04/18/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

«Πάρτε πίσω την τροπολογία που απολύει χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Πάρτε πίσω το άρθρο 35 του σχεδίου νόμου που κλείνει Νηπιαγωγεία!», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Καλεί σε μαζική συμμετοχή την Τρίτη 19 Απρίλη, στη συγκέντρωση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Προπύλαια στις 7 μ.μ. και στην πορεία στη Βουλή, την Τετάρτη 20 Απρίλη στις έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων και ΕΛΜΕ και την Πέμπτη 21 Απρίλη στην πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.) και στη συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Παιδείας και στις κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι τρόπος "πρόσληψης", είναι τρόπος απόλυσης!
Κάτω τα χέρια από την προϋπηρεσία!
Όλοι στο δρόμο! Όλοι στον αγώνα!
  • Τρίτη 19/4: Συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων στα Προπύλαια στις 7 μ.μ. και πορεία στη Βουλή!
  • Τετάρτη 20/4: Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων και ΕΛΜΕ! 
  • Πέμπτη 21/4Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ). Συγκέντρωση στην Αττική στο υπουργείο Παιδείας (στις 12 μ.) και σε άλλες πόλεις!!
Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη μαζική και δυναμική παρουσία των συναδέλφων εκπαιδευτικών στη μεγάλη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 15/4. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους συναδέλφους αναπληρωτές που με τη μαζική παρουσία τους και την αποφασιστικότητά τους έδωσαν τον τόνο στην κινητοποίηση. Χαιρετίζουμε τις μαζικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα.
Το μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το υπουργείο Παιδείας ήταν σαφές: Πάρτε τώρα πίσω την τροπολογία που τσακίζει ζωές - Καμιά απόλυση αναπληρωτή - Κανένα κλείσιμο Νηπιαγωγείου και Τμήματος Ένταξης. Αγώνας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι ανάγκες των σχολείων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι απλά να ψηφίσει ένα νέο σύστημα "πρόσληψης" αναπληρωτών. Το σχέδιο είναι να γίνουν χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων, να λειτουργήσουν τα σχολεία με λιγότερους εκπαιδευτικούς από τη νέα χρονιά. Η τροπολογία της κυβέρνησης: Καταργεί την προϋπηρεσία συναδέλφων μας που εδώ και χρόνια γυρίζουν όλη τη χώρα, με προσωπικό και οικογενειακό κόστος, αναμορφώνει τους πίνακες αναπληρωτών με βάση το βαθμό πτυχίου, εξαφανίζει την προϋπηρεσία στα δυσπρόσιτα και εντείνει σε τελική ανάλυση όλα τα αδιέξοδα και τις αδικίες που υπήρχαν και διατήρησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αυτά τα σχέδια δεν πρέπει να περάσουν!
Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι το πρόσχημα! Να καταργηθεί τώρα ο νόμος 3848 της Διαμαντοπούλου και όλο το αντιεκπαιδευτικό νομικό οπλοστάσιο.
Να δρομολογηθούν τώρα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που να καλύψουν όλα τα κενά. Αυτή είναι η λύση, αυτό απαιτούμε.
Το ΠΑΜΕ προειδοποίησε για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Μπήκε μπροστά στην οργάνωση για την επιτυχία της πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 7/4.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με το νόμο Βερναρδάκη, που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα, έκανε ακόμα ένα βήμα προς την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που αφορούν την "αξιολόγηση" και τις προσλήψεις στο Δημόσιο (και την Εκπαίδευση) με κριτήρια Αριστείας, "προσόντων", με τα κριτήρια και τη λογική των νόμων της αγοράς. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι και η τροπολογία για τους αναπληρωτές.
Ο σχεδιασμός τους είναι να φέρνουν ακόμα χειρότερα!!
Είναι μεγάλες οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. Δεν αντιπάλεψαν αυτά τα μέτρα γιατί συμφωνούν με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Γνώριζαν πού το πηγαίνει η κυβέρνηση και παρ' όλα αυτά μπήκαν στη διαδικασία του "διαλόγου", στη λογική των προτάσεων και των νομικών γνωματεύσεων. Καλλιέργησαν στάση αναμονής και αυταπάτες στους εκπαιδευτικούς πως μέσα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το υπουργείο θα λυθούν τα ζητήματα. Συμμετέχουν εδώ και μήνες στο διάλογο-απάτη της κυβέρνησης για την Παιδεία. Ήταν αυτοί που το Σεπτέμβρη που μας πέρασε έστηναν φιέστες με τον Φίλη στα γραφεία των Ομοσπονδιών. Ειδικά η ΟΛΜΕ υπονόμευσε ανοιχτά τις κινητοποιήσεις, τα αιτήματα και τον αγώνα των αναπληρωτών, κινούμενη στην ίδια γραμμή πλεύσης με το υπουργείο, παραδίδοντας πρόταση νόμου και γνωμάτευση για τον τρόπο διορισμού -προσλήψεων, θέτοντας ανάλογα κριτήρια με αυτό, αποδεχομένη τους μηδενικούς διορισμούς. Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έκαναν τίποτα για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστική η στάση τους στην απεργία στις 7/4 όπου ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δεν έβγαλαν ούτε καν μια ανακοίνωση!!
Τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να πάρουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους μέσα από τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ.
Η τροπολογία για τους αναπληρωτές πάει "πακέτο" με το άρθρο για το κλείσιμο εκατοντάδων Νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα (αφού αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό για τη δημιουργία τμήματος από 7 σε 14), με την τροπολογία και τις εγκυκλίους για το κλείσιμο των τμημάτων ένταξης.
Οι περικοπές, οι αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι άμεσα δεμένες με τις επιχειρούμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Είναι συνέχεια των μέτρων για το Φορολογικό, για το νέο μισθολόγιο, την αξιολόγηση, τις απολύσεις. Μπροστά μας έχουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Ο αγώνας μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για τη συνολική απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης.
Ενιαία είναι η επίθεση που δεχόμαστε, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή μας.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα:
Τώρα όλοι τώρα στον αγώνα!
Τα μέτρα αυτά μας αφορούν όλους, δεν αφορούν μόνο τους αναπληρωτές, αφορούν τους πάντες! Τους εργαζόμενους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τους άνεργους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές. Αν περάσουν αυτά τα μέτρα θα είναι αμφίβολο αν τα σχολεία θα μπορέσουν ν΄ ανοίξουν το Σεπτέμβρη!!
Η κάλυψη τώρα των χιλιάδων κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς είναι προϋπόθεση για την κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας!!
Διεκδικούμε και απαιτούμε:
  • Καμιά απόλυση αναπληρωτών. Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η τροπολογία του υπουργείου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.
  • Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια. Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους όσοι παραμένουν αναπληρωτές.
  • Κατάργηση του ν. 3848 της Διαμαντοπούλου.
  • Απόσυρση του άρθρου για το κλείσιμο Νηπιαγωγείων. Να μην κλείσει κανένα Τμήμα Ένταξης.
Κλιμακώνουμε όταν η κυβέρνηση φέρει τις τροπολογίες για ψήφιση στη Βουλή!! Προετοιμάζουμε τη 48ωρη απεργία ενάντια στο νόμο-λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και το υπόλοιπο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων».

Στην υποθετική περίπτωση που κάποιος, με πλήρη άγνοια των όσων διαδραματίζονται στη χώρα, άκουγε τις τελευταίες μέρες αποκλειστικά και μόνο τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέληγε με εδραία την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη, διεκδικώντας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, βασικά την ΕΕ και το ΔΝΤ, το δικαίωμά της, σαν ...κυρίαρχη που είναι, να πιάσει αντιλαϊκούς στόχους υλοποιώντας ...φιλολαϊκά μέτρα!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η προπαγάνδα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται αυτό το μύθευμα στο λαό. Μάλιστα, το προγραμματισμένο ταξίδι του Αλ. Τσίπρα σε Παρίσι και Στρασβούργο για συναντήσεις με Ολάντ και Σουλτς, που σερβιρίστηκε στο λαό σαν επεισόδιο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης», κατέληξε με τον πρωθυπουργό να αναρτά στο «Twitter» ισχυρισμούς ότι όλα βαίνουν καλώς. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Συμφωνήσαμε οι εκλεγμένες κυβερνήσεις να καθορίσουν τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί αμοιβαία», «Συμφωνήσαμε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», «H Ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τη συμφωνία και δεν χρειάζεται πρόσθετα μέτρα».
Το μύθευμα περί κυριαρχίας
Δεν είναι άραγε οι εκλεγμένες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ που από κοινού χαράζουν τη στρατηγική της υπέρ των μονοπωλίων και εναντίον των λαών, επιδρώντας η κάθε μία ανάλογα με την ισχύ της αστικής τάξης που εκπροσωπεί και για τα συμφέροντά της; Τι είδους δικαίωμα είναι αυτό που διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που έχει συνυπογράψει το τρίτο μνημόνιο και διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι θα το υλοποιήσει στο ακέραιο αναγνωρίζοντάς το σαν αναγκαίο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα; Είναι δυνατόν να υλοποιηθούν αντιλαϊκοί στόχοι δίχως να παρθούν αντιλαϊκά μέτρα;
Ρητορικά τα ερωτήματα. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση σηκώνει το φλάμπουρο της «κυριαρχίας», για να αποπροσανατολίσει το λαό, κοροϊδεύοντάς τον αφενός ότι τα μέτρα τής επιβάλλονται απ' το κουαρτέτο, αφετέρου ότι υπάρχει η δυνατότητα να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο ή έστω δίχως να τον υποβάλει σε παραπέρα στερήσεις.
Η ίδια η συμφωνία του καλοκαιριού - για την πορεία υλοποίησης της οποίας ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης» η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε μέσα στη βδομάδα «από την πλευρά μας έχουμε κάνει τα πάντα, όσον αφορά να υλοποιήσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, προκειμένου να φθάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση γρήγορα και επιτυχώς» - βρίθει αντιλαϊκών νέων μέτρων. Αυτά τα μέτρα επιχειρούν να κάνουν το λαό να τα υπερασπίζεται μπροστά στον κίνδυνο λήψης πρόσθετων, χειρότερων ακόμα, που επισείει η κυβέρνηση.
Οι στόχοι στους οποίους ομνύουν ισοδυναμούν με «τσεκούρι» στο εισόδημα και τα δικαιώματα των λαών, εγγύηση ότι θα έρθουν και χειρότερα. «Είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας (...) Διατηρούμε εμείς το κυρίαρχο δικαίωμα να αποφασίζουμε το πώς θα υλοποιηθεί η συμφωνία. Ακούμε τους θεσμούς, υπάρχουν οι διαδικασίες στη Βουλή και το πώς θα το κάνουμε ανήκει στην Ελληνική Δημοκρατία. Οι στόχοι που μπαίνουνε από τη συμφωνία, τη δύσκολη αυτή συμφωνία, έχουν επιτευχθεί», δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας.
Οι σχετικοί ισχυρισμοί έχουν όμως μια ακόμα διάσταση. Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας με τον Πορτογάλο ομόλογό του Α. Κόστα στις αρχές της βδομάδας, αναφέρεται: «Τηρούμε τους κοινούς κανόνες για τους κοινούς στόχους, με πλήρη σεβασμό του δημοκρατικού δικαιώματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων να αποφασίζουν από μόνες τους σχετικά με συγκεκριμένες πολιτικές σύμφωνα με αυτούς τους στόχους».
Αμφότεροι διεκδικούν μια ορισμένη «ευελιξία» για την επίτευξη των κοινών αντιλαϊκών στόχων της ΕΕ, τέτοια που να «διευκολύνει» περισσότερο τα τμήματα του κεφαλαίου που εκπροσωπούν.
Για το λαό καμία σημασία δεν έχει αν στον γκρεμό θα τον οδηγήσουν απ' το ένα ή το άλλο μονοπάτι. Σημασία έχει να τον αποφύγει οργανώνοντας την παρέμβασή του εγκαίρως.
Το μύθευμα περί μέτρων κοινωνικά δίκαιων
«Στα περισσότερα ζητήματα οι συγκλίσεις μας με τους Ευρωπαίους έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των θεμάτων της αξιολόγησης», δηλώνει η Ολγα Γεροβασίλη.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σε σημείωμά του, διαβεβαιώνει ότι τα νομοθετήματα που δρομολογεί (Ασφαλιστικό - Φορολογικό) δεν συνιστούν μονομερή ενέργεια, αλλά «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και πως «προωθούνται, προκειμένου να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Κι όμως, την ίδια ώρα που έστω συγκαλυμμένα με λεκτικές περικοκλάδες παραδέχονται το αντιλαϊκό περιεχόμενο των μέτρων που σχεδιάζουν, σε συμφωνία με την ΕΕ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μέτρα ευεργετικά για τις συντάξεις και το λαϊκό εισόδημα, αφού ούτε λίγο - ούτε πολύ θα επιφέρουν και αυξήσεις!!! Ενδεικτικά, ο γραμματέας της ΚΕ, Π. Ρήγας, δήλωσε ότι «έχει γίνει μία αναδιανομή στο σύστημα και καταφέραμε και στο Ασφαλιστικό και στο θέμα του Φορολογικού να υπάρξει η προστασία αυτών που είχαν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τα χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα: για συντάξιμο μισθό των 700 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλιση, η σημερινή σύνταξη ήταν 490 ευρώ. Η σύνταξη με τη μεταρρύθμιση θα είναι 495 ευρώ. Με 1.500 ευρώ με 20 χρόνια θα είναι περισσότερη κατά 22 ευρώ»...
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει για «κοινωνική δικαιοσύνη» που χαρακτηρίζει υποτίθεται την κυβερνητική πολιτική. «Θα φέρει επίσης (σ.σ. η κυβέρνηση) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και - σημαντικότερο - θα μοιράσει το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας πιο πολλά από αυτούς που έχουν περισσότερα να συνεισφέρουν», έγραψε την Πέμπτη στους «Financial Times».
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απογειώσει τη φορολεηλασία και να συντρίψει τα εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Εχοντας, ταυτόχρονα, την προσδοκία ότι θα ξεγελάσει το λαό, κρύβοντας με τερτίπια όπως τα παραπάνω το περιεχόμενο των μέτρων που έρχονται και το βαρύ πλήγμα που θα επιφέρουν στην ήδη «τραυματισμένη» εργατική - λαϊκή οικογένεια. 'Η καλλιεργώντας αυταπάτες ότι είναι τα τελευταία μέτρα πριν την ανάκαμψη της οικονομίας, στόχο που παρουσιάζει σαν αμοιβαία επωφελή για το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα που για το λαό έχει μόνο σκληρά μέτρα, κοροϊδία, εξαπάτηση και ό,τι άλλο κρίνουν τα κυβερνητικά επιτελεία σαν ικανό μέσο χειραγώγησής του, η στήριξή τους στην αστική τάξη παίρνει προκλητικές διαστάσεις. «Κερνάνε» ορεκτικά πριν το κυρίως πιάτο του αναπτυξιακού νόμου και με διαδικασίες «fast tack» φέρνουν στη Βουλή τροπολογίες πότε για την απαλλαγή βιομηχάνων απ' τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και πότε για απαλλαγή των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων από την καταβολή προστίμων, πολλαπλών τελών, δασμών και λοιπών «επιβαρύνσεων» που προκύπτουν από αστική ευθύνη!
Και ο μπαμπούλας της ...αστάθειας
Οπου τίποτα απ' τα παραπάνω δεν λειτουργεί, η κινδυνολογία επιστρατεύεται. Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την περασμένη Τρίτη, η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Επομένως, αν δεν υπάρξει συμφωνία (...) Αν δεν ολοκληρώνεται η συμφωνία ή σε κάτι δεν ολοκληρώνεται, βρίσκουμε τα plan Β, C, D και ό,τι άλλο χρειαστεί».
Για να ενισχύσει το κλίμα εκφοβισμού του λαού, ώστε να συναινέσει στα νέα μέτρα σφαγής των δικαιωμάτων και του εισοδήματός του, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, που δεν είναι ενθαρρυντικές, αλλά και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.
Σε αυτό το φόντο, εν μέσω της αβεβαιότητας, των «κινδύνων» και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και αυτό το φόντο η κυβέρνηση βρίσκει υποστηρικτικό στην προσπάθειά της να πείσει το λαό ότι υπάρχουν και χειρότερα, άρα πρέπει να σιωπά, αν όχι να βάζει ενεργά πλάτη στο αντιλαϊκό της έργο.
Φυσικά, αποκρύπτει ότι η αδυναμία του κεφαλαίου να βρει διέξοδο σε κερδοφόρα πεδία, από τη μια πλευρά, οξύνει την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη και, από την άλλη, ενεργοποιεί τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, με κοινά γνωρίσματα και στρατηγική την ανάγκη για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων (βλέπε εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό κ.λπ.), με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Στην Ευρωζώνη, με την εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από διεργασίες για την «ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης - ΟΝΕ», που σηματοδοτεί την ενίσχυση των μέτρων δημοσιονομικής εποπτείας και των ελέγχων, τα μνημόνια διαρκείας απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Οι εκθέσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ σχετικά με τους εκτιμώμενους ρυθμούς του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία, παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που προβάλλονται από την κάθε πλευρά, ταυτίζονται στη θέση ότι η προσπάθεια για ανάκαμψη - αναιμική και αβέβαιη - περνάει μέσα από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Και πράγματι, η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Διαπιστώσεις που επικροτεί ο ΣΕΒ, που βλέπει το μνημόνιο ως τελευταία ευκαιρία και εφαλτήριο ανάκαμψης.

Ο λαός οφείλει να γνωρίζει, για να προετοιμάζεται κατάλληλα, ότι σε κάθε περίπτωση το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων της μνημονιακής περιόδου θα παραμένει σε ισχύ και μάλιστα θα ενισχύεται, όσο τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις και οι διαχειριστές τους θα κρατούν το τιμόνι της οικονομίας και της παραγωγής.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget