05/31/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με καθαρό το ταξικό πρόσημο και με το βλέμμα στραμμένο στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου και της προσέλκυσης κερδοφόρων επενδύσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δρομολογεί πλέον και το λεγόμενο «αναπτυξιακό πακέτο» της «επόμενης μέρας»: «Το δίλημμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά της επιχειρηματικότητας γενικώς, αλλά ποια επιχειρηματικότητα και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να στηρίξει την ανασυγκρότηση της χώρας (...). Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει ανάγκη, αλλά και η κοινωνία απαιτεί μία νέα επιχειρηματικότητα, υπεύθυνη απέναντι στην κοινωνία, τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και όχι μόνο απέναντι στους μετόχους και τα κέρδη τους». Αυτό υποστηρίζει, με άρθρο του στον Τύπο, ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ενόψει και του λεγόμενου «αναπτυξιακού πακέτου» που ετοιμάζεται να ξετυλίξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε όφελος και για λογαριασμό των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.
***
Οι «προϋποθέσεις» της καπιταλιστικής ανάκαμψης - αναιμικής και εξαιρετικά αβέβαιης -, για την οποία κόπτονται η συγκυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και οι κάθε είδους διαχειριστές και βέβαια οι μεγαλοεπιχειρηματίες, έχουν ως βάση και εφαλτήριο τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα όλων των μνημονίων, όπως αυτά που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με άξονα τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, σε συνδυασμό και με τα μέτρα απογείωσης της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή τη φάση και ως μια ακόμη προϋπόθεση για την (αβέβαιη) καπιταλιστική ανάκαμψη προβάλλει η ανάγκη διαμόρφωσης του «αναπτυξιακού πακέτου», με πρώτο βήμα το λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.
Στην αντιλαϊκή ατζέντα ανεβαίνουν οι πολύμορφες κρατικές ενισχύσεις και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, με άξονα τις εκτεταμένες φοροαπαλλαγές και τις ελαφρύνσεις, τη διοχέτευση ζεστού κρατικού χρήματος για την επανεκκίνηση των επενδύσεων, την κρατική επιδότηση στο «κόστος της απασχόλησης» για προσλήψεις φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού και σειρά από άλλα, ακόμη και για την επιδότηση του «επιχειρηματικού κινδύνου» που αναλαμβάνουν οι καπιταλιστές. Η πρόκληση απέναντι στο λαό έχει και συνέχεια, με τις ειδικές διατάξεις που προβλέπονται για τις πολύ μεγάλες «στρατηγικές επενδύσεις», καθώς και για τις κρατικές ενισχύσεις σε «δίκτυα» επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων, που θα ενταχθούν σε ενιαίο επιχειρηματικό σχηματισμό.
***
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των κρατικών προϋπολογισμών αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των καπιταλιστών. Σε αυτό το επίπεδο, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες για το ΠΔΕ εξαιρούνται από το δημοσιονομικό «κόφτη», σε αντίθεση με τα κονδύλια για συντάξεις, μισθούς και γενικότερα με ό,τι αφορά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όπως ρητά ορίζεται στις διατάξεις του πρόσφατου πολυνόμου - τερατούργημα. Ταυτόχρονα, η «αναπτυξιακή» ατζέντα και τα διάφορα «εργαλεία» τόνωσης του κεφαλαίου συνδυάζονται με τον πακτωλό των κεφαλαίων που θα διοχετευτεί μέσω ΕΣΠΑ, από το «επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ», με τη σταδιακή ένταξη και των εγχώριων τραπεζικών ομίλων στα προγράμματα φτηνής χρηματοδότησης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, η επίσημη ανεργία αναμένεται να συνεχίσει σε αστρονομικά επίπεδα και μάλιστα σε ορίζοντα δεκαετιών. Αυτό επισημαίνει στην πρόσφατη «έκθεση βιωσιμότητας» σχετικά με το ελληνικό κρατικό χρέος η πλευρά του ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο: «Ακόμα και αν η Ελλάδα, μέσα από μια ηρωική προσπάθεια, μπορέσει προσωρινά να φτάσει σε πλεόνασμα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, λίγες χώρες έχουν καταφέρει να φτάσουν και να διατηρήσουν τόσο υψηλά επίπεδα πρωτογενών αποτελεσμάτων για μια δεκαετία ή περισσότερο, και είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να το κάνει, λαμβάνοντας υπόψη τούς ακόμα αδύναμους οργανισμούς χάραξης πολιτικής και τις προβλέψεις που δείχνουν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά για αρκετές δεκαετίες». Σε αυτό το έδαφος, τα μνημόνια διαρκείας θα στοιχειώνουν την καθημερινότητα του λαού, ενώ τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα θα διευρύνονται, με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Συνεδρίασε χτες για δεύτερη φορά η «Επιτροπή εμπειρογνωμόνων» που θα εισηγηθεί τις ανατροπές. Η κατάργηση των αναπηρικών συντάξεων συζητιέται ανοιχτά με το κουαρτέτο
«Βαρέλι δίχως πάτο» είναι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης για το κεφάλαιο, καθώς μετά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, σειρά παίρνουν τώρα τα Εργασιακά. Χτες, συνεδρίασε για δεύτερη φορά στο Αμστερνταμ η λεγόμενη «Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων» που θα εισηγηθεί τις σχετικές αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις. Από τη συνεδρίαση δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση.
Την ίδια ώρα, νέα κομμάτια συμπληρώνουν το παζλ της πρόσφατης αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στον κυριακάτικο Τύπο (εφημερίδα «Real News»), ανοίγει πλέον θέμα επιβολής ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων, ώστε το κράτος να πάψει να καταβάλλει σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου ή σύνταξη θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του!
Ειδικότερα, όπως γράφεται στον Τύπο, το κουαρτέτο βάζει θέμα απόσυρσης του άρθρο 31 του νέου νόμου, που ορίζει τα σχετικά με τις συντάξεις αναπηρίας. Σε 20σέλιδο υπόμνημα προς την κυβέρνηση, επισημαίνει ότι η Κοινωνική Ασφάλιση που παρέχει το κράτος δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος κι ότι θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι να καλύπτονται ήδη υποχρεωτικά από ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Σημειώνεται ότι με το άρθρο 31 του 4387/2016, η κυβέρνηση είχε ήδη κάνει τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, αφού χειροτέρευσε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω εργατικού ατυχήματος και παρέπεμπε τη διαμόρφωση των οριστικών και πιο αναλυτικών όρων σε υπουργική απόφαση.
Τώρα συζητιέται πλέον ανοιχτά ακόμα και η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, που θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα καλύπτει την περίπτωση μόνιμης απώλειας εισοδήματος για τον ασφαλισμένο εξαιτίας ατυχήματος και ως εκ τούτου περιορίζεται μια βασική πτυχή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ο οποίος ενταφιάζεται βήμα - βήμα, ενώ αντίστροφα ανοίγονται νέα πεδία κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς ομίλους.
Ετσι, μετά την υπονόμευση των συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου για το δικαιούχο το 55ο έτος της ηλικίας του, τώρα η επίθεση στρέφεται στις συντάξεις αναπηρίας (εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια), σφίγγοντας τη μέγγενη της αποδιάρθρωσης γύρω από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, του οποίου οι παροχές και το πεδίο των καλύψεων συρρικνώνονται δραματικά.
Το γεγονός, εξάλλου, ότι το 8,7% των συντάξεων είναι συντάξεις αναπηρίας, σημαίνει ότι όλοι οι νέοι δικαιούχοι τέτοιων συντάξεων από εδώ και πέρα θα μένουν ακάλυπτοι, δηλαδή χωρίς οποιοδήποτε εισόδημα αυτοί και οι οικογένειές τους.
Ολες οι ανατροπές στο τραπέζι
Σε ό,τι αφορά τις ανατροπές στα Εργασιακά, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας λένε ότι στο τραπέζι βρίσκονται ηαλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (1264/82), καθώς και ηπαραπέρα απελευθέρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι με μια σειρά παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια, οι εργοδότες έχουν λυμένα τα χέρια τους να κάνουν απολύσεις. Αυτό αποδεικνύουν, για παράδειγμα, τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 60% των συμβάσεων μισθωτής εργασίας το 2015 καταγγέλθηκαν από τους εργοδότες ή έληξαν, οδηγώντας ένα εκατομμύριο μισθωτούς να χάσουν την εργασία τους.
Ειδικότερα, στις μέχρι τώρα «διαβουλεύσεις» για τα Εργασιακά, κυβέρνηση, εργοδότες και «εταίροι» επικεντρώνονται:
  • Στη διαμόρφωση πρόσθετων εμποδίων και προϋποθέσεων για την προκήρυξη απεργίας. Αυτό συνδέεται με την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης της απεργίας, αλλά και με την υποχρέωση να ορίζεται προσωπικό ασφαλείας για την επιχείρηση.
  • Στην αναγνώριση της ανταπεργίας (lock out) για την εργοδοσία, καθώς συζητιέται να νομιμοποιείται η εργοδοσία να μην πληρώνει το σύνολο των εργαζομένων, με πρόσχημα την «κατάληψη» μιας επιχείρησης ή την παρεμπόδιση της προσέλευσης στην εργασία, βάζοντας στο στόχαστρο την περιφρούρηση της απεργίας από τους εργαζόμενους.
  • Περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης και προστασίαςκαι συγκεκριμένα: Περιορισμός των συνδικαλιστών που προστατεύονται από τον 1264, δηλαδή και από το ενδεχόμενο απόλυσης. Διεύρυνση των λόγων που μπορεί η εργοδοσία να επικαλεστεί για να απολύσει συνδικαλιστή που προστατεύεται από τον 1264. Περιορισμός του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, επιχειρησιακής ή κλαδικής. Μείωση του αριθμού των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, καθώς και μείωση των συνδικαλιστών που δικαιούνται μια τέτοια άδεια. Αντίστοιχη μείωση και των αμειβόμενων συνδικαλιστικών αδειών. Αλλαγές και στη λειτουργία των Επιτροπών του άρθρου 15 για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget