ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ Προχωρούν οι συζητήσεις, ετοιμάζουν το νέο εφαρμοστικό νόμο

«Μετέωρη» η επιστροφή φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συνάντηση των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.
Την ίδια ώρα, πολλά ερωτήματα ανακύπτουν από τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των αποδείξεων λιανικής, στη βάση των οποίων αποδίδεται η προβλεπόμενη επιστροφή φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε στο «παρά πέντε» την ύπαρξη νομοθετικού κενού για τα εισοδήματα του 2015, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη είχε εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2014, χωρίς ωστόσο να ανανεωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση για την παράτασή της αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς, για την ώρα, να παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις επιστροφές φόρου στα λαϊκά νοικοκυριά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις που κατατίθενται άμεσα στη Βουλή, περιλαμβάνουν:
-- Από 1/1/2016 η έκπτωση φόρου θα κατοχυρώνεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μέσω των αγορών λιανικής, που θα γίνονται μέσω τραπεζικών καρτών και τραπεζικών συναλλαγών και όχι με τις αποδείξεις, όπως ισχύει σήμερα. Από την υποχρέωση να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα» θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.
-- Καθορίζονται οι διαδικασίες για την άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
-- Στις χρηματικές δωρεές μέχρι 5.000 ευρώ που διενεργήθηκαν από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες σε εγγόνια, από την έναρξη των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2015, δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς.
-- Λεπτομερείς ρυθμίσεις για τη μεταφορά 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
Προς ιδιωτικοποίηση και ο ΑΔΜΗΕ
Την ίδια ώρα, το 49% του ΑΔΜΗΕ, ως πρώτη δόση, προορίζεται για εκχώρηση σε ιδιώτες «επενδυτές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε κατ' αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία, στην οποία το κράτος θα κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους, οι οποίες παραμένουν υπό διαβούλευση, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από τη διαμόρφωση της διοίκησης της νέας εταιρείας.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget