01/23/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες της Καρδίτσας να συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους μηχανήματα στη δημιουργία του Μπλόκου στον Κόμβο της Νίκαιας την Πέμπτη 26 Γενάρη απευθύνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
Τονίζει επίσης την ανάγκη, το μπλόκο της Νίκαιας να είναι το επίκεντρο των κινητοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι καιρικές συνθήκες δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στον αγώνα ενάντια στα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αγρότες - Κτηνοτρόφοι,
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι σας καλούμε στις 26 Γενάρη να στήσουμε Μπλόκο με τα τρακτέρ στον Κόμβο της Νίκαιας, μαζί με τους συναδέλφους της Λάρισας και των Τρικάλων. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται στα πλαίσια της δράσης και των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής για το στήσιμο Μπλόκων σε όλη την Ελλάδα, από 23 Γενάρη.
Φιλοδοξούμε και φέτος το Μπλόκο της Νίκαιας να αποτελέσει το επίκεντρο των κινητοποιήσεων. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο, με δεδομένο ότι τα μέτρα, που ήρθαν από τις αρχές του χρόνου και άρχισαν να εφαρμόζονται, είναι ζητήματα επιβίωσης για τη μικρομεσαία αγροτιά.
- Το ασφαλιστικό ξεκινά με εισφορά 21% επί του καθαρού εισοδήματος, με την κατώτερη από φέτος να είναι τα 1044 ευρώ και το 2022 να φτάσει στα 1339 ευρώ το χρόνο, ακόμα κι αν έχεις μηδενικό εισόδημα. Έτσι, ένα μέσο καθαρό εισόδημα των 8000 ευρώ, ξεκινάει για το 2017 με εισφορά 1696 ευρώ και το 2022 καταλήγει στα 2176 ευρώ το χρόνο. Ουσιαστικά τριπλασιάζεται η εισφορά στον ΟΓΑ.
- Το φορολογικό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με την αυξημένη φορολογία στο 22%, την εισφορά αλληλεγγύης και με 100% προκαταβολή φόρου, με το διαχωρισμό σε “κατά κύριο επάγγελμα” αγρότης και με αμφίβολο το αφορολόγητο ποσό, με δεδομένο τον ΕΝΦΙΑ σε χωράφια, αποθήκες και σπίτια, τα εισοδήματα θα πηγαίνουν στη φορολογία και τα χαράτσια.
- Τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν με τον ΕΛΓΑ, με τις μειώσεις στις ενισχύσεις από την ΚΑΠ, με το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο - ρεύμα - εφόδια), με τις κατασχέσεις σε επιδοτήσεις - ενισχύσεις - σπίτια - χωράφια, με τις ανοιχτές τιμές και τις χαμηλές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Επιπλέον, νέα προβλήματα ταλανίζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας, που μετά τις καταστροφές στα βαμβάκια και τις άλλες καλλιέργειες με τις ακραίες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, οι πρόσφατες χιονοπτώσεις πλήττουν καίρια  την κτηνοτροφία.
Η κυβέρνηση με την στοχευμένη προπαγάνδα που στηρίζεται σε ψεύτικα στοιχεία ή στοιχεία περασμένων ετών που δεν ισχύουν για το 2016, όπως το φορολογικό, από την μία μεριά προσπαθεί να ξεγελάσει τους αγρότες και από την άλλη να τους διασύρει ως δήθεν ευνοούμενους έναντι των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να βάλει σε λειτουργία τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Αυτή η τακτική της κυβέρνησης δείχνει το φόβο της για τους αγώνες μας και προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην κοινωνική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλοι μας έχουμε κοινό εχθρό απέναντί μας, τις τράπεζες, τα μονοπώλια, τους εμποροβιομηχάνους, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ.
Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της  Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς και της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους, περιλαμβάνει:
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και άμεση αποζημίωση από τις καταστροφές από την κακοκαιρία στους κτηνοτρόφους, στην παραγωγή, τα οπωροκηπευτικά κτλ και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Να μην επιστραφούν οι  αποζημιώσεις, (“πακέτο Χατζηγάκη”), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009  όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου “περιβαλλοντικού” τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο».

Με φόντο τις δεκάδες ρημαγμένες πόλεις της Συρίας από τον πολυετή πόλεμο
 ξεκινούν αύριο στην Αστάνα του Καζακστάν οι νέες ενδοσυριακές συνομιλίες
Σε ένα ιδιαίτερα ρευστό διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, που δημιουργεί ανάμεσα στα άλλα και η ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ, αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο (Δευτέρα) έως την Τετάρτη (25/1) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, νέες ενδοσυριακές συνομιλίες, μετά από περίπου εννιά μήνες. Ανάλογα με τις εξελίξεις, στις 8 Φλεβάρη, προβλέπεται να ξεκινήσει νέος γύρος ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη της Ελβετίας, με διακηρυγμένο στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Οι συνομιλίες στην Αστάνα δίνουν προς το παρόν την πρωτοβουλία των κινήσεων σε Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, που έρχονται μετά τις αποτυχημένες προηγούμενες προσπάθειες όπου συμμετείχαν οι ΗΠΑ.
Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών που καταφθάνουν στην Αστάνα είναι παλιοί γνώριμοι και από άλλους γύρους αποτυχημένων διαπραγματεύσεων κυρίως σε Γενεύη και Μόναχο. Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας είναι ο πολύγλωσσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ενώ εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας ένοπλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης είναι ο Μοχάμεντ Αλούς (ακραίος ισλαμιστής σαλαφιστής αρχηγός της οργάνωσης «Στρατός του Ισλάμ», που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία). Οι δύο πλευρές φαίνεται πως είχαν ασαφή εικόνα (τουλάχιστον έως προχτές) για την ατζέντα των συνομιλιών, όχι απαραίτητα λόγω διαφωνιών, αλλά γιατί οι Ρώσοι, Τούρκοι και Ιρανοί, που είναι οι βασικοί διοργανωτές της συνάντησης, δείχνουν πως το απέφυγαν σε μία προσπάθεια να διευκολύνουν τις συνομιλίες.
Η ατζέντα των συνομιλιών
Ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, για παράδειγμα, μιλώντας την Παρασκευή στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο TBS, δήλωσε πως στην Αστάνα η βασική προτεραιότητα θα είναι η διατήρηση και ενίσχυση της εκεχειρίας που έχει τεθεί σε γενική ισχύ στη Συρία από τις 30 Δεκέμβρη, με στόχο τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές της χώρας που είναι υπό πολιορκία. Εξέφρασε την επιθυμία να επιτρέψει η διαδικασία των νέων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων την ένταξη και τη συμμετοχή ένοπλων αντιπολιτευόμενων ομάδων «στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης», επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για αμνηστία σε όσους αντικαθεστωτικούς παραδώσουν τα όπλα. Δεν απέκλεισε, επιπλέον, την πιθανότητα να συζητηθούν κάποιες «παράμετροι» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο μακροχρόνιο πόλεμο, επαναλαμβάνοντας πως θέλει η Αστάνα «να γίνει η πλατφόρμα επαφών μεταξύ όλων των συριακών πλευρών για να συζητηθούν όλα τα θέματα».
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών οργανώσεων, δεν φάνηκαν να ρίχνουν βάρος στην πιθανότητα παζαριών για την άμεση εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο, θεωρώντας πως το βασικό θέμα της ατζέντας θα είναι η εκεχειρία και η διανομή βοήθειας.
Αλλες παρουσίες και ηχηρές απουσίες
Οι βασικοί πρωταγωνιστές των συνομιλιών στην Αστάνα δεν θα είναι, όμως, μόνο οι επικεφαλής των δύο εμπόλεμων πλευρών. Θα είναι βεβαίως οι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες του Καζακστάν, πιθανώς ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ή συνεργάτες του, καθώς και διπλωμάτες από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν. Οι τρεις χώρες, δηλαδή, των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών στις 20 Δεκέμβρη στη Μόσχα πέτυχαν και προώθησαν τη συμφωνία «γενικής εκεχειρίας» στη Συρία, από την οποία εξαιρούνται οι τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (Νυν «Μέτωπο Φατάχ αλ Σαμ») και του «Ισλαμικού Κράτους». Δεν αποκλείεται να παραστούν, πιθανώς ως παρατηρητές, κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν προσκληθεί από τους Ρώσους. Ωστόσο, η συμμετοχή τους δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα, κυρίως λόγω των τριήμερων εκδηλώσεων που ξεκίνησαν την Παρασκευή, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του αντιπροέδρου, Μάικ Πενς.
Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί πως η πρόσκληση των Ρώσων στους Αμερικανούς για παρακολούθηση των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα δεν έχει τη στήριξη των Ιρανών, που εξέφρασαν άμεσα την έντονη αντίδρασή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιπλέον και η συριακή κυβέρνηση είχε θέσει ως όρο την απουσία εκπροσώπων από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ (δύο από τις χώρες δηλαδή που στήριξαν οικονομικά και εξόπλισαν ισλαμιστές, τζιχαντιστές). Παρόμοια η Τουρκία απαίτησε και πέτυχε να μην εκπροσωπηθούν, ούτε σε αυτό το τραπέζι των ενδοσυριακών συνομιλιών, οποιεσδήποτε κουρδικές οργανώσεις της Συρίας, πολύ δε περισσότερο οι μαχητές των δυνάμεων YPG και των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα στενή συνεργασία τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ, υπό την κυβέρνηση του προηγούμενου Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.
Η απουσία των Κούρδων της Συρίας και από αυτή τη διαπραγμάτευση είναι ενδεικτική της κόντρας που εξελίσσεται εδώ και καιρό, με βασικό πρωταγωνιστή την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φοβάται την πιθανότητα δημιουργίας αυτόνομου δυτικού Κουρδιστάν (Ροτζάβα) στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας του. Εως τώρα οι Τούρκοι δείχνουν να αποτρέπουν και να καθυστερούν την εκπροσώπηση των Κούρδων της Συρίας σε διάφορα τραπέζια διαπραγμάτευσης, καθώς ελίσσονται στις συνεργασίες και στις λυκοσυμμαχίες τους, πότε με τις ΗΠΑ, πότε με τη Ρωσία και πότε και με τους δυο...
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι προθέσεις και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στο κουρδικό ζήτημα παραμένουν για την ώρα αβέβαια. Ο ίδιος ο Τραμπ, για παράδειγμα, στο δεύτερο ντιμπέιτ είχε αντιταχθεί στην τουρκική πρόταση για τη δημιουργία «ζώνης» στην τουρκο-συριακή μεθόριο με πρόσχημα τους εκτοπισμένους αμάχους. Το ίδιο και η νεαρή γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τούλσι Γκάμπαρντ. Μία βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, γνωστή για την έντονη αντίδρασή της στην πολιτική του Ομπάμα στη Συρία και το Ιράκ και για την ιδιαίτερα σθεναρή στάση ενάντια στις προσπάθειες για ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Η Γκάμπαρντ, λοιπόν, με την οποία ο Τραμπ είχε συναντηθεί τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή του στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες (όπως ανακοινώθηκε επισήμως την Τρίτη) επίσκεψη σε Συρία και Λίβανο, προφανώς σε σχέση με τις διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στη Συρία. Είναι εντούτοις αδιευκρίνιστο εάν η (κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον διόλου τυχαία) επίσκεψή της στις δύο χώρες γίνεται στο πλαίσιο κάποιας ειδικής αποστολής από τη νέα κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, ο υποψήφιος νέος υπουργός Εξωτερικών (πρώην διευθυντής της πετρελαϊκής ExxonMobil), Ρεξ Τίλερσον, σε ακρόαση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας στα μέσα της βδομάδας σημείωσε πως «Ρωσία, Τουρκία και Ιράν υπαγορεύουν τους όρους για το πώς θα διαμορφωθεί το παιχνίδι στη Συρία σήμερα, χωρίς τη συμμετοχή μας». Πρότεινε «αυξημένη εμπλοκή των ΗΠΑ» στη Συρία, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι αντίθετη με τα αμερικανικά συμφέροντα οποιαδήποτε συνεργασία με το Ιράν στη Συρία».

Μετά από αυτά, είναι μάλλον έκδηλο πως ένα από τα ελάχιστα «σίγουρα» στοιχεία που θα εξακολουθήσουν να συνδιαμορφώνουν τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή είναι η συνέχιση της κόντρας μεταξύ ιμπεριαλιστών και μονοπωλίων, για την αναδιανομή της γεωπολιτικής και ενεργειακής «πίτας». Με ό,τι, βεβαίως κινδύνους, αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το αίτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, αναφέρει:
«Οι πρωτοβουλίες κι ενέργειες από τους χώρους των ανωτάτων δικαστών, με αίτημα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών στα 70 χρόνια, κινούνται σε αρνητική κατεύθυνση κι υπηρετούν άλλους στόχους κι όχι την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των δικαστών και εισαγγελέων.
Το ζήτημα αυτό, πέρα από το γεγονός ότι ενισχύει διασπαστικές λογικές, είναι και ένα αίτημα που αντικειμενικά λειτουργεί τροχιοδεικτικά για το σύνολο των εργαζομένων, σε συνθήκες που η ΕΕ επιτάσσει νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης». 

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Παιδείας έκανε δηλώσεις σχετικά με τη συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πεδίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Εκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων. Καμιά έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι όλες οι υποτιθέμενες «νέες» εξαγγελίες είναι η συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοζαν τόσα χρόνια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με κομβικό στοιχείο το λεγόμενο «Νόμο Διαμαντοπούλου» (που διατηρείται στο ακέραιο...), συνέχεια και εξειδίκευση της στρατηγικής τελικά του κεφαλαίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στο πνεύμα και στο γράμμα των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ.
Αντιδραστικός μοχλός η «αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ»
Αξίζει να επικεντρώσουμε σε τρία ζητήματα. Καταρχήν, στο ζήτημα της «αυτονομίας των πανεπιστημίων» και της «ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου». Η «αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ» είναι ζήτημα που το επικαλούνται όλες οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές δυνάμεις (πλην ΚΚΕ) μέχρι σήμερα, εμφανίζοντάς το ως την πεμπτουσία της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι εργαλείο ταχύτερης προώθησης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας τους.
Η «αυτοδιοίκηση» των ΑΕΙ στην πράξη διευκολύνει τα Ιδρύματα να διαχειρίζονται την ακαδημαϊκή και οικονομική τους δραστηριότητα με μεγαλύτερη ευελιξία. Ταυτόχρονα, απαλλάσσει το κράτος από οικονομικά βάρη ενίσχυσης των ΑΕΙ, τα οποία μετακυλίει στα Ιδρύματα, κάτι που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα λόγω της κρίσης και των δημοσιονομικών δυσκολιών των κυβερνήσεων. Η «αυτοδιοίκηση» δίνει τη δυνατότητα σε ένα Ιδρυμα να προχωρά την εμπορική δραστηριότητα με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προϊόντα του και να συνάπτει συμβόλαια με επιχειρήσεις, με μεγαλύτερη ταχύτητα και ενδεχομένως αποτελεσματικότητα. Εν ολίγοις, «λύνει τα χέρια» των διοικήσεων των Ιδρυμάτων στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των ΑΕΙ, χωρίς να παρεμβάλλεται ένας πολυπλόκαμος κρατικός μηχανισμός.
Οι συνέπειες από την «αυτοδιοίκηση» είναι ήδη εμφανείς στα ΑΕΙ και γίνονται ακόμα πιο αποκαλυπτικές με τις δηλώσεις Γαβρόγλου. Λαμβάνοντας υπόψη τα άδεια ταμεία των Ιδρυμάτων, μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει το πέρασμα της σίτισης και της στέγασης από το κράτος στην ευθύνη των ΑΕΙ. Ηδη και σήμερα, με την ευθύνη της στέγασης και των Εστιών στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης - ΝΠΙΔ), είναι καταφανής η εγκατάλειψη και των στοιχειωδών αναγκών των φοιτητών για στέγαση. Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη με το πέρασμα της ευθύνης στα Ιδρύματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα ΑΕΙ δεν έχουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν χαρτί για το φωτοτυπικό..! Ετσι, για τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων ήδη η διέξοδος προς τους εργολάβους είναι διατυπωμένη, αφού και οι ίδιες συναινούν στην εμπορευματοποίηση και αυτής της πτυχής της ακαδημαϊκής λειτουργίας.
Πλευρά της «αυτοδιοίκησης» θα είναι και το περαιτέρω σάρωμα των εργασιακών σχέσεων σε διδακτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα - πρόδρομος αυτής της εξέλιξης είναι άλλωστε οι αποκαλούμενοι «πανεπιστημιακοί υπότροφοι» σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι οποίοι διδάσκουν και παράγουν ερευνητικό έργο στα Ιδρύματα και πληρώνονται από τα ίδια τα Ιδρύματα, εάν και εφόσον αυτά μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κονδύλια... Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας να σκεφτεί κανείς ότι η πληθώρα των εργασιακών σχέσεων που εμφανίζεται στα ΑΕΙ (ωρομίσθιοι, ορισμένου χρόνου, με «μπλοκάκι» κ.ά.) θα συνοδευτεί από περαιτέρω αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς καμιά διασφάλιση των μισθών, με ταυτόχρονη έκρηξη της απλήρωτης εργασίας.
Γενικότερα, η «αυτοδιοίκηση» γίνεται μοχλός για να περάσουν οι πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μπερδεύοντας μάλιστα έναν κόσμο που μπορεί να αγανακτεί με αυτές και να μην εντοπίζει την κεντρική και ενιαία ευθύνη, την οποία εξακολουθούν να έχουν το κράτος και η κυβέρνηση στη χάραξη της στρατηγικής κατεύθυνσης.
Νέα όργανα υλοποίησης του «επιχειρηματικού πανεπιστημίου»
Δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της συγκρότησης των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ) που έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιά «Συμβούλια Ιδρύματος» του «Νόμου Διαμαντοπούλου». Και εδώ δεν πρόκειται για κανένα μεγάλο νεοτερισμό. Στην πραγματικότητα, επανεξετάζεται η αποτελεσματικότητα της διοίκησης των ΑΕΙ, σε σχέση με τη σύνδεσή τους με τα μονοπώλια και τις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου. Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τα Συμβούλια Ιδρύματος, απαρτιζόμενα κυρίως από ξένους πανεπιστημιακούς - έμπειρους μεν στη σύνδεση πανεπιστημίου-επιχειρηματικότητας, αλλά όχι σε άμεση επαφή με την ελληνική πραγματικότητα - έμειναν σε μεγάλο βαθμό ανενεργά. Δεν ανταποκρίθηκαν δηλαδή στις προσδοκίες των κυβερνήσεων (προηγούμενων και τωρινής) σε σχέση με το ρόλο που είχαν αναλάβει ως μεσολαβητές ανάμεσα στα Ιδρύματα και την αγορά.
Τα νέα όργανα που προτείνει σήμερα η κυβέρνηση, ακουμπώντας πιο στέρεα πάνω στις ανάγκες της ελληνικής αστικής τάξης και του εγχώριου κεφαλαίου, φιλοδοξούν να διαδραματίσουν έναν πιο προωθημένο ρόλο σε σχέση με την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ. Η λεγόμενη «σύνδεση με την παραγωγική ανασυγκρότηση», στην οποία θα προσβλέπουν τα νέα όργανα, όπως δήλωσε ο υπουργός, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η οργανικότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου κεντρικά και σε επίπεδο περιφέρειας.
Τα Ιδρύματα, άλλωστε, με πρωτοβουλία των σημερινών πρυτανικών αρχών και διαφόρων καθηγητών - μάνατζερ επιχειρήσεων, έχουν να επιδείξουν πολύτιμο έργο σε αυτήν την κατεύθυνση για τους κεφαλαιοκράτες. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η ίδρυση κόμβου νεανικής επιχειρηματικότητας ανάμεσα στο ΤΕΙ Πειραιά και στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, αλλά και η πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης για την επανίδρυση του Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο (είχε καταργηθεί με το σχέδιο «Αθηνά»), το οποίο προσβλέπει να ενισχύσει «την τουριστική πρόοδο του νησιού και της κρουαζιέρας»... Αντίστοιχο παράδειγμα είναι η ίδρυση και επιδότηση cluster (συνεργατικός σχηματισμός μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων) ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Πατρών για την είσοδο καινοτόμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου να διοργανώσουν ημερίδα για τις «προωθούμενες καλλιέργειες στην Ανατολική Αττική» και πλείστα άλλα παρόμοια παραδείγματα.
Η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση πλέον στην περιφέρεια δεν είναι τυχαία. Είναι γνωστό ότι τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης είναι το «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης, υλοποιώντας και εξειδικεύοντας στρατηγικές του κεφαλαίου ιδιαίτερα στους τομείς με «συγκριτικό πλεονέκτημα», ανταγωνιστικούς δηλαδή και κερδοφόρους για το κεφάλαιο. Δήμοι και Περιφέρειες έχουν διανύσει ήδη μια απόσταση στη συνεργασία με πανεπιστήμια και ΤΕΙ μεσολαβώντας στη διάχυση της εφαρμοσμένης κυρίως γνώσης και καινοτομίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους κλάδους με μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας. Είναι επομένως μια δοκιμασμένη «φόρμουλα», που θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει τη σύνδεση των ΑΕΙ με τα στάνταρντ της αγοράς. Φορείς της Τοπικής Διοίκησης έχουν ενσωματώσει ακόμα πλευρές της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας», συμμετέχοντας από κοινού με διάφορα πανεπιστήμια (Πάντειο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.ά.) σε δράσεις, προγράμματα και συνέδρια. Ρητός στόχος τους είναι να προωθήσουν τη «Διά Βίου Εκπαίδευση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα», δηλαδή την εκπαίδευση μακροχρόνια άνεργων και ευπαθών ομάδων στην επιχειρηματικότητα, την ανακύκλωση τελικά ενός απαξιωμένου εργατικού δυναμικού σε τομείς προτεραιότητας για το κεφάλαιο.
Ολα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα ΠΣΑΕ, που εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, προσφέρουν πιο στοχευμένες εγγυήσεις από τα Συμβούλια Ιδρύματος για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Και τελικά, ας αναρωτηθούμε: Αραγε όλη αυτή η προώθηση της επιχειρηματικότητας, τι έδωσε πραγματικά στη μεγάλη μερίδα των νέων που σπουδάζουν; Η περιβόητη σύνδεση με την αγορά εργασίας, της ζούγκλας των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της απληρωσιάς, κ.ά., κάθε άλλο παρά έχει ανακόψει τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, που φτάνουν στο 20% για τους πτυχιούχους πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αντίθετα είναι θεμέλιο στήριξης και έντασης της εκμετάλλευσης.
Ξανά η χρηματοδότηση των ΑΕΙ στο στόχαστρο
Τρίτο ζήτημα είναι αυτό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Και σε αυτό το πεδίο αναμένουμε εξελίξεις και νέες μεγάλες περικοπές, ιδιαίτερα σε ζητήματα φοιτητικής μέριμνας. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας προανήγγειλε μείωση των δικαιούχων δωρεάν σίτισης, εμπαίζοντας μάλιστα χυδαία τους φοιτητές, όταν ανέφερε, λίγο ή πολύ, ότι αποκλείονται από τις Λέσχες οι φτωχοί γιατί τρώνε οι πλούσιοι... Στην ίδια ρότα, καλεί τα Ιδρύματα, αξιοποιώντας και το «αυτοδιοίκητο», να προχωρήσουν πιο θαρρετά στο ξεπούλημα και στην εμπορική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρουν. Το υπουργείο ήδη επαίρεται ότι έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση 138.000.000 ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που στην ουσία σηματοδοτεί μνημόνιο χρέους για τα ΑΕΙ, με δυσμενείς όρους αποπληρωμής για τα Ιδρύματα. Την ίδια στιγμή, οι στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες των Ιδρυμάτων ακόμα... αποτυπώνονται, όταν είναι παραπάνω από εμφανές ότι πανεπιστήμια και ΤΕΙ αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδη έξοδα για θέρμανση, ρεύμα, τηλέφωνο. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο γέλιο (ή κλάμα) μπορεί να προκαλέσει το μέτρο της ρύθμισης των 36 δόσεων των χρεών των ΑΕΙ προς τη ΔΕΗ, όταν τα χρέη αυτά ανέρχονται σε πάνω από 14.000.000 ευρώ (μαζί με τα ερευνητικά κέντρα) και σε αρκετά Ιδρύματα οι τρέχοντες λογαριασμοί και οι προβλεπόμενες δόσεις των χρεών ανέρχονται σε ποσά κατά πολύ μεγαλύτερα από τον ετήσιο συνολικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος.
Επαγρύπνηση και ετοιμότητα
Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται για άλλη μια φορά σαφές ότι και τα νέα μέτρα που έρχονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση βελτιώνουν τους όρους που λειτουργούν τα πανεπιστήμια της αγοράς και επιφέρουν νέα χτυπήματα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Φοιτητές και σπουδαστές, οι διδάσκοντες που δεν συναινούν σε αγοραίες πρακτικές, ενόψει μάλιστα του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας τους το Φλεβάρη, οφείλουν να απαντήσουν στη νέα επίθεση που εξαπολύεται και στο κομμάτι της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η απαίτηση να μην πληρώσει ούτε ένας φοιτητής και σπουδαστής από την τσέπη του για σίτιση, στέγαση, μεταφορές, αναλώσιμα, επανέρχεται στο προσκήνιο ως «κόκκινη γραμμή». Στο ίδιο κάδρο μπαίνουν και τα αιτήματα για μόνιμο προσωπικό, για αναβάθμιση των υποδομών των Ιδρυμάτων, για μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα. Απάντηση πρέπει να δοθεί και στο ζήτημα της βαθύτερης σύνδεσης των ΑΕΙ με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Και η απάντηση αυτή αντικειμενικά θέτει καθαρά επί τάπητος το ζήτημα «πανεπιστήμια για τα μονοπώλια ή το λαό;», το ζήτημα τελικά του χαρακτήρα της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (από δεξιά)
και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς (από αριστερά)
H νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, διακυρήσει αλλαγές που αναμένεται να προωθήσει σε νευραλγικούς τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, με βασικό μέλημα την καλύτερη εξυπηρέτηση των μονοπωλίων και της αστικής τάξης που εκπροσωπεί.
Οι προεκλογικές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, π.χ. για αύξηση «καλών θέσεων εργασίας» και επαναδιαπραγμάτευση σημαντικών εμπορικών συμφωνιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις (π.χ. συμφωνία ΤΤΡ με χώρες Ασίας - Ειρηνικού και NAFTA με τις άλλες χώρες της Βόρειας Αμερικής), επιδίωξαν και πέτυχαν τη ρυμούλκηση ενός κρίσιμου αριθμού ψηφοφόρων σε πολιτείες - κλειδιά που του έδωσαν και την εκλογική νίκη. Ιδιαίτερα σε πόλεις όπως το Ντιτρόιτ, που ήταν κάποτε η καρδιά των αμερικανικών μονοπωλίων παραγωγής αυτοκινήτων και κατέληξε πρόπερσι να χρεοκοπήσει, με δραματικές επιπτώσεις για τον τοπικό πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τραμπ επανέλαβε αυτή τη θέση - κλειδί, της δημιουργίας δηλαδή νέων θέσεων εργασίας, την Παρασκευή και μετά την ορκωμοσία του, στην πρώτη ομιλία του, πατώντας, βεβαίως, σε υπαρκτά ζητήματα...
Ωστόσο, ο απώτερος στόχος τέτοιων υποσχέσεων δεν είναι απλώς η διατήρηση των εργοστασίων «στο εσωτερικό των ΗΠΑ», αλλά η εξασφάλιση της προώθησης των συμφερόντων τεράστιων βιομηχανικών μονοπωλίων, ενώ ο Τραμπ, που αυτοπροβάλλεται ως άνθρωπος του λαού, αντιτίθεται ουσιαστικά στην αύξηση των κατώτατων ωρομισθίων, που σε πραγματικούς όρους είναι καθηλωμένα από το 1973.
Ο ίδιος έχει, επιπλέον, υποσχεθεί σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις με παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, εντός ΝΑΤΟ, ή με την ΕΕ, και έχει δώσει σημάδια για πιθανή «στροφή» στις σχέσεις με τη Ρωσία ή ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων με τη Βρετανία, που φαίνεται πως χαράζει επί του παρόντος αποφασιστικά γραμμή αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πάντως, η όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό, δείχνει πως θα συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε προχτές βράδυ από τις βίαιες συγκρούσεις υποστηρικτών και αντίπαλων του Τραμπ στους δρόμους της Ουάσιγκτον, μερικά τετράγωνα από τον κεντρικό χώρο της ορκωμοσίας.
Ο προηγούμενος...
Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ δείχνει διατεθειμένος να επιχειρήσει ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε πολλά επίπεδα με τα ίδια «σημαδεμένα» χαρτιά υπέρ των μονοπωλίων και της αστικής τάξης. Οπως ακριβώς είχε κάνει και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, και αυτές τις μέρες προβλήθηκε ως οραματιστής Πρόεδρος που ...δυστυχώς φεύγει.
Ο Ομπάμα, που πλασαρίστηκε ως ο ανανεωτής πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης δίκη προθέσεων, πριν καν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα, εξυπηρέτησε και αυτός τα ίδια συμφέροντα με άλλες μεθόδους και τακτικές. Υπηρέτησε, δηλαδή, πιστά το καπιταλιστικό σύστημα, συνέχισε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ιδιαίτερα σε Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, αλλά και Ανατολική Ευρώπη, για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων στο σφοδρό ανταγωνισμό για αγορές, ενεργειακούς πόρους, τους δρόμους μεταφοράς τους, για σφαίρες επιρροής.

Ο Ομπάμα προώθησε, επιπλέον, ανατροπές κυβερνήσεων σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», συμβάλλοντας στο φούντωμα της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Παράλληλα, εξωράισε την καπιταλιστική βαρβαρότητα της φτωχοποίησης εκατομμυρίων Αμερικανών και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ως αντίβαρο στην αύξηση της ανεργίας που προκάλεσε η καπιταλιστική κρίση του 2008, που παρέλαβε από την πρώτη θητεία της κυβέρνησής του.

Αρκετές είναι οι παγίδες που κρύβει η νέα μόδα της ενασχόλησης με τα e sports
Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας πριν από ένα μήνα περίπου. Αν και γενικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι πέρασε στα ...ψιλά των ΜΜΕ, ωστόσο αυτά που ίσως να κρύβει από πίσω να είναι η απαρχή νέων δεδομένων, που φθάνουν μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος για την απόφαση της Φινλανδίας, ειδικότερα των αρμόδιων υπηρεσιών της, να αναγνωρίσει τα λεγόμενα e sports ως Ολυμπιακό άθλημα. Οπου e sports εννοούνται τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα οποία πλέον για προφανείς λόγους έχουν εξελιχθεί και δεν θυμίζουν σε τίποτα τα αντίστοιχα οικιακά της δεκαετίας του '80. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της Φινλανδίας, αυτά πλέον είναι κάτι παραπάνω από απλά παιχνίδια ψυχαγωγίας ηλεκτρονικού τύπου. Είναι δηλαδή ...αθλητισμός και πλέον οι λεγόμενοι gamers (οι παίκτες αυτών των παιχνιδιών) θα θεωρούνται αθλητές. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν και άλλες χώρες που σκέφτονται να προβούν σε ανάλογη κίνηση. Ειδικά για την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου οι αρμόδιοι για το θέμα φέρεται να έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης. Σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ν. Κορέα, τα e sports θεωρούνται ήδη εθνικά αθλήματα.
Την ίδια ώρα, η Διεθνής Ομοσπονδία Ηλεκτρονικών Αθλητικών Παιχνιδιών (World eSports Association - WESA) έχει πιέσει να αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και να προστεθούν κάποια στιγμή τα παιχνίδια στο Ολυμπιακό καλεντάρι. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της WESA έχουν θέσει ως απώτερο στόχο μέχρι τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 να έχουν υπάρξει εξελίξεις για το θέμα.
Σε άνθιση η αγορά...
Διεθνή πρωταθλήματα και τουρνουά υπό τη στήριξη των πολυεθνικών, πακτωλός εκατομμυρίων είτε ως έπαθλα για τους νικητές είτε ως επένδυση με τη μορφή χορηγιών, πανάκριβο αλισβερίσι για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και μια αγορά που ολοένα αυξάνει τα μέλη της είναι πλέον τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που αφορά τα λεγόμενα e sports. Από αυτά το μεγαλύτερο τζίρο αλλά και ενδιαφέρον μέχρι στιγμής φαίνεται να συγκεντρώνεται σε δύο τομείς παιχνιδιών: Τα αθλητικού περιεχομένου, που αφορούν κυρίως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, μηχανοκίνητα σπορ, και τα πολεμικά παιχνίδια. Η πρώτη κατηγορία ήταν αυτή που έκανε την αρχή πριν από μερικά χρόνια όταν ομοσπονδίες αθλημάτων, όπως η FIFA του ποδοσφαίρου ή το ΝΒΑ του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, έδωσαν το όνομά τους σε αντίστοιχα παιχνίδια, στα οποία αποτυπωνόταν πλήρως η πραγματικότητα που επικρατούσε στο χώρο (π.χ. πιστή αντιγραφή παικτών, ομάδων, διαιτητών, κανονισμών κ.τ.λ.). Εξαιτίας της απήχησης, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην αγορά και κανονικές ομάδες ποδοσφαίρου ή και Ομοσπονδίες, δημιουργώντας ειδικά τμήματα ή και ολόκληρα πρωταθλήματα σε αυτά τα παιχνίδια. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απόφαση της γαλλικής ποδοσφαιρικής Λίγκας να έρθει σε συμφωνία με εταιρεία ανάπτυξης του παιχνιδιού FIFA, προκειμένου όλες οι ομάδες να αποκτήσουν τμήμα e sports και να δημιουργηθεί γαλλικό πρωτάθλημα, προσδοκώντας σε μια νέα πηγή εσόδων από τη νέα πραγματικότητα. Μάλιστα, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και η συμφωνία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ με διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο για την κάλυψη του εν λόγω πρωταθλήματος.
Τα τελευταία χρόνια όμως την κούρσα του ενδιαφέροντος δείχνουν να κερδίζουν τα πολεμικού στιλ παιχνίδια, εξίσου φτιαγμένα πιστά σε αντιγραφή της πραγματικότητας. Π.χ. οι παίκτες καλούνται να επιλέξουν όπλα ή άρματα με όλα τα στοιχεία, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντίστοιχων πραγματικών που υπάρχουν στην αγορά.
...και τα κέρδη
Οσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία που συνοδεύουν σε γενικές γραμμές τα e sports, ήδη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τα οποία μάλιστα αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα χρηματοπιστωτικής πολυεθνικής, η βιομηχανία των ηλεκτρονικών αθλημάτων γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική στην Ευρώπη, και σήμερα αξίζει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια. Βάσει των στοιχείων ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να αγγίξει το 14%. Ειδικά για τη φετινή χρονιά τα έσοδα αναμένεται να φθάσουν τα 343 εκατομμύρια δολάρια και το 2018 σχεδόν τα 390 εκατομμύρια δολάρια. Οι τρεις κορυφαίες χώρες στις οποίες διεξάχθηκε η έρευνα είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Ισπανία - τόσο σε σχέση με το μέγεθος της αγοράς των e sports, όσο και με τον αριθμό των θεατών. Στη Ρωσία, τα έσοδα από τα e sports ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια δολάρια και ο αριθμός των ένθερμων υποστηρικτών αγγίζει τα 2 εκατ. θεατές. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, Κίνα και Ιαπωνία φέρεται αυτή τη στιγμή να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην πίτα της αγοράς τόσο εξαιτίας της προέλευσης των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των e sports (π.χ. κατασκευή, ανάπτυξη, προώθηση, διαφήμιση) όσο και εξαιτίας του ενδιαφέροντος από παίκτες και κοινό. Φυσικά, στα μελλοντικά σχέδια οι βλέψεις για κερδοφορία δεν αφήνουν έξω ούτε την αγορά του στοιχήματος μέσω του πονταρίσματος σε συγκεκριμένους παίκτες ή ομάδα που θα διαγωνίζονται σε διεθνή τουρνουά και πρωταθλήματα.
Το ...βολικό «Sports» και ο κίνδυνος εθισμού

Σαφώς η νέα μόδα που θέλει τη μετατροπή των ηλεκτρονικών αυτών παιχνιδιών από «e games» σε «e sports» κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί. Αντίθετα, η λέξη sports αποτελεί το εφαλτήριο για τις πολυεθνικές προκειμένου να ανοίξει η αγορά και η μάζα των ενδιαφερομένων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα κέρδη τους. Συν τοις άλλοις ο ορισμός τους ως sports λειτουργεί σαφώς απενοχοποιητικά για τις όποιες κριτικές έχουν γίνει και αφορούν τις συνέπειες από την κατάχρηση στην ενασχόληση με τα συγκεκριμένα παιχνίδια, ιδιαίτερα των νεαρών ηλικιών. Συνέπειες που έχουν να κάνουν είτε με τη σωματική υγεία είτε την ψυχολογική υγεία όταν η ενασχόληση οδηγεί σε εθισμό. Μάλιστα, στην Κίνα την τελευταία δεκαετία έχουν υπάρξει και θάνατοι ατόμων εξαιτίας της υπερβολικής ενασχόλησης. Το 2012 ένας 23χρονος πέθανε από καρδιακό πρόβλημα παίζοντας σε internet cafe 23 ώρες ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, ενώ το 2007 είχε υπάρξει αντίστοιχο περιστατικό με θάνατο νεαρού που έπαιζε συνεχόμενα για μια βδομάδα. Πριν από ένα χρόνο περίπου, στην ίδια χώρα, υπήρξε περιστατικό με νεαρό άτομο που έπαθε σήψη στα πόδια μετά τη συμμετοχή του σε μαραθώνιο ηλεκτρονικού παιχνιδιού, διάρκειας μιας βδομάδας. Οπως έχει αποδειχθεί και ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τομέας απευθύνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας, τα όρια της ενασχόλησης και του εθισμού είναι δυσδιάκριτα. Και αυτό είναι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής πλέον από τη νεολαία και τους γονείς. Αλλωστε, το πλέον σίγουρο είναι ότι σε ένα ακόμη πεδίο κερδοφορίας των πολυεθνικών οι λογικές και πρακτικές θα είναι αδυσώπητες και φυσικά χωρίς ουσιαστικά κανένα ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν την υγεία αυτών που θα προσφέρουν τα κέρδη.

Από την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας,
 με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και γονιών
Χαριστική βολή σε γονείς, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες
Κίνηση ενταγμένη στην πολιτική περιορισμού του «κόστους» της Ειδικής Αγωγής για το αστικό κράτος, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τα παιδιά με αναπηρία και τους γονείς τους
Στις 22/12/2016 ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε με σχετικό έγγραφό του τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες στην Ειδική Αγωγή και τους ιδιοκτήτες κέντρων Ειδικής Αγωγής να υπογράψουν συμβάσεις (αρχικά μέχρι τις 30/12/2016 και κατόπιν μέχρι τις 25/1/2017). Μέχρι τώρα, ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε στους γονείς ένα τμήμα των χρημάτων που έδιναν για ένα πακέτο διαφόρων θεραπευτικών πράξεων για παιδιά μέχρι 18 χρόνων που είχαν ανάγκη Ειδικής Αγωγής. Με τη νέα σύμβαση, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει απευθείας τους αυτοαπασχολούμενους και τα ιδιωτικά κέντρα.
Η παραπάνω εξέλιξη προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων. Σε ό,τι αφορά τους αυτοπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καθυστερεί την αποζημίωσή τους, στην οποία θα επιβληθεί ποσοστιαία «υποχρεωτική έκπτωση» (rebate) πάνω από ένα ποσό, με κλιμάκωση και επιστροφή των ποσών (clawback) που θα αποτελούν υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την Ειδική Αγωγή. Δηλαδή, θα έχουν μειωμένα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, οδηγώντας τους αυτοαπασχολούμενους να κλείσουν τα φορολογικά τους βιβλία κι όσους έχουν μικρά κέντρα σε μαρασμό.
Χιλιάδες - περιπλανώμενοι από Κέντρο σε Κέντρο - μισθωτοί επιστήμονες, που ήδη εργάζονται σκληρά και αμείβονται άσχημα, με την είδηση και μόνο της νέας σύμβασης έχουν δεχτεί μπαράζ απειλών για απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία κ.ά.
Οι γονείς καλούνται να κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Να βάζουν το χέρι στην τσέπη, αυτήν τη φορά ακόμη πιο βαθιά, για να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα των θεραπειών του παιδιού τους.
Και αυτό γιατί ο προσανατολισμός και αυτής της κυβέρνησης είναι οι υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής να «κοστίζουν» λιγότερο στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της γενικής κατεύθυνσης για μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους». Στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, γίνονται διαχρονικά περικοπές στα είδη και τον αριθμό των παροχών, γεγονός που εξαναγκάζει τις οικογένειες να πληρώνουν αρκετά ποσά συμπληρωματικά για τις ανάγκες των παιδιών τους.
Η κυβέρνηση, το προηγούμενο διάστημα προετοίμασε το «έδαφος», προβάλλοντας «επιχειρήματα» ότι με τον τρόπο αυτό θα μπει μια «τάξη» στο χώρο των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής, διότι «σπαταλώνται υπερβολικά ποσά».
Τη στιγμή που πάνω από 200.000 παιδιά με αναπηρία μένουν εκτός οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας και μόνο το 10% των παιδιών εξυπηρετείται στα διάφορα υπολειτουργούντα ειδικά σχολεία (το 90% είναι εκτός), όταν είναι υποτυπώδεις οι κρατικές δομές που θα προσφέρουν απόλυτα δωρεάν έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση - θεραπεία - αποκατάσταση, όταν τα κονδύλια για την Ειδική Αγωγή αντιστοιχούν σε μόλις 1,16 ευρώ τη μέρα για κάθε παιδί, τα παραπάνω «επιχειρήματα» της κυβέρνησης αποτελούν πρόκληση.
Επιπλέον, πέρα από την αντιλαϊκή οικονομική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, αναδεικνύεται και η αντιεπιστημονικότητα των προωθούμενων μέτρων. Στη λογική του περιορισμού του «κόστους», η κυβέρνηση μιλάει π.χ. για υπερδιάγνωση στις περιπτώσεις του αυτισμού και της δυσλεξίας. Ομως το 2017, με την πρόοδο της επιστήμης, υπάρχουν νέα διαγνωστικά εργαλεία που εντοπίζουν προβλήματα π.χ. του φάσματος του αυτισμού, που τα προηγούμενα χρόνια σε πολλές περιπτώσεις έμεναν αδιάγνωστα...
Για όλα τα παραπάνω, για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, για τους εξυπηρετούμενους και τους γονείς τους, καθώς και για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βάζουν μπροστά, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ορέστη Παπαγιαννόπουλο, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), την Ειρήνη Καραντωνίου, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και την Δώρα Τζογάνη, αυτοαπασχολούμενη λογοθεραπεύτρια.
Η φροντίδα για τα παιδιά να παρέχεται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους
Αποκαλυπτικά είναι τα όσα περιγράφει στον «Ριζοσπάστη» η Ειρήνη Καραντωνίου, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, αποτυπώνοντας τις τραγικές και χρόνιες συνέπειες από την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου, υψηλών προδιαγραφών, κεντρικά σχεδιασμένου συστήματος κρατικών δομών Ειδικής Αγωγής, από την πρώιμη διάγνωση μέχρι την εκπαίδευση και την κάθε είδους (σωματική, ψυχική, επαγγελματική) αποκατάσταση.
Μεταξύ άλλων, η Ειρήνη Καραντωνίου μάς είπε τα εξής:

  • «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς όταν υποψιαστεί ότι το παιδί του αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία είναι να πάρει διάγνωση για το τι ακριβώς είναι αυτό που έχει. Αν επιχειρήσει κανείς να κλείσει ραντεβού στα νοσοκομεία Παίδων, η αναμονή είναι 8 μήνες μ' ένα χρόνο, αν και υπάρχει εξωτερικό ιατρείο που εξυπηρετεί και η αναμονή του είναι σαφώς μικρότερη, δηλαδή περίπου 2 μήνες. Τόση είναι περίπου και η αναμονή στα κατά τόπους Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, όπως και στο κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΕΟΠΥΥ. Μιλάμε πάντα για κρατικές δομές από τις οποίες, άλλωστε, και πολύ σωστά, θα πρέπει να προκύψει και η διάγνωση. Βεβαίως, όταν οι γονείς έχουν λάβει μία διάγνωση για την οποία δεν είχαν καμία ιδέα πιο πριν (π.χ. αυτισμός) καταλαβαίνετε ότι επισκέπτονται πολλούς ιδιωτικούς γιατρούς μετά ή και πριν πάρουν τη διάγνωση από τον κρατικό φορέα».
  • «Η καθοδήγηση που παίρνουν οι γονείς είναι μετά από δική τους έρευνα: Ρωτούν στις δημόσιες υπηρεσίες, γνωστούς, ενημερώνονται στο διαδίκτυο, ρωτάνε σε blogs κ.λπ. Οι γιατροί που κάνουν τις διαγνώσεις στους κρατικούς φορείς γράφουν και την ποσότητα των θεραπειών που πρέπει να κάνει το παιδί ανάλογα τη διάγνωσή του και λένε στους γονείς να απευθυνθούν σε κάποιο κέντρο για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ειδικό παιδαγωγικό κ.λπ. Εννοείται ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα, αυτόματα, να παραπεμφθεί ο γονέας σε ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, για να μην καταρρεύσει ψυχολογικά. Τα απογευματινά κέντρα είναι ιδιωτικά, οπότε εκεί αρχίζει μία μεγάλη διαδικασία ψαξίματος για το ποιο είναι το καλό που θα βοηθήσει το παιδί όσο γίνεται. Εντέλει το παιδί ξεκινά τις θεραπείες τα απογεύματα στο κέντρο και κάθε μήνα κόβεται η απόδειξη, την πληρώνουν οι γονείς προκαταβολικά και την καταθέτουν στον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν τα χρήματά τους αργότερα, σε ένα, δύο, τρεις μήνες, ανάλογα με το παράρτημα του ΕΟΠΥΥ που καταθέτουν τα χαρτιά τους».
  • «Το κόστος των θεραπειών εξαρτάται από την διάγνωση που θα γίνει. Για παράδειγμα, το πακέτο θεραπειών για τα αυτιστικά παιδιά είναι γύρω στα 550 - 750 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το κόστος που ορίζει το κάθε κέντρο την ώρα. Τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ είναι 440 ευρώ... Για ένα διάστημα, πριν περίπου 5 - 6 χρόνια, το ποσό δινόταν ολόκληρο, χωρίς και τότε να καλύπτει τις ανάγκες. Οι γονείς, πολλές φορές, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους φροντίζουν να τα πηγαίνουν σε διάφορες δραστηριότητες που βοηθούν θεραπευτικά, όπως κολύμβηση με ειδικό γυμναστή, θεατρικό παιχνίδι κ.λπ. Καταλαβαίνετε ότι το κόστος σε αυτήν την περίπτωση ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Σε όλα τα παραπάνω υπολογίστε ότι οι γονείς κάνουν πολλές διαδρομές με το αυτοκίνητό τους ή τη συγκοινωνία, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα, πράγμα το οποίο είναι ζητούμενο για όλες τις οικογένειες σε ένα σύστημα που όλα πληρώνονται και όλα είναι έξτρα. Βεβαίως, τα παραπάνω συμβαίνουν όταν η οικογένεια με κάποιο τρόπο έχει ή βρίσκει αυτά τα χρήματα. Αν δεν τα έχει; Αν είναι απλήρωτοι ή άνεργοι ή παίρνουν τους πετσοκομμένους μισθούς; Αρχίζουν οι περικοπές στις θεραπείες ή δεν κάνουν θεραπείες. Για ποιες σπατάλες, λοιπόν, μιλάει η κυβέρνηση; Για ποια "τάξη"; Αυτό που τη νοιάζει είναι να μειώσει τις κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες και τίποτε άλλο».
  • «Σήμερα με τη νέα ρύθμιση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που κανένας μας δεν γνωρίζει εάν θα κάνει θεραπείες μετά τις 26/1, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα συμβεβλημένο κέντρο και ότι οι πληρωμές των θεραπειών θα είναι πετσοκομμένες. Τι θα συμβεί αν ο θεράποντας επαγγελματίας ή το Κέντρο δεν υπογράψει σύμβαση; Θα επωμιστούμε οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες το σύνολο της δαπάνης; Δεν θα ήταν προς όφελος των παιδιών αν υπήρχε ένα αναπτυγμένο κρατικό και δωρεάν σύστημα Ειδικής Αγωγής, στο πλαίσιο του οποίου θα εξασφαλιζόταν και η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη και η αποκατάσταση και η Ειδική Αγωγή; Δεν θα εξασφαλιζόταν η εφαρμογή όλων των επιτευγμάτων της επιστήμης σε αυτόν τον τομέα, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των γονέων; Μέσα σε αυτό το σύστημα θα μπορούσαν να εργάζονται με μόνιμη και σταθερή δουλειά και με σύγχρονα δικαιώματα οι λογοθεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες Υγείας, αντί να εξαναγκάζονται να παλεύουν για την επιβίωσή τους σαν αυτοαπασχολούμενοι στο πλαίσιο της αγοράς, όπου ο ανταγωνισμός θα επιδεινώνει τη θέση σε αρκετούς από αυτούς και άλλους θα τους οδηγήσει να κλείσουν τα γραφεία τους. Είναι γνωστό ότι με τους νόμους της αγοράς το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».
  • «Οι γονείς πλήρωναν πάντα προκαταβολικά το ιδιωτικό κέντρο και έπαιρναν με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό που τους δικαιολογούσε. Οπως πλήρωναν, επίσης, και για μια σειρά θεραπείες από την τσέπη τους, γιατί δεν έφταναν τα λεφτά που τους έδινε ο ΕΟΠΥΥ. Τώρα, που δεν θα παίρνει την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ ο γονιός αλλά το Κέντρο, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ο γονιός θα πάψει να πληρώνει. Το Κέντρο, από την άλλη, δεν θα πάψει να μειώνει μισθούς και να απολύει εργαζόμενους. Οι απολύσεις ή η περικοπή ωρών στους εργαζόμενους του κέντρου έχουν επίπτωση και στα παιδιά που ξεκινούν έναν κύκλο με ένα συγκεκριμένο θεραπευτή και ταράζονται πραγματικά όταν αυτόν τον διαδέχεται ένας άλλος, ιδίως στον αυτισμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάλι το παιδί και ο θεραπευτής να αναπτύξουν μια σχέση εμπιστοσύνης, καλού κλίματος, όμως έτσι υπάρχει χάσιμο χρόνου».
  • «Η καθοριστική σημασία της έγκαιρης και πρώιμης παρέμβασης. Οι γονείς εκτός ότι παλεύουμε με τον ψυχολογικό παράγοντα, τα οικονομικά προβλήματα, την οργάνωση του χρόνου και του νοικοκυριού, την οικογένεια, κ.ά., έχουμε και έναν άλλο σοβαρό αντίπαλο, το χρόνο. Οσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα. Οσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο πιο νωρίς θα ξεκινήσουν οι θεραπείες, τόσο πιο νωρίς θα υπάρχουν αποτελέσματα και τόσο πιο εύκολα και γρήγορα το παιδί θα φτάσει στο μέγιστο των ικανοτήτων του. Παράδειγμα, στην Ελλάδα υπάρχει μία μόνο δημόσια μονάδα πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με αυτισμό πριν ενταχθούν στο νηπιαγωγείο, η ΕΘΜΑ, που με κόπο κρατιέται λόγω περικοπών. Είναι διαφορετικό για ένα παιδί να είναι κλεισμένο μέσα στο σπίτι και να ασχολείται μόνο με τις εμμονές του και άλλο να έχει δραστηριότητες που το κάνουν να περνά ευχάριστα. Είναι διαφορετικό να υπάρχει στο σπίτι ένας ενήλικας, γιατί τα παιδιά μεγαλώνουν, που φοράει πάνα και άλλο ένας ενήλικας που μπορεί και έχει συνηθίσει να κάνει μπάνιο μόνος και να φροντίζει την προσωπική του υγιεινή. Είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι το παιδί σου όταν θα φύγεις θα είναι εξασφαλισμένο σε μια δομή που δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ή οποιασδήποτε βίας και θα μπορεί να περάσει τη ζωή του χαρούμενο».
  • «Είναι κοροϊδία σήμερα, το 2017, να μιλάμε για περικοπές, να διαπραγματευόμαστε 100 ευρώ πάνω 100 ευρώ κάτω. Ποιος είπε ότι εμείς οι γονείς αυτό που μας νοιάζει είναι να βάλουμε πέντε φράγκα στην τσέπη; Λεφτά ζητάμε γιατί δεν υπήρχαν ούτε υπάρχουν δομές. Ναι, δεν θα ήθελα ούτε ένα ευρώ, εάν το παιδί μου υποχρεωτικά εντασσόταν στο εκπαιδευτικό σύστημα στα δύο του χρόνια σε χώρους μεγάλους, με φως, παιχνίδια και εκπαιδευτικούς, με σωστό φαγητό το μεσημέρι. Δεν θα ήθελα λεφτά αν στην υποψία προβλήματος ερχόταν ο παιδοψυχίατρος στο χώρο που παίζει και μαθαίνει το παιδί για να το παρακολουθήσει, να ζυγίσει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημά του και να μπορέσει να μου το ανακοινώσει κάποιος χωρίς να μου έρθει σκοτοδίνη. Και βέβαια δεν θα χρειαζόμουν χρήματα αν αυτόματα το παιδί έμπαινε σε πρόγραμμα θεραπειών που ενιαία θα δρομολογούσε το κράτος για όλα τα παιδιά σε όλες τις πόλεις και τα χωριά, που δεν θα χρειαζόταν να επισκεφτώ όλους τους παιδοψυχίατρους της περιοχής γιατί "δεν ξέρω τι να κάνω", που θα με ενημέρωναν έγκυρα για την ασθένεια και την κατάσταση του ίδιου του παιδιού χωρίς να χρειάζεται να "γκουγκλάρω" όλη μέρα στο διαδίκτυο. Ισως να μην χρειαζόμουν ούτε ένα ευρώ εάν το σχολείο που θα πήγαινε το παιδί μου θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες του για άθληση, μάθηση, παιχνίδι και με διαπιστωμένη την αναπηρία του να μπορεί να σταθεί ως ίσος στην κοινωνία και μαζί με αυτό και εμείς οι γονείς του, να έχουμε αξιώσεις από το ανάπηρο παιδί μας. Μέχρι τότε όμως έχουμε σκοπό να διεκδικήσουμε να πληρώσει το κράτος τις θεραπείες των παιδιών μας, τις καλύτερες συνθήκες στα σχολεία τους. Να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την Ειδική Αγωγή. Να μη γίνει καμιά περικοπή. Γι' αυτό, όπως για τη φροντίδα των παιδιών μας μαγειρεύουμε, τα διαβάζουμε, πάμε βόλτα στο πάρκο και κάνουμε ποδήλατο, θα είμαστε σε κάθε κινητοποίηση του ΣΕΜΙΣΕΑ και θα κάνουμε οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για να μην περάσει στην πράξη ο "κόφτης" της ζωής μας».

Από παιδική γιορτή που διοργάνωσαν Σύλλογοι Γυναικών στον καταυλισμό στο Σχιστό
Υποστηρίζουμε την άποψη ότι τα παιδιά των προσφύγων δικαιούνται μόρφωση στις χώρες που βρίσκονται. Αποφασίζουμε να συνεισφέρουμε και εμείς μαζί με τα άλλα σχολεία του Περάματος στη συγκέντρωση γραφικής ύλης και εκπαιδευτικού υλικού για τα παιδιά αυτά». Οι φράσεις αυτές συντάχτηκαν από τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Περάματος την περασμένη Παρασκευή, ετοιμάζοντας τη δική τους υποδοχή για τα 25 προσφυγόπουλα που πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου της περιοχής.
Η στάση αυτή των παιδιών έρχεται να προστεθεί στα θετικά αποτελέσματα που μετράει η πλούσια δράση που αναπτύσσουν οι Λαϊκές Επιτροπές, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συνολικά το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες και τα παιδιά τους, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας.
Είναι αμέτρητες οι πρωτοβουλίες που έχουν διοργανωθεί από Λαϊκές Επιτροπές, ταξικά συνδικάτα, από οργανώσεις της ΟΓΕ, προκειμένου να εκδηλωθεί, ειδικά τώρα το χειμώνα, προς τους πρόσφυγες, όσο γίνεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη, με κάθε τρόπο, από τη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού μέχρι πολιτιστικές δραστηριότητες.
Αλληλεγγύη, οργάνωση, διεκδίκηση κόντρα στο σκοταδισμό
Η δράση αυτή είναι αναπόσπαστα δεμένη με διεκδικήσεις για να εξασφαλιστούν στους χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όσο θα παραμένουν εδώ, όχι σκηνές μέσα στο χειμώνα, με επαρκή σίτιση, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, υγείας και περίθαλψης και να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών. Για την κατάργηση των αντιμεταναστευτικών νόμων της ΕΕ και τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
Τα παραπάνω αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντι στον κοινό αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και η εξουσία τους. Που στους ανταγωνισμούς τους για τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, καταδικάζουν ολόκληρους λαούς στην προσφυγιά, στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πέραμα, ταυτόχρονα με το χέρι αλληλεγγύης που απλώνουν, η Λαϊκή Επιτροπή, τα συνδικάτα, η Ενωση Συλλόγων Γονέων στους πρόσφυγες, διεκδικούν και το δικαίωμα στη μόρφωση για τα Ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα. Δίνουν μάχη ενάντια στις ελλείψεις των σχολείων σε θέρμανση, βιβλία, εκπαιδευτικούς, στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, ως απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, στο όνομα της πολυπόθητης καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι εδώ και τρία χρόνια - δηλαδή πριν τις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές - μετά από παρέμβαση του κινήματος και των περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ, η Περιφέρεια Αττικής είχε δεσμευτεί για ένα πρόγραμμα 300.000 ευρώ, που αφορούσε την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία του Περάματος και την εξασφάλιση ενός γεύματος για όλους τους μαθητές. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό, που θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στα σχολεία, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας, παραμένει στα χαρτιά, όταν βέβαια την ίδια ώρα προχωράει κανονικά την εφαρμογή του «αναπτυξιακού νόμου» για την εξασφάλιση δισεκατομμυρίων στο κεφάλαιο για την προσέλκυση... επενδύσεων.
Ακριβώς αυτή η δράση, αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης που αναπτύσσεται από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, είναι που ταυτόχρονα αποκαλύπτει το ρόλο της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Οι νεοναζί δεν έρχονται να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά σπεύδουν να «πατήσουν» πάνω σε αυτές τις ελλείψεις στα σχολεία, αλλά και στο «ψωμί που λείπει από το τραπέζι» των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για να ποτίσουν με το φασιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις. Αυτή, εξάλλου, είναι η αποστολή της ΧΑ. Είναι ο μπράβος του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, σε άμεση σύνδεση με εφοπλιστές και βιομήχανους, και είναι έτοιμη κάθε φορά να εξαπολύσει τα τάγματα εφόδου της, να ξυλοκοπήσουν, ακόμα και να σκοτώσουν όποιον αντιστέκεται και μπαίνει εμπόδιο στα συμφέροντα των αφεντικών της. Είναι, άλλωστε, σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και την παγίδα θανάτου που έστησε σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Τώρα, στο Πέραμα, δεν δίστασε να παρουσιάσει ως «εχθρό» 7χρονα και 8χρονα προσφυγόπουλα, που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου και να τραμπουκίσει ενάντια σε δασκάλους και γονείς. «Δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας, θα έχουμε από πάνω και τα παιδιά των λαθρομεταναστών;», «θέλουν να μας ισλαμοποιήσουν, να αλλοιωθεί ο πληθυσμός για να μας πάρει η Τουρκία», «θα μας κολλήσουν ασθένειες» και διάφορα άλλα σκοταδιστικά, έλεγαν ανάμεσα στις κραυγές τους τα φασιστοειδή, όταν την περασμένη Τρίτη με επικεφαλής τον ναζιστή - υπόδικο βουλευτή Γ. Λαγό, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να τρομοκρατήσουν γονείς και δασκάλους στο σχολείο.
Τους στρώνουν το δρόμο...
Είναι προφανές ότι οι φασίστες αξιοποιούν τα προβλήματα που προυκαλούντο σύστημα και οι κυβερνήσεις του, που διογκώνονται από τις συνθήκες εξαθλίωσης στους καταυλισμούς, αλλά και την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης των γονιών με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) του Περάματος.
Τα αντιδραστικά επιχειρήματα τα αξιοποιούν για να κρύψουν ότι τους πρόσφυγες και μετανάστες τούς έδιωξαν από τις χώρες τους η EE, το NATO, οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία κ.α. Οτι τους έδιωξε η εξαθλίωση στην οποία έχουν καταδικάσει τους λαούς οι ξένοι και ντόπιοι καπιταλιστές σε χώρες όπως το Πακιστάν. Οτι τους πολέμους τους κάνουν για να ελέγξουν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο που υπάρχει σε αυτές τις χώρες, για να αποκτήσουν τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, για να μοιράσουν την περιοχή, για να εξασφαλίσουν κέρδη οι πολυεθνικές τους. Αλλωστε, πάντα οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους, για να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις τους, αξιοποιούν εθνικές και θρησκευτικές διαφορές που υπάρχουν, ενώ αν δεν υπάρχουν δημιουργούν.
Θέλουν να κρύψουν ότι το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης είναι ταξικό και αφορά συνολικά την εργατική τάξη.
«Αλήθεια, τώρα τους έπιασε ο πόνος στη Χρυσή Αυγή και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα παιδιά μας; Πού ήταν όταν δεν είχαν βιβλία, δασκάλους, πετρέλαιο να ζεσταθούν; Τι θέση πήραν στη Βουλή για το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και όχι στα σχολεία, πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος; Πότε είπαν έστω και μισή κουβέντα για τον πόλεμο και γι' αυτούς που τον προκαλούν;», αναφέρει πολύ εύστοχα στην καταγγελία της η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, όσον αφορά τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Ικονίου, αποκαλύπτοντας με λίγες κουβέντες το ρόλο της. «Οποιος νοιάζεται για τα παιδιά του, τα παιδιά μας, νοιάζεται και για τα παιδιά όλου του κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών Σχολείων και ιδιωτικών χώρων Πειραιά.
...και χαριεντίζονται μαζί τους
«Η ΧΑ δεν είναι "ξένο" σώμα για το αστικό πολιτικό σύστημα, παρ' όλες τις διαφορές της με τα άλλα αστικά κόμματα, ιδεολογικές, πολιτικές κ.λπ., αποτελεί μια εφεδρεία για το κεφάλαιο, χρήσιμη σε δύσκολες περιστάσεις», έγραφε πριν μερικές μέρες ο «Ριζοσπάστης». Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε περίτρανα το τελευταίο διάστημα, με τις προσπάθειες εξωραϊσμού της στο φόντο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, που δίνουν αέρα στα πανιά της. Οι κωλυσιεργίες στην εξέλιξη της δίκης, τα ταξίδια και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των υπουργών της συγκυβέρνησης με τους χρυσαυγίτες σε νησιά του Αιγαίου, οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου ότι «αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό, πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα», αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακυρώνουν στην πράξη την όποια «αντιφασιστική» ρητορεία από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.
Επίσης χαρακτηριστικές τοποθετήσεις, που αν δεν ήταν επικίνδυνες θα ήταν απλά κουτοπόνηρες, ήταν αυτές του υπουργείου Παιδείας μετά την τραμπούκικη επίθεση στο σχολείο του Ικονίου: «Η ομάδα των χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης», λέει μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί» και «δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία»! Ετσι, η κυβέρνηση μετέτρεψε τους υπόδικους νεοναζί χρυσαυγίτες σε απλούς «εξωσχολικούς» και την εγκληματική τους δράση, το ρατσιστικό μίσος που επιχείρησαν να σπείρουν σε «πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση», που όμως δεν είχε άδεια να το κάνει στο σχολείο!
Παρόμοιες ευθύνες για την καλλιέργεια της ανοχής στο φασιστικό μόρφωμα έχουν και άλλες δυνάμεις. Π.χ. η δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), παρά το γεγονός ότι τελευταία, μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, στελέχη της ΧΑ έχουν εισβάλει τρεις φορές στο Δημαρχείο, σκίζοντας αφίσες κυρίως του ΚΚΕ και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, δεν έβγαλε άχνα. Από την άλλη, η επικεφαλής του συνδυασμού της ΝΔ Γ. Βοϊδονικόλα δήλωσε ότι δεν την «εκφράζει η απόφαση να φοιτήσουν παιδιά προσφύγων στο Ικόνιο», για να καταχειροκροτηθεί από όσους χρυσαυγίτες ήταν παρόντες.

Ο,τι και να μαγειρεύουν τα αστικά επιτελεία, το ζητούμενο είναι ένα και εντοπίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων του Περάματος: «Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο. Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που προκαλούν πολέμους με θύματα τους λαούς».

Στις 26 Αυγούστου 2016, το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που όπως είπαμε υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έστειλε έγγραφο προς τον δήμαρχο της Πάτρας, στο οποίο αναφέρει πως υπάρχει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «με αντικείμενο τον έλεγχο νομιμότητας μη χορήγησης στοιχείων από Υπηρεσίες του Δήμου σε υποψήφιο βουλευτή του "Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή"». Και αναφέρει ότι οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες μέσα σε δύο μήνες να αναφέρουν στον υπουργό και σε άλλους παράγοντες «τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν προς συμμόρφωση με την έκθεση».
Σε απάντηση στο συγκεκριμένο έγγραφο, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, σημειώνει μεταξύ άλλων: «...Ακόμα και ο Καλλικρατικός νόμος, που επικαλείται στο έγγραφό της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ορίζει ότι οι αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης ψηφίζουν και εκφράζουν γνώμη κατά συνείδηση με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. Με αυτή την κατεύθυνση πορευτήκαμε και γι' αυτό στηρίξαμε τους εργαζόμενους του Δήμου, όταν δεν επιτρέψαμε τον επανέλεγχο των συμβάσεών τους και αποτρέψαμε απολύσεις. Το ίδιο κάνουμε για τα αποθεματικά του Δήμου και δεν εφαρμόζουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να μεταφερθούν στους δανειστές τα λεφτά που ανήκουν στον Πατραϊκό λαό. Αυτό μας έχει δώσει μια ορισμένη δυνατότητα για δραστηριότητες, που δίνουν ανάσα στη λαϊκή οικογένεια, όπως οι κατασκηνώσεις στην Πλαζ. Οσον αφορά το αν υπάρχει ή όχι δικαστική απόφαση για το χαρακτηρισμό ως εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπάρχει κάτι πιο ισχυρό. Η ιστορία του λαού μας, που πλήρωσε με φόρο αίματος το φασισμό. (...)».
Και βέβαια, πάνω στη ...βιασύνη τους να «επαναφέρουν στην τάξη» το δήμο, οι κρατικές υπηρεσίες «ξέχασαν» πως, σύμφωνα και με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, τέτοιες αποφάσεις δεν υπόκειται σε υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας.
Και εισαγγελική παρέμβαση
Αμέσως μετά, παίρνει σειρά η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πατρών, Αναστασία Αργυράκη, στις 8/9/2016, που καλεί τον Κ. Πελετίδη να δικαστεί στις 13 Φλεβάρη 2017, καθώς: «Κατηγορείται ως υπαίτιος του ότι στην Πάτρα στις 09-06-2015, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του (...) με σκοπό να προκαλέσει βλάβη σε άλλον, και συγκεκριμένα, υπό την ιδιότητά του ως δημάρχου Πατρέων, απέστειλε το υπ' αριθ. πρωτ. 2490/70160 έγγραφο στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, στους αντιδημάρχους του Δήμου Πατρέων και στους Προϊσταμένους όλων των διευθύνσεων του Δήμου Πατρέων και παρεμπόδισε την πρόσβαση των μελών του κόμματος "Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή" στα έγγραφα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων για τις δημόσιες εμφανίσεις τους, με αντίστοιχη βλάβη τους, συνισταμένη ιδίως στο ότι στερήθηκαν με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να προβούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ενεργειών του Δήμου Πατρέων και να εκφράσουν δημοσίως στους ως άνω χώρους τις πολιτικές τους απόψεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου, ενώ κατά τα προεκτεθέντα καθήκοντά του είχε υποχρέωση να τους επιτρέψει την πρόσβαση στα προειρημένα στοιχεία του δήμου και κοινόχρηστους χώρους».
Πάμε, όμως, λίγο πιο πίσω. Ανοιχτή στήριξη στη Χρυσή Αυγή για το θέμα είχε δώσει στη Βουλή ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης. Σε απάντηση Ερώτησης των φασιστών της Χρυσής Αυγής σχετική με το θέμα και το εάν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον δήμαρχο Πάτρας, ο τότε υπουργός είχε απαντήσει πως η απόφαση του δημάρχου Πάτρας, που αναφέρουμε παραπάνω, «είναι μια πολιτική θέση και ευθύνη την οποία παίρνει ο δήμαρχος, η οποία βεβαίως είναι στην κρίση και των πολιτών και της κοινής γνώμης, του δημόσιου χώρου ευρύτερα (...) Εάν υφίσταται ζήτημα παράβασης καθήκοντος, υπάρχει το ζήτημα των πειθαρχικών ποινών, τις οποίες ο ελεγκτής νομιμότητας επιβάλλει κ.λπ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί ως προς αυτό το ζήτημα. Σας το λέω ευθέως, παρότι δεν συμφωνώ - διαφωνώ - με την πολιτική θέση αυτού του δημάρχου». Με αυτή την απάντηση, είχαν ξεκινήσει και οι φιλοφρονήσεις από μέρους του φασιστικού μορφώματος και ειδικότερα από τον βουλευτή Μ. Αρβανίτη. Τον βουλευτή, δηλαδή, που έχει μηνύσει τον δήμαρχο Πάτρας.
Κι άλλες «πλάτες» στα φασιστοειδή
Ενα στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το εξής:
Την όλη διαδικασία «κίνησε» η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Στο σχετικό έγγραφο, λοιπόν, αυτού του μηχανισμού του αστικού κράτους, που είναι διορισμένος από την κυβέρνηση, ο ασκών καθήκοντα γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δ. Παναγιωτόπουλος, εμφανίζεται να μη συμμερίζεται την άποψη πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Λέει, δηλαδή, ότι: «Επιπλέον, δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας η έκδοση δικαστικής αποφάσεως, με την οποία να χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση ο κομματικός σχηματισμός "ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ", επομένως δε συνάγεται η ισχύς κάποιου νόμιμου λόγου, βάσει του οποίου δικαιολογείται η άρνηση αναγνώρισης στο εν λόγω κόμμα της άσκησης δικαιωμάτων και ευχερειών που αναγνωρίζονται και στα λοιπά κόμματα». Συνέχιζε, δε, τονίζοντας πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενόψει των εκλογών του Γενάρη (σ.σ. 2015) για την κατανομή χώρων στην πόλη σε όλα τα κόμματα εκτός της Χρυσής Αυγής, «αναφερόταν στη διακριτική δυσμενή μεταχείριση του κόμματος της Χρυσής Αυγής έναντι των λοιπών κομμάτων, αναφορικά με τη διακίνηση του πολιτικού λόγου και την προβολή προεκλογικού υλικού, μόνο σε σχέση με την περίοδο των εκλογών της 25.1.2015 και όχι για οιαδήποτε άλλη περίσταση, ούτε εξουσιοδότησε τον δήμαρχο Πατρέων να μη χορηγεί στοιχεία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του εν λόγω κόμματος ή να μη διαθέτει χώρους του δήμου για δημόσιες εμφανίσεις του κόμματος αυτού, οπότε το υπ' αριθ. πρωτ. 2490/70160/9.6.2015 έγγραφο δεν εξεδόθη προς εφαρμογή της».
Σε όλα τα παραπάνω, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, είχε απαντήσει τον περασμένο Νοέμβρη, με υπόμνημα, στη Δ' πταισματοδίκη Πατρών. Μεταξύ άλλων, σημείωνε πως «ως δήμαρχος της Πάτρας και συνολικά ως δημοτική αρχή, έχουμε σαφή πολιτική θέση για τη Χρυσή Αυγή, εξ ονόματος της οποίας, μάλιστα, όπως ο ίδιος δηλώνει, καταθέτει τη μηνυτήρια αναφορά ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και υπόδικος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η θέση μας απορρέει από το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ως μίας καθαρά ναζιστικής, εγκληματικής οργάνωσης.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο με αριθμό 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές - ηγέτες της, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, σε δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των ταγμάτων εφόδου που έχει συγκροτήσει».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget