«Ράβουν» εκλογικό νόμο στα μέτρα του νέου διπολισμού


Οι κυβερνητικές προθέσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως αυτές εκφράζονται απ' τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, επιβεβαιώνουν πως μεθοδεύονται προσαρμογές για την ενίσχυση του διπολισμού και την ενίσχυση της δυνατότητας να προκύπτουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης με πιο διευρυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη εναλλαγή τους.

Τα παραπάνω επιχειρείται να «κουκουλωθούν» πίσω από αναφορές ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται «να ανοίξει σταδιακά το θέμα και να τεθούν προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και ορθολογικότερο εκλογικό σύστημα», σύμφωνα με όσα αναφέρει η χτεσινή «Αυγή», επικαλούμενη συνομιλία της με τον Π. Κουρουμπλή.

Οπως γράφει η εφημερίδα, ο υπουργός εξηγεί ότι μεταξύ των ζητημάτων που θα επανεξεταστούν, είναι όχι βεβαίως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπως κραύγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση, αλλά η μείωσή του και η δυνατότητα να δίνεται και σε συνασπισμό κομμάτων. Εξετάζεται ακόμα να τεθεί όριο στις θητείες των βουλευτών, να υπάρξει συνδυασμός λίστας και σταυρού για την εκλογή τους, να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σε μικρότερες (π.χ. να τεθεί ανώτατο όριο 6 βουλευτών ανά περιφέρεια) κ.λπ.

Η «Αυγή» δεν κρύβει ότι οι αλλαγές αυτές εξυπηρετούν την προσπάθεια να στηθεί ένας νέος κάλπικος για το λαό διπολισμός. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρότερα αστικά κόμματα και την «επιβίωσή τους σε ένα διαμορφούμενο σκηνικό έντονου διπολισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», αναφέρεται ότι «αφενός, χαμηλότερο όριο εισόδου θα τους έδινε περισσότερες πιθανότητες να μπουν στη Βουλή. Αφετέρου, χαμηλότερο μπόνους για το πρώτο κόμμα και δυνατότητα αυτό να δοθεί σε συνασπισμό κομμάτων θα αναβάθμιζε τον πολιτικό τους ρόλο ως ρυθμιστών».

Σημειώνεται ότι αν ο νέος εκλογικός νόμος ψηφιστεί από περισσότερους από 200 βουλευτές, τότε μπορεί να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στην κατεύθυνση αναζήτησης συναίνεσης, η κυβέρνηση ήδη κάνει ορισμένα βήματα βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις και των άλλων κομμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget