Κινητοποίηση των σπουδαστών τουριστικών επαγγελμάτων στο υπουργείο Τουρισμού

Δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο Τουρισμού πραγματοποίησαν την Πέμπτη 26 Μάρτη οι σπουδαστές του ΙΕΚ και της ΕΠΑΣ της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων(ΣΤΕ) Αναβύσσου. Στο πλευρό των σπουδαστών ήταν και τοΣυνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των σπουδαστών και του Συνδικάτου με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Γ. Ζαχαράτο, απαίτησαν να δοθούν άμεσα λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν τις σπουδές και την πρακτική τους. Συγκεκριμένα ζήτησαν:
  • Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την πρακτική των πρωτοετών του ΙΕΚ. Μέχρι τώρα προβλέπονταν δύο τρίμηνες πρακτικές στο τέλος κάθε έτους, την περίοδο του καλοκαιριού. Τώρα, με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται μια εξάμηνη πρακτική μετά τα δύο έτη σπουδών που θα ξεκινάει το Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή τελειώνει η τουριστική σεζόν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι σπουδαστές να μην μπορούν να βρουν ξενοδοχείο για πρακτική και να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των σπουδών τους και η απόκτηση της πιστοποίησης. Οι σπουδαστές απαίτησαν, ανεξάρτητα ποιο σύστημα θα εφαρμοστεί τελικά, να είναι στην ευθύνη της σχολής και του Υπουργείου η τοποθέτησή τους στα ξενοδοχεία.
  • Να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης των σπουδαστών από και προς τη σχολή. Οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν 80 ευρώ το μήνα για πούλμαν, καθώς η αστική συγκοινωνία δε φτάνει μέχρι τη σχολή. Μάλιστα, το πρακτορείο βάζει έναν σπουδαστή να μαζεύει κάθε μήνα τα χρήματα από τους συναδέλφους του.
  • Καλύτερους όρους εργασίας στην πρακτική, που σημαίνει: Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού για τους άνω και κάτω των 25 ετών, τήρηση του 8ωρου (πολλές φορές οι σπουδαστές δουλεύουν 12ωρα και 13ωρα, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη), ασφαλιστική κάλυψη, ένσημα κλπ.
  • Τα υπουργεία Τουρισμού και Παιδείας να δημιουργήσουν άμεσα ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εποπτεία της πρακτικής, ώστε αυτή να αποτελεί μαθησιακή διαδικασία και όχι να αξιοποιούνται οι πρακτικάριοι από τους ξενοδόχους σαν τσάμπα εργατικά χέρια που βγάζουν όλη τη «λάντζα» κλπ.
  • Να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην υλικοτεχνική υποδομή. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις υλικών στα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις, ενώ όπως κατήγγειλαν οι σπουδαστές, όλο το χειμώνα η σχολή δεν είχε πετρέλαιο και με αποτέλεσμα κάποιοι να πηγαίνουν στο μάθημα με κουβέρτες για να αντέξουν το κρύο!
 Ο ΓΓ του υπουργείου είπε ότι θα απαντήσει σχετικά με τα αιτήματα των σπουδαστών μέχρι την Τετάρτη 1η Απρίλη.
 Ο αγώνας δεν σταματάει εδώ!
Οι σπουδαστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους χωρίς καμία αναμονή. Σκοπεύουν μάλιστα να καταθέσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όπως είπαν η Μαρία και ο Γιάννης, σπουδαστές της ΣΤΕ Αναβύσσου και εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού: «Στη γενική συνέλευση που κάναμε την Τρίτη, ήρθαν 200 σπουδαστές. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο καλό βήμα. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τα δίκαια αιτήματά μας να ικανοποιηθούν. Αν μέχρι την Τετάρτη δεν έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις που να δίνουν λύσεις στα προβλήματά μας, θα κλιμακώσουμε άμεσα τον αγώνα μας σε συντονισμό όλες τις ΣΤΕ της χώρας, αλλά και μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου και τους γονείς μας».
Το Συνδικάτο στο πλευρό των σπουδαστών
«Το Συνδικάτο θα σταθεί δίπλα στους σπουδαστές και θα ασκήσει πίεση στο υπουργείο προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους» δήλωσε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Μετά τη συνάντηση με το Γ.Γ. του Υπουργείου, είπε απευθυνόμενος στους σπουδαστές: «Πρέπει να ασκήσετε πίεση συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις σας. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε πραγματικά την ευκαιρία να κατακτήσετε τα αιτήματά σας. Μη χαθεί το συλλογικό στοιχείο που κατακτήσατε, είναι η μοναδική σας δύναμη. Απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις που παίρνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, να’ ναι και οι δικές σας αποφάσεις συλλογικές, να τις κουβεντιάζετε στα τμήματά σας. Αυτή η διαδικασία θα’ ναι καλό μάθημα πρώτα και κύρια για εσάς, αλλά και για εμάς που εκπροσωπούμε τους εργαζόμενους, ώστε όταν και μπείτε και εσείς μέσα στους χώρους δουλείας να διώξουμε μαζί τους εργατοπατέρες που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας και ήταν αυτοί που υπέγραψαν να παίρνει ο νέος κάτι παραπάνω από 300 ευρώ στην πρακτική του».
Ο Ν. Παπαγεωργίου ενημέρωσε ακόμα τους σπουδαστές ότι το Συνδικάτο ζήτησε συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού την επόμενη εβδομάδα, για να απαιτήσει τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων του κλάδου και τους κάλεσε να πάρουν και εκείνοι μέρος στη συνάντηση αυτή με τους εκπροσώπους τους.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget