ΔΝΤ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νέα υποβάθμιση εκτιμήσεων εν μέσω πολλαπλών «αβεβαιοτήτων»


Στο 3,4% η εκτίμηση για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2016, στο 1,7% για την Ευρωζώνη

Στην τρίτη κατά σειρά υποβάθμιση των εκτιμήσεών του ως προς τους ρυθμούς αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ προχώρησε το ΔΝΤ, γεγονός που αντανακλά τις αυξημένες «αβεβαιότητες» και τους πολλαπλούς κινδύνους που εκδηλώνονται γύρω από την καπιταλιστική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι σε ανάλογες υποβαθμίσεις έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και αστικά επιτελεία.

Πολλαπλοί «κίνδυνοι» για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ (World Economic Outlook), εντοπίζονται οι παρακάτω κίνδυνοι:

-- Απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη διεθνή οικονομία, μέσω της μείωσης των εμπορικών συναλλαγών, την απώλεια της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, με επακόλουθες συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Να σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε χτες επίσημα, η κινεζική οικονομία το 2015 εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 6,9%, το χαμηλότερο των τελευταίων 25 ετών.

-- Προβλήματα σε επιχειρήσεις από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ, την ενίσχυση της ισοτιμίας του, καθώς, σε αυτή τη φάση, οι ΗΠΑ «εξέρχονται από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική».

-- Ενίσχυση του «φόβου των επενδυτών», με αποτέλεσμα την αποφυγή επενδυτικού ρίσκου που θα οδηγούσε σε περαιτέρω έντονες συναλλαγματικές υποτιμήσεις και οικονομικές πιέσεις, ιδιαίτερα σε «ευάλωτες και αναδυόμενες οικονομίες».

-- Κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων, γεγονός που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, την οικονομία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η μεταποιητική δραστηριότητα και το εμπόριο εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή σε παγκόσμιο επίπεδο», γεγονός που αντανακλά όχι μόνο τις εξελίξεις στην Κίνα, αλλά και τον υποτονικό χαρακτήρα των επενδύσεων συνολικότερα στην παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων, με μείωση των επενδύσεων σε εξορυκτικές βιομηχανίες.

Ειδική αναφορά γίνεται στην «προσφυγική κρίση» σε επίπεδο ΕΕ, σε ό,τι αφορά την «ικανότητα απορρόφησης των αγορών εργασίας της ΕΕ» και τη «δοκιμασία για τα πολιτικά συστήματα». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, απαιτούνται δράσεις για την υποστήριξη της ένταξης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να διαμορφωθούν τα «ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη».

Οπως αναφέρεται, οι «αναδυόμενες οικονομίες» συνεισφέρουν το 70% της παγκόσμιας «ανάπτυξης», ενώ ο ρυθμός στις εν λόγω οικονομίες υποχώρησε το 2015 στο 4%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην περίοδο 2008-2009.

Παράλληλα, η αναμενόμενη ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας αντανακλά κυρίως τις σημερινές προβλέψεις για επάνοδο ρυθμών ανάκαμψης σε χώρες που σήμερα βρίσκονται σε «δεινή οικονομική θέση», δηλαδή στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης. Οπως αναφέρεται βέβαια, η ανάκαμψη στις οικονομίες αυτές «θα μπορούσε να ματαιωθεί από νέες οικονομικές ή πολιτικές κρίσεις.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί του ΑΕΠ, για το 2016 και 2017 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παγκόσμια οικονομία: 3,4% και 3,6% (από 3,6% και 3,8% στην αμέσως προηγούμενη εκτίμηση)
  • ΗΠΑ: 2,6% και 2,6% (από 2,8% και στις δύο περιπτώσεις)
  • Ευρωζώνη: 1,7% (από 1,6%) και 1,7% (αμετάβλητο)
  • Ιαπωνία: 1% (αμετάβλητο) και 0,3% (από 0,2%)
  • Κίνα: 6,3% και 6% (αμετάβλητα)
  • Ρωσία: Πτώση 1% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για πτώση 0,6%) και ανάκαμψη 1% (αμετάβλητο)
  • Βραζιλία: Πτώση 3,5% (έναντι πτώσης 1% στην προηγούμενη εκτίμηση). Για το 2017 προβλέπεται απόλυτη στασιμότητα (έναντι ενίσχυσης 2,3% προηγουμένως).
  • Ινδία: Καταγράφεται η μεγαλύτερη ενίσχυση ανάμεσα στις ταξινομούμενες οικονομίες, με ποσοστό 7,3% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget