05/18/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

1799 Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός –μεταξύ άλλων- των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», κ.α.
1804 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύσσεται από τη Γερουσία αυτοκράτορας της Γαλλίας.
1821 Ο Νικηταράς, επικεφαλής μόλις 600 επαναστατών, κατατροπώνει δεκαπλάσια Τουρκική δύναμη στα Δολιανά Κυνουρίας.
1828 Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί.
1872 Γεννιέται ο Βρετανός μαθηματικός, φιλόσοφος και ειρηνιστής Μπέρτραντ Ράσελ. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1950.
1911 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Γκούσταβ Μάλερ.
1932 Κηρύσσεται πανελλαδική απεργία των ΤΤΤ, που διαρκεί τέσσερις μέρες. Από την πρώτη κιόλας ημέρα της απεργίας η Κυβέρνηση Βενιζέλου απαντά με απολύσεις όσων πρωτοστάτησαν στην οργάνωσή της, ενώ δίνει εντολή στο Σύνταγμα Τηλεγραφητών του στρατού να αναλάβει τις θέσεις των απεργών. Τελικά και παρά την έντονη δράση της Πανυπαλληλικής (στην οποία δραστηριοποιούνταν οι ταξικές δυνάμεις), η ρεφορμιστική ηγεσία των ΤΤΤ πρόδωσε την απεργία, που λύθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Σύντομα οι συσχετισμοί θα άλλαζαν και οι «Τριατατικοί» θα αναδεικνύονταν σε ένα από τα πιο ισχυρά και μαχητικά συνδικάτα (μέσα από το οποίο έδρασε και ο κατόπιν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης).
1941 Από τη Φολέγανδρο δραπετεύουν περίπου 120 κομμουνιστές εξόριστοι. Ανάμεσά τους, οι Γ. Ερυθριάδης, Γ. Τρικαλινός και Π. Καραγκίτσης (Σίμος).
1947 Το Αρχηγείο Αγράφων του ΔΣΕ καταγγέλλει συγκεκριμένα σειρά από ωμότητες που διαπράχθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της υπαίθρου.
1966 Διάσκεψη των χωρών της Ευρώπης και ταυτόχρονη διάλυση του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, προτείνει η ΕΣΣΔ.
1972 Μετά από συναυλία λαϊκής μουσικής, που οργάνωσε η Ένωση Κρητών φοιτητών, 200 περίπου φοιτητές συγκρότησαν αντιχουντική διαδήλωση στην οδό Πατησίων τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Η αστυνομία συλλαμβάνει 8 φοιτητές.
1974 Διεξάγεται η πρώτη πυρηνική δοκιμή της Ινδίας στην έρημο Ραγαστάν με την ονομασία «Γελαστός Βούδας». Έτσι, η χώρα αυτή γίνεται η έκτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.
1993 Στο δεύτερο δημοψήφισμα στη Δανία για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 56,8% ψηφίζει «ναι» και το 43,2% ψηφίζει «όχι». Το αποτέλεσμα επιφέρει ένα στεναγμό ανακούφισης από τους αρχιτέκτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχαν πέσει πάνω στους Δανούς για να τους μεταπείσουν, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου δημοψηφίσματος που είχε γίνει στις 3 Ιούνη του 1992. Σ' εκείνο το δημοψήφισμα, το 50,7% είχε ψηφίσει «όχι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ».
2004 Πεθαίνει ο Αμερικανός ντράμερ της τζαζ, Έλβιν Τζόουνς, μέλος του θρυλικού κουαρτέτου του σαξοφωνίστα Τζον Κολτρέιν.

Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζεται η απεργία στις 20 Μάη στο χώρο της Υγείας.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέριαπευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.
Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση θα γίνει στις 10.30 π.μ., μπροστά στις ΥΠΕ (Αριστοτέλους). Σε μαζική συμμετοχή καλούν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο.
Την απεργία έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχει η ΕΙΝΑΠ. 24ωρη απεργία αποφάσισε και το ΔΣ της ΟΕΝΓΕ. Πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ., αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Στην απεργία καλούν επίσης το Σωματείο Εργαζομένων σε ΜονάδεςΙδρύματαΣχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Διοργανώνουν συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στη Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας (Σολωμού 60), για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.
Για την προετοιμασία της απεργίας, εκλεγμένοι σε ΔΣ και μέλη Επιτροπών Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, σχεδιάζουν περιοδείες και εξορμήσεις. Ταυτόχρονα, οργανώνονται Γενικές Συνελεύσεις σε Νοσοκομεία, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στο Ογκολογικό Αγίων Αναργύρων διοργανώνει συγκέντρωση την Τρίτη 19 Μάη, στις 12 μ.(Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
Πλούσια δράση και από τις Λαϊκές Επιτροπές
Οι  Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα στις 12.30 μ.μ., παρέμβαση στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά (Θηβών και Φαλήρου). Επίσης, στις 28 Μάη, συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 7 μ.μ., στο Περιβολάκι (Νίκαια).
Οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και Γαλατσίου διοργανώνουν πικετοφορία την Τρίτη 19 Μάη, ενώ καλούν σε συγκέντρωση - συναυλία την Κυριακή 24 Μάη.
Οι Λαϊκές Επιτροπές της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση στις 19 Μάη στις 7 μ.μ., στο Ρολόι στη Νεάπολη, ενώ η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς αποφάσισε παρέμβαση σήμερα στο ΙΚΑ Βότση και τα Ιατρικά Κέντρα της περιοχής. Την Τρίτη 19 Μάη, στις 9 π.μ., στα Ιατρικά Κέντρα Καλαμαριάς. Περιοδεία - ενημέρωση στα μέλη όλων των ΚΑΠΗ Καλαμαριάς.
Μετά τη συγκέντρωση που έκαναν, την Πέμπτη 14 Μάη, στο υπουργείο Υγείας, οι Λαϊκές Επιτροπές και φορείς της Δυτικής Αθήνας, του Μενιδίου και της Φυλής, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία στις 20 Μάη.
Κινητοποιήσεις στις 20 Μάη σε όλη τη χώρα
Στο Αγρίνιο, το Εργατικό Κέντρο διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10.30 π.μ., στα νοσοκομεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Στην Άρτα, ο Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ν. Άρτας, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, Σωματεία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Άρτας και ο Σύλλογος Γυναικών Άρτας της ΟΓΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς στις 8.30 μ.μ.
Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει συλλαλητήριο στις 6 μ.μ. στην Πρώην Νομαρχία.
Στην Κεφαλονιά, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από το νοσοκομείο.
Στη Λευκάδα, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.
Στην Πρέβεζα, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από το νοσοκομείο.
Στη Σάμο, οι Λαϊκές Επιτροπές συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου στις 11 π.μ.
Στις 20 Μάη μαζί και οι συνταξιούχοι
Κινητοποιήσεις για την Υγεία σε μια σειρά από πόλεις διοργανώνουν στις 20 Μάη και οιΣυνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. Στην Αττική, θα γίνει πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας. ΣτηΘεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.
Στη Λάρισα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, πρώην ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ του νομού καλούν σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και μετά σε πορεία. Στην Πάτρα, το Συντονιστικό Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΤΣΑ, ΔΕΗ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου, μαζί με τους εργαζόμενους στον κλάδο Υγείας - Πρόνοιας.
Στο Ηράκλειο, η Ένωση Συνταξιούχων διοργανώνει παγκρήτια κινητοποίηση στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στη Ζάκυνθο, οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο. Στο Βόλο, η συγκέντρωση θα γίνει έξω από το Νοσοκομείο στις 12 το μεσημέρι.  

Στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τεράστια παραμένουν τα προβλήματα στη δασοπυρόσβεση και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της, που έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και το θάνατο πυροσβεστών. Τα παραπάνω ανέδειξε ηΕυρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλοςστην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πολιτική υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Εντείνεται η εμπορευματοποίηση των δασών, εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες για τη διαχείρισή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους, με αντιλαϊκές - αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία.
Την τελευταία πενταετία, συρρικνώθηκαν οι κρατικές δαπάνες πυρόσβεσης. Στην Πυροσβεστική υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, απλήρωτες ώρες υπηρεσίας και χρωστούμενα ρεπό, εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τραυματισμών και των θανάτων πυροσβεστών. Επίσης, υποβάθμιση της συντήρησης και επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, τη στιγμή που δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τη μίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης από το νατοϊκό οργανισμό "NAMSA".
Παράλληλα, εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι εργαζόμενοι δημοτική φορολογία για την παροχή υπηρεσιών πυρόσβεσης, συχνά με εθελοντικό χαρακτήρα, με συνέπεια τη συνολική υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών.
Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
-Στην αναγκαιότητα για αντιπυρικό σχεδιασμό με επίκεντρο την πρόληψη και τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων. 
-Στο αίτημα για άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στην Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και τη Δασική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με σταθερές σχέσεις εργασίας.
-Στην κατάλληλη οργάνωση των υποδομών και του έμψυχου υλικού των επίγειων δυνάμεων, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

Κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εταίρους της για να «κλείσει» η συμφωνία.
Στο «Brussels Group» ξεκινάει ένας νέος γύρος συνομιλιών, ώστε να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση όλων των προηγούμενων μέτρων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε ημερίδα του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 21 και 22 Μάη στη Ρίγα της Λετονίας. Στη συνέχεια, αναμένει ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup στις 25 Μάη, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την ενίσχυση της ρευστότητας του αστικού κράτους.
Αιχμή των παζαριών είναι το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, τα φορολογικά και άλλα χαράτσια, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. 
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιάς δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «οι δανειστές κάνουν μία υποχώρηση στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά με πλεόνασμα 2%». Επίσης, αποκάλυψε ότι η ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα κάνει λόγο για αναστολή και όχι για κατάργηση. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι είτε καταργηθεί, είτε ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μια νέα λίστα που θα περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αντί για περικοπές συντάξεων, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο σε κάθε περίπτωση.
Όσο πλησιάζουμε προς τη συμφωνία, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν τα περί δημοψηφίσματος, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν το λαό συνένοχο.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης δήλωσε ότι αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα που θα έχει αυτό το αντικείμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», στη συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 14 Μάη κατατέθηκε πρόταση για να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα σχέδιο συμφωνίας με τη μορφή τελεσιγράφου (take it or leave it) για να «ξεκλειδώσει» η ρευστότητα. Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε πως ακόμη το ΔΝΤ δεν έχει αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Οι FΤ υπενθυμίζουν πως «μια παρόμοια τακτική είχε χρησιμοποιηθεί το Μάρτη του 2013, όταν παρουσιάστηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης, λέγοντάς της ότι ή το δέχεται ή χάνει τη στήριξη της ΕΚΤ στο χρεοκοπημένο της τραπεζικό τομέα».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η κατάθεση μιας παρόμοιας πρότασης προς την ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να κερδίζει έδαφος μεταξύ κάποιων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, η πρόσφατη στήριξη του ΒΣόιμπλε σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. «Κάτω από αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στη διάθεση του λαού ένα τελεσίγραφο διάσωσης»» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο της χορήγησης ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, που θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο. Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ ενός τρίτου πακέτου, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Οι πρόσφατες συμφωνίες δείχνουν την ισχυροποίηση που επιδιώκουν στην Ευρασία και όχι μόνο

Το πρόσφατο ταξίδι του Κινέζου Προέδρου Σι Τσινπίνγκ στη Μόσχα, στις 8-9 Μάη, με αφορμή τους εορτασμούς για την Αντιφασιστική Νίκη, ήταν μια ακόμα ευκαιρία για ισχυροποιηθεί ο λεγόμενος άξονας Ρωσίας - Κίνας, που ανταγωνίζεται στο σημερινό ιμπεριαλιστικό σύστημα τον ευρωατλαντικό άξονα ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλων συμμάχων τους σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα και μέσα στους άξονες και τις συμμαχίες, ενυπάρχουν ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις, διαφορετικές επιδιώξεις της κάθε ξεχωριστής αστικής τάξης, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε μια σειρά εστιών σύγκρουσης.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι Ρωσία και Κίνα συμμετέχουν στην Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), όπου συμμετέχουν επίσης Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν και ως «παρατηρητές» Ινδία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μογγολία και Ιράν, ενώ ως «εταίροι σε διάλογο» Τουρκία, Λευκορωσία και Σρι Λάνκα. Επίσης, συμμετέχουν στους BRICS (μαζί με Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική), ενώ υπάρχει και το Συμβούλιο RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και ταυτόχρονα η κάθε δύναμη αναπτύσσει σχέσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες διακρατικές ενώσεις σε όλες τις ηπείρους.
Συντονισμός σχεδίων
Για να έρθουμε στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις, κεντρικό σημείο της συνάντησης του Κινέζου Προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, των συμφωνιών που υπογράφτηκαν και της ισχυροποίησης των δεσμών των δύο χωρών, είναι η σύνδεση των βασικών σχεδίων τους, της Ρωσίας, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (ΕΟΕ) και των λεγόμενων «Δρόμων του Μεταξιού» της Κίνας. Η ΕΟΕ αποτελεί την προσπάθεια της ρωσικής αστικής τάξης να επανακτήσει για λογαριασμό της την αγορά που ορίζουν οι χώρες που ανήκαν στη δύναμη της πρώην Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (προς το παρόν, στο σχέδιο συμμετέχουν η Λευκορωσία, το Καζακστάν και προσεγγίζει η Αρμενία και το Κιργιστάν). Οι «Δρόμοι του Μεταξιού» είναι οι παλιοί εμπορικοί δρόμοι που θα δώσουν τη δυνατότητα στα κινεζικά μονοπώλια να μεταφέρουν εμπορεύματα από την Ασία προς την Ευρώπη και άλλες ηπείρους, να κάνουν επενδύσεις, να κερδίσουν μερίδια αγορών, δημιουργώντας τις ανάλογες υποδομές, που σημαίνει κατασκευή δικτύων, δρόμων, λιμανιών, αποθηκών κλπ.
Πλήθος συμφωνιών
Οι πιο βασικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι οι εξής: Υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής 6 δισ. γουάν (966,43 δισ. δολαρίων) μεταξύ της ρωσικής «Sberbank» και της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της ρωσικής «Vnesheconombank» και της κινεζικής «Export-Import Bank», με επιπλέον επιδίωξη, όπως αναφέρεται, την αποφυγή διπλής φορολογίας για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση και δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.
Ρωσία και η Κίνα θα επενδύσουν 1 τρισ. ρούβλια (19,7 δισ. δολάρια) στη σιδηροδρομική σύνδεση Μόσχας-Καζάν, ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.
Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία για την αμοιβαία λειτουργία του κινεζικού «Beidou» και τουρωσικού «GLONASS» (συστήματα πλοήγησης), η ανταλλαγή των δεδομένων και η συνεργασία για την εξασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών. Είναι, ουσιαστικά, απάντηση στα δυτικά δορυφορικά συστήματα, που, όπως επισημαίνεται, χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ και γι' αυτό επιβάλλεται η συνεργασία των συστημάτων των δύο χωρών.
Η Ρωσική «Gazprom» και η «China National Petroleum Corporation» υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τις βασικές προϋποθέσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, μέσω της δυτικής οδού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί το 2014 η μεγάλη συμφωνία 400 δισ. δολαρίων για την προμήθεια της Κίνας με φυσικό αέριο. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία στον τομέα του χρυσού ανάμεσα στην «Polyus Zoloto» και «China National Gold Group Corporation».
Ακόμα, συμφωνία μεταξύ της ρωσικής «Rosseti» και της κινεζικής «Grid Corporation» για τη σύσταση κοινής επιχείρησης για την ανάπτυξη δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και συμφωνία μεταξύ της «RusHydro» και της «Three Gorges Corporation» για υδροηλεκτρικά.
Συμφωνίες στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας στα μεταλλεύματα, διαπεριφερειακή συνεργασία στον τομέα της ξυλείας, το εμπόριο, τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις, συνεργασία μεταξύ των «Roselektronika» και «ZTE Corporation», καθώς και μεταξύ των «Yug Energo», «China Export-Import Bank» και «China National Chemical Engineering Company». Συμφωνία στη ναυπήγηση πλοίων μεταξύ της «United Shipbuilding Corporation» και της «Huawei Technologies Co. Ltd».Μνημόνιο συνεργασίας στον επιστημονικό τομέα και την τεχνολογία.
Συνεργασία στον τομέα της γεωργίας
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ρωσο-κινεζικού Επενδυτικού Ταμείου στη γεωργία και πιλοτικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών σε αγροτικά προϊόντα. Η συνεργασία θα εστιάσει στην καλλιέργεια εκτάσεων, στη διαχείρισή τους, στις τελωνειακές διαδικασίες, στις πωλήσεις και στη διαχείριση συστημάτων διανομής τροφίμων. Η πειραματική ζώνη θα γίνει στις αγροτικές περιφέρειες του Αμούρ και της Χεϊλογκτζιάνγκ, αντίστοιχα. Η κίνηση ειδικά αυτή κοντράρεται -όσο και αν οι επίσημες ανακοινώσεις το υποβαθμίζουν- με τα συμφέροντα των μονοπωλίων των ΗΠΑ, αφού αυτές ως τώρα καλύπτουν το 90% των αναγκών της Κίνας σε καλαμπόκι. Βεβαίως, το τελευταίο διάστημα, λόγω του γεννητικά τροποποιημένου καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Η συμφωνία με τη Ρωσία αποσκοπεί στο να διαφοροποιήσει η Κίνα τις πηγές προμήθειας των τροφίμων που χρειάζεται, ενώ για τη Ρωσία αποτελεί διέξοδο για την προώθηση των προϊόντων της, όπου αντιμετωπίζει προβλήματα, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Επιπλέον, η συμφωνία στη γεωργία και η υπό σύσταση πιλοτική ζώνη θα χρησιμοποιήσουν στις συναλλαγές τους την απευθείας ισοτιμία μεταξύ του ρωσικού ρουβλιού και του κινεζικού γουάν.
Η στρατιωτική συνεργασία διευρύνεται
Ξεχωριστό τμήμα, αλλά άμεσα αλληλένδετο, των συμφωνιών που υπογράφτηκαν, είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας,Φαν Τσανγκλόνγκ, συμφώνησε με το Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ανταλλαγές. Αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, εταιρείες των δύο χωρών να δημιουργήσουν το νέο υπερσύγχρονο βαρύ ελικόπτερο ως 38 τόνους με πολύμορφες χρήσης (μεταφορά ανθρώπων, εμπορευμάτων ως και 15 τόνους, κατάσβεση πυρκαγιών, πτήση σε οποιοδήποτε κλίμα). Ακόμα, από πέρσι είχε συμφωνηθεί η πώληση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, για 3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και των νέων μαχητικών Σουχόι 35S. Ταυτόχρονα, δίνεται συνέχεια στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.
Την περίοδο αυτή, στις 12 Μάη, ξεκίνησαν από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο έξι πολεμικών πλοίων της Ρωσίας και τριών της Κίνας, που θα διαρκέσουν ως τις 21 Μάη. Με την επωνυμία «Κοινή Θάλασσα 2015», οι ασκήσεις αυτές αποσκοπούν στο να στείλουν σαφή μήνυμα ότι Ρωσία και Κίνα θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, σε κάθε περιοχή του πλανήτη και ειδικά στη Μεσόγειο, όπου ο φυσικός πλούτος και η γεωστρατηγική της σημασία προκαλεί το σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις.
Σύμφωνα, πάντως, με την επίσημη εκδοχή, οι ασκήσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, ασκήσεις ανεφοδιασμού εν πλω, χρήσης αληθινών πυρών, συνοδείας πλοίων, θαλάσσιας άμυνας και την «προστασία της ναυσιπλοΐας».
Η συνεργασία δεν αναιρεί τον ανταγωνισμό
Η εμφανέστατη ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι αμετάβλητο, αφού ενυπάρχουν ανταγωνισμοί κυρίως για την κατάκτηση των ασιατικών αγορών. Οσο και αν οι ηγεσίες των δύο χωρών ομνύουν για την κατάργηση των εμπορικών συνόρων, στην πραγματικότητα, στο έδαφος του καπιταλισμού, η δίψα των μονοπωλίων για κέρδος έχει τη δική της δυναμική, ανεξάρτητα από τους ευφημισμούς που χρησιμοποιούνται περί «βιώσιμης» και «αρμονικής ανάπτυξης», «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», «συμπληρωματικότητας των διαφορετικών σχεδίων».
Οι νόμοι του καπιταλισμού είναι αμείλικτοι και η διαπάλη για μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά δε σταματάει ποτέ. Και βέβαια, οι καπιταλιστές είτε τα βρίσκουν, είτε όταν οξυνθούν οι αντιθέσεις και μεγαλώνει η ανάγκη για ξεπέρασμα των κρίσεων υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, μπορεί να επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, ώστε να επανατροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι λαοί έχουν πείρα.

Κόντρες στην προκλητικότητα...
Κόντρες στην... προκλητικότητα κάνουν κυβέρνηση και ΝΔ. Η μεν ΝΔ, που ως κυβέρνηση φόρτωσε το λαό με αβάσταχτους φόρους και χαράτσια για λογαριασμό των δανειστών και των αναγκών του κεφαλαίου, βγαίνει τώρα και κατηγορεί την τωρινή κυβέρνηση για τη νέα φοροεπιδρομή που αυτή σχεδιάζει...
Η τωρινή συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, κατηγορεί τους προκατόχους της ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί», καθώς αυτοί«καθιέρωσαν τον ΕΝΦΙΑ» και «μονιμοποίησαν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης», ενώ «η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια (...), αλλά προτίθεται να μειώσει τη φορολογική τους επιβάρυνση»...
Και τα λέει αυτά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που παραδέχεται ότι το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ όπως και η περιβόητη «εισφορά αλληλεγγύης» θα παραμείνουν στην πλάτη του λαού! Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με τους ίδιους ληστρικούς φορολογικούς συντελεστές, που διαμορφώθηκαν στα «μνημονιακά» χρόνια. Την ίδια ώρα που, επιπρόσθετα σε όλα αυτά, με το λεγόμενο «ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ» που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, θα οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις αγαθών που καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών!

... και η πραγματική τους έννοια
Συνεχίζοντας, μάλιστα, την πρόκληση, η κυβέρνηση επικαλείται ως κίνηση που «έδωσε πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά» το νόμο που έφερε για τη «ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών», την αποπληρωμή μέχρι δεκάρας δηλαδή των φόρων και των χαρατσιών που φόρτωσαν στην πλάτη του λαού οι «μνημονιακές κυβερνήσεις»!
Για να εξηγούμαστε, βέβαια, άλλο πράγμα έχουν στο μυαλό τους και η ΝΔ και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όταν αλληλοκατηγορούνται για «φοροεπιδρομές» και όταν μιλάνε για «ανάσες»: Το πώς θα μειώσουν κι άλλο τη φορολογία του κεφαλαίου, πώς θα του εξασφαλίσουν νέα φοροπρονόμια.
Δείγματα γραφής δίνουν ήδη και οι «καινούργιοι»: Αποτελεί χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση έσπευσε να «συμπληρώσει» το νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, προκειμένου να χαρίσει σε μεγάλες επιχειρήσεις εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για κραυγαλέες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις... Το ίδιο και η σχεδιαζόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου νέα ρύθμιση φορολογικής αμνηστίας για κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, με συμβολικό φόρο της τάξης του 10-15%...

Μεθόδευση που κάνει «μπαμ»...
Την άρνηση της ΟΚΕ στο ενδεχόμενο αύξησης του κατώτερου μισθού κλήθηκε να σχολιάσει προχτές, σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Και αυτό με δεδομένο ότι ο «κοινωνικός διάλογος» με τους «εταίρους», όπως ο ΣΕΒ και άλλοι, έγινε με πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να συζητήσουν και να τα βρουν σε σχέση με το θέμα. «Εχοντας εκλεγεί - είπε - είχαμε συγκεκριμένες θέσεις, τις είχαμε καταθέσει στον ελληνικό λαό. Η θέση μας έχει ως άξονα τη λαϊκή ετυμηγορία και παραμένει σταθερή». Αυτή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι μέσα στις πρώτες 100 μέρες, θα έχει πάει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Αντί γι' αυτό, βέβαια, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αύξηση θα γίνει με ...δόσεις, ίσως μέσα στο 2016, και στη συνέχεια πήγε σε έναν προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο», που όπως κάθε φορά - και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις - αποτελεί το καλύτερο πρόσχημα για αντεργατικές αποφάσεις και ρυθμίσεις. Ετσι και τώρα, λοιπόν. Και τι καλύτερο άλλοθι από αυτή τη «γνώμη» της ΟΚΕ, για να ολοκληρωθεί μία μεθόδευση που εξαρχής έκανε «μπαμ»;

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
Μήνυμα της συγκυβέρνησης με πολλαπλούς αποδέκτες: «Η συμφωνία με τους εταίρους θα λαμβάνει υπόψη της τη ρευστότητα. Οσο παρατείνεται το θέμα της συμφωνίας, τόσο πιο δύσκολο είναι να κλείσεις αυτά που θέλεις, τις μεταρρυθμίσεις που θέλεις». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης. Και οι αποδέκτες είναι πολλοί και διάφοροι, διότι από τη μία η κυβέρνηση λέει στους δανειστές: Θέλουμε απελπισμένα μια συμφωνία για να προχωρήσουμε τα μέτρα που θα συμφωνήσουμε και άρα να μας δώσετε λεφτά. Και από την άλλη, λέει στον ελληνικό λαό: Η συμφωνία που θα υπογράψουμε και θα μας επιτρέψει να πληρώνουμε -για παράδειγμα- μισθούς και συντάξεις, πρέπει να γίνει γρήγορα κι ας περιλαμβάνει αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα... Εκβιασμός, δηλαδή, σε βάρος του λαού να αποδεχτεί νέα βάρη, στο όνομα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Εν μέσω της εντεινόμενης διαπάλης των ιμπεριαλιστικών κέντρων και τμημάτων του κεφαλαίου γύρω από τα ζητήματα χρηματοδότησης του ελληνικού αστικού κράτους και των τραπεζικών ομίλων, εξελίσσονται οι διεργασίες για το κλείσιμο της αντιλαϊκής συμφωνίας ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας. Στο προσκήνιο επανέρχονται οι κόντρες και οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου γύρω από τους τρόπους διαχείρισης και του επιμερισμού των κινδύνων και της χασούρας, στα ζητήματα που σχετίζονται με το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα συνδυαστεί με νέο μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία που θα δοθεί σε αυτό. Και η διαπάλη αυτή φαίνεται από την τακτική του ΔΝΤ και των άλλων «θεσμών» της τρόικας, όταν π.χ. ο Π. Τόμσεν λέει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αν θέλει ας δώσει τα χρήματα η Ευρώπη, ή όταν ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν λέει πως «δίδονται δάνεια σε τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές και χρηματοδοτούν με αυτά ομόλογα του κράτους τους», αναφερόμενος προφανώς στη χρηματοδότηση μέσω αύξησης του ELA της ΕΚΤ.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το σχήμα της χρηματοδότησης, προ των πυλών εμφανίζεται η καταιγίδα με τα αντιλαϊκά μέτρα, με τους φόρους και τα άλλα χαράτσια, με την παραπέρα συμπίεση των κρατικών δαπανών που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες.
Η επίσημη προαναγγελία, για τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας», δόθηκε την περασμένη βδομάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά, στηνανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή τηνεπιτάχυνση, και έχει συμβάλει σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς, με στόχο τηνεπίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Η «τεχνική συμφωνία»
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος, τονίζεται ότι το Γιούρογκρουπ θα αποφασίσει σχετικά με τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της «τρέχουσας συμφωνίας» (δηλαδή του σημερινού μνημονίου)«μόλις οι θεσμοί φτάσουν σεσυμφωνία σε τεχνικό επίπεδογια την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε διαδικασία τελικής διαμόρφωσης βρίσκεται το κείμενο της «τεχνικής συμφωνίας» («τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης», σύμφωνα με την προηγούμενη ορολογία) που συντάσσεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ), ενώ ταυτόχρονα στη βάση των αντιλαϊκών συγκλίσεων εξετάζεται και το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Είναι σαφές ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, αλλά και με νέα βαριά χαράτσια. Οπως «διευκρίνισε» ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ήδη έχουν εξεταστεί τα ζητήματα του ΦΠΑ, των κρατικών εσόδων και των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι «εκκρεμότητες» αφορούν τα ζητήματα των συντάξεων και τηςαγοράς εργασίας.
Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της συγκυβέρνησης εμφανίζονται «αισιόδοξοι» σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης συνόδου του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, ομολογούν, δηλαδή, το γεγονός ότι οι αντιλαϊκές λίστες συμπληρώνονται με ολοένα και περισσότερα στοχευμένα μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν τα «δημοσιονομικά κενά» και οι «αστοχίες» που καταγράφονται στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων.
Αντιλαϊκά μέτρα 10 δισ. σε ετήσια βάση!
Τα αντιλαϊκά δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα που θα ξετυλιχτούν στη διετία 2015 - 2016 υπολογίζονται σε 16 δισ. ευρώ, με αρχή από το Β' εξάμηνο του 2015. Στην πραγματικότητα, καθώς αφορούν στο επόμενο 18μηνο, μεταφράζονται σε μόνιμα μέτρα ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η αντιλαϊκή «κοπτοραπτική» συνεχίστηκε, στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων του λεγόμενου Βrussels Group, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι και πρόταση εφαρμογής ολόκληρης δέσμης «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων, σε αντιστάθμισμα της «άλλης» πρότασης για παραπέρα περικοπές στις συντάξεις.
Πέρα από τις συγκλίσεις για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, η συμφωνία προβλέπει μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης σε υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς επίσης και την άμεση κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Από την άλλη, πολύ κοντά διαφαίνεται και η συμφωνία για τον τρόπο ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, μέσω της απαλλαγής τους από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.
Σε αυτήν τη φάση και μπροστά στις διευρυνόμενες «αστοχίες» σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα, η «σπουδαιότητα» του μέτρουυψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ έγκειται και στο γεγονός ότι πρόκειται για μέτρο άμεσης απόδοσης για το κρατικό ταμείο.
Ο πήχης του ενιαίου συντελεστή ξεκινάει τουλάχιστον από το 16% και φτάνει στο 18% ή ακόμη και στο 19%, ανάλογα με το κάθε αντιλαϊκό σενάριο. Με μπούσουλα τη δεδομένη, έτσι κι αλλιώς, απογείωση των φορολογικών εσόδων, την οποία ετοιμάζονται να φορτώσουν στις λαϊκές πλάτες, η συγκυβέρνηση εξετάζει τα «εναλλακτικά» σενάρια σχετικά με τη διαμόρφωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπό εξέταση «εξαίρεση» από το νέο καθεστώς (όπως για το ψωμί και το γάλα) συνεπάγεται την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση άλλων εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.
Η όποια εξέλιξη σημαίνει τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας μέσω της αύξησης του συντελεστή σε εμπορεύματα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13% (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εστιατόρια, καφενεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς), τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης,
Στην τελική φάση επεξεργασίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο φορολογικό πακέτο. Σε αυτό, περιλαμβάνεται και η διάταξη για τη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας για τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Και βέβαια, η ρύθμιση αφορά σε μερίδες της πλουτοκρατίας με υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλες παραβάσεις που έχουν κάθε λόγο να δηλώσουν τα κεφάλαια, προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν. Γι' αυτό θα προβλέπεταισυμβολικός φόρος της τάξης του 15% - 20%, την ώρα που ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο! Μάλιστα, η νομιμοποίηση των καταθέσεων θα αφορά ποσά που βρίσκονται στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει και η υποχρέωση επαναπατρισμού τους.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget