Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Είχαμε «plan x» για την περίπτωση εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ



Στην ύπαρξη ενός σχεδίου με το όνομα «plan x» που θα έμπαινε σε εφαρμογή στην περίπτωση εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το σχέδιο αυτό ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και δεν ήταν για διπλό νόμισμα και δήλωσε ότι «σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x. Τώρα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εργαλεία τα οποία θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση».


Πρόσθεσε ότι «δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το ‘13-‘14 όχι μόνο για την Ελλάδα είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο με των τραπεζών», ενώ για τη μικρή ομάδα που επεξεργάστηκε το σχέδιο δήλωσε πως «τα κείμενα τα οποία παρήχθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας και η σύσταση αυτής της ομάδας νομίζω είναι ζήτημα εκείνου (του Αλέξη Τσίπρα) να το ανακοινώσει στον Τύπο, εάν και όποτε κρίνει. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή».


Δήλωσε πως ο ίδιος την ημέρα που διακόπηκε ο ELA από την ΕΚΤ πρότεινε την εφαρμογή του plan x, αλλά τελικά ο πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δήλωσε: «Εγώ έθεσα το θέμα ότι είχαμε συμφωνήσει να κουρέψουμε τα ομόλογα και να θέσουμε σε ισχύ εκείνη την ημέρα το παράλληλο σύστημα πληρωμών. Ο πρωθυπουργός το σκέφθηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη, ο πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα και τι θα έκανε και τελικά αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ. Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».


Ξεκαθάρισε ότι από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να υπάρξει συμβιβασμός και ανέφερε πως από την αρχή ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς και πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να αποδεχτεί το μνημόνιο παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.


Δήλωσε ότι εκείνο το βράδυ η ατμόσφαιρα ήταν δυσάρεστη και ηλεκτρισμένη και πως «όταν αργότερα είδα τον πρωθυπουργό, ήμασταν οι δύο μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας».


Πρόσθεσε ότι «δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει τη δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία».


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup εκτός από την πρώτη συνεδρίαση και δήλωσε πως «δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget