ΓΑΛΛΙΑ Αντεργατικά μέτρα στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας

Σειρά μέτρων, με στόχο, όπως δήλωσε, τη μείωση της ανεργίας, εξήγγειλε σήμερα το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής.
Αφού έκανε λόγο για «οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», καθότι ο Pôle Emploi (γαλλικός ΟΑΕΔ) καταγράφει κάθε μήνα 16.000 νέους ανέργους, ο Γάλλος πρόεδρος (ο πιο στενός σύμμαχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντός Ευρωζώνης) ανακοίνωσε δέσμη αντιλαϊκών μέτρων, που θα κληθούν πάλι να πληρώσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Τα κύρια σημεία των μέτρων Ολάντ είναι η μαζική κατάρτιση και μαθητεία εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, με κύριους τομείς τη λεγόμενη πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Πρόκειται για τομείς-«φιλέτα», που άνοιξαν πρόσφατα για τα μεγάλα μονοπώλια και υπόσχονται τεράστια κέρδη. Το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης να εντάξει το 2016 500.000 ανέργους σε προγράμματα κατάρτισης σε αυτούς τους τομείς, παρέχει ουσιαστικά πολύ φθηνά εργατικά «χέρια» χωρίς δικαιώματα στο μεγάλο κεφάλαιο.
Στην παρέμβασή του, ο Ολάντ υποστήριξε επίσης ότι οι επιδοτήσεις που αφορούν την προστασία των ανέργων πρέπει να «τροποποιηθούν» για να «ενθαρρυνθεί» η «επιστροφή στην απασχόληση» των ανέργων. Ο Γάλλος ηγέτης μίλησε ακόμα για την «ευκαιρία να επανεξεταστεί ένας ορισμένος αριθμός κανονισμών και να επανοριοθετηθούν τα (δημόσια) οικονομικά (σε διάφορα πεδία)», συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι «να στηρίξουμε την επιστροφή στην απασχόληση, να εκπαιδεύσουμε τους ανέργους με κατεύθυνση τα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο».
Σε αυτήν τη βάση, ο Ολάντ διατύπωσε την ανησυχία του, επειδή «στη Γαλλία, η διάρκεια της επιδότησης είναι η πιο μεγάλη στην Ευρώπη, αλλά η διάρκεια της εκπαίδευσης (κατάρτισης) των ανέργων είναι η πιο σύντομη. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε».
Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγγειλε επίσης μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με στόχο, όπως είπε, «μεγαλύτερη ασφάλεια στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να αναδιαρθρώνουν το προσωπικό τους όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους εργαζόμενους».
Ο Ολάντ προαναγγέλλει ουσιαστικά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, χρόνιο αίτημα της εργοδοσίας όπως κι ακόμα πιο ευέλικτα ωράρια με «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου» όπως ορίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Τέλος, εξήγγειλε τη «μονιμοποίηση της φοροαπαλλαγής για έρευνα», μέτρο που ενισχύει τα μεγάλα μονοπώλια που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, τσάμπα χρήμα από κρατικές επιδοτήσεις.
Μέσα σε αυτόν τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που υπόσχεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος θα επιδοτεί και με 2.000 ευρώ τους εργοδότες βιομηχανιών που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους, για κάθε πρόσληψη που θα κάνουν, «ταΐζοντας» και με αυτόν τον τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget