ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο Όχημα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας

Το πολύ επικίνδυνο παιχνίδι που κλιμακώνεται στα ελληνοτουρκικά και στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου με τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο και τη σύμφωνη γνώμη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έρχεται να επιβεβαιώσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», της Κυριακής 6η Γενάρη. Συγκεκριμένα η εφημερίδα δημοσιεύει το απόρρητο κείμενο 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής τους τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, Ethem Buyukisik, στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, στις 15 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ΝΑΤΟικό σχέδιο στο Αιγαίο με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιουργούν.
Το κείμενο ουσιαστικά καταγράφει όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο που αμφισβητούν ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Επιβεβαιώνει ακόμη ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη - μέλη του και που παραπέμπει όλα αυτά τα ζητήματα σε «διμερείς διαφορές», δίνει ουσιαστικά αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας.
Η Τουρκία στο κείμενό της αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ενώ ζητάει να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών, με το χαρακτηριστικό απόσπασμα να λέει ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα επιχειρούν «αναμένεται να λειτουργήσουν σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο. Ισχυρισμοί σχετικοί με "δήθεν" εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων δεν θα πρέπει να αναφέρονται στις OPGEN Directives» (γενικές επιχειρησιακές οδηγίες). Οι αρχές του σχεδιασμού πτήσεων του ΝΑΤΟ ΜΡΑs κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εντολής και της σχετικής επικοινωνίας στη γραμμή του Athens FIR θα πρέπει να αποφευχθεί». Ακόμη πιο χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ απαιτεί να μη γίνεται αναφορά σε εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά «ο εναέριος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο θα πρέπει να αναφέρεται ως εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ». Το κείμενο αποτυπώνει επίσης τις πάγιες θέσεις τους Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ελληνικότητα νησιών για τα οποία ζητάει να μην λέγονται με τα ονόματά τους («Η χρησιμοποίηση οποιωνδήποτε ονομάτων με τρόπο ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να εκληφθεί ως προώθηση των συμφερόντων αναμένεται να αποφευχθεί»), ενώ επαναφέρει τα περί αποστρατιωτικοποιημένων Δωδεκανήσων, στα οποία καλεί το ΝΑΤΟ «να μη σχεδιάσει και μεταφέρει κάποια ναυτική - στρατιωτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων των ελλιμενισμών»
Απέναντι σε αυτήν την πάγια τακτική της Τουρκίας και την επικίνδυνη «επικύρωσή» της από τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε για μια ακόμη φορά, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών να κάνει το μαύρο - άσπρο, μιλώντας για κείμενο που «ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ», ενώ αναρωτιέται για «τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, τη στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης».
Η κυβέρνηση επιχειρεί, δηλαδή, για μια ακόμα φορά να παρουσιάσει σαν «εθνική γραμμή» και... νίκη την επικίνδυνη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων σε όλο το φλεγόμενο τόξο από την Ουκρανία ως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή,εμπλοκή που πέραν όλων των άλλων καταγεγραμμένα πλέον ανοίγει το δρόμο για παραπέρα αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Υπενθυμίζουμε, εξάλλου, ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο. Παραπέρα, στηρίζει, στην πράξη, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, περιοριζόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «διμερείς διαφορές», όπως δείχνουν και τα παραδείγματα διαταγών όπως η «Aegean Policy Guidance» (του 2006) ή το «Luns ruling» (του 1984), που αφορούσαν το Αιγαίο και συμβούλευαν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι σύμφωνα με δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ την περασμένη Τετάρτη τέσσερις ολόκληροι μήνες έχουν περάσει χωρίς να απαντήσει η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φ. Μογκερίνι στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία κατήγγειλε -ήδη από τον Οκτώβρη του περασμένου έτους- τις μεθοδεύσεις της ΕΕ για «κοινή φύλαξη συνόρων από την Ελλάδα και την Τουρκία».
 Σε αυτό το πλαίσιο, εξίσου χαρακτηριστικά είναι και τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επισκέφτηκε την Παρασκευή την Ελλάδα, ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να απέχουν από την ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα πολιτικής και νομικής φύσεως». Ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν η Τουρκία είχε αρνητική στάση επί της ΝΑΤΟικής επιχείρησης όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Η υποστήριξη του ΝΑΤΟ για να συνδράμει στην προσφυγική κρίση (...)  προέρχεται από τα Σημεία Κοινής Δράσης που συμφωνήθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού Νταβούτογλου και της καγκελάριου Μέρκελ. Επομένως, είναι αδιανόητο να λέει κάποιος ότι η Τουρκία ακολούθησε αρνητική στάση σε μια πρόταση στην οποία είχε πραγματικά άμεση ανάμειξη από την αρχή και στο υψηλότερο επίπεδο»
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, επισκέπτεται σήμερα την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget