03/07/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών σε νηπιαγωγεία και σχολεία του Δήμου Θερμαϊκού, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή την προσφορά ασφαλιστικής εταιρείας για δωρεάν παροχές ασφάλισης προς τους μαθητές του Δήμου.
Αναφερόμενη στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή που οργάνωσε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θερμαϊκού με θέμα την ενημέρωση για την προσφορά, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η «ασφαλιστική εταιρεία, αφού εξασφάλισε το κατάλληλο κοινό, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει εκτός από το "δωράκι" που θέλει να "προσφέρει" στους μαθητές του δήμου και όλη την πραμάτεια που έχει προς πώληση (κάρτα, ασφαλιστικά πακέτα κ.λπ.).
Είναι γνωστό ότι κάθε εταιρεία που θέλει να κάνει προσφορές, και μάλιστα σε μαθητικό κοινό, έχει στόχο τη διαφήμισή της στους "ευεργετηθέντες”, τo χτίσιμο του κοινωνικού της προφίλ που πιθανά να εξασφαλίζει κάποια φοροαπαλλαγή και το κυριότερο: ένα πελατολόγιο μερικών χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους».
Στη συνάντηση προσκλήθηκαν οι διευθυντές των δημοτικών και νηπιαγωγείων του δήμου, καθώς και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων.
Εκπρόσωποι των γονέων που παραβρέθηκαν εκεί, εκδήλωσαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην αξίωση της εταιρείας να διαφημιστεί μέσω των Συλλόγων Γονέων. Τόνισαν ότι υπερασπίζονται τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, στον οποίο καμιά εταιρεία που θέλει να πουλήσει τα εμπορεύματά της δεν έχει θέση.
Ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν και από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι «Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να λειτουργούν ως διαφημιστές και κελευστές μηνυμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων και συμφερόντων».
Οι διευθυντές που συμμετείχαν στη συνάντηση ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να δώσουν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών του σχολείου σε τρίτους, πολύ περισσότερο σε ιδιωτική εταιρεία, κάτι που και η εταιρεία το γνωρίζει, γι' αυτό και επιδιώκει τη συναίνεση των γονέων στο εγχείρημά της.
Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί τους γονείς του Δήμου Θερμαϊκού και τους Συλλόγους τους να καταδικάσουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ανοίξει την πόρτα για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία. Όπως τονίζει:
«Η ασφάλεια, όποιας μορφής, είναι δικαίωμα κάθε μαθητή. Είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουν όλα τα παιδιά και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το παρέχει. Δε θα ανεχτούμε να γίνει εμπόρευμα. Δε θα δεχτούμε να καταργήσουν, με τα αντιασφαλιστικά τους εκτρώματα, ό,τι με κόπο και θυσίες κατάκτησε ο λαός μας, για να έρθουν μετά να μας το πουλήσουν οι εταιρείες».
Καλεί επίσης τους γονείς οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους τους να παλέψουν, ώστε όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν :
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικό έλεγχο για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και τις οικογένειες τους. Δωρεάν και πλήρη εμβολιασμό και ιατρικό έλεγχο όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης του γονέα.
  • Άμεσο σχεδιασμό για τη δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα πλαίσια του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  • Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη δικαιώματα.
  • Να δημιουργηθεί δημόσιο Κέντρο Υγείας ανά περιοχή, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με πλήρη δικαιώματα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
Της ευθύνες τις Δημοτικής Αρχής υπογραμμίζει η «Λαική Συσπείρωση» Θερμαϊκού, αφού όπως αναφέρει «στην ουσία καλεί διευθυντές, δάσκαλους και γονείς, να διαφημίσουν την ιδιωτική ασφάλιση, να γίνουν και αυτοί συνοδηγοί στο άρμα της κατεδάφισης της δημόσιας Υγείας και Ασφάλισης, προωθώντας τα κέρδη των παραμάγαζων της Υγείας και αυξάνοντας το πελατολόγιό τους. Στην ουσία τους καλεί να περάσουν το μήνυμα στα παιδιά μας ότι η δημόσια Υγεία είναι πια παρελθόν, πρέπει να την ξεχάσουν, ή να μην τη γνωρίσουν ποτέ. (Διαβάστε στα Συνημμένα Αρχεία ολόκληρη την ανακοίνωση)  
Για το θέμα, αναφορά κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Επιστρέφει την Τρίτη 8 Μάρτη στην Αθήνα το κουαρτέτο με ζητούμενο περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου τους επόμενους μήνες να αρχίσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέους και δεν αποκλείεται να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 7 Μάρτη.
Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, Φορολογικό, Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια είναι τα τέσσερα σημεία που οι δανειστές περιμένουν «περισσότερη δουλειά» και «περισσότερη προσπάθεια», διότι όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν» και κατέστησε σαφές πως «η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να εκπληρωθούν» και ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει «εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων». Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, δήλωσε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει «στο εγγύς μέλλον», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα κατά τη συζήτηση για το χρέος, λέγοντας ότι «μπορεί τα μέτρα να μην είναι αρκετά» και πως χρειάζεται ένα «ευκρινές πακέτο μέτρων μέχρι το καλοκαίρι» και πρόσθεσε «όταν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις» της πρώτης αξιολόγησης, τότε το κουαρτέτο θα εξετάσει τα δεδομένα και θα εκτιμήσει τι θα χρειαστεί για το ελληνικό χρέος. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για ημερομηνίες ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. 

Δηλώσεις Πιερ Μοσκοβισί - Κλάους Ρέγκλινγκ

Για «εντατικές προσπάθειες για την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα» αύριο Τρίτη έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις θέσεις ΕΕ και ΔΝΤ.
Δήλωσε πως τα ανοιχτά θέματα είναι τέσσερα και τα απαρίθμησε με την εξής σειρά: Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, φορολογία εισοδήματος, Ασφαλιστικό και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και ανέφερε ότι αναμένει σύντομα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και «στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος».
«Πριν το Πάσχα» θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ,προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα». Επανέλαβε ότι «στενεύουν τα περιθώρια της ρευστότητας» της Ελλάδας.

Δηλώσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ικανοποιημένος από τη συμφωνία για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και όπως είπε υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ.
Δήλωσε ότι «ανυπομονούμε για τις επόμενες συζητήσεις» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και «θα συζητήσουμε κατόπιν το χρέος». Απέφυγε να αναφερθεί στη σύσταση του Eurogroup για περισσότερα μέτρα, λέγοντας πως «όταν συζητούν λογικοί άνθρωποι βρίσκονται λογικές λύσεις».

Την προσήλωσή του στους «κρίσιμους κάβους» του εγχώριου κεφαλαίου καθώς και στις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν το προσφυγικό πρόβλημα, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΕ του κόμματός του.
Την ομιλία του διέκρινε, εξάλλου, η έντονη προσπάθειά του να «ξεπλύνει» την ΕΕ, μιλώντας επίμονα για τις «αξίες» της και την «επανίδρυσή» της, καθώς και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που η κυβέρνησή του βαθαίνει τη χρεοκοπία τους.

«Άλογες επιλογές» οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στους οποίους μας χώνει βαθύτερα η κυβέρνηση!

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα που υλοποιεί τις αποφάσεις και τις υποχρεώσεις της», με βάση όσα έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση στην ΕΕ. Την ώρα μάλιστα που εντείνεται η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας ακριβώς λόγω αυτών των αποφάσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη, αλλά ελεγχόμενη»!
Εξωραΐζοντας τον ίδιο το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε συνεχείς αναφορές στις «αξίες» της ΕΕ, στην ανάγκη για «υλοποίησή τους στην πράξη» και «επιστροφή στον ορθό λόγο», μέχρι και στην ανάγκη «να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της πολιτικής ισοτιμίας» κοκ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ισχυρίστηκε ότι «πρώτη φορά ο δυτικός κόσμος βλέπει ότι υπάρχουν επιπτώσεις από τις άλογες επιλογές στη Μέση Ανατολή (...) άλογες επιλογές επεμβάσεων, συνδρομής σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, διάλυση δομημένων και συντεταγμένων κρατών». Επιχείρησε, δηλαδή, ο Αλ. Τσίπρας να «κουκουλώσει» ότι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι επεμβάσεις είναι πέρα για πέρα υπολογισμένοι με βάση τα συμφέροντα κάθε ισχυρού καπιταλιστικού κέντρου, επιχείρησε να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έδωσε άλλοθι σε σειρά τέτοιων... «άλογων επιλογών», ενώ ως κυβέρνηση εμπλέκει το λαό και τη χώρα βαθύτερα σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από την παράδοση λιμανιών, βάσεων, εναέριου χώρου, δυνάμεων κοκ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, μέχρι την ενεργό στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα του Προσφυγικού!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια ομιλία, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στην «ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης για να αξιοποιηθεί η «ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία της χώρας», καμαρώνοντας μεταξύ άλλων για τη «στρατηγικής σημασίας συνεργασία» με το Ισραήλ, γνωστό για το ρόλο του εναντίον των Παλαιστινίων και άλλων λαών της Μέσης Ανατολής.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό τη Δευτέρα, με βάση τη νέα συμφωνία των αστικών κομμάτων, που ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ), έκανε λόγο για «ενιαία εθνική στρατηγική» στα «ελάχιστα αναγκαία», με βάση την οποία στη Σύνοδο θα διεκδικήσει «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», «προσπάθεια για μείωση ροών από την Τουρκία» και «δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην ΕΕ, με συνέπειες για όσους δεν τις τηρούν». Χαρακτήρισε δε «απολύτως επείγουσα» την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα, «εφόσον η Ειδομένη είναι κλειστή» και «οι ροές παραμένουν».
Ανέφερε, επίσης, ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, μία μέρα μετά, στη Σμύρνη, θα υπογραφεί επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής, για μετανάστες που δεν παίρνουν το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.
Με αφορμή το Προσφυγικό, εξάλλου, έθεσε μια σειρά κάλπικα «διακυβεύματα», όπως το «Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας», ενώ ανέφερε ότι «η προσφυγική κρίση ανέδειξε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο, την Αριστερά και τη Δεξιά». Προφανώς, με τη στάση που κρατά στο Προσφυγικό -επειδή αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες του γερμανικού κεφαλαίου- η Άγκελα Μέρκελ είναι η καινούρια «μεταγραφή» στις δυνάμεις της «Αριστεράς» και της «προόδου».
Παίρνοντας εξάλλου θέση στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι στο δίλημμα «εμβάθυνση ή διεύρυνση» της ΕΕ, «η διεύρυνση ήταν απόφαση ισχυρού ρίσκου, όπως αποδείχτηκε».

Η «Ιθάκη» του κεφαλαίου περνά μέσα από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Σε ό,τι αφορά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα τετριμμένα ότι «εφαρμόζουμε μια δύσκολη συμφωνία, προϊόν καταφανούς εκβιασμού», μπήκε και στο «ψητό». Μίλησε για «συμφωνία που έχει Ιθάκη» και ως τέτοια περιέγραψε την «απομείωση της παρούσας αξίας του δημοσίου χρέους», η οποία θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα, την επαναφορά του «waiver» και την ένταξη στην «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ, την αποκατάσταση φτηνού δανεισμού για τις τράπεζες.
«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα παρά την παρελκυστική του ΔΝΤ», ανέφερε κατηγορώντας το για «αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».
Και αφού διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά υπάρχει σύγκλιση» με την πλευρά της ΕΕ για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, την εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και τα δημοσιονομικά κενά του 2015 - 2018, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι, με τις γνωστές αναφορές περί «παράλληλου προγράμματος με ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο», στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας κοκ.
Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι δεν συμφωνεί με την ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και ότι θα φέρει σύντομα σχετική διάταξη, όταν μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνησή του απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή ενάντια στις διώξεις αγωνιστών!
Παρουσίασε μάλιστα τους φτωχομεσαίους αγρότες -έστω και εμμέσως- ως υποκινούμενους και... κινητοποιημένους χωρίς λόγο, από τα ΜΜΕ που, όπως είπε, κλιμάκωναν την ένταση χωρίς να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τέλος, καμάρωσε ότι «επιμένουμε στη δέσμευση να μην περικόψουμε τρέχουσες συντάξεις», όταν υπουργοί της κυβέρνησής του μιλούν ανοιχτά για νέο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και όταν ίδιος δηλώνει ότι δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η περικοπή «μεγάλων» συντάξεων.

Το πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που κλιμακώνεται στα ελληνοτουρκικά και στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου με τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο και τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έρχεται να επιβεβαιώσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», της Κυριακής 6η Γενάρη. Συγκεκριμένα η εφημερίδα δημοσιεύει το απόρρητο κείμενο 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής τους τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik, στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, στις 15 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ΝΑΤΟικό σχέδιο στο Αιγαίο με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιουργούν.
Το κείμενο ουσιαστικά καταγράφει όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο που αμφισβητούν ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επιβεβαιώνει ακόμη ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη - μέλη του και που παραπέμπει όλα αυτά τα ζητήματα σε «διμερείς διαφορές», δίνει ουσιαστικά αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας.
Η Τουρκία στο κείμενό της αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ενώ ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών, με το χαρακτηριστικό απόσπασμα να λέει ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα επιχειρούν «αναμένεται να λειτουργήσουν σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Ισχυρισμοί σχετικοί με "δήθεν" εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων δεν θα πρέπει να αναφέρονται στις OPGEN Directives» (γενικές επιχειρησιακές οδηγίες). Οι αρχές του σχεδιασμού πτήσεων του ΝΑΤΟ ΜΡΑs κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εντολής και της σχετικής επικοινωνίας στη γραμμή του Athens FIR θα πρέπει να αποφευχθεί». Ακόμη πιο χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ απαιτεί να μη γίνεται αναφορά σε εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά «ο εναέριος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο θα πρέπει να αναφέρεται ως εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ». Το κείμενο αποτυπώνει επίσης τις πάγιες θέσεις τους Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ελληνικότητα νησιών για τα οποία ζητάει να μην λέγονται με τα ονόματά τους («Η χρησιμοποίηση οποιωνδήποτε ονομάτων με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προώθηση των συμφερόντων αναμένεται να αποφευχθεί»), ενώ επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποιημένων Δωδεκανήσων, στα οποία καλεί το ΝΑΤΟ «να μη σχεδιάσει και μεταφέρει κάποια ναυτική - στρατιωτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων των ελλιμενισμών»
Απέναντι σε αυτήν την πάγια τακτική της Τουρκίας και την επικίνδυνη «επικύρωσή» της από τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε για μια ακόμη φορά, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών να κάνει το μαύρο - άσπρο, μιλώντας για κείμενο που «ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ», ενώ αναρωτιέται για «τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, τη στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης».
Η κυβέρνηση επιχειρεί, δηλαδή, για μια ακόμα φορά να παρουσιάσει σαν «εθνική γραμμή» και... νίκη την επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων σε όλο το φλεγόμενο τόξο από την Ουκρανία ως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή,εμπλοκή που πέραν όλων των άλλων καταγεγραμμένα πλέον ανοίγει το δρόμο για παραπέρα αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο. Παραπέρα, στηρίζει, στην πράξη, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, περιοριζόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «διμερείς διαφορές», όπως δείχνουν και τα παραδείγματα διαταγών όπως η «Aegean Policy Guidance» (του 2006) ή το «Luns ruling» (του 1984), που αφορούσαν το Αιγαίο και συμβούλευαν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ την περασμένη Τετάρτη τέσσερις ολόκληροι μήνες έχουν περάσει χωρίς να απαντήσει η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία κατήγγειλε -ήδη από τον Οκτώβρη του περασμένου έτους- τις μεθοδεύσεις της ΕΕ για «κοινή φύλαξη συνόρων από την Ελλάδα και την Τουρκία».
 Σε αυτό το πλαίσιο, εξίσου χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επισκέφτηκε την Παρασκευή την Ελλάδα, ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να απέχουν από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα πολιτικής και νομικής φύσεως». Ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν η Τουρκία είχε αρνητική στάση επί της ΝΑΤΟικής επιχείρησης όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ για να συνδράμει στην προσφυγική κρίση (...)  προέρχεται από τα Σημεία Κοινής Δράσης που συμφωνήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και της καγκελάριου Μέρκελ. Επομένως, είναι αδιανόητο να λέει κάποιος ότι η Τουρκία ακολούθησε αρνητική στάση σε μια πρόταση στην οποία είχε πραγματικά άμεση ανάμειξη από την αρχή και στο υψηλότερο επίπεδο»
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέπτεται σήμερα την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget