Η Ελλάδα, η «γεωγραφία» της και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος


«Η Ελλάδα μπορεί να παράσχει βάσεις για λογιστική υποστήριξη ή για επισκευές πλοίων στη Σούδα ή αλλού. Επίσης, drones και αεροσκάφη μπορούν να επιχειρούν από ελληνικές αεροπορικές βάσεις. Μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε σε θέματα πληροφοριών καθώς η προσφυγική κρίση προσφέρει την ευκαιρία συγκέντρωσης πληροφοριών από τις συνεντεύξεις των ανθρώπων αυτών αλλά και τη χρήση βιομετρικών δεδομένων. Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει να στείλει αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ, η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέρος. Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφία της. Φανταστείτε αν λυθεί το Κυπριακό, τότε μαζί με την Κρήτη μπορούν να αποτελέσουν δύο πανίσχυρες βάσεις»!!!

Τάδε έφη, μιλώντας στο «Βήμα», Τζέιμς Σταυρίδης, Ελληνοαμερικανός, ναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και σήμερα πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ για τη Νομική και τη Διπλωματία του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης, δίνοντας μιαν πλήρη εικόνα του τι παζαρεύουν η εγχώρια αστική τάξη, οι κυβερνήσεις της, και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πόσο βαθύτερα πάνε να μπλέξουν το λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

***

Ο Σταυρίδης βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για μια ομιλία με τίτλο «Η διεθνής ασφάλεια τον 21ο αιώνα». Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, όπως και με τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας έχουν δημοσιοποιηθεί σχέδια να στηθεί νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο, με ταυτόχρονη παραμονή και επέκταση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων της λυκοσυμμαχίας στη Σούδα. Ο ίδιος ο Καμμένος δήλωνε χαρακτηριστικά ήδη από το καλοκαίρι: «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας (σ.σ. του ΝΑΤΟ), ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Φρόντιζε, μάλιστα, να εξάρει τη ...«χρησιμότητα» της Κρήτης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: «Η Κρήτη, με τις εκτεταμένες υψηλής ποιότητας και επιχειρησιακής αξίας αεροναυτικές της εγκαταστάσεις και τις μοναδικές, σε συμμαχικό επίπεδο, εγκαταστάσεις ναυτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης και επισκευών ναυτικών μονάδων και οπλικών συστημάτων, αποτελεί ένα, κομβικά τοποθετημένο, "γιγάντιο αεροπλανοφόρο". Ελέγχει τις θαλάσσιες εμπορικές και ενεργειακές οδούς, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του δυτικού κόσμου έναντι ενός διευρυνόμενου πεδίου αστάθειας, που περικλείει όλο και εντονότερα την ευρωπαϊκή ήπειρο»...

***

Επιπλέον, μία μόλις μέρα μετά τη δημοσίευση, την Κυριακή, της συνέντευξης του Σταυρίδη στο «Βήμα» και την επισήμανσή του ότι η ελληνική πλευρά μπορεί στον καταμερισμό του ΝΑΤΟ να «συνεισφέρει» στη συγκέντρωση πληροφοριών, ουσιαστικά ανακρίνοντας πρόσφυγες και μετανάστες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας έδινε, τη Δευτέρα, άλλη μια διαβεβαίωση από πλευράς κυβέρνησης ότι θα ανταποκριθεί και σε αυτό το αίτημα: «Στο επίπεδο των πληροφοριών, το επίπεδο πλέον των πληροφοριών για την τρομοκρατία, περνά στο επίπεδο των στρατιωτικών πληροφοριών και γι' αυτό, όπως ξέρετε, προχωράμε στην ίδρυση Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος».

Πού θα «αξιοποιηθούν» όλα αυτά; Ο Σταυρίδης ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξή του. Π.χ. για τη Συρία τόνισε ότι «αναμφίβολα» θα χρειαστεί η αποστολή εκεί μιας «ειρηνευτικής δύναμης». Και γενικότερα για τη Μεσόγειο είπε: «Το ΝΑΤΟ πρέπει να αρχίσει να κάνει έναν ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για τον Νότο (...) Η Συμμαχία θα ασχοληθεί περισσότερο με θαλάσσια ζητήματα. Το μακρύτερο σύνορο που έχει το ΝΑΤΟ είναι η Μεσόγειος, ωστόσο δεν κάνει τις επενδύσεις που πρέπει για να επιχειρεί εκεί σε θάλασσα και αέρα. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα σκάφη για να επιτηρεί τη Μεσόγειο. Επιπλέον, πιστεύω ότι η Συμμαχία θα συμμετάσχει πιο ενεργά στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει 100.000 άνδρες, αλλά ίσως 10.000 άνδρες, που θα αναλάβουν την εκπαίδευση αρχικά των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να ανακαταληφθεί η Μοσούλη και ίσως αργότερα των Κούρδων. Θα χρειαστεί ενίσχυση των ΝΑΤΟικών υποδομών, με μεγαλύτερη πρόσβαση σε βάσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Νότια Γαλλία. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογή πληροφοριών. Δεν νομίζω ότι το ΝΑΤΟ έχει... ξυπνήσει ακόμη. Η προσφυγική κρίση και το Ισλαμικό Κράτος θα το αλλάξουν αυτό»...

Ολα τα παραπάνω συνηγορούν ότι ο λαός μας θα πρέπει να ανησυχεί ενεργά, παίρνοντας μέρος στην πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget