η νέα ηγεσία της ΝΔ, στην προσπάθειά της να εμφανίσει και πάλι το κόμμα της ως «ικανή» εναλλακτική για το κεφάλαιο, παρέχοντας εχέγγυα ότι μπορεί να προωθήσει πιο αποτελεσματικά από την παρούσα κυβέρνηση τις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται για να αναθερμάνει την οικονομία του πάνω στα ερείπια εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Κινήσεις στο εσωτερικό
Στο πλαίσιο των εσωκομματικών κομπρεμί και αναδιατάξεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης όρισε χτες αντιπροέδρους του κόμματος τους Κ. Χατζηδάκη και Α. Γεωργιάδη, με αρμοδιότητες τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και το συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου, αντίστοιχα.
Προηγούμενα, φρόντισε να συναντηθεί την Κυριακή με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΝΔ και νυν ευρωενωσιακό Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε δημόσια:«Σε αυτήν την καινούρια περίοδο που εγκαινιάζεις, θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις».
Να σημειωθεί ότι, καθώς, επισήμως, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το θέμα «έχει να κάνει και με την ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, η οποία δυστυχώς όλο εντείνεται. Θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ένα συγκεκριμένο σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο με τις δυνατότητές της, βγαίνοντας από την εσωστρέφειά της, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τι σημαίνει αυτή η χώρα για την ευρύτερη περιοχή». Αλλο ένα δείγμα του πώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ υπηρετούν παράλληλα τον κομβικό στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή, μέσω ακόμα βαθύτερης εμπλοκής του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Παραπέρα, σε ένα μπαράζ συναντήσεων, με αντικείμενο την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και τις συνεχιζόμενες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, την Πέμπτη με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, και την Παρασκευή με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
Επαφές με εξωτερικό
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο συνεννοήσεων με κέντρα του εξωτερικού, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, M. Βέμπερ. Επισήμως, «συζητήθηκαν θέματα άμεσης προτεραιότητας της ΕΕ, όπως το Προσφυγικό, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η πορεία της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη».
Σηματοδοτώντας την προσήλωσή του στη στρατηγική των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για παραμονή της χώρας σε ΕΕ και ευρώ, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Βέμπερ ότι «η ΝΔ είναι το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα και θα είναι δραστήρια παρούσα, όχι μόνο στα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε όλα τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα».
Επίσης, υπογράμμισε την «ανάγκη να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και με την ενεργό, παραγωγική συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων».
Εξάλλου, έχει τη σημασία του το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει την πρώτη του παρέμβαση στον Τύπο στον «Εθνικό Κήρυκα» των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας το «φιλοατλαντικό» του προφίλ, αλλά και τη στήριξη που είχε η υποψηφιότητά του από μεγάλο κομμάτι της ομογένειας των ΗΠΑ και της αμερικανικής πολιτικής.
«Το λάθος μείγμα...»
Επιχειρώντας, εξάλλου, να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στην κυβέρνηση, από τη σκοπιά του ποιος μπορεί να προωθήσει καλύτερα το μείγμα διαχείρισης που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο, χτες η ΝΔ διακίνησε ενημερωτικό σημείωμα με θέμα: «Το λάθος μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Σε αυτό το πλαίσιο και αναπαράγοντας την κριτική τμημάτων του κεφαλαίου που απαιτούν ακόμα πιο μεγάλο «μαχαίρι» στις «κοινωνικές δαπάνες», από αυτό στο οποίο έτσι κι αλλιώς προβαίνει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «όταν η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στη συγκράτηση των δαπανών είναι ευκολότερα διατηρήσιμη και φιλικότερη προς την οικονομική ανάπτυξη».
Υπερασπιζόμενη η ΝΔ τα δικά της αντιλαϊκά κυβερνητικά πεπραγμένα, επαίρεται ότι «το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (2012 - 2014), βασίστηκε κυρίως στη συγκράτηση των δαπανών (...) συνέβαλε σημαντικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (...) και επέτρεψε την επιστροφή από τη βαθιά ύφεση του 8,9% το 2011, στην ανάπτυξη του 0,8% το 2014». Αποσιωπά, βέβαια, ότι και αυτή η αναιμική και πρόσκαιρη ανάκαμψη «πάτησε» πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνοεί τα διδάγματα αυτά και από ιδεοληψία και μικροπολιτική εμμονή σχεδίασε ένα 3ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αύξηση φόρων και εισφορών», γεγονός βέβαια που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παράλληλα με την αντιλαϊκή φοροληστεία, κλιμακώνει και το τσεκούρωμα στις κρατικές δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.
Αποδέχεται τους αντιλαϊκούς στόχους, αμφισβητεί τα μέσα...
Παράλληλα, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική που δέχεται, ότι καταγγέλλει εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου που και η ίδια ψήφισε, η ΝΔ προχωρά στην ακροβασία να ισχυριστεί ότι «η ΝΔ αμφισβητεί όχι τους στόχους του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, αλλά τα μέσα που επέλεξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επίτευξή τους»...
Επιμένει, δε, ότι «για να ξεφύγει η χώρα από το φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων και να εξέλθει οριστικά από την κρίση, επιβάλλεται η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με μείωση των φόρων και των εισφορών και μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών».
Επιχειρώντας, τέλος, να αντιπαρατεθεί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, «αντιτείνει την ανάγκη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας μέσω των συνενώσεων των Ταμείων, εναρμόνισης των εισφορών - παροχών και, αναφορικά με τους πόρους του ασφαλιστικού συστήματος, την ταχεία επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη για να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθούν με βιώσιμο, αυτοτροφοδοτούμενο τρόπο, οι ασφαλιστικές εισφορές». Δύσκολο... σπορ η διαφοροποίηση εδώ, αφού συνενώσεις Ταμείων - πάντα «προς τα κάτω» βέβαια! - προωθεί και η κυβέρνηση, η οποία επίσης «ντύνει» τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση με αναφορές στα «οφέλη» στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις από την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη.


«Ανοιχτοί να συζητήσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις του ΔΝΤ σε Ασφαλιστικό - Δημοσιονομικό», δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος...

Εν μέσω της εξαπλούμενης αβεβαιότητας γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία, συνεχίζονται τα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σχετικά με το κλείσιμο της «αξιολόγησης» και με άξονα την παραπέρα κατακρεούργηση του Ασφαλιστικού και των συντάξεων.

Τη ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί το ρόλο του ΔΝΤ, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, να τονίζει χαρακτηριστικά: «Κατανοούμε ότι έχει βάλει πιο ψηλά τον πήχη τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στο Δημοσιονομικό. Αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις είμαστε ανοικτοί να τις συζητήσουμε.Μας ανησυχούν όμως οι διαρροές που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες και θα θέλαμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν αυτές είναι δικές του διαρροές. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών». Οπως ο ίδιος δήλωσε, στο πλαίσιο χτεσινής συνέντευξης Τύπου, «εμείς θέλουμε να συζητήσουμε. Στο ΔΝΤ θέλουν να βγαίνουν οι αριθμοί. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο, γιατί αν δεν γίνει αυτό, δεν μπορεί να βγει το πρόγραμμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός παρείχε και νέες διαβεβαιώσεις προς τους δανειστές του ελληνικού κράτους, διαβεβαιώνοντας και ως προς την τεχνική της διαπραγμάτευσης που θα αξιοποιήσει, σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση: «Δεν είναι στόχος μας να πάμε σε ατέρμονες συζητήσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι περιμένει οι δανειστές να είναι «επιεικείς» αναφορικά με την επίτευξη της «εξοικονόμησης» 1% του ΑΕΠ το 2016 για το Ασφαλιστικό, δεδομένου ότι η ελληνική πρόταση λύνει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα του Ασφαλιστικού.

Με την αγωνία του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί «εγκαίρως» η πρώτη «αξιολόγηση»

Χαρακτηριστικές είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις από τον Ευ. Τσακαλώτο:

-- Προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις από το ενδεχόμενο μεγάλης παράτασης στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι «το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και η χώρα δεν θα αλλάξει σελίδα, από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο».

-- Τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε η παγκόσμια οικονομία θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».

-- «Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό και το συνταξιοδοτικό, αρκεί και το ΔΝΤ να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

-- Επιπρόσθετα στις παραπάνω αναφορές του για τα παζάρια με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι «το ΔΝΤ έχει δείξει μια ευαισθησία ότι είναι ενάντια σε προκυκλικά μέτρα», δηλαδή μέτρα που επιτείνουν την ύφεση.

-- Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε «τρεις, τέσσερις, πέντε ή και έξι», βδομάδες θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση», ενώ, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για το κρατικό χρέος, εκτίμησε ότι μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.

-- «Σε κάθε μήνα που καθυστερείς, δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν έχει αλλάξει σελίδα η χώρα, και με όλα αυτά που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες, αυτό το θεωρώ μεγάλη αδικία και θα "τουφεκίσουμε το πόδι μας" και εμείς και οι εταίροι μας. Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξει σελίδα η χώρα και να έλθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη και είναι κρίμα να καθυστερήσουμε». Δήλωσε δε χαρακτηριστικά ότι «ο χρόνος είναι πολύτιμος και κυρίαρχος στην πρώτη αξιολόγηση».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Οι τεχνικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ, ενώ προσέθεσε ότι οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών θα είναι «σύντομα στην Αθήνα, μόλις έχουν στα χέρια τους τις απαραίτητες πληροφορίες».

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης «αξιολόγησης», προσθέτοντας ότι «η αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα θα δημοσιευθεί μόλις ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα».

Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, συνεχής είναι η αποτύπωση της συνολικότερης ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει εξασφαλίσει «περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία» από κάθε άλλη χώρα - εταίρο της και θα όφειλε να ρίξει τους τόνους της «αντιευρωπαϊκής ρητορικής», υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Π. Μοσκοβισί, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa». Τα σχόλια αυτά αποτελούν αντίδραση της Κομισιόν στις συνεχείς αναφορές του Ιταλού πρωθυπουργού, Μ. Ρέντσι, γύρω από τους «κανόνες και στην ακαμψία» της ΕΕ. Ο Μ. Ρέντσι υποστήριξε, για άλλη μια φορά, ότι εάν δεν αλλάξει η ΕΕ κινδυνεύει να αποσυντεθεί.

Ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι «αδυνατεί να καταλάβει» την αρνητική στάση της ιταλικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει πως θα εξετάσει τα αιτήματα για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, παρότι υπερβαίνουν τα αντίστοιχα αιτήματα άλλων κρατών - μελών.

Τον Νοέμβρη η Κομισιόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», είχε ανακοινώσει πως η Ιταλία είναι ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης τα σχέδια προϋπολογισμών των οποίων για το 2016 υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Η τελική απόφαση της Κομισιόν αναμένεται την άνοιξη του 2016, ενώ από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να προχωρά στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα. Στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου τόνισε πως «οι κίνδυνοι σήμερα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπαρκτοί και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός». Ως κινδύνους και παράγοντες αβεβαιότητας, ανέδειξε το Προσφυγικό και τις μη συμμετρικές επιπτώσεις του στην ΕΕ, το βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ, τις διαφορετικές απόψεις κρατών - μελών για την τραπεζική ένωση, την προσαρμογή της Κίνας «στο νέο επιδιωκόμενο οικονομικό πρότυπο με μεγαλύτερη έμφαση στην κατανάλωση και λιγότερη στις επενδύσεις και τις εξαγωγές» και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή.

Πρόσθεσε, πως «το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα διεθνώς δεν είναι επαρκώς ευέλικτο: Υπάρχει μεγάλη έμφαση στη χρήση μέσων νομισματικής πολιτικής, και αυτό σαφώς αποτελεί ορθή επιλογή, αλλά η νομισματική πολιτική πρέπει να συμπληρωθεί από μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, όπου υπάρχει αντίστοιχος χώρος, ιδιαίτερα με αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και από ευρύτερη χρήση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών πολιτικών που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης».

Αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά επηρέασαν οι τραπεζικές μετοχές τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, μετά τις πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ελέγχει ενδελεχώς ορισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Ο δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 2,5%, εν μέσω πληροφοριών ότι η ΕΚΤ εξετάζει μία σειρά τραπεζών της Ευρωζώνης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εντείνοντας τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το «βουνό» των προβληματικών δανείων. Και βέβαια αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Αλλωστε, πρόσφατα, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και αστικά επιτελεία, έχουν προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους, σχετικά με τους ρυθμούς της αναμενόμενης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.


Κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις». Η κατάθεσή του συνοδεύτηκε με έντονη προβολή και ανάλογους διθυράμβους απ' την κυβερνητική προπαγάνδα, με εμφανή σκοπό τη συσκότιση της πραγματικότητας, που δεν είναι άλλη απ' τον επικίνδυνο για το λαό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της χώρας στη στήριξη των επιλογών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια βασική «συμβατική υποχρέωση» απέναντι στο ΝΑΤΟ, είναι η κατ' απαίτησή του «παραχώρηση» ποσοστού 40% των εθνικών δυνάμεων σε Μονάδες Ταχείας Επέμβασης και του 8% αυτών σε διαρκή ετοιμότητα σταθερής συμμετοχής σε πολεμικές επιχειρήσεις όπου τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας το απαιτήσουν.

Στην ουσία, γινόμαστε θεατές μιας σταδιακής συγκρότησης ενός ΝΑΤΟικού στρατού, που τα στελέχη και οι επιμέρους μονάδες του, μαζί με τον εξοπλισμό και τις υποδομές του, δε θα υπόκεινται σε εθνικούς περιορισμούς και ελέγχους, αλλά θα υπάγονται κατευθείαν στα ΝΑΤΟικά όργανα.

***

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χαρακτηρίζει το νόμο «δημοκρατικό», «που επιτέλους βάζει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων», ότι «προσεγγίζει και λύνει προβλήματα» των ΕΔ και ότι, τέλος, αποτελεί μια «αριστερή» τομή στη νομοθεσία που διέπει τις ΕΔ.

Το σχέδιο νόμου διατηρεί το ρουσφέτι στις μεταθέσεις, κάτι που δεν ανατρέπεται από τη μοριοδότηση των μεταθέσεων των οπλιτών με κοινωνικά κριτήρια. Από το πρώτο κιόλας άρθρο ξεκαθαρίζεται ότι κυρίαρχος των μεταθέσεων είναι ο ίδιος ο υπουργός.

Δεν θίγει στο ελάχιστο το θέμα της δυσβάσταχτης οικονομικής αιμορραγίας των οικογενειών των στρατευσίμων που αναλαμβάνουν, και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης, την κάλυψη αναγκών που είναι καθαρά στην αρμοδιότητα της στρατιωτικής υπηρεσίας. Τα τελευταία χρόνια περικόπηκε σχεδόν εξολοκλήρου η οικονομική κάλυψη των εισιτηρίων των φαντάρων από το στρατό. Με τη φτηνή δικαιολογία της μείωσης της θητείας στους 9 μήνες, περικόπηκαν οι παροχές σε ένδυση - υπόδηση, με αποτέλεσμα οι οπλίτες να αναγκάζονται να αγοράζουν ρούχα απαραίτητα για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Εχουν γίνει περικοπές ακόμα και στη σίτιση των οπλιτών αφού οι λεγόμενοι εξοδούχοι από τα στρατόπεδα δεν δικαιούνται μερίδα από το συσσίτιο, ενώ υπάρχουν κατά καιρούς διοικήσεις που βγάζουν σε «υποχρεωτική» άδεια οπλίτες προκειμένου να μην τους σιτίζουν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συσκοτίζει την πραγματικότητα, που είναι το κουβάρι των «συμβατικών υποχρεώσεων» τις οποίες διαχρονικά και με απόλυτη αφοσίωση ακολουθούν και υλοποιούν οι κυβερνήσεις και βεβαίως και η σημερινή απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτές τις υποχρεώσεις διαμορφώνεται θεμελιακά το Δόγμα λειτουργίας των ΕΔ.

Ακόμη και από μια επιφανειακή ανάγνωση των προβλέψεων του νέου νόμου, γίνεται εμφανής η διαχειριστική κατεύθυνση που έχει, χωρίς να θίγει στο ελάχιστο το σκληρό πυρήνα της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Εναν πυρήνα που είναι δομημένος για τη στήριξη των ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών σχεδιασμών.

Ομως, ακόμη και σ' αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και υπηρεσίας των στρατιωτικών. Για παράδειγμα, η θέση των μόνιμων στελεχών απέναντι στη φυσική ηγεσία της στρατιωτικής ιεραρχικής πυραμίδας, μέσα απ' την κείμενη νομοθεσία (νόμοι, κανονισμοί, διαταγές επιτελείων, ακόμη και το εθιμικό δίκαιο), είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Επιτρέπει την ύπαρξη επικίνδυνων ανοχών σε αυθαιρεσίες κάθε είδους. Ουσιαστικά, με τους αντιδραστικούς στρατιωτικούς κανονισμούς που ισχύουν, είναι απαγορευμένη η διαμαρτυρία, πολύ περισσότερο η διεκδίκηση των μόνιμων στελεχών αφού πάντα κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους ο φόβος της δυσμενούς μετάθεσης ή μια αρνητική αναφορά του ανώτερου, πράγμα που θα παίξει αρνητικό ρόλο στην παραπέρα εξέλιξή τους. Η ανάγκη των στρατιωτικών για το δικαίωμα στη συλλογική έκφραση και διεκδίκηση, η συνειδητοποίησή της από όλο και περισσότερους εν ενεργεία συναδέλφους οδήγησε στη δημιουργία και αναγνώριση από συνεχώς μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), που είναι ο μοναδικός, διακλαδικός φορέας συλλογικής έκφρασής τους. Είναι ανάγκη για τους στρατιωτικούς η διεύρυνση αυτής της κατάκτησης με τη θεσμική αναγνώριση της ΠΟΕΣ, μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αναγνωρίζουν τη δράση της όπως αυτή καθορίζεται από το καταστατικό της, θα διευκολύνουν το προσωπικό να συμμετέχει μαζικά, να διαμορφώνει θέσεις και αιτήματα, να προτείνει λύσεις βγαλμένες μέσα απ' την καθημερινότητα στα στρατόπεδα κι όχι από τα επιτελικά γραφεία. Κανένας δεν πρέπει να παρεμποδίζει αυτό το δικαίωμα των στρατιωτικών.

***

Αντίστοιχα, είναι ώριμο και αναγκαίο να γίνουν επιτροπές συλλογικής έκφρασης των οπλιτών στα στρατόπεδα. Θέματα όπως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, σίτισης, εξόδων, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, επαφή με τους κατά τόπους φορείς έκφρασης πολιτισμού, θα έδιναν πραγματικά μια άλλη διάσταση στη θητεία, με σεβασμό στην ευθύνη και την ωριμότητα που διακρίνει τη νεολαία μας.

Οσο για την κριτική που ασκείται στο χώρο των στρατευμένων από διάφορους, όπως το «Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος», ταιριάζει η φράση, «καλά τα λόγια, αλλά με την πράξη τι γίνεται;».

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πολιτική εμπλοκής των ΕΔ της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο φλεγόμενο απ' τις πολεμικές εστίες γεωπολιτικό περιβάλλον της Α. Μεσογείου γεννάει συνεχώς νέα προβλήματα και κινδύνους για το λαό μας, και τα στρατευμένα παιδιά του, τους στρατιωτικούς και τους οπλίτες.

Γι' αυτό είναι αναγκαίο σήμερα όσο ποτέ ο λαός μας να παλέψει με στόχο την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από τους πολέμους και τις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

Να απαιτήσουμε το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων, την οριστική αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες με το λαό κυρίαρχο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Οτι ο αναθεωρημένος «Κώδικας Εργασίας», που θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό, θα προσφέρει σημαντική «ανακούφιση» στις μεγάλες εταιρείες, υποσχέθηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε συνάντησή του με «παραγωγικούς φορείς», σειρά εκπροσώπων του γαλλικού κεφαλαίου που συνεχίζει να αγωνιά για τη μεγάλη απόσταση που το χωρίζει (και διαρκώς μεγαλώνει) από τους ανταγωνιστές του εκτός και εντός Ευρώπης.

Απευθύνοντας τις ευχές του για το νέο έτος στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, ο Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά την οικονομία, εκφράζοντας τη διάθεση της κυβέρνησης να εργαστεί ακόμα πιο αποφασιστικά για τα συμφέροντα της γαλλικής πλουτοκρατίας, στο φόντο της ανησυχίας που μεγαλώνει από τη στασιμότητα αλλά και την ύφεση που χαρακτηρίζει σημαντικές καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου.

Ανακοινώνοντας διάφορα μέτρα που συνέδεσε με τη δημιουργία «θέσεων εργασίας», ο Ολάντ ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα θα διευκολυνθούν συνολικά οι όροι «απασχόλησης» προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας. Προτεραιότητα αποτελεί η «απλοποίηση» της διαδικασίας καταγγελίας μιας σύμβασης εργασίας, δηλαδή η διευκόλυνση των απολύσεων. Πριν από μερικές βδομάδες, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι θα τεθεί και πλαφόν στο ύψος των αποζημιώσεων, σε μια ακόμα προσπάθεια να απαλειφθούν «βάρη» που εμποδίζουν το κεφάλαιο να απασχολεί όποια και όσα εργατικά χέρια κρίνει αναγκαίο, με βάση τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά του.

Μεταξύ άλλων, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν δραστικά και τα προγράμματα μαθητείας, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για τη διαρκή ανακύκλωση του εργατικού δυναμικού και διασφαλίζουν σε μεγάλες εταιρείες τη δυνατότητα να «αντικαθιστούν» εργαζόμενους με κεκτημένα δικαιώματα από άλλους, νεαρότερους που «ευέλικτα» μπορούν να κρίνουν αν, πόσο και υπό ποιες συνθήκες θα κρατούν στη δουλειά, όταν τα αντίστοιχα προγράμματα ολοκληρώνονται.

Επίσης, ανακοινώθηκαν και μέτρα στήριξης «μικρομεσαίων επιχειρήσεων», όπως η κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για νεοπροσλαμβανόμενους. Βέβαια, όταν μιλάμε για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» στη Γαλλία εννοούμε επιχειρήσεις μέχρι και με 200 εργαζόμενους, που συνεχίζουν να είναι αρκετές και όπως είναι φυσικό να ασκούν πίεση, προσδοκώντας μεγαλύτερο μέρος από μια πίτα που ξαναμοιράζεται, δεδομένης της όξυνσης του ανταγωνισμού.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Στην πρόσφατη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους προέδρους των εργοδοτικών ενώσεων, οι τελευταίοι δέχτηκαν να συμφωνήσουν σε μια παροδική και μικρή αύξηση των εισφορών τους στα Ταμεία της επικουρικής ασφάλισης, ζητώντας διάφορα ανταλλάγματα. Τώρα, διαβάζουμε ότι σε εκείνη τη σύσκεψη, ορισμένα για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ήταν να δώσει φτηνότερο φυσικό αέριο στις βιομηχανίες και να αυξήσει κατά 15% το συντελεστή δόμησης για τους ξενοδόχους. Στην πρώτη περίπτωση, το κόστος μιας ενδεχόμενης μείωσης της τιμής της Ενέργειας για τους βιομήχανους θα μετακυλιστεί με βεβαιότητα στους εργαζόμενους και το λαό, πιθανόν μέσω της αύξησης των φόρων και των τελών, ενώ η αύξηση του συντελεστή δόμησης σημαίνει ότι οι μεγαλοξενοδόχοι θα μπορούν να «απλώνουν» με μεγαλύτερη ευχέρεια τις επιχειρήσεις τους δίπλα (ή και μέσα) σε παραλίες, μελλοντικούς χώρους αναψυχής, όπως αυτοί που σχεδιάζονται και στην Αττική. Αν δίπλα σ' αυτά βάλει κανείς και το αίτημα μερίδας των εργοδοτών να αυξηθεί μόλις κατά μισή (και όχι κατά μία) μονάδα η ασφαλιστική τους εισφορά στην επικούρηση (το ίδιο φέρεται να ζητάει και το ΔΝΤ), με παράλληλη μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων κάτω από τα 170 ευρώ, καταλαβαίνει γιατί οι εργοδότες είπαν το «ναι» στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα, στηρίζοντας συνολικά την πρότασή της για το Ασφαλιστικό.

Στα «απόνερα» της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, επιταχύνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην αστική διαχείριση.
Η Φ. Γεννηματά
Το Σάββατο, με άρθρο της στα «ΝΕΑ», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφη Γεννηματά, πρότεινε «ιδρυτική και προγραμματική συνδιάσκεψη», το Μάρτη, για τη δημιουργία νέας παράταξης, τύπου ιταλικής «Ελιάς», με τη συμμετοχή κομμάτων και δυνάμεων «που εκφράζονται από τις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την "κοίτη" της δημοκρατικής παράταξης και της κεντροαριστεράς».
Σύμφωνα με το σχέδιό της, ο αρχηγός αυτής της νέας παράταξης θα μπορούσε να εκλεγεί από τη βάση τον ερχόμενο Μάη, ενώ η συνδιάσκεψη θα αναλάβει να καθορίσει το όνομα, τα σύμβολα και «το προγραμματικό πλαίσιο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».
Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη νέα παράταξη, σύμφωνα με την Φ. Γεννηματά, θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, ενώ το μητρώο των συμμετεχόντων στην εκλογή του νέου αρχηγού θα είναι ανοιχτό μέχρι και τη μέρα της εκλογής του.
Την Κυριακή επανήλθε, με συνέντευξή της στο «Mega», επιβεβαιώνοντας ότι θα είναι και η ίδια υποψήφια για την προεδρία του νέου σχήματος.
Ερωτηθείσα αν το κάλεσμα απευθύνεται και στο Ποτάμι ή στο ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, το επιβεβαίωσε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους» και ότι «η πρότασή μου απευθύνεται στο σύνολο του χώρου (...) και ξεπερνά τα όρια του ΠΑΣΟΚ». Ειδικά για τον Στ. Θεοδωράκη τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα μαζί του στη θέση ότι οι δυνάμεις του χώρου πρέπει να πάνε σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη.
«Η παράταξή μας πρέπει να ανακάμψει, είναι κατακερματισμένη αυτή τη στιγμή (...) Εχει κατακερματιστεί αυτός ο χώρος και υπάρχει ένα χάσμα από την Αριστερά ως τη Δεξιά», συμπλήρωσε, βάζοντας ως πρόταγμα την ενιαιοποίηση των δυνάμεων της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας.
Επέμεινε, εξάλλου, ότι «η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση» και δεν απέκλεισε μια συμφωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, προγραμματικού χαρακτήρα.
Ο Γ. Παπανδρέου
Ψάχνοντας να κατοχυρώσει το δικό του ρόλο στις εξελισσόμενες διεργασίες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη «Real news», έβαλε καταρχάς θέμα «συνολικής ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος».
Για δε το χώρο του, περίπου στην ίδια γραμμή με την Φ. Γεννηματά υποστήριξε: «Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας (...) χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό σοκ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο (...) Ανοικτή προσφυγή στη βάση, που θα οδηγήσει σε Συνέδριο όπου θα αποφασιστούν τα πάντα - όνομα, σύμβολα, καταστατικό και κυρίως πολιτικές θέσεις. Μετά εκλογές προέδρου και οργάνων από τη βάση».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μακάρι να βρεθεί το πολιτικό θάρρος για μια συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα, με ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, γιατί αυτό θα αποτελούσε προϋπόθεση για ουσιαστική συνεργασία».
Ο Ευ. Βενιζέλος
Σε άρθρο του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έγραψε: «Ο κοινός παρονομαστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής δημοκρατικής παράταξης δεν αυτοπεριορίζεται στην "κεντροαριστερά" που εμφανίζεται ως μετριοπαθής αριστερά και αφήνει ελεύθερο χώρο στη λεγόμενη "κεντροδεξιά", αλλά επεκτείνεται σε όλο το χώρο του κέντρου».
Πρόσθεσε: «Δεν αρκεί τώρα να ολοκληρωθεί θεσμικά η υπάρχουσα Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις). Πρέπει να εκφραστεί όλος ο προοδευτικός μεσαίος χώρος, ως χώρος φιλοευρωπαϊκός και μεταρρυθμιστικός». Διευκρίνισε ότι «το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων και κινήσεων του ευρύτατου αυτού αλλά και αξιακά προσδιορισμένου χώρου».
Επίσης, «και η Ενωση Κεντρώων, που έχει κοινοβουλευτική παρουσία και ευθύνη, πρέπει να κληθεί να μετάσχει στις συζητήσεις, τις κοινές πρωτοβουλίες, τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αντίληψης. Και ας τοποθετηθεί».
Ο Λ. Γρηγοράκος
Ο Λ. Γρηγοράκος, που διαγράφτηκε πρόσφατα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή έβαλε ζήτημα ενδεχόμενης συμπόρευσης στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και διαφοροποιήθηκε από τις δηλώσεις Γεννηματά περί «αβύσσου» που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από το νέο πρόεδρο της ΝΔ, επανήλθε με συνέντευξή του στο «Βήμα» λέγοντας: «Αξιολογώ ως θετικό γεγονός την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, γιατί σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης πήγε κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του λαϊκισμού», προσθέτοντας ότι «θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά».
Βάζοντας κι αυτός ζήτημα αναδιάταξης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας είπε: «Μέλημά μου ήταν και παραμένει η ανασύνθεση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα υπερβαίνει τα σημερινά καχεκτικά κομματικά σχήματα (...) Οι κεντροαριστερές δυνάμεις - οργανωμένες και μη - οφείλουν να συγχρονίσουν τα βήματά τους, αναζητώντας νέα στρατηγική που θα τους επιτρέπει να αποτελέσουν αξιόπιστο και ισχυρό πόλο απέναντι στην επιχειρούμενη ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, προσελκύοντας ταυτόχρονα και όσους μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ».
Η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης
Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στάθηκε στην ανάγκη ίδρυσης από μηδενικής βάσης ενός «χώρου ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού», που θα ενώνει τις διάσπαρτες δυνάμεις του Κέντρου. Παράλληλα, αναπαράγοντας επιχειρήματα του κεφαλαίου, υποστήριξε ότι η διαχωριστική γραμμή στην πολιτική βρίσκεται ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, «που οργανώνουν το κράτος, την οικονομία, την παραγωγή και το κράτος δικαίου» και στο λαϊκισμό.
Χαρακτήρισε την εκλογή Μητσοτάκη «θετική εξέλιξη» και εκτίμησε ότι «μία συνεπής πορεία του προς το Κέντρο, με μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει όλα τα κόμματα, μη εξαιρουμένων και των κομμάτων της κυβέρνησης».
Επίσης, αναφέρει ότι μία οικουμενική κυβέρνηση θα είχε νόημα «εάν υπήρχε μια διευρυμένη συμφωνία,πέρα από το Μνημόνιο, που θα οδηγούσε σε ένα εθνικό σχέδιο τριετίας, με στόχο την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη».
Αντίστοιχα, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Alpha», προβάλλοντας ζητούμενα του κεφαλαίου: «Χρειάζεται πλήρης αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, να επικρατήσουν δυνάμεις του αντιλαϊκισμού και της μεταρρύθμισης(...) Αντι-δεξιός και αντι-αριστερός λόγος ανήκουν στο παρελθόν της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε χωρίζει ή δεν σε χωρίζει άβυσσος, πρέπει να συζητήσουμε».
Σε αυτήν τη βάση μάλιστα πρόσθεσε ότι «ο Γρηγοράκος είπε τα αυτονόητα».
Ερωτηθείς για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του, είπε πως «όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος θα πιεστεί. Το αν θα επιβιώσει εξαρτάται σε ποιο μέρος θα τοποθετηθεί, αν θα συνταχθεί με τον λαϊκισμό ή τον αντιλαϊκισμό και τη μεταρρύθμιση ή αν θα πρωταγωνιστήσει σε αυτόν».
Ο Στ. Θεοδωράκης
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στα «Νέα» ανέφερε ότι δε συναινεί στη δημιουργία μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης, σημειώνοντας ότι «οι παρατάξεις δε δημιουργούνται με χειραψίες» και ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις».
Στον αντίποδα, έκανε άνοιγμα σε πολιτικούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως ο Τ. Γιαννίτσης, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Παραπέρα, μίλησε με θερμά λόγια για τον Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν τον φοβάται και ότι «αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι οι δεξιοί γιατί θα τους μεταμορφώσει σε κεντρώους».
Σε άλλη συνέντευξή του, στον «TV 100» της Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις τύπου «η ΝΔ ευθύνεται, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, για πολλά από τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας», ωστόσο δεσμεύτηκε να βάλει πλάτη όπου χρειαστεί: «Εμείς θα ενισχύουμε τις όποιες μεταρρυθμιστικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη αλλά δεν ξεγελιόμαστε, δεν αλλάζει εύκολα η ΝΔ».
Προσδιορίζοντας άλλωστε ως πεδίο, όπου θα δοκιμαστούν όλα τα αστικά κόμματα, την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σημείωσε: «Αυτό που προέχει, και για εμάς και για τα άλλα κόμματα, είναι να δώσουμε εξετάσεις στο πραγματικό πεδίο των μεταρρυθμίσεων.Πρέπει να πάμε σε πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στο δημόσιο, στο κομματικό κράτος».
Αφήνοντας, τέλος, ανοιχτές τις πόρτες τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Οι συνεργασίες γίνονται για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Εάν δούμε, λοιπόν, ότι συμφωνούμε στο πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας, ας πάμε σε συνεργασίες».
Ο Χ. Θεοχάρης και... η «μαγιά»
Να καταγραφεί, τέλος, η τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χ. Θεοχάρη στην «Καθημερινή»: «Ο κ. Θεοδωράκης», σημείωσε, «πρέπει να πρωτοστατήσει εδώ και τώρα στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει και το ίδιο του το είναι χάριν της ιδέας αυτής». Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι, εάν το Ποτάμι δεν αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν θα έχει νέα ευκαιρία να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.
Απαντώντας, ο Στ. Θεοδωράκης, ουσιαστικά έδωσε μια εικόνα του ρόλου που παίζει το κόμμα του: «Το Ποτάμι είναι μόνο η μαγιά του καινούργιου. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να προστεθεί κόσμος - άνθρωποι που δημιουργούν, άνθρωποι καθημερινοί, αλλά και παλιοί πολιτικοί που έχουν τολμήσει - και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα», που θα «τρέξει» τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις...


Αναφορά στο κεφάλαιο ότι προχωρά την «αποκατάσταση της
 εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές», δίνει
 η συγκυβέρνηση
Διατήρηση και διεύρυνση της ηγεμονίας στο λεγόμενο «προοδευτικό» - σοσιαλδημοκρατικό χώρο επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη βιασύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσουν οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» εκφράζουν σε σειρά παρεμβάσεών τους κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για «διευθέτηση» του κρατικού χρέους που ιεραρχεί η εγχώρια αστική τάξη.

Ταυτόχρονα τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν τρόπο υλοποίησης των μέτρων με περιορισμό των λαϊκών αντιδράσεων. Στο στόχο αυτό θα επικεντρώσουν τις παρεμβάσεις τους στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό που - όπως λέγεται - αποφασίστηκε να γίνει τις επόμενες μέρες. Εκεί θα εστιάσει, άλλωστε, και η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, την ερχόμενη Κυριακή, για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην «Ημερησία», ισχυρίστηκε προκλητικά πως «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεμελιώνεται πάνω σε τρεις πυλώνες: Την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή προς όφελος των πιο αδυνάμων και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν εξασφαλίζει απλά αναλλοίωτες τις αποδοχές των συνταξιούχων, αλλά θέτει τη βάση για ένα μακρόπνοο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα». Βεβαίως, ομολόγησε ότι αυτό θα είναι «συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δηλαδή οι παροχές σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους θα είναι συνάρτηση των δεικτών κερδοφορίας του κεφαλαίου, άρα και της μονιμοποίησης όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων.

Σε ό,τι αφορά την «αξιολόγηση», ανέφερε πως «η αποδοχή της ανάγκης όσο και οι συνθήκες για τη συζήτηση για το χρέος έχουν ωριμάσει», ότι «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές» και χαρακτήρισε ρεαλιστικό «να υπολογίζουμε ότι το Φλεβάρη θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, κάτι που θα οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Δηλαδή να τοποθετηθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο».

Δίνοντας, άλλωστε, αναφορά στο κεφάλαιο για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ανέφερε ότι «προχωρά με σύστημα και μεθοδικότητα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Υλοποιείται ένα πλέγμα πολιτικών, με νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, που επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης (...) Πετύχαμε μέσα σε 3 μόλις μήνες να διατεθούν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 5 δισ. (...) Συντάσσεται, επιπλέον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και ιδρύεται αναπτυξιακό συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη ΝΔ, η κυβερνητική εκπρόσωπος καταλόγισε στον Κυρ. Μητσοτάκη «προσήλωση στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό» και στη ΝΔ «δεξιότερη στροφή».

«Να πείσουμε ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες... είναι αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, εξέφρασε επιθυμία ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύσει πλήρως στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία με απορρόφηση δυνάμεων του χώρου και με μεγαλύτερη δύναμη πυρός να επιχειρεί τη λαϊκή χειραγώγηση.

Ανέφερε επ' αυτού: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο και οφείλει αυτή την ηγεμονία σε επίπεδο ιδεών και συσχετισμών να επιδιώκει να τη διατηρήσει και να τη διευρύνει».

Παράλληλα, σε μια εξίσου χαρακτηριστική αναφορά άλλωστε για την προσπάθεια έντασης της λαϊκής χειραγώγησης, συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει «να πείθει δηλαδή ότι το πρόγραμμά του είναι αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί, ότι οι πολιτικές του προτεραιότητες είναι αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία και διά αυτού του τρόπου να πείθει και τους πολιτικούς σχηματισμούς να συμπλέουν και να συνεργάζονται σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Αναφορικά και με το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κατοχυρώσει τον ρόλο της κεντρικής πολιτικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο» πρόσθεσε, «χρειάζεται και πρέπει να ανοιχτεί προς την κοινωνία, η οποία είναι (...) σε πολύ μεγάλο βαθμό έξω από τις οργανωμένες του γραμμές. Να αναρωτηθούμε ποιο θεωρούμε αναγκαίο μέγεθος για τον βασικό κορμό της αριστερής παράταξης στην Ελλάδα. Μας ικανοποιεί το επίπεδο της οργανωτικής μας ανάπτυξης; Αρα, βεβαίως θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο ανοίγματος πολιτικού, οργανωτικού και ποσοτικού».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Μείωση των προστίμων σε βάρος των επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται τώρα είναι «τσουχτερά», αλλά «αναποτελεσματικά» και μελετάται το ενδεχόμενο να μην επιβάλλονται καθόλου πρόστιμα στην περίπτωση που η επιχείρηση προβεί σε «συμβιβασμό» και προσλάβει για κάποιο χρονικό διάστημα τον εργαζόμενο που απασχολούσε ανασφάλιστο. Πίσω από τέτοιους σχεδιασμούς, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκτιναχθεί ακόμα περισσότερο η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, αφού η επιχείρηση θα μπορεί χωρίς κανένα ρίσκο να απασχολεί ανασφάλιστους και όταν εντοπίζεται από τις δημόσιες υπηρεσίες, να προσλαμβάνει τον εργαζόμενο, χωρίς όμως να «πληρώνει» για την παραβίαση της νομοθεσίας

... με τη «μαύρη» εργασία

Οσο για τους ισχυρισμούς ότι τα «υψηλά» πρόστιμα είναι αναποτελεσματικά, επειδή οι επιχειρήσεις σχεδόν κατά 80% δεν τα πληρώνουν και προσφεύγουν δικαστικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται. Τέτοια επιχειρήματα κρύβουν το γεγονός ότι το κράτος είναι αυτό που δεν κάνει σωστά τη δουλειά του και με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνει την ανασφάλιστη εργασία. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατό μόλις 23 υπάλληλοι του ΙΚΑ (τόσοι εργάζονται στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης - ΕΥΠΕΑ) να κάνουν ελέγχους σε πάνω από 200.000 επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς; Γι' αυτό, είτε τα πρόστιμα είναι «υψηλά», είτε είναι «χαμηλά», οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους, αφού θεωρούν δεδομένο ότι πολύ σπάνια θα γίνουν αντικείμενο ελέγχου. Ολα τα υπόλοιπα είναι λαθροχειρίες και εκ του πονηρού...


Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 4 Φλεβάρη απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με το spot που κυκλοφόρησε. «Το κυβερνητικό σχέδιο δεν διορθώνεται! Μόνο ανατρέπεται! Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους! Αρκετά πια με τα άθλια ψέματα της κυβέρνησης και των παπαγάλων τους», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων.
«Στον πόλεμό τους απαντάμε με πόλεμο!», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «κάθε μέρα, κάθε ώρα, να νιώθουν το σφυροκόπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος».



Παρέμβαση ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας τα παρακάτω:
«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας τη βρώμικη δουλειά , υλοποιώντας μνημόνια και ευρωενωσιακές συνθήκες, ικανοποιεί την απαίτηση του κεφαλαίου: παραπέρα κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, απαλλαγή εργοδοσίας και κράτους από την ευθύνη τους. Ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη, εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων ενίσχυσης του κεφαλαίου.
Κανείς δεν ξεφεύγει. Παλιοί και νέοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, ιδιαίτερα οι νέοι που λόγω περιπλάνησης μεταξύ ανεργίας - ελαστικών εργασιακών σχέσεων, θα αρκεστούν – όπως η συντριπτική πλειοψηφία – σε σύνταξη - επίδομα πείνας σε περασμένη ηλικία.
Η κυβέρνηση επικαλείται τη βιωσιμότητα άδειων ασφαλιστικών ταμείων που κατάκλεψαν όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Στέλνει νέους πελάτες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, με την οδηγία SOLVENCY II, τις ενισχύει με κεφάλαια για να επενδυθούν πάλι ασφαλιστικά αποθεματικά σε επενδύσεις επιχειρήσεων και χρηματιστήρια.
Η κυβέρνηση αποζητά – όπως και για το μνημόνιό της – δημοκρατική νομιμοποίηση του εγκλήματος από το Ευρωκοινοβούλιο αποκαλύπτοντας τον αντιδραστικό ρόλο του.
Ο λαός αρνείται τη σφαγή της κυβέρνησης, οργανώνεται, παλεύει, με διαδηλώσεις, γενικές απεργίες, να μη φτάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget