ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Τις πολιτικές τους υπέρ των τραπεζών διαφήμισαν Αλ. Τσίπρας και Ντ. Μπακογιάννη

Σε διαγωνισμό καλύτερης πολιτικής υπέρ των τραπεζών μετατράπηκε η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στόχος της ανακεφαλαιοποίησης ήταν το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει «να επανέλθει στον αναπτυξιακό του ρόλο, να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τη ΝΔ να είναι σύμμαχος της κυβέρνησης σε αυτόν το στόχο.
Έκανε λόγο για επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση καθώς χρειάστηκαν 5,43 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων κατά 6,4 δισ. ευρώ έδινε «την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία» και τις «θετικές προσδοκίες ανάπτυξης», δηλαδή μεγάλης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που επένδυσαν.
Για τα περί «αφελληνισμού» των τραπεζών, ανέφερε πως και πριν την κρίση οι τράπεζες ήταν σε ξένους επενδυτές, ενώ για τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική δήλωσε ότι το μετοχικό τους κεφάλαιο κατά 66% και 55% αντίστοιχα «είναι σε ελληνικά χέρια». Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι παρέδωσε τις τράπεζες με μειωμένη χρηματιστηριακή αξία κατά 66% και με «κόκκινα» δάνεια περίπου 80 δισ. ευρω.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η ανακεφαλαιοποίηση «έγινε στο χειρότερο δυνατό περιβάλλον» και πως η κυβέρνηση «με πράξεις και παραλείψεις της άφησε το τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια των κορακιών της αγοράς». Ζήτησε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θέλει να συζητήσει η κυβέρνηση για την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, να εντάξει και την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επί των δικών της ημερών.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πούλησε τις τράπεζες σε ξένους καθώς απαξίωσε την αξία τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ανέφερε ότι επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2014 η αξία των τραπεζών στο ΤΧΣ ήταν 13 δισ. ευρώ, τον Απρίλη του 2015 έπεσε στα 6,5 δισ. ευρώ, τον Οκτώβρη του 2015 στα 2,4 δισ. ευρώ και κατά την ανακεφαλαιοποίηση έφτασε στα 500 εκατ. ευρώ.  
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget