12/11/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Να μην επιτρέψουν το εορταστικό ωράριο να γίνει εργαλείο κατάργησης της κυριακάτικης αργίας καλεί τους αυτοαπασχολούμενους η ΠΑΣΕΒΕ και διεκδικεί τη νομοθετική κατοχύρωσή της.
Σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«Για άλλη μια χρονιά το θέμα του εορταστικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων φέρνει στο προσκήνιο τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, για την κατάργηση τηςκυριακάτικης αργίας.
Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής είναι τόσο σημαντική για το κεφάλαιο που σταθερά αναφέρεται σαν στόχος όλων των μνημονίων και ιδιαίτερα του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σε όσους δήθεν αφελώς βάζουν το ζήτημα της εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ρωτάμε τα παρακάτω:
Όσες Κυριακές και να ανοίξουν τα μαγαζιά τι θα ψωνίσει ο συνταξιούχος που του έκοψαν τη 13η σύνταξη και σε λίγους μήνες του κόβουν και το ΕΚΑΣ;
Όσες ώρες παραπάνω και να μείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά τι και πώς θα ψωνίσουν οι 1.500.000 άνεργοι που η πλειοψηφία τους δεν παίρνει ούτε καν το επίδομα ανεργίας;
Όσες Λευκές Ημέρες και Νύχτες να οργανώσουν οι δήμαρχοι και οι συμβιβασμένοι Εμπορικοί Σύλλογοι τι μπορούν να ψωνίσουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι των 300 ευρώ;
Ποια από τις τρεις Κυριακές θα βγει για ψώνια αυτός που ετοιμάζονται να του βγάλουν το σπίτι του στο σφυρί;
Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι,
Καμιά διεύρυνση του ωραρίου δεν έσωσε τους 200.000 συναδέλφους μας που έβαλαν λουκέτο στα χρόνια της κρίσης.
Κανένα μέτρο δεν έχει στόχο να υπερασπίσει όσους έχουν ανάγκη.
Καμιά διεύρυνση του ωραρίου δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα, όταν η εφορία μας στύβει, ο ΟΑΕΕ μας στέλνει το ΚΕΑΟ για κατάσχεση, οι τράπεζες ετοιμάζονται για πλειστηριασμούς.
Όλες οι ρυθμίσεις, όλων των κυβερνήσεων για την αύξηση των ωρών και των ημερών λειτουργίας των καταστημάτων εκμεταλλεύονται τη μεγάλη ανάγκη που όλοι έχουμε ακόμα και για το τελευταίο ευρώ. Όμως στην πράξη οδηγούν να μοιράζεται η αγορά σε όλο και λιγότερους και να μεγαλώνει το μερίδιο των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων σε βάρος μας.
Ο αγώνας για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το εορταστικό ωράριο να γίνει εργαλείο για την κατάργησή της.
Το αγωνιστικό - αντιμονοπωλιακό κίνημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο για την ανατροπή της πολιτικής που μας οδηγεί στη φτώχεια και την ανεργία.
Παλεύουμε σταθερά για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

Όποια δύναμη απειλεί τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στη Συρία, πρέπει να καταστρέφεται αμέσως, τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Οποιοιδήποτε στόχοι απειλούν τις στρατιωτικές μας δυνάμεις ή τις υποδομές μας στο έδαφος της Συρίας πρέπει να καταστρέφονται άμεσα», τόνισε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ακόμη ότι η στρατιωτική δράση της χώρας του στη Συρία έχει να κάνει και με την εσωτερική ασφάλεια της Ρωσίας σε σχέση με τις εξτρεμιστικές απειλές.
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Πούτιν, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε η συριακή αντιπολίτευσηέπειτα από τις διήμερες συνομιλίες που είχε στο Ριάντ, δήλωσε ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που θα πρέπει να συζητήσει για το μέλλον του προέδρου του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η μοίρα του Άσαντ θα πρέπει να συζητηθεί από τους ίδιους τους Σύρους όχι τη Ρωσία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειές μας τώρα επικεντρώνονται στην κατάρτιση των καταλόγων με αυτές που θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις και αυτές που θα θεωρηθούν ότι ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση, οι οποίες μπορούν και θα πρέπει να μετάσχουν στην πολιτική ρύθμιση (...) Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ ορισμένων χωρών. (Όμως) αρχίζει να υπάρχει μια προσέγγιση στις θέσεις», κατέληξε.
Η διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία εκπροσώπων συριακών πολιτικών παρατάξεων και ανταρτικών οργανώσεων κατέληξε χθες σε συμφωνία για τη σύσταση ενός κοινού σώματος που θα προετοιμάσει τις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Άσαντ, αλλά επέμεινε στο αίτημα να εγκαταλείψει ο Σύρος πρόεδρος την εξουσία.

Σε διαγωνισμό καλύτερης πολιτικής υπέρ των τραπεζών μετατράπηκε η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στόχος της ανακεφαλαιοποίησης ήταν το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει «να επανέλθει στον αναπτυξιακό του ρόλο, να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τη ΝΔ να είναι σύμμαχος της κυβέρνησης σε αυτόν το στόχο.
Έκανε λόγο για επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση καθώς χρειάστηκαν 5,43 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων κατά 6,4 δισ. ευρώ έδινε «την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία» και τις «θετικές προσδοκίες ανάπτυξης», δηλαδή μεγάλης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που επένδυσαν.
Για τα περί «αφελληνισμού» των τραπεζών, ανέφερε πως και πριν την κρίση οι τράπεζες ήταν σε ξένους επενδυτές, ενώ για τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική δήλωσε ότι το μετοχικό τους κεφάλαιο κατά 66% και 55% αντίστοιχα «είναι σε ελληνικά χέρια». Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι παρέδωσε τις τράπεζες με μειωμένη χρηματιστηριακή αξία κατά 66% και με «κόκκινα» δάνεια περίπου 80 δισ. ευρω.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση «έγινε στο χειρότερο δυνατό περιβάλλον» και πως η κυβέρνηση «με πράξεις και παραλείψεις της άφησε το τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια των κορακιών της αγοράς». Ζήτησε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θέλει να συζητήσει η κυβέρνηση για την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, να εντάξει και την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επί των δικών της ημερών.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πούλησε τις τράπεζες σε ξένους καθώς απαξίωσε την αξία τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ανέφερε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014 η αξία των τραπεζών στο ΤΧΣ ήταν 13 δισ. ευρώ, τον Απρίλη του 2015 έπεσε στα 6,5 δισ. ευρώ, τον Οκτώβρη του 2015 στα 2,4 δισ. ευρώ και κατά την ανακεφαλαιοποίηση έφτασε στα 500 εκατ. ευρώ.  

Με τυμπανοκρουσίες και αναφορές περί «αλλαγής του τοπίου στο Μεσόγειο», «επιτάχυνσης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων» κ.ο.κ. υποδέχθηκαν τα περισσότερα αστικά ΜΜΕ την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, όπως και τις επαφές της συγκυβέρνησης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Αυτό που δε λένε, βέβαια, είναι ότι οι στόχοι του εγχώριου κεφαλαίου, οι οποίοι αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στις συζητήσεις και τις αποφάσεις των παραπάνω συναντήσεων, όχι μόνο δεν πρόκειται να ωφελήσουν σε τίποτα το λαό, αλλά ίσα - ίσα σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή του στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο στόχος να καταστούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος ενεργειακοί και διαμετακομιστικοί κόμβοι, στόχος τον οποίο μοιράζονται οι αστικές τάξεις των τριών χωρών, έρχεται σε κόντρα με τις αντίστοιχες επιδιώξεις άλλων αστικών τάξεων της περιοχής και πρώτα και κύρια της τουρκικής, η οποία μάλιστα βλέπει τη θέση της να ενισχύεται, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο στόχος αυτός του κεφαλαίου διαπλέκεται βαθιά με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ευρύτερη περιοχή, μπλέκει το λαό στο κουβάρι των ανταγωνισμών με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία.
«Η Ελλάδα αποτελεί το έδαφος μέσα από το οποίο θα περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος», διατυμπάνισε ο Αλ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. «Αμοιβαίος στρατηγικός στόχος των δύο χωρών θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου σε έναν κεντρικό κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου», τόνισε ο Γ. Σταθάκης, στο άνοιγμα του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Ελλάδας - Αιγύπτου, αναπαράγοντας τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου των δύο χωρών.
Αυτό που «ξέχασαν», βέβαια, και οι δυο τους να πουν, είναι ότι οι δρόμοι της Ενέργειας, όπως και οι στρατηγικοί δίαυλοι του διαμετακομιστικού εμπορίου, είναι δρόμοι στρωμένοι με αίμα: Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη είναι μερικά μόνο από τα τρέχοντα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτήν την πικρή, για τους λαούς, αλήθεια.
Τα περί «φυσικού πλούτου που πρέπει να αποτελεί πηγή συνεργασίας και όχι την αιτία τριβών», που ακούστηκαν προχτές στις επίσημες δηλώσεις μετά την τριμερή συνάντηση, εξυπηρετούν μόνο το «κουκούλωμα» της βαθύτερης εμπλοκής του λαού στο επικίνδυνο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οσο τον τεράστιο φυσικό πλούτο τον εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια, τόσο οι ανταγωνισμοί τους για τα τεράστια κέρδη θα βυθίζουν τους λαούς στον πόλεμο, στον ξεριζωμό και την εκμετάλλευση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη λεγόμενη «Διακήρυξη των Αθηνών», που υπέγραψαν ο Αλ. Τσίπρας και οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου, επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους «για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», δηλ. τη δέσμευσή τους στο συνασπισμό των ΗΠΑ, των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή, ο οποίος πρωτοστατεί στην κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ακριβώς την ώρα που διεξαγόταν στην Αθήνα η τριμερής, στο Αιγαίο και το Λιβυκό πέλαγος πραγματοποιούνταν κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Με τυμπανοκρουσίες και αναφορές περί «αλλαγής του τοπίου στο Μεσόγειο», «επιτάχυνσης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων» κ.ο.κ. υποδέχθηκαν τα περισσότερα αστικά ΜΜΕ την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, όπως και τις επαφές της συγκυβέρνησης με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Αυτό που δε λένε, βέβαια, είναι ότι οι στόχοι του εγχώριου κεφαλαίου, οι οποίοι αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στις συζητήσεις και τις αποφάσεις των παραπάνω συναντήσεων, όχι μόνο δεν πρόκειται να ωφελήσουν σε τίποτα το λαό, αλλά ίσα - ίσα σηματοδοτούν τη βαθύτερη εμπλοκή του στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο στόχος να καταστούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος ενεργειακοί και διαμετακομιστικοί κόμβοι, στόχος τον οποίο μοιράζονται οι αστικές τάξεις των τριών χωρών, έρχεται σε κόντρα με τις αντίστοιχες επιδιώξεις άλλων αστικών τάξεων της περιοχής και πρώτα και κύρια της τουρκικής, η οποία μάλιστα βλέπει τη θέση της να ενισχύεται, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο στόχος αυτός του κεφαλαίου διαπλέκεται βαθιά με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ευρύτερη περιοχή, μπλέκει το λαό στο κουβάρι των ανταγωνισμών με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία.
«Η Ελλάδα αποτελεί το έδαφος μέσα από το οποίο θα περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος», διατυμπάνισε ο Αλ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. «Αμοιβαίος στρατηγικός στόχος των δύο χωρών θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου σε έναν κεντρικό κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου», τόνισε ο Γ. Σταθάκης, στο άνοιγμα του Επιχειρηματικού Συνεδρίου Ελλάδας - Αιγύπτου, αναπαράγοντας τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου των δύο χωρών.
Αυτό που «ξέχασαν», βέβαια, και οι δυο τους να πουν, είναι ότι οι δρόμοι της Ενέργειας, όπως και οι στρατηγικοί δίαυλοι του διαμετακομιστικού εμπορίου, είναι δρόμοι στρωμένοι με αίμα: Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη είναι μερικά μόνο από τα τρέχοντα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτήν την πικρή, για τους λαούς, αλήθεια.
Τα περί «φυσικού πλούτου που πρέπει να αποτελεί πηγή συνεργασίας και όχι την αιτία τριβών», που ακούστηκαν προχτές στις επίσημες δηλώσεις μετά την τριμερή συνάντηση, εξυπηρετούν μόνο το «κουκούλωμα» της βαθύτερης εμπλοκής του λαού στο επικίνδυνο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οσο τον τεράστιο φυσικό πλούτο τον εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια, τόσο οι ανταγωνισμοί τους για τα τεράστια κέρδη θα βυθίζουν τους λαούς στον πόλεμο, στον ξεριζωμό και την εκμετάλλευση.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη λεγόμενη «Διακήρυξη των Αθηνών», που υπέγραψαν ο Αλ. Τσίπρας και οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπτου, επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους «για τη συλλογική διεθνή προσπάθεια του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», δηλ. τη δέσμευσή τους στο συνασπισμό των ΗΠΑ, των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή, ο οποίος πρωτοστατεί στην κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ακριβώς την ώρα που διεξαγόταν στην Αθήνα η τριμερής, στο Αιγαίο και το Λιβυκό πέλαγος πραγματοποιούνταν κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, με τον Π. Καμμένο να δηλώνει σχετικά ότι «προετοιμαζόμαστε για την ΑΟΖ» και ότι «τα κοινά γυμνάσια επεκτείνονται και με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος ή άλλες moderate (σ.σ. μετριοπαθείς) χώρες της Μέσης Ανατολής».
Επιβεβαιώνεται ότι οι «στρατηγικοί στόχοι» των μονοπωλίων, σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι, πάνε «πακέτο» με τις αντίστοιχες στρατιωτικές προετοιμασίες, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να επεκτείνει την ακτίνα δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα περισσότερο στη Μέση Ανατολή...
Πίσω, λοιπόν, από τις τυμπανοκρουσίες και τα προσχήματα των καπιταλιστών και της κυβέρνησης, κρύβεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι. Μια εμπλοκή κόντρα στην οποία πρέπει να σημάνει λαϊκός συναγερμός!Αιγύπτου, με τον Π. Καμμένο να δηλώνει σχετικά ότι «προετοιμαζόμαστε για την ΑΟΖ» και ότι «τα κοινά γυμνάσια επεκτείνονται και με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος ή άλλες moderate (σ.σ. μετριοπαθείς) χώρες της Μέσης Ανατολής».
Επιβεβαιώνεται ότι οι «στρατηγικοί στόχοι» των μονοπωλίων, σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι, πάνε «πακέτο» με τις αντίστοιχες στρατιωτικές προετοιμασίες, ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να επεκτείνει την ακτίνα δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ακόμα περισσότερο στη Μέση Ανατολή...
Πίσω, λοιπόν, από τις τυμπανοκρουσίες και τα προσχήματα των καπιταλιστών και της κυβέρνησης, κρύβεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι. Μια εμπλοκή κόντρα στην οποία πρέπει να σημάνει λαϊκός συναγερμός!


Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο προσωπικό στα ΤΕΙ, να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων και μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις να μην εμποδίζονται για κανένα λόγο οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.
Τόνισε ότι «η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο» και πως η μείωση του προσωπικού «αγγίζει έως και το 80%», ενώ η μείωση συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πρόσθεσε ότι «για το ακαδημαϊκό έτος 2015/16 εγκρίθηκαν συνολικά 701 θέσεις διδακτικού προσωπικού (54 θέσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και 647 θέσεις με χρηματοδότηση από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων), έναντι συνολικά 846 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2014/15 (μείωση περίπου 17%) και 1.080 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2013/14».

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου παραδέχτηκε ότι «δεν φτάνουν αυτές οι θέσεις» που εγκρίθηκαν και παρέπεμψε στο 2016 για νέες προσλήψεις προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είμαι σε θέση να σας πω αριθμό» αλλά άφησε ασαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι ελάχιστες αφού όπως είπε θα είναι απλά «μια αναπνοή».
Στην κριτική του ΚΚΕ ότι συνεχίζει την ίδια πολιτική κατεύθυνση και στην παιδεία, ανέφερε ότι δεν ευθύνεται η τωρινή κυβέρνηση για τα προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Τάσσος ανέφερε πως το εκπαιδευτικό σύστημα είναι άμεσα συνυφασμένο με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό που λειτουργεί με σκοπό το κέρδος και όχι την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Πρόσθεσε ότι εφόσον η κυβέρνηση αποδέχεται αυτή την κατεύθυνση είναι μοιραίο να είναι συνδεδεμένο το εκπαιδευτικό σύστημα με τις ανάγκες ων επιχειρηματικών ομίλων, της αγοράς.  

Σε σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις για τον ΑΔΜΗΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η σημερινή διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικας αφορά το βαθμό ανεξαρτησίας του ΑΔΜΗΕ απ’ τη ΔΕΗ, με στόχο την ολοκλήρωση της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στρατηγική την οποία η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως.
Όποια κι αν είναι η κατάληξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ, το σίγουρο είναι ότι η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος του συγκεκριμένου φορέα και τη σχετική ρύθμιση των ανταγωνιστικών συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και των εργαζομένων του κλάδου.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βαδίσει σε ρήξη με τη συγκεκριμένη στρατηγική της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης, για την κοινωνική ιδιοκτησία στον τομέα της Ενέργειας και στο σύνολο της οικονομίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Να «απολογηθεί» επειδή ο δήμος προχώρησε σε εργασίες διαμόρφωσης στο νότιο πάρκο επί της Ακτής Δυμαίων καλείται ο Κώστας Πελετίδης, με έγγραφο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο υπογράφει ο κεντρικός λιμενάρχης Πάτρας.
Όπως τονίζει ο Δήμος Πατρέων, «πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια παρεμπόδισης εργασιών για τη διαμόρφωση του νότιου πάρκου, από τις υπηρεσίες του υπουργείου και του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), σε μια περίοδο που υλοποιούνται ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών (Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και που το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου είναι περιουσιακό στοιχείο η λιμενική ζώνη της πόλης, ξεπουλάει ό,τι έχει απομείνει.
Ο λαός της Πάτρας πρέπει να κινητοποιηθεί για να αποτρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Να διεκδικήσει την εξαίρεση ολόκληρης της χερσαίας λιμενικής ζώνης από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ΟΛΠΑ και την οριστική παραχώρησή της, προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων για όλους».

Τον «κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη» προσφύγων και μεταναστών παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην ΕΕ και οδηγούν στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων.
Απαντώντας στη Βουλή, σε Ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα κέντρα καταγραφής (hot spots) θα γίνουν στα νησιά, διότι ήταν μια «λογική απαίτηση από την πλευρά των εταίρων», ενώ συνέδεσε τη λειτουργία των hot spots και με την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ έκανε γνωστό ότι ένας από τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στο Παρίσι τακτοποιήθηκε στην Ελλάδα σε μηχάνημα δακτυλοσκόπησης Eurodac.
Για τη FRONTEX δήλωσε ότι «από την αρχή δεν υπήρχε αντίρρηση» της κυβέρνησης στο να αναλάβει ρόλο στα σύνορα και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κοινές περιπολίες της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής. Για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, είπε ότι πρόκειται για «απειλές που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» και επικαλέστηκε την πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που «έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στους φράχτες που έχει υψώσει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα ανέφερε ότι «τα Σκόπια παρανομούν κλείνοντας τα σύνορα» και ζήτησε όλες οι χώρες να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.
Για την επιχείρηση καταστολής στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός υπερηφανεύτηκε ότι «δεν άνοιξε μύτη» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ευχάριστο» που μεταφέρθηκαν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στο γήπεδο Τάε Κβο Ντο στην Αθήνα.
Ο Βασίλης Λεβέντης παραπονέθηκε για την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα να μη γίνεται μικροπολιτική εκμετάλλευση του Προσφυγικού, λέγοντας ότι έτσι εμφάνισε και τον ίδιο «σαν να είναι από αυτούς που επιτίθενται στην κυβέρνηση», ενώ αποκαλούσε συνεχώς «ξένους» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ζήτησε να «μη θίγεται ο τουρισμός» από τη λειτουργία των hot spots «όπου βγαίνουν οι ξένοι».

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν, την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, συμμετέχοντας στην απεργία, καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως, διεκδικώντας την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Με προμετωπίδα το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας δίνει συνέχεια στις μάχες όλου του προηγούμενου διαστήματος για απόρριψη στην πράξη όλων των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων που η εφαρμογή τους είναι σε εξέλιξη μέσω και του τρίτου μνημονίου. Η πάλη των εργαζομένων με αίτημα"Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο" είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης.
Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, τις πολυεθνικές του κλάδου και συνδέεται με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Στόχος τους είναι η μονοπώληση της αγοράς, με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους, χωρίς δικαιώματα.
Καλούμε κάθε εμποροϋπάλληλο να συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, να μπει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, στο κλάδο, μέσα από τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και συσπείρωση στο κλαδικό σωματείο.
Αυτό είναι το μόνο όπλο απέναντι στο εμπορικό κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την ΕΕ που στοχεύουν στην εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών. Είναι το μόνο όπλο σε αυτούς που μας επιβάλουν "Λευκές νύχτες" και διάφορα "εορταστικά δρώμενα" υποχρεώνοντας μας να δουλεύουμε μέχρι τα άγρια χαράματα, είναι η μόνη απάντηση ενάντια στον παλιό και νέο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, όπως είναι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Η ΟΙΥΕ, για μια ακόμα φορά, προκηρύσσει απεργία άρον-άρον για τα μάτια του κόσμου, χωρίς επί της ουσίας να παίρνει κανένα μέτρο για την προετοιμασία και την επιτυχία της. Αυτή ακριβώς ήταν και η στάση τους στις πανελλαδικές-πανεργατικές απεργίες στις 12 Νοέμβρη και 3 Δεκέμβρη. Εκφυλίζει την τελευταία γραμμή άμυνας των εργαζομένων που είναι η απεργία. Κηρύσσουν, την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη πανελλαδική απεργία για τις 13 Δεκέμβρη χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο για την οργάνωση της, χωρίς κανένας εργαζόμενος να την γνωρίζει δηλαδή, την ίδια στιγμή, που προκηρύσσουν απεργία παίρνουν μέτρα για την υπονόμευσή της. Απομονώνει το συγκεκριμένο ζήτημα από τη γενικότερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, συνολικά η εργατική τάξη.
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας θα δώσει τη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε μεγάλα εμπορικά κέντρα σε σούπερ μάρκετ, σε πολυκαταστήματα και καλεί εργαζόμενους και καταναλωτές να κλείσουν τα αυτιά τους στα ψέματα των πολυεθνικών και της κυβέρνησης για τη δήθεν διευκόλυνση των καταναλωτών, την τόνωση της αγοράς, τη μείωση της ανεργίας.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας διευκολύνει μόνο το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές και εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση, η οργάνωση της πάλης μας, η συσπείρωση στο κλαδικό μας σωματείο και η ενίσχυση της συλλογικής δράσης είναι το όπλο μας.
Κυριακή 13 Δεκέμβρη απεργούμε και διεκδικούμε:
- Κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Νομοθετική κατοχύρωσή της.
- Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
- Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν απελευθερώσει το ωράριο.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Σταθερή μόνιμη δουλειά με ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο.
- Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ». 
Ανάλογες απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο, την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Η όλη συζήτηση περί «πάταξης της φοροδιαφυγής» δείχνει την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα, που θα περιλαμβάνει ένταση της φοροεπίθεσης σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους για να παραμείνει στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Λιονής μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», σχολιάζοντας ρεπορτάζ της εκπομπής που αναφερόταν στην υπόθεση 79χρονης, που δέχτηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ από εφοριακό επειδή πουλούσε ματσάκια μαϊντανού χωρίς απόδειξη!
Πρόσθεσε ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα της «στράτευσης» και αυτής της κυβέρνησης στα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που κόβει το επίδομα θέρμανσης για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ετοιμάζεται να ρίξει έναν πακτωλό χρημάτων μέσω του ΕΣΠΑ στο μεγάλο κεφάλαιο.
Αναφορικά με τη συζήτηση για την «προσωπικότητα» και τις «ιδιορρυθμίες» ορισμένων υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Γρηγόρης Λιονής σημείωσε ότι η ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος, επιχειρεί να κρύψει τα όσα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται το επόμενο διάστημα. Επίσης, θέλει να συγκαλύψει τη στρατηγική σύμπλευση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ με τους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, και το γεγονός ότι πίσω από το εκάστοτε πολιτικό προσωπικό υπάρχει το μεγάλο κεφάλαιο που κερδίζει από την αντιλαϊκή πολιτική.
Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την αντίστασή τους για να μην περάσει ο Αρμαγεδδώνας.

Συμφωνία για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και για την πώληση των «κόκκινων» δανείων σε funds.

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Η συμφωνία για το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων προβλέπει, ότι στο πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιό του θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο συνολικό κεφάλαιο των 50 δισ. ευρώ που θα πρέπει να συγκεντρωθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως αναφέρεται στο 3ο μνημόνιο.

Ιδιωτικοποιηση ΑΔΜΗΕ

Ο ΑΔΜΗΕ θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία για τη μεταφορά ενέργειας. Το κράτος θα κρατήσει το 51%, ενώ το 49% θα δοθεί σε ιδιωτικούς ομίλους μέσω του χρηματιστηρίου και μέσω της εξεύρεσης «στρατηγικού επενδυτή» που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία. Για το μάνατζμεντ, η φόρμουλα που συμφωνήθηκε προβλέπει ότι το κράτος θα έχει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται σε συμφωνία με τον «στρατηγικό επενδυτή».

Πώληση «κόκκινων» δανείων

Για την πώληση των «κόκκινων» δανείων, η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα Παρασκευή, και για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα και θα αναχωρήσουν το Σάββατο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι κοντά σε συμβιβασμό οι δύο πλευρές για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ενώ η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία και για τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, μεταφέρεται -όπως φαίνεται- για τις αρχές του 2016 στην 1η αξιολόγηση.
Αιχμή των συζητήσεων είναι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αξίας 40 δισ. ευρώ, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν πως πρέπει να πουληθούν και να ενταχθούν στην αγορά, που θα δημιουργηθεί με τη λειτουργία εταιρειών διαχείρισής τους. Το πλαίσιο λειτουργίας αυτής της αγοράς φαίνεται πως απομένει να οριστικοποιηθεί και να κλείσει η συμφωνία. Στο τραπέζι είναι η λειτουργία των εταιρειών είτε ως αυτόνομες είτε σε συνεργασία με τις τράπεζες και το νομοθετικό πλαίσιο που θα υπακούουν. Δεν αποκλείεται τα «κόκκινα» δάνεια να ομαδοποιηθούν ανά κλάδο.

Στη συγκρότηση 15μελούς αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει σε επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση και στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με όρους για την πραγματοποίησή τους προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης δεκάδες αντιπρόσωποι συριακών αντιπολιτευόμενων κομμάτων και ενόπλων οργανώσεων ολοκληρώνοντας τριήμερη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.
Σύμφωνα με το ΒΒC και το πρακτορείο Ρόιτερς, οι δεκάδες Σύροι πολιτικοί και εκπρόσωποι αντικαθεστωτικών οργανώσεων, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, κατέληξαν στην έκδοση κοινής δήλωσης αρχών που θα καθοδηγήσει τις συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση και στην οποία ξεκαθαρίζουν ότι επιθυμούν στη Συρία την ύπαρξη ενός «πλουραλιστικού καθεστώτος που θα εκπροσωπεί όλο το συριακό λαό».
Αποκλείουν ωστόσο οποιοδήποτε ρόλο στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ σε οποιαδήποτε «μεταβατική περίοδο» κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις όχι μόνον της Δαμασκού αλλά και της Ρωσίας που θεωρεί ότι τελεσίγραφα τέτοιου είδους δεν εξυπηρετούν ούτε τη δημοκρατία, ούτε την διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δίνοντας για παράδειγμα την Πέμπτη συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα είχε σημειώσει ότι «αν οι εταίροι σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό συνεχίσουν να ζητούν να οριστεί μία ημερομηνία για να εγκαταλείψει ο Άσαντ το σκηνικό, εμείς θα απαντήσουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με τον νόμο και τη δημοκρατία».
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να τεθούν και στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος 24ωρου στη Γενεύη της Ελβετίας, πριν την νέα συνάντηση της «Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας» στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη πιθανώς στις 18 τρέχοντος μηνός.

Προφανώς δεν αγχώνονται μήπως ο Μελανσόν και το Γαλλικό ΚΚ γίνουν... ΚΚΕ, δηλαδή επαναστατικό κόμμα με στρατηγική και δράση για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, που υπηρετούν οι «ΣΥΡΙΖΑίοι» εντός κι εκτός συνόρων. Αυτά, εξάλλου, έχουν λυθεί προ πολλού, από τότε που το Γαλλικό ΚΚ εγκατέλειπε με «ταρατατζούμ» το χαρακτήρα του ως κομμουνιστικού κόμματος, υπέγραφε την ταξική συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες, συμμετείχε στις κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού, στηρίζοντας όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, ξεπλένοντας έως και το ΝΑΤΟ. Ολα αυτά, δηλαδή, που χωρίς καμία «έκπληξη» και άλλες λαθροχειρίες που εφευρίσκει ο αρθρογράφος (όπως π.χ. την «κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού», που όμως το ΓΚΚ πολεμούσε), έκαναν «τα εργατικά στρώματα που παραδοσιακά το ψήφιζαν και το είχαν φτάσει ως το 24% να κουνάνε μαντίλι και να μετατοπίζονται μαζικά προς το κόμμα των Λεπέν». Ανησυχούν γιατί η στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου στη Γαλλία τείνει να προχωρά μέσα απ' τον «ακροδεξιό», «ευρωσκεπτικιστικό» δρόμο και όχι από το σοσιαλδημοκρατικό «ευρωπαϊκό» Και γι' αυτό, μαζί με τις ευθείες κολεγιές τους με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, δε διστάζουν να «κουνάνε το δάχτυλο» και στα μέχρι χτες πρότυπά τους.

Την ώρα που η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητάνε για το πόσο μεγάλο θα είναι το «μαχαίρι» στις συντάξεις και τα δικαιώματα των συνταξιούχων, την ώρα που οι καπιταλιστές ουρλιάζουν για τον «πληθυσμό» που ζει πολύ και «κοστίζει», φτάνοντας ακόμα και στα όρια του κανιβαλισμού, ερευνητές του πολυτεχνείου της Ζυρίχης ανακοίνωναν στο περιοδικό «Nature» ότι κατάφεραν να απομονώσουν ένα γονίδιο - κλειδί για τη γήρανση και μεθόδους που, αν έχουν τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους όπως και στα πειραματόζωα, «οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν απαλλαγμένοι από σοβαρές ασθένειες μέχρι τα 120 τους χρόνια». Τέτοιες είναι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, σήμερα, εν έτει 2015. Και τέτοια είναι και τα τείχη που υψώνει ο καπιταλισμός για να ζήσουν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με αυτές τις τεράστιες δυνατότητες. Αποτυπώνοντας ότι το «μυστικό της μακροζωίας» για τους λαούς είναι η ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού και η οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, όρος ώστε οι τεράστιες αυτές δυνατότητες να αξιοποιούνται για τις ανάγκες όλων και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων.

Αμεσα συνδεδεμένη με τη συνολικότερη ενδοκαπιταλιστική διαπάλη για την πορεία της Ευρωζώνης η συζήτηση περί της συμμετοχής του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα»
Με «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» την πλήρη και εντός χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογή των «δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια και οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, γύρω από το ρόλο και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Στο ζήτημα επανήλθε χτες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Στέφεν Ζάιμπερτ,λέγοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της ΕΕ, όπως στη δήλωση του Γιούρογκρουπ τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα».
Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα για το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ, είχε σημειώσει ότι αυτές «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».
«Το πρόβλημα της Ευρωζώνης»
Την ίδια ώρα, γίνεται φανερό ότι οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται, με αφορμή την Ελλάδα, έχουν ως αφετηρία τη γενικότερη ενδοκαπιταλιστική διαπάλη για την πορεία της Ευρωζώνης, στην οποία παρεμβαίνουν και οι ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, ο Β. Σόιμπλε τόνισε προχτές ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης: «Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους».
Αναφερόμενος σε αποδιδόμενες «αιτιάσεις» της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το ΔΝΤ, επισήμανε ότι «το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους». Μάλιστα, έκανε λόγο για «ισχνή πλειοψηφία», στην ψήφιση των μέτρων από την Ελληνική Βουλή.
Συνοψίζοντας, τόνισε πως «αν δεν καταλήξουμε σε καλύτερα αποτελέσματα, η Ευρώπη δεν θα υπερβεί τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτό που πρέπει επειγόντως να αντεπεξέλθει».
Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τις τράπεζες και την διάσωσή τους, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ελληνικών τραπεζών, λέγοντας: «Το θέμα ήταν ένα ερώτημα: Bail-in (διάσωση με ίδια μέσα, όπως με "κούρεμα") ή bail-out(κρατικές ενισχύσεις). Θέλουμε να αντικαταστήσουμε το bail-out από bail-in. Αυτό, στη γλώσσα σοσιαλιστικών κομματικών συνεδρίων σημαίνει ότι ποτέ πια δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι το ρίσκο των ανεύθυνων τραπεζιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται φανερές οι αντιθέσεις που συνδέονται με το ζήτημα του επιμερισμού της χασούρας, αντιθέσεις που εκφράζονται συνολικότερα στην πορεία των διεργασιών για την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ και ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το ζήτημα της ενιαίας εκπροσώπησης της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα, στην ατζέντα επανέρχονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), με αιχμές τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση και τον έλεγχο των τραπεζών.
Φέτος τον Οκτώβρη, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Περού, η επικεφαλής του Ταμείου,Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να εγκριθεί «βοήθεια» του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είναι το πρόγραμμα προσαρμογής να στηρίζεται σε δύο σκέλη.
Το πρώτο σκέλος αφορά την υιοθέτηση και ψήφιση «σημαντικών μεταρρυθμίσεων» στοσυνταξιοδοτικό και την τραπεζική διακυβέρνηση.
Το δεύτερο σκέλος, ανέφερε, αφορά τηβιωσιμότητα του κρατικού χρέους, καθώς πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες που θα το επαναφέρουν σε τροχιά βιωσιμότητας.
Την ίδια ώρα, βέβαια, που εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αποκαλύπτεται και η ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική τους. Χαρακτηριστικά, το ζήτημα του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα συνδέεται με γενικότερες περαιτέρω αντεργατικές ανατροπές που προωθούνται στο σύνολο της ΕΕ. Το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με τον επικεφαλής του, Γ. Ντάισελμπλουμ, να δηλώνει:«Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για το Ασφαλιστικό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης». Το Ασφαλιστικό, πρόσθεσε, αποτελεί«ένα σημαντικό θέμα για την οικονομική βιωσιμότητα», που συνδέεται με τη «γήρανση του πληθυσμού». Το θέμα θα απασχολήσει το Γιούρογκρουπ την επόμενη χρονιά και η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις και αναλύσεις για το πού εντοπίζονται τα «προβλήματα».
«Λαγοί» του κεφαλαίου
«Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».Αυτό τόνισε χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος,Ολγα Γεροβασίλη, σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε.
Ουσιαστικά, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να αποσυνδέσει την πολιτική του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών (και του Σόιμπλε) από αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης (και της Μέρκελ). Επιπλέον, καλυπτόμενη πίσω από πραγματικές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, «ανακαλύπτει» ανύπαρκτους διαχωρισμούς σε ό,τι αφορά την ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου.
Ο δε υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε, σημείωσε πως«είναι ένας πολιτικός πολύ σκληρός και είναι και σκληρός άνθρωπος. Η σκληρή πολιτική και οι σκληροί άνθρωποι θέλουν και σκληρές απαντήσεις».

Την ίδια ώρα, βέβαια, δίνοντας το στίγμα της «σκληρής πολιτικής» που η ίδια η συγκυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει, τόνισε: «Σε αυτό το εννεάμηνο έχουν γίνει βήματα, αναφορικά με την προώθηση ζητημάτων, τα οποία κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν αγγίχτηκαν, όπως, οι πρόωρες συντάξεις και οι σπατάλες του κρατικού προϋπολογισμού»!

Τις ενδοκαπιταλιστικές διαφωνίες που εκδηλώνονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εκμεταλλεύονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, στην προπαγάνδα τους ενόψει των νέων αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Κρύβουν ότι οι διαφωνίες αυτές δεν αφορούν στα λαϊκά συμφέροντα, τα οποία ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται, ώστε να κερδίσουν χρόνο για το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής επίθεσης.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στο «Πρώτο Πρόγραμμα», δήλωσε με σκόπιμη ασάφεια: «Επομένως, εμείς συνομιλούμε και συνομιλούμε θεσμικά, όπως έχουμε συμφωνήσει και παλεύουμε για τις θέσεις που εμείς νομίζουμε ότι είναι υπέρ του συμφέροντος της χώρας και αυτό θα κάνουμε συνεχώς. Δεν είναι θέμα να βάλουμε τον τίτλο. Εχουμε διαφωνίες. Μέχρι πού θα φτάσουν οι διαφωνίες και μέχρι πού φτάνουν κάθε φορά, είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε».
Απ' την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας,υποσχέθηκε ότι «το 2016 μπορεί να είναι έτος ανάκαμψης, αν γίνουν κάποια πράγματα τα οποία έχουμε προγραμματίσει και βρίσκονται εκτός συμφωνίας». Δεν έκανε βεβαίως τον κόπο να εξηγήσει ότι χάριν αυτής της ανάκαμψης που οραματίζονται, ακονίζουν «τσεκούρι» για τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.
Περισσότερο ειλικρινής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο «Real FM», υπερασπίστηκε την υλοποίηση της πολιτικής που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. «Νομίζω ότι το συμφέρον της χώρας και της κυβέρνησης είναι να επισπεύσουμε, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, την προώθηση όσων έχουμε υπογράψει και συμφωνήσει και στο Προσφυγικό και στα θέματα της υλοποίησης της συμφωνίας, με την υιοθέτηση της δεύτερης λίστας των προαπαιτούμενων. Αυτό θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις αρχές του '16, την ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή σε ένα επόμενο στάδιο της Ελλάδας και στην ποσοτική χαλάρωση, στο πρόγραμμα "Ντράγκι", που είναι απαραίτητο για να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς», ανέφερε.
Το παραμύθι της διαπραγμάτευσης αναπαρήγαγε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, (ρ/σ «Κόκκινο») υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με την έννοια ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αποφάσισε να δώσει ένα οριστικό τέλος σε μια αντίληψη που έλεγε ότι η Ελλάδα θα δέχεται αυτά που της ζητούν οι δανειστές, χωρίς να προβάλει αντιστάσεις και χωρίς να προσπαθεί η ίδια να επιβάλει τις δικές της θέσεις»!
Και πρόσθεσε, ρίχνοντας νερό στο μύλο της προσπάθειας να καλλιεργηθεί στάση αναμονής στο λαό: «Οπότε, νομίζω ότι αυτά που θα δούμε το επόμενο διάστημα και με τη μάχη που έχει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στα ανοιχτά ζητήματα, αλλά και με το δρόμο τον οποίον η ίδια η Ευρώπη θα επιλέξει να πάρει και στο Προσφυγικό και στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών».



Η σοσιαλδημοκρατική «χάρη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως γνωστόν, «διεθνούς εμβέλειας». Γι' αυτό και οι άνθρωποί του δεν παραλείπουν να κάνουν παρατηρήσεις ακόμα και στους «άριστους μαθητές» του ρεφορμισμού και οπορτουνισμού. Οπως, για παράδειγμα, στη λεγόμενη «γαλλική αριστερά», μια από τις πρώτες διδάξασες στην ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στο καπιταλιστικό σύστημα. Να τι λέει σε άρθρο της η χτεσινή «Αυγή», σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς Λεπέν: «Και η αριστερά που έχει καθηλωθεί στο 4% τι γίνεται; Τι απέγινε η μαγιά του 11% από τον Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές; Το έλλειμμα ενωτικής διάθεσης έχει κόστος, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η γλώσσα. Τα... γαλλικά που ομιλεί η ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα δεν τα καταλαβαίνει κανείς ή για την ακρίβεια τα κατανοούν ελάχιστοι και όλο και λιγότεροι. Χωρίς σοβαρό και ρεαλιστικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με επίγνωση των προβλημάτων που αφορούν τους Γάλλους πολίτες, το μόνο που σου μένει είναι να περιμένεις, όπως κάνει εδώ το ΚΚΕ, να ισιώσει ο γιαλός».

«Μετέωρη» η επιστροφή φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνάντηση των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.
Την ίδια ώρα, πολλά ερωτήματα ανακύπτουν από τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των αποδείξεων λιανικής, στη βάση των οποίων αποδίδεται η προβλεπόμενη επιστροφή φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε στο «παρά πέντε» την ύπαρξη νομοθετικού κενού για τα εισοδήματα του 2015, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη είχε εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2014, χωρίς ωστόσο να ανανεωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση για την παράτασή της αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς, για την ώρα, να παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις επιστροφές φόρου στα λαϊκά νοικοκυριά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις που κατατίθενται άμεσα στη Βουλή, περιλαμβάνουν:
-- Από 1/1/2016 η έκπτωση φόρου θα κατοχυρώνεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μέσω των αγορών λιανικής, που θα γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών και τραπεζικών συναλλαγών και όχι με τις αποδείξεις, όπως ισχύει σήμερα. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.
-- Καθορίζονται οι διαδικασίες για την άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
-- Στις χρηματικές δωρεές μέχρι 5.000 ευρώ που διενεργήθηκαν από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες σε εγγόνια, από την έναρξη των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2015, δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς.
-- Λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
Προς ιδιωτικοποίηση και ο ΑΔΜΗΕ
Την ίδια ώρα, το 49% του ΑΔΜΗΕ, ως πρώτη δόση, προορίζεται για εκχώρηση σε ιδιώτες «επενδυτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε κατ' αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία, στην οποία το κράτος θα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους, οι οποίες παραμένουν υπό διαβούλευση, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από τη διαμόρφωση της διοίκησης της νέας εταιρείας.

Η αστική τάξη - και στη χώρα μας - αξιοποιείήδη την πρωτιά του «Εθνικού Μετώπου» (Front National - FN) στον α' γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία για να πείσει για την ανάγκη λαϊκής συναίνεσης στην εφαρμογή των αντιλαϊκών σχεδιασμών της. Τα επιτελεία της, αφενός, εμφανίζουν την ενίσχυση του FN ως κάτι αναπάντεχο που προκαλεί «σοκ», αφετέρου ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές πρόσκλησης των λαών στο «αντι-ακροδεξιό», «δημοκρατικό» μέτωπο, που περιλαμβάνει από οπορτουνιστές και σοσιαλδημοκράτες μέχρι φιλελεύθερους και δεξιούς.
***
Ομως, η «ιστορία» «FN» δεν είναι καινούρια. Πρόκειται για ένα κόμμα που «ανδρώθηκε» πολιτικά με την πολύ συγκεκριμένη στήριξη των «δημοκρατικών» αστικών πολιτικών, που το ενίσχυσαν σταδιακά ειδικά την τελευταία 20ετία (το FN υπάρχει από το 1972), γιατί έτσι εξυπηρετούνταν οι εκάστοτε σχεδιασμοί της γαλλικής πλουτοκρατίας. Σε μια σειρά εκλογικές μάχες, οι «συντηρητικές» δυνάμεις (που σήμερα εκπροσωπούν καταρχήν οι Ρεπουμπλικάνοι του Ν. Σαρκοζί, παλιότερα η παράταξη του Ζ. Σιράκ) είχαν απευθείας συνεργασία με υποψηφίους του FN, όπως για παράδειγμα στις δημοτικές εκλογές του 1998, όπου σε μια σειρά πόλεις επικράτησαν με την ανοιχτή στήριξη υποψηφίων του FN απέναντι στους Σοσιαλιστές. Με τον ίδιο στόχο - της συρρίκνωσης του αντίπαλου πόλου και της ανάδειξης στην εξουσία για να υπηρετηθεί το κεφάλαιο - και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste - PS) συνέβαλε στην άνοδο του FN. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις υπογραφές που ο Ζαν - Μαρί Λεπέν (τότε ηγέτης του FN) συγκέντρωσε για να καταθέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2002 στη Γαλλία, περιλαμβάνονταν και εκατοντάδες Σοσιαλιστών. Επιπλέον, στις εκλογές του 2002 (αφού Σιράκ και Λεπέν προκρίθηκαν στο β' γύρο), όλες οι «αριστερές» δυνάμεις, ανάμεσά τους και το μεταλλαγμένο ΚΚ, στρατεύτηκαν τελικά μ' ένα στόμα - μια φωνή πίσω από την υποψηφιότητα του «δεξιού» Σιράκ, που κατά τ' άλλα αντιπάλευαν, στρώνοντας κι έτσι το έδαφος για τα αντιλαϊκά μέτρα που ακολούθησαν, συμβάλλοντας στη μοιρολατρία και τη συντηρητικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων. Υπενθυμίζουμε, επίσης, στους «ξεχασιάρηδες» (ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή» κ.λπ.) που κομπάζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάχωμα στην ακροδεξιά, ότι πριν την εκλογική άνοδο του Λεπέν στις αρχές του 2000, είχε προηγηθεί η κεντροαριστερή κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του Γαλλικού ΚΚ.
***
Επιπλέον, καινούριες δεν είναι ούτε και οι προτάσεις του FN. Αντίθετα, είναι θέσεις που εκφράζουν ισχυρά τμήματα του γαλλικού κεφαλαίου, γι' αυτό άλλωστε και τις συναντά κανείς πρώτα απ' όλα στα προγράμματα και τις δημόσιες τοποθετήσεις και των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικανών. Είναι θέσεις (π.χ. όσον αφορά την παραμονή στην ΕΕ) που ενισχύονται μέσα σε συνθήκες ευρύτερων διεργασιών σε όλη την Ευρώπη, με την άνοδο του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού» και διάφορα τμήματα των αστικών τάξεων να αναθεωρούν επιλογές και συμμαχίες, ανάλογα με το πώς εκτιμούν ότι θα ευνοηθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας και η υπεράσπιση της θέσης τους σε ένα πλαίσιο οξυνόμενου ανταγωνισμού και αυξανόμενης ανισομετρίας που η βαθιά καπιταλιστική κρίση επιτάχυνε καθοριστικά. Για παράδειγμα, η ίδια η κυβέρνηση των Ολάντ - Βαλς έθετε ζήτημα αυστηρότερου ελέγχου των συνόρων (και πριν ακόμα το μακελειό της 13ης Νοέμβρη, που μετά τους «ήρθε κουτί»...), στο πλαίσιο και της συζήτησης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Οπως επίσης, η ίδια η κυβέρνηση θέτει θέμα «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας, από τη σκοπιά της πιο ευέλικτης στήριξης των προτεραιοτήτων του γαλλικού κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του και πρώτα του γερμανικού. Ακόμα, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η «αναθεώρηση» της σχέσης με τη Ρωσία, κυριαρχούν στον προβληματισμό των Γάλλων αστών εδώ και πολύ καιρό. Οι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν ανοιχτά επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, ο ίδιος ο Ολάντ «έτρεξε» και στον Πούτιν για να συζητήσουν τη δημιουργία «ενιαίου μετώπου» συνεργασίας κατά των τζιχαντιστών.
***
Είναι, λοιπόν, καθαρό ότι το FN εξελίσσεται σε ισχυρή πολιτική δύναμη με τη στήριξη του κεφαλαίου. Αλλο τόσο καθαρό πρέπει να είναι και το ότι, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει την Κυριακή (που θα γίνει ο β' γύρος των περιφερειακών εκλογών), το FN ήδη αποτελεί σοβαρό εργαλείο προώθησης των επόμενων αντιλαϊκών σχεδιασμών. Το «δημοκρατικό μέτωπο» στο οποίο βγήκαν κατευθείαν οι Βαλς - Ολάντ και κάλεσαν, προτείνοντας ανοιχτά υπερψήφιση των αντι-FN υποψηφίων, δεν είναι παρά μια προσπάθεια να πειστεί ο γαλλικός λαός ότι οι μόνες «εναλλακτικές» που αιώνια θα έχει, είναι να διαλέγει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Να διαλέγει μεταξύ όσων χρόνια τώρα κυβερνούν, τσακίζοντας τη ζωή του για λογαριασμό της ίδιας εκμεταλλεύτριας τάξης και όσων τώρα φιλοδοξούν να ανέβουν στην ίδια θέση για να υπηρετήσουν την ίδια τάξη, ακόμα πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Μεταξύ όσων παζαρεύουν για λογαριασμό του κεφαλαίου τη συμμετοχή της χώρας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ και όσων ψάχνουν και άλλες ιμπεριαλιστικές «παρέες», το ίδιο θανατηφόρες για το λαό.
***

Η ενίσχυση κομμάτων όπως το FN είναι μέρος της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που προχωρά σε διάφορες χώρες, στο φόντο των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει το κεφάλαιο στο πεδίο της οικονομίας (μετά από μια βαθιά κρίση, σε συνθήκες αναιμικής ανάκαμψης αλλά και ύφεσης σε πολλές περιοχές). Οι εξελίξεις είναι διδακτικές για την ικανότητα των μονοπωλίων να εξασφαλίζουν σε κάθε φάση το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό, που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είτε με «αριστερό» περιτύλιγμα, είτε με «πατριωτικό», είτε με ανοιχτά εθνικιστικό (που σαφώς έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά είναι το ίδιο επικίνδυνες για το λαό). Είναι ταυτόχρονα διδακτικές για την τεράστια σημασία που έχει η ύπαρξη οργανωμένης επαναστατικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, που να φωτίζει ταξικά τις αιτίες των προβλημάτων, να οργανώνει την αναμέτρηση με τους αληθινούς αντιπάλους του λαού, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, τα οποία - όπως όλα δείχνουν - προκειμένου να προστατέψουν τη θέση και την εξουσία τους, δε θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget