ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Μοιράζονται τον ίδιο στόχο, τους χωρίζει η αστική διακυβέρνηση

Με αιχμές, αλλά και φιλοφρονήσεις συνόδεψαν τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τους χωρίζει ο καυγάς για την αστική διακυβέρνηση και τους ενώνει ο στόχος για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλα τα ανοιχτά και φλέγοντα θέματα, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση για το Ασφαλιστικό, τη δημόσια διοίκηση και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να υπερβεί τη μικροπολιτική αντιπαράθεση και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας», σημείωσε.
Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ΔΝΤ, θέλοντας προφανώς να ενισχύσουν την εκδοχή της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που κάθε φορά καταλήγει σε σκληρά μέτρα. «Να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Ταμείο», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, που προωθεί με άλλον τρόπο την αντιδραστική «αξιολόγηση» των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου» ανέφερε, ντύνοντας με αυτού του είδους τις κορόνες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο κράτος. Επίσης επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση για την εκλογή των μελών του ΕΣΡ για να προχωρήσει η νέα διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες», φέρεται να είπε για το συγκεκριμένο θέμα.

Διαφορετική εικόνα από τη ΝΔ

Από τη ΝΔ υποστηρίζουν ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αυτοί οι διάλογοι που διέρρευσε το Μαξίμου, καθώς «η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές». Επίσης χαρακτηρίζουν «απρεπές» να γίνονται διαρροές την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες». Θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει την εικόνα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να προασπίσει πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αναφέρθηκε:
- Στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
- Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων.
- Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών.
Ειδικά για το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι «ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο Συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015», παραβλέποντας ότι η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι «κουτσή».

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες

Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμαναν την ανάγκη να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
«Νομίζω ότι η εκλογή σου κλείνει και έναν ηλικιακό κύκλο. Μένει να αποδειχθεί ότι μία νεότερη γενιά θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μίας πολιτικής αντιπαράθεσης καθαρής, με επιχειρήματα και ιδέες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου και δεσμεύτηκε πως θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να του παράσχει πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget