03/27/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Την τιμητική της η μισαλλοδοξία
«Και το όνειρό μας είναι / στην Πόλη εμείς να μπούμε / σημαία να υψώσουμε / τον ύμνο εμείς να πούμε». Αυτό τραγούδησε προχτές το τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ, γνωστότερη ως ΟΥΚ, Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών) που παρέλασε στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπως τις οργάνωσαν κυβέρνηση, υπουργείο Αμυνας και περιφέρεια Αττικής. Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν αποσπάσει το χειροκρότημα από την εξέδρα των επισήμων, όπου, μεταξύ άλλων, ήταν και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κ.ά. Σημειωτέον, η μόνη -μέχρι στιγμής- επίσημη αντίδραση του υπουργείου Αμυνας στο απαράδεκτο συμβάν είναι η απόφαση του υπουργού να απονείμει πενθήμερη τιμητική άδεια στο στρατιωτικό προσωπικό που συμμετείχε στην παρέλαση, άρα και στα καλόπαιδα της ΔΥΚ...

Η καταστροφή...
Εγραψε η «Αυγή», 25/3/2015: «Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η αναφορά Τσίπρα πως το μνημονιακό πρόγραμμα δεν είναι "ιστορία επιτυχίας", αλλά αντιθέτως είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία». Την ίδια ώρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το 70%, όπως έχουν πει, των μνημονίων. Ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, ότι δεν πρόκειται να καταστρέψουν ό,τι θετικό έχει πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή που εφάρμοζε μνημονιακή πολιτική. Οτι θα συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή. Οτι θα συνεχίσουν με πρωτογενή πλεονάσματα και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Ο,τι, δηλαδή, έκανε και η προηγούμενη μνημονιακή, όπως έλεγαν, κυβέρνηση. Τότε πού είναι ο «καταστροφικές επιπτώσεις» που λέει ο Αλ. Τσίπρας; Προφανώς μόνο στα «μεγάλα πλεονάσματα» που εμποδίζουν να δοθεί ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις. Και για να να σταματήσουν την «καταστροφή» ζητούν τη μείωσή τους! Με απλά λόγια, σωτηρία απ' την «καταστροφή» θα υπάρχει μόνο για το κεφάλαιο, για το λαό θα συνεχίζεται!

Αναμενόμενες απαντήσεις
Τη στιγμή που το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει επιδημικές διαστάσεις, με το 10% των 15χρονων μαθητών να έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά χρήση κάνναβης, το ΚΕΘΕΑ έρχεται αντιμέτωπο με την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού λόγω μη προσλήψεων στις υπηρεσίες του εδώ και μια 8ετία, ενώ εκκρεμούν τα αιτήματα 15 τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων. Παρόλα αυτά, στη συνάντηση του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, αυτός περιορίστηκε σε αοριστολογίες του τύπου «εξετάζονται τα προβλήματα». Η απάντηση προβλεπόμενη, καθώς τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για το θέμα των ναρκωτικών είναι γνωστά και πλήρως ταυτόσημα με τις επιταγές της ΕΕ. Μια πολιτική που επιδιώκει την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και συγχρόνως υπονομεύει την πρόληψη και την απεξάρτηση.

Ποια ανάκαμψη;
Η «Καθημερινή», 24/3/2015, μιλά για «εύθραυστη ανάκαμψη», αναφέροντας ότι «η ανάπτυξη του 2014 διαμορφώθηκε στο 0,8%, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ. Οι κύριοι προωθητικοί παράγοντες ήταν η εγχώρια ζήτηση που αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2007, κατά 1,1%, η συμβολή του εξωτερικού τομέα ήταν ελαφρώς θετική (0,2%), ενώ η αρνητική μεταβολή των αποθεμάτων αφαίρεσε περίπου 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας από τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ. "Δεδομένων των μεταβολών στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, η ανάκαμψη το 2014 δεν εγγυάται την απαρχή μιας διατηρήσιμης αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, γι' αυτήν την εξέλιξη απαιτείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ, που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου"». Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει: «Ραγδαία επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο του 2015, υποχωρώντας κατά 16% έναντι υποχώρησης 5,2% του αντίστοιχου δείκτη Ιανουαρίου του 2014, ενώ αντίστοιχη είναι η πορεία του δείκτη και σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν την αδυναμία εξόδου από την ύφεση της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ προοιωνίζονται ακόμη χειρότερες ημέρες. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου πάντως (Φεβρουάριος 2014 - Ιανουάριος 2015) ο μέσος γενικός δείκτης εμφάνισε σημάδια επιβράδυνσης της μείωσης, καταγράφοντας υποχώρηση της τάξης του 2% έναντι υποχώρησης 5,6% στη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων». Τι δείχνουν τα παραπάνω στοιχεία; Οτι η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας είναι σε στασιμότητα με σοβαρούς κινδύνους να επιστρέψει στην κρίση.

Την ώρα που η κυβέρνηση δε φείδεται διαβεβαιώσεων και έργων προκειμένου να εξασφαλιστεί η περίφημη ρευστότητα της καπιταλιστικής οικονομίας για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, βάζει στο χέρι τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων οργανισμών, συνεχίζοντας τη γνωστή πολιτική από εκεί που την άφησε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, με την οποία ακόμα και τα ταμειακά διαθέσιμα των Ταμείων, όπως και όλων των δημόσιων φορέων, θα χρησιμοποιηθούν για τη δανειοδότηση του δημοσίου μέσω της εξαγοράς εντόκων γραμματίων, ήδη χτες -κατά πλειοψηφία και με μόνη αρνητική ψήφο του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ- η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε να διαθέσει 120 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.
***
Να, λοιπόν, που η κυβέρνηση βρήκε λεφτά για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου και η αποπληρωμή των δανειστών. Και, βέβαια, τα βρήκε εκεί που τα έβρισκαν και οι προηγούμενοι. Στραγγίζοντας και την τελευταία σταγόνα ρευστού που προορίζεται για την κάλυψη άμεσων λαϊκών αναγκών. Προφανώς δεν τους έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν μεταπολεμικά και έγιναν «καύσιμη ύλη» στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δε χόρτασαν με τα δισ. ευρώ των Ταμείων που εξαερώθηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο πηγαίνοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν ικανοποιήθηκαν ούτε με τα 13 δισ. ευρώ που άρπαξαν το 2012 με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Τώρα «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού», αφαιρούν και το τελευταίο ευρώ, ώστε το ελληνικό κράτος να αποδείξει ότι είναι φερέγγυο στις υποχρεώσεις του προς τους δανειστές και η κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους της.
Και δεν τους φτάνει που στραγγίζουν και την τελευταία ταμειακή ρευστότητα, οι κυβερνητικοί έφτασαν στο σημείο να ασκούν κάθε είδους ψυχολογικό εκβιασμό, καταφεύγοντας μέχρι και στον πατριωτισμό για να συγκαλύψουν το νέο έγκλημα. Αλλά από πότε είναι πατριωτισμός να αφαιρούνται από τον ΟΑΕΔ 120 εκατομμύρια ευρώ, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δε λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας; Πόσο πατριωτικό είναι να αφαιρείς τα τελευταία διαθέσιμα από τα νοσοκομεία, όταν αυτά δε διαθέτουν ούτε τα αναλώσιμα για τους ασθενείς; Πόσος πατριωτισμός κρύβεται πίσω από τη μετατροπή και του τελευταίου ευρώ των πανεπιστημίων σε κρατικά ρέπος, όταν οι φοιτητές δεν έχουν στοιχειώδεις υποδομές για να σπουδάσουν; Εκτός και αν και για τη νέα συγκυβέρνηση η «εθνική αξιοπρέπεια», που κλείνει σε όλες τις πτώσεις, είναι η αξιοπρέπεια του συνεπούς καλοπληρωτή απέναντι στους δανειστές προκειμένου να ενισχύεται το κεφάλαιο και μάλιστα για ένα χρέος που δε δημιούργησε ο λαός. Για τον πατριωτισμό του κεφαλαίου, λοιπόν, γίνονται όλ' αυτά, που είναι τσεκούρωμα στα ελάχιστα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Και πληρώνει η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
***
Η περίπτωση με τα λεφτά του ΟΑΕΔ, όπως και με τα ταμειακά διαθέσιμα, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι από τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Αντί να εξετάσει και να βρει τρόπους να ενισχυθεί η τραγική οικονομική θέση των ασφαλιστικών οργανισμών, των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ και άλλων δημόσιων φορέων, αντί να φροντίσει να επιστραφούν οι λεηλατημένοι τους πόροι, τους περνάει και τη δική της θηλιά, οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία. Γιατί εκεί οδηγεί το πρώτο πρακτικό βήμα της κυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομική τους κατάσταση. Και η πρώτη κυβερνητική πράξη για τα οικονομικά των δημόσιων φορέων αφαιρεί πόρους και δεν προσθέτει. Ολα τα υπόλοιπα, περί Ταμείου Εθνικού Πλούτου που δήθεν θα ενισχύσει στο μέλλον την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι λόγια του αέρα. Οι πράξεις μετρούν. Αυτές παράγουν πολιτική και αποτελέσματα. Αυτές καθορίζουν την καθημερινότητα του συνταξιούχου, του ασφαλισμένου, του άνεργου, του ασθενή, του φοιτητή.
Στη βάση αυτής της πολιτικής πρακτικής, που έχει συγκεκριμένες συνέπειες για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, πρέπει και οι εργαζόμενοι να μετρήσουν και να κρίνουν και τη νέα κυβέρνηση και να πάρουν τα μέτρα τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιτρέψουν να επαναληφθεί το πλιάτσικο που έγινε σε βάρος των αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφάλισης και του «κουρέματος» που επιβλήθηκε το 2012 και στους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς. Τώρα απαιτείται εγρήγορση, οργάνωση της πάλης και ετοιμότητα για να αποτραπεί η απόφαση της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα και η διεκδίκηση οικονομικής ενίσχυσης των Ταμείων και των άλλων δημόσιων οργανισμών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Στα ρεπορτάζ των αστικών ΜΜΕ καταγράφτηκε και δόθηκε μεγάλο εύρος και μεγάλη σημασία στην παρέμβαση των ΗΠΑ στη Γερμανία, ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα που οδήγησε στη συνάντηση των οκτώ την περασμένη Πέμπτη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς και στη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, ξεμπλοκάροντας, όπως λένε, το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με όλους τους κινδύνους για την αστική τάξη της Ελλάδας στη σχέση της με την Ευρωζώνη. Βεβαίως και τις προηγούμενες μέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας οι παρεμβάσεις του Μπ. Ομπάμα για να βρεθεί λύση, παρεμβάσεις τόσο στη γερμανική κυβέρνηση για να χαλαρώσει τα κριτήρια σχετικά με την Ελλάδα, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους τρεις θεσμούς στις μεταρρυθμίσεις για την οικονομία.
Βεβαίως, την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν στην Ελλάδα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για την Ευρώπη και την Ευρασία, Βικτόρια Νούλαντ, που έκανε συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας αλλά και με τον πρωθυπουργό, καθώς και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα, Ρόμπιν Ντάνιγκαν.
Θέλουν την Ελλάδα ενεργά εμπλεκόμενη στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Μεσογείου
Το «Κυριακάτικο Βήμα», 22/3/2015, έγραφε για όλα αυτά: «Σύμφωνα με ελληνικούς και αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους, η Ουάσιγκτον βλέπει υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα τη σημασία της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας. Mια κλιμάκωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης θα είχε διπλό αντίκτυπο. Θα οδηγούσε πιθανόν την ευρωζώνη σε νέα εσωστρέφεια με άμεσες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να παγώσει τις συνομιλίες που διεξάγονται για τη Διατλαντική Εταιρική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων. Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη, έστω από ατύχημα, θα δημιουργούσε σοβαρό κενό ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Με τόσα μέτωπα ανοιχτά και τα μάτια εστιασμένα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Ουάσιγκτον δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit ή Graccident.
Θα ήθελαν από τη χώρα μας να συμβάλει ενεργά στην περιφερειακή σταθερότητα - ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που αναμένεται να αρχίσουν ξανά από τον Μάιο.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, επιδιώκει όπου μπορεί να ικανοποιεί κρίσιμα αμερικανικά αιτήματα. Φαίνεται ότι θα προχωρήσει η υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης που θα επιτρέπει τις υπερπτήσεις αμερικανικών Global Hawk RQ-4 σε πιο μόνιμη βάση (συνήθως δινόταν άδεια 90 ημερών που ανανεωνόταν), ενώ οι Αμερικανοί ίσως επανέλθουν με το αίτημα για βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη. Ενδιαφέρον θα έχει επίσης η υποδοχή εκ μέρους των Αμερικανών πιθανής εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια.
Οι Αμερικανοί δίνουν τεράστια έμφαση στην υλοποίηση του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου και στην κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ), καθώς και του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού. Ωστόσο το "παιχνίδι" με τον ρωσοτουρκικό αγωγό Turkish Stream παρακολουθείται στενά διότι προφανώς αντιβαίνει τις απόπειρες διαφοροποίησης από το ρωσικό αέριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα Ρόμπιν Ντάνιγκαν, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, υπογράμμισε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση και να δοθεί έμφαση σε ενεργειακά projects που μειώνουν την εξάρτηση από έναν προμηθευτή».
Το δημοσίευμα, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει ρόλους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Ρόλος ενταγμένος στην προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων σε ένα τόξο εκδήλωσης ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων από την Ουκρανία ως τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική.
Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής σχέσης, εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην περιοχή, π.χ., την Τουρκία.
Στη δίνη των ανταγωνισμών
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, οι ΗΠΑ με την επίσκεψη Νούλαντ εστίασαν σε δύο στρατηγικά ζητήματα στην περιοχή, που δείχνουν όχι μόνο την τεράστια όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Το ένα είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δε θα διαταράξει το μέτωπο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας αλλά θα συμμετάσχει ενεργά σ' αυτό. Το δεύτερο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο εγχείρημα της Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού Turkish Stream.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», 22/3/2015, «κυβερνητικές, αλλά και κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση Τσίπρα -Νούλαντ η Ουάσιγκτον απέσπασε ισχυρές δεσμεύσεις από την Αθήνα πως δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο της Ε.Ε. Οι ΗΠΑ εργάζονται για την επίτευξη ενός συμπαγούς μετώπου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας και υπό αυτό το πρίσμα, όλα τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, γιατί, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών, εκεί θα πρέπει να πάρει θέση στο αν θα δεχθεί να περάσει από την Ελλάδα ο σχεδιαζόμενος αγωγός Turkish Stream, τον οποίο προωθεί η Μόσχα σε συνεργασία με την Τουρκία, αλλά οι ΗΠΑ αντιδρούν».
Είναι πιθανό, λοιπόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίσπευση της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία να έχει σχέση, εκτός άλλων ζητημάτων, όπως, π.χ., η κρίση στην Ουκρανία, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, και με το ρωσοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου που αντικατέστησε τον South Stream. Μην ξεχνάμε ότι υπήρχε και άλλο σχέδιο, αμερικανικό, για τον αγωγό Nabouko, που θα διέσχιζε τα Βαλκάνια για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Ρωσία προσδοκούσε, μετά το ναυάγιο του South Stream, να βρει άλλο δρόμο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ για ενεργειακή απεμπλοκή της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, οδήγησε τη Ρωσία να ματαιώσει τα σχέδια του South Stream, που, εκτός των άλλων, της άνοιγε δρόμο για ενίσχυση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, ένα από τα πεδία ενδοϊμεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, και Ρωσία. Ετσι αποφάσισε να βρει άλλο δρόμο, αξιοποιώντας και τις αντιθέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, για να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη. Η επιμονή των ΗΠΑ να μη δεχθούν να περάσει από την Ελλάδα ο σχεδιαζόμενος αγωγός Turkish Stream, έχει σχέση με πρόσφατες δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη, υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για σύνδεση του Turkish Stream με τον ΤΑΡ για μεταφορά και ρωσικού αερίου.
Επομένως, η περιβόητη συμβολή των ΗΠΑ στο να μη ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους «θεσμούς» εντάσσεται στην επιδίωξή τους για πιο ενεργή εμπλοκή της κυβέρνησης στους ανταγωνισμούς αλλά από τη σκοπιά των ατλαντικών συμφερόντων κόντρα στη Ρωσία, στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας και της μεταφοράς της.
Την ίδια ώρα, η Γερμανία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, στο διαγωνισμό για τα οποία επικράτησε η γερμανική «Fraport». Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή των Γερμανών σε επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας (όπως για τη «Μικρή ΔΕΗ»). Ανάλογα ενδιαφέροντα έχουν και οι ΗΠΑ για την Ελλάδα.
Πάλι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Γερμανία ενδιαφέρεται επίσης και για τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου και τη μεταφορά τους. Αυτό «ψυλλιάζει» μελέτη που έγινε από τους Sarah Vogler και Eric V. Thompson για λογαριασμό του «German Mashall Fund of the United States» («Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ»), με θέμα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της τοπικής ναυτιλίας. Η μελέτη εκτιμά, π.χ., ότι η ΕΕ εμπλέκεται στην Ανατολική Μεσόγειο γιατί Κύπρος και Ελλάδα είναι μέλη της, ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει εντείνει το ενδιαφέρον της για την Ανατολική Μεσόγειο ως δυνητική εναλλακτική πηγή ενέργειας. Αλλά οι ΗΠΑ ήδη έχουν πάρει το πάνω χέρι.
Αλλά η μελέτη επιβεβαιώνει, επίσης, τους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία. «Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ρωσία, που διατηρεί στενές σχέσεις με Ισραήλ και Κύπρο, διεκδικεί ένα ρόλο στην ανάπτυξη, μεταφορά και εμπορία του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά δεν έχει βρει τον τρόπο. Την ίδια ώρα, η αμερικανική "Noble Energy" διαδραματίζει καίριο ρόλο στην εκμετάλλευση και παραγωγή. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να υπάρχει ενεργειακή σταθερότητα αλλά και γενικότερη σταθερότητα», («Καθημερινή», 22/3/2014).
Ο λαός να επαγρυπνεί
Βεβαίως, αυτές οι «αποκαλύψεις» των αστικών εφημερίδων δε γίνονται με σκοπό να φωτιστεί το γεγονός ότι σήμερα διεξάγεται ένας πόλεμος «βουβαλιών», που ο λαός έχει συμφέρον να αποφύγει γιατί «όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια». Στόχος είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, αρκεί, βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει σωστά, επιβεβαιώνοντας τον ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό της χώρας.
Ο λαός μας να επαγρυπνεί. Οχι μόνο η γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή, με την ολοένα και ενεργότερη εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική δράση, δε θα έχει το παραμικρό όφελος για τον ίδιο αλλά εγκυμονεί κινδύνους να ματώσει για τα συμφέροντα των αστών. Γι' αυτό, δεν έχει κανένα λόγο να βάλει πλάτη και να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, όπως άμεσα ή έμμεσα τον καλεί τμήμα των αστικών ΜΜΕ και ιδιαίτερα των φιλοκυβερνητικών. Αντίθετα, θα πρέπει να οργανώσει την πάλη κάτω από τη δικιά του σημαία και όχι διαλέγοντας τη σημαία ιμπεριαλιστικού κέντρου που θα βάλει πάνω απ' το κεφάλι του.

Δεδομένο 1ο: Τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν παρθεί τα προηγούμενα χρόνια και απορρέουν από τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, «μνημονιακά» και μη, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται μέχρι κεραίας και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δεδομένο 2ο: Η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους «εταίρους» την επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής, την παράταση των κατευθύνσεων του μνημονίου - δανειακής σύμβασης και διαπραγματεύεται τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, τις «μεταρρυθμίσεις» όπως λένε, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.
Δεδομένο 3ο: Η συγκυβέρνηση ετοιμάζει - με δημιουργική σαφήνεια πια - μια νέα λίστα, την εμπλουτισμένη «λίστα Βαρουφάκη», η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοχευμένες αναδιαρθρώσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει κάποια μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων στο βαθμό που κρίνονται ως αναποτελεσματικά στη στήριξη αυτού του στόχου.
Με αυτά τα δεδομένα πηγαίνουμε και προς το επόμενο Γιούρογκρουπ της 27ης του Μάρτη. Και το λογαριασμό αυτών των μέτρων, αυτών των «μεταρρυθμίσεων», θα τον πληρώσει και πάλι ο λαός.
Με βάση και αυτά που δημοσιοποιούνται στον Τύπο θα καταλάβει εύκολα κανείς ότι οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συστήματος, αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με άλλον αντίστοιχο φόρο, φοροκυνηγητό για την είσπραξη αντιλαϊκών φόρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, μείωση κρατικών δαπανών, αλλαγές στον ΦΠΑ κ.ά.
Πώς αποκωδικοποιούνται όλα αυτά; Ποιος θα ωφεληθεί; Τι επιπτώσεις θα έχουν για το λαό;
Ας δούμε μερικά παραδείγματα, όπως τα καταγράφει ο αστικός Τύπος. Λέει ρεπορτάζ χτεσινής εφημερίδας:
-- «Προβληματισμός επικρατεί ως προς τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα αποτελέσματα που έγιναν πρόσφατα γνωστά έδειξαν ότι απέδωσε 2,650 δισ. ευρώ το 2014. Με τέτοια αποτελέσματα, δύσκολα θα καταργηθεί ο φόρος (...)».
-- «Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, η περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων βρίσκεται στο τραπέζι όπως και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων (...)».
-- «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην πάρει πίσω όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν προχωρήσει και τώρα πρέπει να αποκαλύψει ποιες θα προωθήσει (...) κατ' αρχάς περιλαμβάνουν τα αεροδρόμια και τον ΟΛΠ».
Τι δείχνουν τα παραπάνω;
Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι, που γίνονται αποδέκτες ενός προπαγανδιστικού μπαράζ περί «επιτυχιών» πασπαλισμένου από πατριωτικές κορόνες για σκληρή διαπραγμάτευση, μπορεί και να δυσκολεύονται να δουν ότι:
Η ουσία αυτών των διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, που θα συνοδευτούν από αντιλαϊκά μέτρα, έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες ξένες προς τα δικά τους συμφέροντα. Οτι έχουν σαφή στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου συνεπώς προϋποθέτουν, το «λιτό βίο» των εργαζομένων. Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που εδώ και χρόνια βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και προσπαθούν να επιβιώσουν, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, η διαπραγμάτευση που γίνεται στο όνομά τους δε γίνεται στην πραγματικότητα για λογαριασμό τους.
Το κύριο για το λαό είναι η οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση όλων όσα έχει χάσει μέχρι τώρα, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου. Και η προοπτική αυτής της πάλης βρίσκεται στη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κεφάλαιο και την εξουσία του.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Τρίτη 24 Μάρτη 2015.

Η κυβερνητική προπαγάνδα λίγο - πολύ προσπαθεί να πείσει ότι στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ δεν είδαμε όλοι το ίδιο πράγμα. Οτι υπάρχουν κρυφοί (;) «συμβολισμοί» στη συνάντηση, που δεν μπορούν να κατανοηθούν για όσους σκέφτονται «ρηχά», χωρίς βάθος! Για να τεκμηριωθεί αυτή η άποψη γίνεται, μάλιστα, αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και τη «Siemens».
Δεν ξέρουμε τι θέλουν να πουν ότι είδαν οι του κυβερνητικού προπαγανδιστικού επιτελείου. Το πράγμα όμως είναι απλό. Από τη μια, ήταν ο πρωθυπουργός ενός καπιταλιστικού κράτους με ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, που αποτελεί το 2,8% της οικονομίας της Ευρωζώνης και έχει πληγεί από μια 5χρονη καπιταλιστική κρίση, που ζητά μέτρα χαλάρωσης της περιοριστικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, προκειμένου να μπορέσει να στηρίξει την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων στη χώρα του. Από την άλλη, η πρωθυπουργός της πρώτης οικονομικής δύναμης σε επίπεδο ΕΕ, που έχει βελτιώσει τη θέση της στην Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα από τα κράτη της ομάδας των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών του κόσμου, των «G8». Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν σεβαστές όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας στην ΕΕ αλλά και στους υπόλοιπους δανειστές.
Ότι θα συνεχιστούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (π.χ., ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), άλλωστε, αυτό απαιτεί και το ντόπιο κεφάλαιο στη χώρα, ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή που είναι όρος συμμετοχής στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και όχι απλώς «μνημονιακή υποχρέωση», ότι ουσιαστικά θα μείνει απείραχτο το αντιλαϊκό - αντεργατικό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων («δε θα γκρεμίσουμε ό,τι θετικό» δήλωσε ο Α. Τσίπρας). Από γερμανικής πλευράς εκφράστηκε η ικανοποίηση για την αλληλοκατανόηση και το κοινό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι δύο πλευρές και, βεβαίως, εκφράστηκε η άποψη πως, με δεδομένες όλες τις προηγούμενες δεσμεύσεις, είναι δυνατό το ενδεχόμενο να τεθούν άλλες προτεραιότητες στις αναδιαρθρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από την τρόικα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι κινούνται ακριβώς στις παραπάνω κατευθύνσεις. Αυτά, πολύ απλά, έγιναν. Άλλωστε και οι «πλάτες» που αναζήτησε στήριξη η συγκυβέρνηση, δηλαδή οι ΗΠΑ, υπέδειξαν την ανάγκη να μην υπάρξει ρήξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, «γιατί αυτό δε συμφέρει τα οικονομικά σχέδια των ΗΠΑ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος 'Eρνεστ, παρά, βεβαίως, το γεγονός ότι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την αντιπαράθεση στην ΕΕ (και με το ρόλο της Ελλάδας) στον ανταγωνισμό τους με τη Γερμανία.
Για να το πούμε κωδι
κοποιημένα για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Μια διαπραγμάτευση και συζήτηση ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη στο πλαίσιο του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος ούτε ισότιμη μπορεί να είναι, ούτε για λογαριασμό του λαού και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μπορεί να γίνεται. Και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και από τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ. Όλα τα υπόλοιπα, περί συμβολισμών, υπονοούμενων κλπ., καθώς και εθνικιστικές κορόνες των τελευταίων ημερών, δεν εξυπηρετούν τίποτα περισσότερο από την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να συγκαλύψει την αντιλαϊκή ουσία των συζητήσεών της, αποπροσανατολίζοντας το λαό.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 27 Μάρτη 2015. 

Της Κάλι Καρά
Οι αγκαλιές του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας, τα νταούλια και οι ζουρνάδες, που εγκαινιάστηκαν στην εθνική μας εορτή, δεν μπορούν να κρύψουν πως η συγκυβέρνηση της Ελλάδας δεν πρόκειται να διευκολυνθεί με ρευστό, αν οι δανειστές μέσω των θεσμών-τρόικα δεν λάβουν τον κατάλογο με τα μέτρα που θα υλοποιούν την αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, για τον ΕΝΦΙΑ που φεύγει, αλλά... μάλλον μένει, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αντιλαϊκές αλλαγές στο ΦΠΑ, τη συνέχιση του «εκσυγχρονισμού» του ασφαλιστικού συστήματος, την περαιτέρω καρατόμηση κρατικών κοινωνικών δαπανών κ.ά.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γίνονται αποδέκτες ενός προπαγανδιστικού μπαράζ περί «επιτυχιών», πασπαλισμένου από πατριωτικές κορόνες για σκληρή και με διαφορετικό «στιλ» διαπραγμάτευση χωρίς γραβάτα, ενώ θα βιώνουν τις ίδιες συνθήκες «λιτού βίου», εκτός από ορισμένα ψίχουλα που απευθύνονται μόνο σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, πολύ πίσω από τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης. Οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας θα στέλνονται να γεννήσουν στο σπίτι για να πάρουν το επίδομα τοκετού, παιδιά θα πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο, οι συνταξιούχοι θα υπολογίζουν αν θα πάρουν τα φάρμακά τους ή το γιαούρτι τους.
Το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και άνεργες θα παραμυθιάζονται περιμένοντας τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης, δηλαδή «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο, στις ΜΚΟ, σε άλλους οργανισμούς για προσλήψεις  μέσω κοινωφελούς εργασίας 3μηνιτών, 5μηνιτών, 8μηνιτών εργαζομένων με 300-400 ευρώ το μήνα -κι αν τα πάρουν κι αυτά, όπως έχει δείξει η εμπειρία- αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και να υπάρξει «εφαρμογή του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ενώ θα πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούνται οι αντιλαϊκοί νόμοι που απορρέουν από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις...
Θα ξεχνιούνται με το κουτόχορτο της «εθνικά υπερήφανης» στάσης και της «αξιοπρέπειας», την ίδια ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα παίρνουν «ζεστό» κρατικό χρήμα, θα αυξάνουν τα κέρδη τους και θα κανονίζουν τις μπίζνες τους με γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αμερικανικά και ρωσικά κεφάλαια.
Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια για το λαό σημαίνει να μη χάσει άλλο χρόνο, να μη μείνει θεατής στα αντιλαϊκά παζάρια, αλλά να μετρήσει βήματα στην οργάνωση της πάλης του για όλα όσα έχασε, για όλα όσα δικαιούται, για όλα όσα του ανήκουν! Και η προοπτική αυτής της πάλης βρίσκεται στη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Τόσο οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με την Α. Μέρκελ, όσο και τα «πανηγύρια» των περισσότερων εγχώριων αστικών επιτελείων για τη «ρεαλιστική πολιτική» και την «ωρίμανση» του πρωθυπουργού και της συγκυβέρνησης, επιβεβαίωσαν ανάγλυφα την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι κάθε συμβιβασμός στα κέντρα της ΕΕ και των «εταίρων» σκορπά χαμόγελα ικανοποίησης στο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από τα βάρη της κρίσης, του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που θα παραμείνει σε ισχύ, καθώς και των νέων δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.
Ποιες ήταν οι βασικές «παραδοχές» του Αλ. Τσίπρα;
-- Πρώτον, η αποδοχή της «πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής» που πραγματοποιήθηκε μέσω του «προγράμματος διάσωσης» των προηγούμενων χρόνων, με την πρόσθετη δέσμευση μάλιστα ότι αυτή τη διαδικασία «μπορούμε να την προχωρήσουμε και να την ολοκληρώσουμε».
Οι περιγραφές για τις «τρομακτικές επιπτώσεις» αυτής της «προσαρμογής» δεν είναι κάτι νέο (π.χ. η αναφορά στη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και η αντίστοιχη στο 60% της ανεργίας των νέων συνόδευαν -εξίσου ανέξοδα- κάθε ομιλία και του προηγούμενου πρωθυπουργού στο εξωτερικό...). Είναι, όμως, χωρίς ουσία για το λαό, από τη στιγμή μάλιστα που επιβεβαιώνεται ότι ο «λιτός βίος» του θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο της δέσμευσης για «προχώρημα» και «ολοκλήρωση» της «δημοσιονομικής προσαρμογής»...
-- Δεύτερον, η «παραδοχή» του Αλ. Τσίπρα ότι «τούτη την ώρα, πρέπει όχι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής», συμπυκνώνει σε μια φράση τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης στα παζάρια που διεξάγονται στις διακρατικές λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου. Τα «θετικά των προηγούμενων χρόνων» στα οποία αναφέρεται ο Τσίπρας δεν είναι παρά το περιβόητο 70% των... «καλών μνημονιακών μέτρων», το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με μεγαλύτερη ένταση στη «μνημονιακή περίοδο» και θα παραμείνει σε ισχύ και στην επόμενη φάση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Με αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο ως «κρατούμενο», το εγχώριο κεφάλαιο διεκδικεί «αλλαγή στο μείγμα», στην πραγματικότητα μια ορισμένη «χαλάρωση» στη δημοσιονομική πολιτική και την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, η οποία να επιτρέπει μεγαλύτερη κρατική στήριξη στις επενδύσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, για ακόμα μια φορά από την τσέπη του λαού...
-- Τρίτον, ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε ως «κοινό στόχο» με την Α. Μέρκελ την «υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»... Είναι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να βρει διέξοδο σε νέα πεδία κερδοφορίας και να διευρύνει τα περιθώριά της: Ιδιωτικοποιήσεις κάθε μορφής (πλήρης πώληση, παραχώρηση χρήσης, συμπράξεις κράτους - ιδιωτών κ.ο.κ.), περαιτέρω μειώσεις στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους, μείωση του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων κ.ο.κ. Ενα προς ένα, δηλαδή, μέτρα για τα οποία η «λυπητερή» θα καταλήξει και πάλι στο λαό.
Την ίδια ώρα, είναι τέτοια η πρεμούρα της συγκυβέρνησης να εξασφαλίσει τη «ρευστότητα» του εγχώριου κεφαλαίου, που ο Αλ. Τσίπρας δε δίστασε να ασκήσει κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί «δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα για τα οποία είχαν δεσμευτεί», οδηγώντας στα σημερινά χρηματοδοτικά προβλήματα του κράτους. Δηλαδή; Ασκεί ουσιαστικά κριτική στους προκατόχους του γιατί... «απέτυχαν» να υλοποιήσουν όλα τα «προαπαιτούμενα» των μνημονίων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το περιβόητο «mail Χαρδούβελη», που αφορούσε στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και που τόσο μεγάλο ντόρο έχει σηκώσει η συγκυβέρνηση ότι εμπόδισε την εφαρμογή του!
Με βάση όλα τα παραπάνω και καθώς στο τραπέζι της «εξειδίκευσης» της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη έχουν πέσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα (για τον ΕΝΦΙΑ που «φεύγει» αλλά... μάλλον μένει, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αντιλαϊκές αλλαγές στον ΦΠΑ, τη «συνέχιση του εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος», την περαιτέρω καρατόμηση κρατικών κοινωνικών δαπανών κ.ο.κ.), είναι επιτακτικό για το λαό να μη χάσει άλλο χρόνο, να μη μείνει θεατής στα αντιλαϊκά παζάρια, αλλά να μετρήσει βήματα στην οργάνωση της πάλης του για όλα όσα έχασε, για όλα όσα δικαιούται, για όλα όσα του ανήκουν!
Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή  μας» του «Ριζοσπάστη», 25 Μάρτη 2015.

«Σ' Ανατολή και Δύση και Νότον και Βοριά
για την πατρίδα όλοι να 'χωμεν μία καρδιά
στην πίστη του καθένας ελεύθερος να ζει
στη δόξαν του πολέμου να τρέξωμεν μαζί
Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή,
για την Ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί
πως είμαστ' αντρειωμένοι παντού να ξακουστεί.
    Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί
Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή
για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί
να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν
και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά
τους τυραννούν».
    Αυτά έγραφε τότε ο Ρήγας Φεραίος. Έγραφε κι αυτά:
    «Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του. Αν ευρίσκωνται όμως εις τόπον, όπου είναι περισσότεροι τύραννοι, οι πλέον ανδρείοι πατριώται και φιλελεύθεροι πρέπει να πιάσουν τα περάσματα των δρόμων και τα ύψη των βουνών, εν όσω ν' ανταμωθούν πολλοί, να πληθύνη ο αριθμός των, και τότε να αρχίσουν την επιδρομήν κατά των τυράννων (...)».
    Κι επειδή έγραφε κι έλεγε αυτά, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' και οι αυλικοί του είχαν αποφανθεί ότι ο Ρήγας ήταν ένας «διεφθαρμένος τη φρένα»… Όταν, δε, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του δολοφονήθηκαν, οι ...άνθρωποι του Θεού και ...προστάτες του Γένους, αγαλλίασαν! Όπως έγραφε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του «εσκόπευον να κάμουν επανάστασιν κατά του κραταιωτάτου Σουλτάνου αλλ' ο μεγαλοδύναμος Θεός τους επαίδευσε κατά τας πράξεις των με τον θάνατον όπου τους έπρεπε (...)».
     Έχουν κάποιο νόημα όλα αυτά ή μήπως να τα αγνοήσουμε και να το ρίξουμε στο τσάμικο αυτής της περίφημης… «εθνικής ομοψυχίας»;
***
    Τι ήταν ο Παπαφλέσσας; Ήταν ο φλογερός αγωνιστής που γνωρίζουμε; Για το λαό ναι. Αλλά οι κοτσαμπάσηδες και οι σεβάσμιοι δεσποτάδες που τα είχαν κάνει τάτσι μήτσι κότσι με τους πασάδες είχαν άλλη άποψη. Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τα λόγια του Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως καταγράφονται στα απομνημονεύματά του, ο Παπαφλέσσας – αυτός που θα μνημονεύεται στους αιώνες για τη θυσία του στο μανιάκι - ήταν «... άνθρωπος απατεών και εξωλέστατος περί μηδενός άλλου φροντίζων ειμή τινί τρόπω να ερεθίση την ταραχήν του έθνους...».
    Ποιο το συμπέρασμα; Κουραφέξαλα! Αφήστε τα «συμπεράσματα» και συνεχίστε το τσάμικο…
***
    Τι ήταν το κίνημα του Υψηλάντη και του Σούτσου που ξεδιπλώθηκε τον Μάρτη του ’21 στην Μολδοβλαχία; Τι ήταν αυτή καθ’ αυτή η Επανάσταση του 1821; Αν μιλάμε για το λαό ήταν η λύτρωση. Ήταν το σάλπισμα για την διεκδίκηση της λευτεριάς και του δίκιου.
    Για τους προύχοντες, όμως, τι ήταν; Για το «ιερατείο» των «κεφαλών του Έθνους» τι ήταν; Μας το πληροφορεί το φιρμάνι του αφορισμού (!) της Επανάστασης (ο αφορισμός εκτός από την υπογραφή του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, φέρει την υπογραφή του μητροπολίτη Ιεροσολύμων, καθώς και, μεταξύ άλλων, των μητροπολιτών Καισαρείας, Νικομήδειας, Δέρκων, Ανδριανουπόλεως, Βιζύης, Σίφνου, Ηρακλείας, Νικαίας, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Διδυμοτείχου, Βάρνης, Φαναρίου, Ναυπάκτου, Χαλκηδόνος, Τυρνάβου...):
«... αμφότεροι (Υψηλάντης και Σούτσος) αλαζόνες και δοξομανείς, ή μάλλον ειπείν ματαιόφρονες εκήρυξαν του γένους την ελευθερίαν και με την φωνήν αυτήν εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους (...) έγινε γνωστή εις το πολυχρόνιον κράτος η ρίζα και η βάσις όλου αυτού του κακοήθους σχεδίου. Με τοιαύτας ραδιουργίας εσχημάτισαν την ολεθρίαν σκηνήν οι δύο ούτοι και τούτων συμπράκτορες φιλελεύθεροι, μάλλον δε μισελεύθεροι, και επεχείρησαν έργον μιαρόν, θεοσταγές και ασύνετον, θέλοντες να διακηρύξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας (...) Αντί λοιπόν φιλελευθέρων εφάνησαν μισελεύθεροι, και αντί φιλογενών και φιλοθρήσκων εφάνησαν μισογενείς, μισόθρησκοι και αντίθετοι, διοργανίζοντες, φευ, οι ασυνείδητοι με τα απονενοημένα κινήματά των την αγανάκτησιν της ευμενούς κραταιάς βασιλείας (...)».
    Και οι εκπρόσωποι του ...Θεού και του Έθνους φτάνουν στο διά ταύτα και «παραγγέλλουν»:
«Διά τούτο (...) συμβουλεύομεν και παραινούμεν και εντελλόμεθα και παραγγέλλομεν πάσιν υμίν (…) να διακηρύξητε την απάτην των ειρημένων κακοποιών και κακόβουλων ανθρώπων και να τους αποδείξητε και να τους στηλιτεύσητε πανταχού (...) Εκείνους δε τους ασεβείς πρωταιτίους και απονενοημένους φυγάδας και αποστάτας ολεθρίους να τους μισήτε και να τους αποστρέφεστε και διανοία και λόγω, καθότι και η εκκλησία και το γένος τούς έχει μεμισημένους, και επισωρεύει κατ' αυτών τας παλαμναιοτάτας και φρικωδεστάτας αράς: ως μέλη σεσηπότα, τους έχει αποκεκομμένους της καθαράς και υγιαινούσης χριστιανικής ολομελείας. Ως παραβάται δε των θείων νόμων και κανονικών διατάξεων... αφορισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και μετά θάνατον (...)».
    Πώς πάει το τσάμικο της… «εθνικής ομοψυχίας»; Καλά;…
***
    Αυτά, λοιπόν, με τους «μέσα». Αλλά υπήρχαν (ποτέ δεν λείπουν) και οι «φίλοι» μας οι «απ’ έξω». Ας πάμε να δούμε τι συνέβη (και) με τους «έξω». Ο λόγος στον Στρατηγό, τον Μακρυγιάννη:
«Και παραδοθήκαμενεις την τιμή εσάς των ομοθρήσκων μας Ρούσσων και Άγγλων και Γάλλων να μας σώσετε - κ' εσείς οι φιλάνθρωποι της πρώτες χρονιές πιάνατε ένα αθώον παιδί, ένα αρφανό, οπού γύρευε η τυραγνία να του πάρη την ζωή του και την τιμή του και θρησκεία του και με την βοήθεια του Θεού εσώθη· και οι τρεις εσείςτο κιντυνεύετε να το πάτε πάλε εις την δικαιοσύνη του τύραγνου·(…) Τι φαντάζεστε, ότι μας βοηθήσετε, ή μας μολύνετε και μας αφανίσετε;Ξίκι να γίνεταν από 'μας ήταν καλύτερα και το καλό σας και το κακό σας! Ευγνωμονούμενοι Ελληνες γενικώς τους φιλανθρώπους υποκόγους σας, έχομεν χάριτες εις αυτούς τους ευεργέτες μας -καμμιά χάρη 'σ εσάς της ανεμοδούρες, της διαφταρμένες μηχανές δεν έχομεν!Οι τίμιοι άνθρωποι να μην σας ακούσουνε! Ούτε το καλό σας θέλουν να τους κάμετε. Ας σας ευγνωμονήσουνε εκείνοι οπού τους δώσετε τα δάνεια και τα 'φκειασαν λούσια και πολυτέλειες κι' άλλα τοιούτα.Εκεινών εκάμετε καλό με τα δάνειά σας, του Αρμασπέρη, του Κωλέτη, του Μαυροκορδάτου, του Μεταξά και συντροφιές τους (…) δεν θέλω σας ξέρη, ούτε να σας ακούσω!Από αυτά όλα η πατρίδα κλονίζεται, από της οδηγίες της πατρικές των Πρέσβεων και δικώ μας ξενολάτρων».
    Κάπου εδώ η ορχήστρα της «εθνικής ομοψυχίας» μπορεί να το γυρίσει. Είναι η ώρα για το βαλς με τους «εταίρους» μας…
***
    Συμπέρασμα (γιατί πάντα υπάρχει κάποιο συμπέρασμα):
    Πρώτο: Τιμή και δόξα στην Επανάσταση του ’21. Τιμή και δόξα στους επαναστάτες, σε εκείνους που ανάμεσά τους δεν υπήρξε «κανένας φρόνιμος», όπως το λέει ο Κολοκοτρώνης.
    Δεύτερο: Τιμή και δόξα στην «επαναστάτισσα Ελλάδα» που ύμνησε ο Πούσκιν και λάτρεψε ο Μπάυρον, τιμή και δόξα στον επαναστατημένο λαό που δεν αρνήθηκε το ευκταίο στο όνομα του «εφικτού», τιμή και δόξα στους «Καραισκάκηδες» που δεν διαπραγματεύτηκαν τον ξεσηκωμό τους με τον Μέτερνιχ.
    Τρίτο: «Όσοι το χάλκεον χέρι του φόβου βαρύ αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχουσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» (Αντρέας Κάλβος).




enikos.gr

Με σύνθημα «ΕΕ vs νεολαία... Σκέψου έξω από τα όρια του συστήματος» προετοιμάζονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ για το επόμενο διάστημα. Οι μαθητικές Οργανώσεις στα σχολεία και στις γειτονιές γίνονται κυψέλες δημιουργίας, για να στήσουν τα δικά τους φεστιβάλ ή - όπως λέει η ΚΝΕ στο σχετικό κάλεσμά της - τις συναντήσεις «όλων των μαθητών που νοιάζονται, σκέφτονται, αγωνιούν, προβληματίζονται, χαίρονται, τραγουδούν και με το κεφάλι ψηλά δεν δέχονται το μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς».
Ετσι, πάνω από 90 Μαθητικά Φεστιβάλ προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα στις εξής πόλεις και περιοχές:
Σάββατο 28/3: Νίκαια, Πέραμα, Ραφήνα, Καλαμαριά, Πολίχνη, Κατερίνη, Κουφαλιά, Εδεσσα, Νάουσα, Πυλαία, Πτολεμαΐδα, Σπερχειάδα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Σύρος, Λήμνος.
Κυριακή 29/3: Κορυδαλλός, Θερμαϊκός, Γιαννιτσά.
Πέμπτη 2/4: Καστοριά.
Παρασκευή 3/4: Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι, Εύοσμος, Λαγκαδάς, Φλώρινα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Αργος.
Παρασκευή - Σάββατο 3 - 4/4: Πάτρα, Πύργος.
Σάββατο 4/4: Πειραιάς, Ηλιούπολη, Κολωνός, Κουκάκι, Αμπελόκηποι, Αργυρούπολη, Μεταμόρφωση, Ιλιον, Νέος Κόσμος, Παλλήνη, Γέρακας, Μεγάλο Πεύκο, Βέροια, Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Αγρίνιο, Κοζάνη, Αμφισσα, Λαμία, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Τρίπολη, Αγιοι Θεόδωροι, Ρέθυμνο, Χανιά, Γιάννενα, Αρτα, Λέσβος, Σάμος, Χίος.
Σάββατο - Κυριακή 4-5/4: Γκράβα, Καλλιθέα, Ηράκλειο.
Κυριακή 5/4: Καισαριανή, Μπραχάμι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Μενίδι, Κερατσίνι, Νέο Ηράκλειο, Χαλάνδρι, Ελευσίνα, Τούμπα, Σέρρες, Θέρμη, Πολύγυρος, Κιλκίς, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Ρόδος, Ικαρία.
Δευτέρα 6/4: Πρέβεζα.
Σάββατο 18/4: Σιάτιστα, Λευκάδα, Κάλυμνος.
Παρασκευή 24/4: Γρεβενά.

Εφετείο του Μπουένος Αϊρεςεπικύρωσε την απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με την οποία η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρσνερ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες περί παρακώλυσης της έρευνας για τη βομβιστική επίθεση του 1994 σε εβραϊκό κέντρο της αργεντίνικης πρωτεύουσας και περί συγκάλυψης του ρόλου τουΙράν στην υπόθεση.
Οι τρεις εφέτες του ομοσπονδιακού Εφετείου της Αργεντινής απέρριψαν την έφεση κατά πλειοψηφία (2-1), λόγω «έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων» σε βάρος της προέδρου Φερνάντες.
Σημειώνεται πάντως ότι ο εισαγγελέας Αλμπέρτο Νίσμαν που βρέθηκε δολοφονημένος στις 18 του περασμένου Γενάρη, είχε αντιταχθεί στο ενδεχόμενο να μπει στο αρχείο η συγκεκριμένη υπόθεση και φέρεται πως είχε κατηγορήσει την πρόεδρο της χώρας πως είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει την υπόθεση επιδιώκοντας τη σύναψη σημαντικής πετρελαϊκής συμφωνίας με την Τεχεράνη.
Δικαστικές πηγές στο Μπουένος Άϊρες σημειώνουν πάντως ότι η υπόθεση θα μπορούσε να ξανανοίξει με την υποβολή νέας έφεσης σε άλλο δικαστήριο, ή την προσφυγή απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής.

Το γεγονός ότι το 5ευρω στα νοσοκομεία συνεχίζει να υπάρχει και να χαρατσώνει το λαό καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.
Καταγγέλλει την κυβέρνηση που «προεκλογικά υποσχόταν, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ότι θα καταργήσει το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων» και τώρα οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι το χαράτσι αυτό εξακολουθεί να εισπράττεται κανονικά. Μάλιστα, το ίδιο συνεχίζουν να πληρώνουν οι ασθενείς, βαριά χαράτσια στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά χειρουργεία που λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, μεγάλη συμμετοχή σε πολλά φάρμακα και εξετάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνουν όλη τη φαρμακευτική δαπάνη ή τη δαπάνη για διάφορες εξετάσεις.
Το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει επίσης ότι με ευθύνη της κυβέρνησης «εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και άλλα μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα ΚΥ, γεγονός που είναι σε βάρος της υγείας του λαού ή εξαναγκάζει πολύ κόσμο να καταφεύγει στους ιδιώτες, ξοδεύοντας ακόμα περισσότερα για την υγεία τους».
Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διεκδικεί:
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
  • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την Υγεία. Να παρθεί πίσω το χαράτσι των 25 ευρώ για τα νοσήλια.
  • Να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στην είσοδο των νοσοκομείων στα εξωτερικά ιατρεία.
  • Να καταργηθεί το 1 ευρώ στη συνταγογράφηση.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι στα απογευματινά ιατρεία και τα ιδιωτικά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να καταργηθεί κάθε άλλη πληρωμή στο Δημόσιο Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%».
902.gr

Χέρι» σε ό,τι ταμειακό διαθέσιμο υπάρχει σε οργανισμούς και άλλους φορείς, βάζει η συγκυβέρνηση. Χτες, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έφερε ως κατεπείγον στη συνεδρίαση θέμα για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων της Περιφέρειας στην Τράπεζα της Ελλάδας, με πρόσχημα ότι λήγουν οι προθεσμιακοί λογαριασμοί και ότι χάνονται έσοδα από τόκους... Η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας (σ.σ. με εξαίρεση τρεις συμβούλους της παράταξης Δούρου που ψήφισαν «λευκό»), καταψηφίστηκε από τις άλλες παρατάξεις, ενώ η παράταξη των ΑΝΕΛ ψήφισε «λευκό».
Πιο συγκεκριμένα, ο Χρ. Καραμάνος, πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής, μίλησε για μεταφορά σχεδόν όλου του διαθέσιμου ποσού, ύψους 343 εκατομμυρίων ευρώ, στην Τράπεζα της Ελλάδας γιατί, όπως είπε, τα 233 εκατομμύρια από αυτά βρίσκονται σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, ενώ τα υπόλοιπα 110 εκατομμύρια είναι διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς με μικρό και απλό επιτόκιο. Και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή χάνουμε περίπου 1,5 εκατομμύριο το χρόνο από επιτόκια και σκοπός μας είναι να τα συγκεντρώσουμε σε ένα λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, μέχρι να ολοκληρωθεί διαγωνισμός με κλειστές προσφορές που θα προτείνεται το καλύτερο επιτόκιο από οποιαδήποτε τράπεζα. Σημείωσε δε ότι δίνεται με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα να δοθούν τα χρήματα αυτά και σε ρέπος του ελληνικού δημοσίου.
Ο Γ. Σγουρός αρχικά σε μορφή ερώτησης και εκτός πρακτικών και στη συνέχεια εντός πρακτικών άφησε να εννοηθεί ότι τα χρήματα από τους λογαριασμούς έχουν πάει ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος από το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από όλους να απαντηθεί αυτή η ερώτηση - καταγγελία του Γ. Σγουρού, ούτε ο Χρ. Καραμάνος ούτε και η ίδια η περιφερειάρχης, Ρ. Δούρου, η οποία πήρε και το λόγο, απάντησαν σε αυτό.
Οπως τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε ακαριαία το ερώτημα εάν τα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, «γεννά πολλά ερωτήματα». Σημείωσε, επίσης, πως «αναλαμβάνουμε σοβαρή ευθύνη με την απόφασή μας. Και μάλιστα λέτε ότι αν χαθούν τα χρήματα αυτά θα κινηθούμε ενάντια στο κράτος για να τα διεκδικήσουμε». Κάλεσε τη διοίκηση να πει ευθέως εάν η κίνηση αυτή συνδέεται με το ότι μεθαύριο η χώρα πρέπει να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ. Είπε ότι είναι απαράδεκτο και το ίδιο το ζήτημα και ο τρόπος που ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με τα χρήματα του λαού που έπρεπε ήδη να τούς είχαν δοθεί πίσω με παροχές και έργα.
Ο Γ. Πρωτούλης είπε ότι την ίδια επιχειρηματολογία του κ. Καραμάνου και της διοίκησης σχετικά με τα ρέπος «την έχουμε ακούσει και παλαιότερα όπως από τον κύριο Χριστοδουλάκη και άλλους», υπενθύμισε ότι από το PSI έχουν χαθεί 13 δισ. ευρώ. Η Αλ. Μπαλού είπε ότι είναι προκλητικό το επιχείρημα να γίνει διαγωνισμός, για να διαλέξουμε τις κακές ή τις καλές τράπεζες και πως πρόκειται για ενιαία κατεύθυνση της κυβέρνησης.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget