Αντίπαλός μας είναι η πολιτική που προκαλει πολέμους και προσφυγιά

Από παιδική γιορτή που διοργάνωσαν Σύλλογοι Γυναικών στον καταυλισμό στο Σχιστό
Υποστηρίζουμε την άποψη ότι τα παιδιά των προσφύγων δικαιούνται μόρφωση στις χώρες που βρίσκονται. Αποφασίζουμε να συνεισφέρουμε και εμείς μαζί με τα άλλα σχολεία του Περάματος στη συγκέντρωση γραφικής ύλης και εκπαιδευτικού υλικού για τα παιδιά αυτά». Οι φράσεις αυτές συντάχτηκαν από τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Περάματος την περασμένη Παρασκευή, ετοιμάζοντας τη δική τους υποδοχή για τα 25 προσφυγόπουλα που πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου της περιοχής.
Η στάση αυτή των παιδιών έρχεται να προστεθεί στα θετικά αποτελέσματα που μετράει η πλούσια δράση που αναπτύσσουν οι Λαϊκές Επιτροπές, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συνολικά το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες και τα παιδιά τους, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας.
Είναι αμέτρητες οι πρωτοβουλίες που έχουν διοργανωθεί από Λαϊκές Επιτροπές, ταξικά συνδικάτα, από οργανώσεις της ΟΓΕ, προκειμένου να εκδηλωθεί, ειδικά τώρα το χειμώνα, προς τους πρόσφυγες, όσο γίνεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη, με κάθε τρόπο, από τη συλλογή τροφίμων και ρουχισμού μέχρι πολιτιστικές δραστηριότητες.
Αλληλεγγύη, οργάνωση, διεκδίκηση κόντρα στο σκοταδισμό
Η δράση αυτή είναι αναπόσπαστα δεμένη με διεκδικήσεις για να εξασφαλιστούν στους χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όσο θα παραμένουν εδώ, όχι σκηνές μέσα στο χειμώνα, με επαρκή σίτιση, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, υγείας και περίθαλψης και να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών. Για την κατάργηση των αντιμεταναστευτικών νόμων της ΕΕ και τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
Τα παραπάνω αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος απέναντι στον κοινό αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και η εξουσία τους. Που στους ανταγωνισμούς τους για τις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, καταδικάζουν ολόκληρους λαούς στην προσφυγιά, στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πέραμα, ταυτόχρονα με το χέρι αλληλεγγύης που απλώνουν, η Λαϊκή Επιτροπή, τα συνδικάτα, η Ενωση Συλλόγων Γονέων στους πρόσφυγες, διεκδικούν και το δικαίωμα στη μόρφωση για τα Ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα. Δίνουν μάχη ενάντια στις ελλείψεις των σχολείων σε θέρμανση, βιβλία, εκπαιδευτικούς, στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, ως απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, στο όνομα της πολυπόθητης καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι εδώ και τρία χρόνια - δηλαδή πριν τις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές - μετά από παρέμβαση του κινήματος και των περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ, η Περιφέρεια Αττικής είχε δεσμευτεί για ένα πρόγραμμα 300.000 ευρώ, που αφορούσε την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία του Περάματος και την εξασφάλιση ενός γεύματος για όλους τους μαθητές. Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό, που θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στα σχολεία, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας, παραμένει στα χαρτιά, όταν βέβαια την ίδια ώρα προχωράει κανονικά την εφαρμογή του «αναπτυξιακού νόμου» για την εξασφάλιση δισεκατομμυρίων στο κεφάλαιο για την προσέλκυση... επενδύσεων.
Ακριβώς αυτή η δράση, αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης που αναπτύσσεται από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, είναι που ταυτόχρονα αποκαλύπτει το ρόλο της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Οι νεοναζί δεν έρχονται να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά σπεύδουν να «πατήσουν» πάνω σε αυτές τις ελλείψεις στα σχολεία, αλλά και στο «ψωμί που λείπει από το τραπέζι» των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, για να ποτίσουν με το φασιστικό, ρατσιστικό τους δηλητήριο εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις. Αυτή, εξάλλου, είναι η αποστολή της ΧΑ. Είναι ο μπράβος του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, σε άμεση σύνδεση με εφοπλιστές και βιομήχανους, και είναι έτοιμη κάθε φορά να εξαπολύσει τα τάγματα εφόδου της, να ξυλοκοπήσουν, ακόμα και να σκοτώσουν όποιον αντιστέκεται και μπαίνει εμπόδιο στα συμφέροντα των αφεντικών της. Είναι, άλλωστε, σε εξέλιξη η δίκη για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και την παγίδα θανάτου που έστησε σε βάρος των κομμουνιστών συνδικαλιστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Τώρα, στο Πέραμα, δεν δίστασε να παρουσιάσει ως «εχθρό» 7χρονα και 8χρονα προσφυγόπουλα, που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου και να τραμπουκίσει ενάντια σε δασκάλους και γονείς. «Δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας, θα έχουμε από πάνω και τα παιδιά των λαθρομεταναστών;», «θέλουν να μας ισλαμοποιήσουν, να αλλοιωθεί ο πληθυσμός για να μας πάρει η Τουρκία», «θα μας κολλήσουν ασθένειες» και διάφορα άλλα σκοταδιστικά, έλεγαν ανάμεσα στις κραυγές τους τα φασιστοειδή, όταν την περασμένη Τρίτη με επικεφαλής τον ναζιστή - υπόδικο βουλευτή Γ. Λαγό, επιχείρησαν ανεπιτυχώς να τρομοκρατήσουν γονείς και δασκάλους στο σχολείο.
Τους στρώνουν το δρόμο...
Είναι προφανές ότι οι φασίστες αξιοποιούν τα προβλήματα που προυκαλούντο σύστημα και οι κυβερνήσεις του, που διογκώνονται από τις συνθήκες εξαθλίωσης στους καταυλισμούς, αλλά και την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης των γονιών με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και της δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) του Περάματος.
Τα αντιδραστικά επιχειρήματα τα αξιοποιούν για να κρύψουν ότι τους πρόσφυγες και μετανάστες τούς έδιωξαν από τις χώρες τους η EE, το NATO, οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία κ.α. Οτι τους έδιωξε η εξαθλίωση στην οποία έχουν καταδικάσει τους λαούς οι ξένοι και ντόπιοι καπιταλιστές σε χώρες όπως το Πακιστάν. Οτι τους πολέμους τους κάνουν για να ελέγξουν τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο που υπάρχει σε αυτές τις χώρες, για να αποκτήσουν τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, για να μοιράσουν την περιοχή, για να εξασφαλίσουν κέρδη οι πολυεθνικές τους. Αλλωστε, πάντα οι ιμπεριαλιστές και τα τσιράκια τους, για να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις τους, αξιοποιούν εθνικές και θρησκευτικές διαφορές που υπάρχουν, ενώ αν δεν υπάρχουν δημιουργούν.
Θέλουν να κρύψουν ότι το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης είναι ταξικό και αφορά συνολικά την εργατική τάξη.
«Αλήθεια, τώρα τους έπιασε ο πόνος στη Χρυσή Αυγή και ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα παιδιά μας; Πού ήταν όταν δεν είχαν βιβλία, δασκάλους, πετρέλαιο να ζεσταθούν; Τι θέση πήραν στη Βουλή για το αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές και όχι στα σχολεία, πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος; Πότε είπαν έστω και μισή κουβέντα για τον πόλεμο και γι' αυτούς που τον προκαλούν;», αναφέρει πολύ εύστοχα στην καταγγελία της η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, όσον αφορά τους τραμπουκισμούς της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Ικονίου, αποκαλύπτοντας με λίγες κουβέντες το ρόλο της. «Οποιος νοιάζεται για τα παιδιά του, τα παιδιά μας, νοιάζεται και για τα παιδιά όλου του κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών Σχολείων και ιδιωτικών χώρων Πειραιά.
...και χαριεντίζονται μαζί τους
«Η ΧΑ δεν είναι "ξένο" σώμα για το αστικό πολιτικό σύστημα, παρ' όλες τις διαφορές της με τα άλλα αστικά κόμματα, ιδεολογικές, πολιτικές κ.λπ., αποτελεί μια εφεδρεία για το κεφάλαιο, χρήσιμη σε δύσκολες περιστάσεις», έγραφε πριν μερικές μέρες ο «Ριζοσπάστης». Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε περίτρανα το τελευταίο διάστημα, με τις προσπάθειες εξωραϊσμού της στο φόντο των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα, που δίνουν αέρα στα πανιά της. Οι κωλυσιεργίες στην εξέλιξη της δίκης, τα ταξίδια και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των υπουργών της συγκυβέρνησης με τους χρυσαυγίτες σε νησιά του Αιγαίου, οι δηλώσεις Παρασκευόπουλου ότι «αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό, πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα», αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που ακυρώνουν στην πράξη την όποια «αντιφασιστική» ρητορεία από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.
Επίσης χαρακτηριστικές τοποθετήσεις, που αν δεν ήταν επικίνδυνες θα ήταν απλά κουτοπόνηρες, ήταν αυτές του υπουργείου Παιδείας μετά την τραμπούκικη επίθεση στο σχολείο του Ικονίου: «Η ομάδα των χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης», λέει μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου ανέφερε ότι η κυβέρνηση «έχει την υποχρέωση να θωρακίσει τις εκπαιδευτικές διαδικασίες από παρεμβάσεις εξωσχολικών, όποιοι κι αν είναι αυτοί» και «δεν έχει δοθεί σε κανέναν εξωσχολικό άδεια εισόδου στα σχολεία»! Ετσι, η κυβέρνηση μετέτρεψε τους υπόδικους νεοναζί χρυσαυγίτες σε απλούς «εξωσχολικούς» και την εγκληματική τους δράση, το ρατσιστικό μίσος που επιχείρησαν να σπείρουν σε «πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση», που όμως δεν είχε άδεια να το κάνει στο σχολείο!
Παρόμοιες ευθύνες για την καλλιέργεια της ανοχής στο φασιστικό μόρφωμα έχουν και άλλες δυνάμεις. Π.χ. η δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), παρά το γεγονός ότι τελευταία, μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, στελέχη της ΧΑ έχουν εισβάλει τρεις φορές στο Δημαρχείο, σκίζοντας αφίσες κυρίως του ΚΚΕ και τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, δεν έβγαλε άχνα. Από την άλλη, η επικεφαλής του συνδυασμού της ΝΔ Γ. Βοϊδονικόλα δήλωσε ότι δεν την «εκφράζει η απόφαση να φοιτήσουν παιδιά προσφύγων στο Ικόνιο», για να καταχειροκροτηθεί από όσους χρυσαυγίτες ήταν παρόντες.

Ο,τι και να μαγειρεύουν τα αστικά επιτελεία, το ζητούμενο είναι ένα και εντοπίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων του Περάματος: «Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο. Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που προκαλούν πολέμους με θύματα τους λαούς».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget