ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ Ενταση και επιτάχυνση διεργασιών

Στα «απόνερα» της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, επιταχύνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς, προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόλο της στην αστική διαχείριση.
Η Φ. Γεννηματά
Το Σάββατο, με άρθρο της στα «ΝΕΑ», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Φώφη Γεννηματά, πρότεινε «ιδρυτική και προγραμματική συνδιάσκεψη», το Μάρτη, για τη δημιουργία νέας παράταξης, τύπου ιταλικής «Ελιάς», με τη συμμετοχή κομμάτων και δυνάμεων «που εκφράζονται από τις απόψεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και προέρχονται από την "κοίτη" της δημοκρατικής παράταξης και της κεντροαριστεράς».
Σύμφωνα με το σχέδιό της, ο αρχηγός αυτής της νέας παράταξης θα μπορούσε να εκλεγεί από τη βάση τον ερχόμενο Μάη, ενώ η συνδιάσκεψη θα αναλάβει να καθορίσει το όνομα, τα σύμβολα και «το προγραμματικό πλαίσιο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».
Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη νέα παράταξη, σύμφωνα με την Φ. Γεννηματά, θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, ενώ το μητρώο των συμμετεχόντων στην εκλογή του νέου αρχηγού θα είναι ανοιχτό μέχρι και τη μέρα της εκλογής του.
Την Κυριακή επανήλθε, με συνέντευξή της στο «Mega», επιβεβαιώνοντας ότι θα είναι και η ίδια υποψήφια για την προεδρία του νέου σχήματος.
Ερωτηθείσα αν το κάλεσμα απευθύνεται και στο Ποτάμι ή στο ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, το επιβεβαίωσε, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους» και ότι «η πρότασή μου απευθύνεται στο σύνολο του χώρου (...) και ξεπερνά τα όρια του ΠΑΣΟΚ». Ειδικά για τον Στ. Θεοδωράκη τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα μαζί του στη θέση ότι οι δυνάμεις του χώρου πρέπει να πάνε σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη.
«Η παράταξή μας πρέπει να ανακάμψει, είναι κατακερματισμένη αυτή τη στιγμή (...) Εχει κατακερματιστεί αυτός ο χώρος και υπάρχει ένα χάσμα από την Αριστερά ως τη Δεξιά», συμπλήρωσε, βάζοντας ως πρόταγμα την ενιαιοποίηση των δυνάμεων της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας.
Επέμεινε, εξάλλου, ότι «η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση» και δεν απέκλεισε μια συμφωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, προγραμματικού χαρακτήρα.
Ο Γ. Παπανδρέου
Ψάχνοντας να κατοχυρώσει το δικό του ρόλο στις εξελισσόμενες διεργασίες, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη «Real news», έβαλε καταρχάς θέμα «συνολικής ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος».
Για δε το χώρο του, περίπου στην ίδια γραμμή με την Φ. Γεννηματά υποστήριξε: «Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας (...) χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό σοκ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο (...) Ανοικτή προσφυγή στη βάση, που θα οδηγήσει σε Συνέδριο όπου θα αποφασιστούν τα πάντα - όνομα, σύμβολα, καταστατικό και κυρίως πολιτικές θέσεις. Μετά εκλογές προέδρου και οργάνων από τη βάση».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μακάρι να βρεθεί το πολιτικό θάρρος για μια συμφωνία προγραμματικού χαρακτήρα, με ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, γιατί αυτό θα αποτελούσε προϋπόθεση για ουσιαστική συνεργασία».
Ο Ευ. Βενιζέλος
Σε άρθρο του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έγραψε: «Ο κοινός παρονομαστής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής δημοκρατικής παράταξης δεν αυτοπεριορίζεται στην "κεντροαριστερά" που εμφανίζεται ως μετριοπαθής αριστερά και αφήνει ελεύθερο χώρο στη λεγόμενη "κεντροδεξιά", αλλά επεκτείνεται σε όλο το χώρο του κέντρου».
Πρόσθεσε: «Δεν αρκεί τώρα να ολοκληρωθεί θεσμικά η υπάρχουσα Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις). Πρέπει να εκφραστεί όλος ο προοδευτικός μεσαίος χώρος, ως χώρος φιλοευρωπαϊκός και μεταρρυθμιστικός». Διευκρίνισε ότι «το λιγότερο που χρειάζεται ως πρώτο βήμα με δυναμική είναι η κοινή πορεία με το Ποτάμι, αρχίζοντας από την παρουσία στη Βουλή, μαζί με την ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων προσώπων και κινήσεων του ευρύτατου αυτού αλλά και αξιακά προσδιορισμένου χώρου».
Επίσης, «και η Ενωση Κεντρώων, που έχει κοινοβουλευτική παρουσία και ευθύνη, πρέπει να κληθεί να μετάσχει στις συζητήσεις, τις κοινές πρωτοβουλίες, τη διαμόρφωση μιας ενιαίας αντίληψης. Και ας τοποθετηθεί».
Ο Λ. Γρηγοράκος
Ο Λ. Γρηγοράκος, που διαγράφτηκε πρόσφατα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή έβαλε ζήτημα ενδεχόμενης συμπόρευσης στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και διαφοροποιήθηκε από τις δηλώσεις Γεννηματά περί «αβύσσου» που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από το νέο πρόεδρο της ΝΔ, επανήλθε με συνέντευξή του στο «Βήμα» λέγοντας: «Αξιολογώ ως θετικό γεγονός την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, γιατί σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης πήγε κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του λαϊκισμού», προσθέτοντας ότι «θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά».
Βάζοντας κι αυτός ζήτημα αναδιάταξης της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατίας είπε: «Μέλημά μου ήταν και παραμένει η ανασύνθεση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα υπερβαίνει τα σημερινά καχεκτικά κομματικά σχήματα (...) Οι κεντροαριστερές δυνάμεις - οργανωμένες και μη - οφείλουν να συγχρονίσουν τα βήματά τους, αναζητώντας νέα στρατηγική που θα τους επιτρέπει να αποτελέσουν αξιόπιστο και ισχυρό πόλο απέναντι στην επιχειρούμενη ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, προσελκύοντας ταυτόχρονα και όσους μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ».
Η Α. Διαμαντοπούλου και ο Γ. Φλωρίδης
Η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στάθηκε στην ανάγκη ίδρυσης από μηδενικής βάσης ενός «χώρου ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού», που θα ενώνει τις διάσπαρτες δυνάμεις του Κέντρου. Παράλληλα, αναπαράγοντας επιχειρήματα του κεφαλαίου, υποστήριξε ότι η διαχωριστική γραμμή στην πολιτική βρίσκεται ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις, «που οργανώνουν το κράτος, την οικονομία, την παραγωγή και το κράτος δικαίου» και στο λαϊκισμό.
Χαρακτήρισε την εκλογή Μητσοτάκη «θετική εξέλιξη» και εκτίμησε ότι «μία συνεπής πορεία του προς το Κέντρο, με μεταρρυθμίσεις και ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει όλα τα κόμματα, μη εξαιρουμένων και των κομμάτων της κυβέρνησης».
Επίσης, αναφέρει ότι μία οικουμενική κυβέρνηση θα είχε νόημα «εάν υπήρχε μια διευρυμένη συμφωνία,πέρα από το Μνημόνιο, που θα οδηγούσε σε ένα εθνικό σχέδιο τριετίας, με στόχο την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη».
Αντίστοιχα, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης είπε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Alpha», προβάλλοντας ζητούμενα του κεφαλαίου: «Χρειάζεται πλήρης αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, να επικρατήσουν δυνάμεις του αντιλαϊκισμού και της μεταρρύθμισης(...) Αντι-δεξιός και αντι-αριστερός λόγος ανήκουν στο παρελθόν της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε χωρίζει ή δεν σε χωρίζει άβυσσος, πρέπει να συζητήσουμε».
Σε αυτήν τη βάση μάλιστα πρόσθεσε ότι «ο Γρηγοράκος είπε τα αυτονόητα».
Ερωτηθείς για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του, είπε πως «όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο ενδιάμεσος πολιτικός χώρος θα πιεστεί. Το αν θα επιβιώσει εξαρτάται σε ποιο μέρος θα τοποθετηθεί, αν θα συνταχθεί με τον λαϊκισμό ή τον αντιλαϊκισμό και τη μεταρρύθμιση ή αν θα πρωταγωνιστήσει σε αυτόν».
Ο Στ. Θεοδωράκης
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στα «Νέα» ανέφερε ότι δε συναινεί στη δημιουργία μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης, σημειώνοντας ότι «οι παρατάξεις δε δημιουργούνται με χειραψίες» και ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε μεταρρυθμίσεις».
Στον αντίποδα, έκανε άνοιγμα σε πολιτικούς που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως ο Τ. Γιαννίτσης, η Α. Διαμαντοπούλου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Παραπέρα, μίλησε με θερμά λόγια για τον Κυρ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν τον φοβάται και ότι «αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι οι δεξιοί γιατί θα τους μεταμορφώσει σε κεντρώους».
Σε άλλη συνέντευξή του, στον «TV 100» της Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις τύπου «η ΝΔ ευθύνεται, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, για πολλά από τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας», ωστόσο δεσμεύτηκε να βάλει πλάτη όπου χρειαστεί: «Εμείς θα ενισχύουμε τις όποιες μεταρρυθμιστικές προτάσεις του κ. Μητσοτάκη αλλά δεν ξεγελιόμαστε, δεν αλλάζει εύκολα η ΝΔ».
Προσδιορίζοντας άλλωστε ως πεδίο, όπου θα δοκιμαστούν όλα τα αστικά κόμματα, την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σημείωσε: «Αυτό που προέχει, και για εμάς και για τα άλλα κόμματα, είναι να δώσουμε εξετάσεις στο πραγματικό πεδίο των μεταρρυθμίσεων.Πρέπει να πάμε σε πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στο δημόσιο, στο κομματικό κράτος».
Αφήνοντας, τέλος, ανοιχτές τις πόρτες τόσο σε ΝΔ όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Οι συνεργασίες γίνονται για να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας. Εάν δούμε, λοιπόν, ότι συμφωνούμε στο πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα της χώρας, ας πάμε σε συνεργασίες».
Ο Χ. Θεοχάρης και... η «μαγιά»
Να καταγραφεί, τέλος, η τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χ. Θεοχάρη στην «Καθημερινή»: «Ο κ. Θεοδωράκης», σημείωσε, «πρέπει να πρωτοστατήσει εδώ και τώρα στην προσπάθεια διεύρυνσης και ενοποίησης του χώρου που αποκαλούμε ριζοσπαστικό κέντρο. Και ίσως χρειαστεί να προσφέρει και το ίδιο του το είναι χάριν της ιδέας αυτής». Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι, εάν το Ποτάμι δεν αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν θα έχει νέα ευκαιρία να εκπροσωπηθεί στη Βουλή.
Απαντώντας, ο Στ. Θεοδωράκης, ουσιαστικά έδωσε μια εικόνα του ρόλου που παίζει το κόμμα του: «Το Ποτάμι είναι μόνο η μαγιά του καινούργιου. Θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να προστεθεί κόσμος - άνθρωποι που δημιουργούν, άνθρωποι καθημερινοί, αλλά και παλιοί πολιτικοί που έχουν τολμήσει - και να δημιουργηθεί ένα καινούργιο μεγάλο μεταρρυθμιστικό ρεύμα», που θα «τρέξει» τις επόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις...

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget