Προσηλωμένος στην... «Ιθάκη» του κεφαλαίου και τις «αξίες» των λυκοσυμμαχιών του

Την προσήλωσή του στους «κρίσιμους κάβους» του εγχώριου κεφαλαίου καθώς και στις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν το προσφυγικό πρόβλημα, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΕ του κόμματός του.
Την ομιλία του διέκρινε, εξάλλου, η έντονη προσπάθειά του να «ξεπλύνει» την ΕΕ, μιλώντας επίμονα για τις «αξίες» της και την «επανίδρυσή» της, καθώς και η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που η κυβέρνησή του βαθαίνει τη χρεοκοπία τους.

«Άλογες επιλογές» οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στους οποίους μας χώνει βαθύτερα η κυβέρνηση!

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι η Ελλάδα είναι «η μόνη χώρα που υλοποιεί τις αποφάσεις και τις υποχρεώσεις της», με βάση όσα έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση στην ΕΕ. Την ώρα μάλιστα που εντείνεται η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας ακριβώς λόγω αυτών των αποφάσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη, αλλά ελεγχόμενη»!
Εξωραΐζοντας τον ίδιο το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε συνεχείς αναφορές στις «αξίες» της ΕΕ, στην ανάγκη για «υλοποίησή τους στην πράξη» και «επιστροφή στον ορθό λόγο», μέχρι και στην ανάγκη «να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της πολιτικής ισοτιμίας» κοκ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ισχυρίστηκε ότι «πρώτη φορά ο δυτικός κόσμος βλέπει ότι υπάρχουν επιπτώσεις από τις άλογες επιλογές στη Μέση Ανατολή (...) άλογες επιλογές επεμβάσεων, συνδρομής σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, διάλυση δομημένων και συντεταγμένων κρατών». Επιχείρησε, δηλαδή, ο Αλ. Τσίπρας να «κουκουλώσει» ότι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι επεμβάσεις είναι πέρα για πέρα υπολογισμένοι με βάση τα συμφέροντα κάθε ισχυρού καπιταλιστικού κέντρου, επιχείρησε να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έδωσε άλλοθι σε σειρά τέτοιων... «άλογων επιλογών», ενώ ως κυβέρνηση εμπλέκει το λαό και τη χώρα βαθύτερα σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από την παράδοση λιμανιών, βάσεων, εναέριου χώρου, δυνάμεων κοκ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, μέχρι την ενεργό στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο όνομα του Προσφυγικού!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια ομιλία, ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξανά στην «ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης για να αξιοποιηθεί η «ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία της χώρας», καμαρώνοντας μεταξύ άλλων για τη «στρατηγικής σημασίας συνεργασία» με το Ισραήλ, γνωστό για το ρόλο του εναντίον των Παλαιστινίων και άλλων λαών της Μέσης Ανατολής.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό τη Δευτέρα, με βάση τη νέα συμφωνία των αστικών κομμάτων, που ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ), έκανε λόγο για «ενιαία εθνική στρατηγική» στα «ελάχιστα αναγκαία», με βάση την οποία στη Σύνοδο θα διεκδικήσει «αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», «προσπάθεια για μείωση ροών από την Τουρκία» και «δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων μέσα στην ΕΕ, με συνέπειες για όσους δεν τις τηρούν». Χαρακτήρισε δε «απολύτως επείγουσα» την άμεση έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα, «εφόσον η Ειδομένη είναι κλειστή» και «οι ροές παραμένουν».
Ανέφερε, επίσης, ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, μία μέρα μετά, στη Σμύρνη, θα υπογραφεί επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής, για μετανάστες που δεν παίρνουν το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.
Με αφορμή το Προσφυγικό, εξάλλου, έθεσε μια σειρά κάλπικα «διακυβεύματα», όπως το «Ευρώπη του φόβου και του ρατσισμού ή Ευρώπη της αλληλεγγύης και της πολυπολιτισμικότητας», ενώ ανέφερε ότι «η προσφυγική κρίση ανέδειξε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο, την Αριστερά και τη Δεξιά». Προφανώς, με τη στάση που κρατά στο Προσφυγικό -επειδή αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες του γερμανικού κεφαλαίου- η Άγκελα Μέρκελ είναι η καινούρια «μεταγραφή» στις δυνάμεις της «Αριστεράς» και της «προόδου».
Παίρνοντας εξάλλου θέση στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι στο δίλημμα «εμβάθυνση ή διεύρυνση» της ΕΕ, «η διεύρυνση ήταν απόφαση ισχυρού ρίσκου, όπως αποδείχτηκε».

Η «Ιθάκη» του κεφαλαίου περνά μέσα από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Σε ό,τι αφορά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα τετριμμένα ότι «εφαρμόζουμε μια δύσκολη συμφωνία, προϊόν καταφανούς εκβιασμού», μπήκε και στο «ψητό». Μίλησε για «συμφωνία που έχει Ιθάκη» και ως τέτοια περιέγραψε την «απομείωση της παρούσας αξίας του δημοσίου χρέους», η οποία θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα, την επαναφορά του «waiver» και την ένταξη στην «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ, την αποκατάσταση φτηνού δανεισμού για τις τράπεζες.
«Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα παρά την παρελκυστική του ΔΝΤ», ανέφερε κατηγορώντας το για «αυθαίρετες εκτιμήσεις και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».
Και αφού διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική, λέγοντας ότι «για πρώτη φορά υπάρχει σύγκλιση» με την πλευρά της ΕΕ για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, την εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και τα δημοσιονομικά κενά του 2015 - 2018, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι, με τις γνωστές αναφορές περί «παράλληλου προγράμματος με ξεκάθαρο ταξικό πρόσημο», στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας κοκ.
Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι δεν συμφωνεί με την ποινικοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων και ότι θα φέρει σύντομα σχετική διάταξη, όταν μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνησή του απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή ενάντια στις διώξεις αγωνιστών!
Παρουσίασε μάλιστα τους φτωχομεσαίους αγρότες -έστω και εμμέσως- ως υποκινούμενους και... κινητοποιημένους χωρίς λόγο, από τα ΜΜΕ που, όπως είπε, κλιμάκωναν την ένταση χωρίς να υπάρχουν πραγματικά στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τέλος, καμάρωσε ότι «επιμένουμε στη δέσμευση να μην περικόψουμε τρέχουσες συντάξεις», όταν υπουργοί της κυβέρνησής του μιλούν ανοιχτά για νέο μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και όταν ίδιος δηλώνει ότι δεν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η περικοπή «μεγάλων» συντάξεων.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget