ΣΥΡΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Τον αποκλεισμό του Άσαντ από «μεταβατική κυβέρνηση» ζητά η αντιπολίτευση

Στη συγκρότηση 15μελούς αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει σε επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση και στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος με όρους για την πραγματοποίησή τους προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης δεκάδες αντιπρόσωποι συριακών αντιπολιτευόμενων κομμάτων και ενόπλων οργανώσεων ολοκληρώνοντας τριήμερη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.
Σύμφωνα με το ΒΒC και το πρακτορείο Ρόιτερς, οι δεκάδες Σύροι πολιτικοί και εκπρόσωποι αντικαθεστωτικών οργανώσεων, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, κατέληξαν στην έκδοση κοινής δήλωσης αρχών που θα καθοδηγήσει τις συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση και στην οποία ξεκαθαρίζουν ότι επιθυμούν στη Συρία την ύπαρξη ενός «πλουραλιστικού καθεστώτος που θα εκπροσωπεί όλο το συριακό λαό».
Αποκλείουν ωστόσο οποιοδήποτε ρόλο στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ σε οποιαδήποτε «μεταβατική περίοδο» κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις όχι μόνον της Δαμασκού αλλά και της Ρωσίας που θεωρεί ότι τελεσίγραφα τέτοιου είδους δεν εξυπηρετούν ούτε τη δημοκρατία, ούτε την διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δίνοντας για παράδειγμα την Πέμπτη συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα είχε σημειώσει ότι «αν οι εταίροι σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό συνεχίσουν να ζητούν να οριστεί μία ημερομηνία για να εγκαταλείψει ο Άσαντ το σκηνικό, εμείς θα απαντήσουμε ότι αυτό είναι αντίθετο με τον νόμο και τη δημοκρατία».
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να τεθούν και στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος 24ωρου στη Γενεύη της Ελβετίας, πριν την νέα συνάντηση της «Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας» στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη πιθανώς στις 18 τρέχοντος μηνός.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget