ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ


Εντείνονται και επιταχύνονται οι διεργασίες αναμόρφωσης στη λεγόμενη κεντροαριστερά, στο φόντο της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ.

Βαδίζοντας στο μονοπάτι που ουσιαστικά άνοιξε ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, με θετικές κατά βάση αναφορές του στο νέο πρόεδρο τη ΝΔ, με τον οποίο άλλωστε θα συναντηθούν αύριο, χτες ο βουλευτής του μορφώματος Ι. Φωτήλας, μιλώντας στο «Mega», εξέφρασε τη θέση ότι το Ποτάμι θα πρέπει «να συμπορευτεί με τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη», με στόχο, όπως είπε, «να βοηθήσουμε την προσπάθεια της ΝΔ», στην ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Δίνοντας και το περίγραμμα του πώς εννοεί αυτήν τη συμπόρευση είπε ότι θα πρόκειται για μία «τίμια» και «δημιουργική» συνεργασία, που δεν θα συνεπάγεται απορρόφηση, αλλά συνεργασία «σε βάση συγκεκριμένων πολιτικών συγκλίσεων» γιατί, όπως είπε, είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν.

Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει αυτή τη θέση με τον ίδιο τον Στ. Θεοδωράκη, ο Ι. Φωτήλας απάντησε πως αυτό θα το πράξει στην επόμενη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φωτήλα, από τα κεντρικά του Ποταμιού εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Αλλη μια άποψη λοιπόν στο τραπέζι. Υπομονή μέχρι το Συνέδριο». Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φλεβάρη.

«Ουρά» της ΝΔ

Δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πιο έντονη αντίδραση στα λεγόμενα Φωτήλα ήρθε από το περιβάλλον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο της πρότασης της Φ. Γεννηματά για συστράτευση των δυνάμεων του χώρου, ώστε να εμφανίσουν στο κεφάλαιο έναν τρίτο αξιόπιστο πόλο διαχείρισης της εξουσίας του. Επίσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου σε δήλωσή της τόνισε: «Η δική μας πρόταση στοχεύει στην ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, που μαζί με τη μεσαία τάξη, τη δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα, επλήγη από την κρίση (...) Ομως, το κέντρο δεν ανασυγκροτείται με προσχώρηση στη δεξιά παράταξη! Υπάρχουν στελέχη του Ποταμιού, όπως ο κ. Λυκούδης, που τοποθετήθηκαν δημοσίως θετικά για την πρότασή μας, αρκεί να υπάρξουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις (...) Εμείς έχουμε άποψη και πρόταση για την ανασυγκρότηση του χώρου και θα πάμε δυναμικά μπροστά. Αν κάποιοι θέλουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, δεν μας αφορά. Ας γίνουν!».

«Τελευταία ευκαιρία»

Μια κατά τι διαφορετική πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, κρούοντας κι ένα καμπανάκι στα λοιπά στελέχη του χώρου: «Το αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να γίνει η τελευταία προσπάθεια του χώρου της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και όλων όσων ανήκουμε σε αυτόν για να ανασυνταχθούμε και να δυναμώσουμε, ώστε να μην επιτρέψουμε στο ΣΥΡΙΖΑ να αναβαπτισθεί καταλαμβάνοντας αυτόν τον πολιτικό χώρο».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα», πρόσθεσε, «που - έστω και καθυστερημένα - η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε θέσεις από το τελευταίο Συνέδριο και προτείνει να πάμε αποφασιστικά σε μία νέα προσπάθεια. Ομως δεν συμφωνώ με μία "Συνδιάσκεψη κομμάτων και ιερατείων". Χρειαζόμαστε ένα Ιδρυτικό Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες που εκφράζονται από το χώρο μας, από μηδενική βάση (...) και ο χώρος μας θα μετασχηματισθεί σε ένα νέο κόμμα (...) Μετά από το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος, να προχωρήσουμε στην εκλογή του επικεφαλής με κανόνες (...) Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας υπάρχει, και η χώρα μας τον χρειάζεται. Αν αποτύχουμε, δεν θα έχουμε καμία ουσία στο μέλλον και θα αφανιστούμε».

«Πραγματικοί μεταρρυθμιστές»

Η Α. Διαμαντοπούλου, πρ. υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κι ένα από τα πρόσωπα στα οποία έκανε άνοιγμα ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», αναπαράγοντας μια ρητορεία που ακούγεται πολύ στα κεντρικά της ΝΔ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που αρνείται μετά πάθους οποιαδήποτε μεταρρύθμιση - το βλέπουμε στον τρόπο που αντιδρούν οι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός - και ουσιαστικά για να κρατηθεί στην εξουσία αποδέχεται τύποις αυτά που του επιβάλλονται. Αρα, αυτός ο πόλος δεν έχει ρίζες και δεν έχει μέλλον, ώστε να θεωρηθεί ο επόμενος πόλος».

Συνέχισε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ο πραγματικός άλλος πόλος, ο οποίος θα εξυγιάνει πάλι το πολιτικό σύστημα (...) Δηλαδή, αυτοί που θα εκφράσουν πραγματικά τη μεταρρύθμιση (...) με ειλικρίνεια και θα έχουν εθνικό βάθος, κόστος και τόλμη».

Σε ένα τέτοιο κλίμα, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία της Φ. Γεννηματά, το λεγόμενο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή της ΚΟ του κόμματος, των ευρωβουλευτών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget