Προ των πυλών τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εταίρους της για να «κλείσει» η συμφωνία.
Στο «Brussels Group» ξεκινάει ένας νέος γύρος συνομιλιών, ώστε να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση όλων των προηγούμενων μέτρων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε ημερίδα του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 21 και 22 Μάη στη Ρίγα της Λετονίας. Στη συνέχεια, αναμένει ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως το Eurogroup στις 25 Μάη, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την ενίσχυση της ρευστότητας του αστικού κράτους.
Αιχμή των παζαριών είναι το Ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, τα φορολογικά και άλλα χαράτσια, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. 
Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Ρωμανιάς δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «οι δανειστές κάνουν μία υποχώρηση στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά με πλεόνασμα 2%». Επίσης, αποκάλυψε ότι η ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα κάνει λόγο για αναστολή και όχι για κατάργηση. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος δήλωσε ότι είτε καταργηθεί, είτε ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μια νέα λίστα που θα περιλαμβάνει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα αντί για περικοπές συντάξεων, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο σε κάθε περίπτωση.
Όσο πλησιάζουμε προς τη συμφωνία, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν τα περί δημοψηφίσματος, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν το λαό συνένοχο.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης δήλωσε ότι αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα που θα έχει αυτό το αντικείμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», στη συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 14 Μάη κατατέθηκε πρόταση για να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα σχέδιο συμφωνίας με τη μορφή τελεσιγράφου (take it or leave it) για να «ξεκλειδώσει» η ρευστότητα. Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε πως ακόμη το ΔΝΤ δεν έχει αρκετά στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Οι FΤ υπενθυμίζουν πως «μια παρόμοια τακτική είχε χρησιμοποιηθεί το Μάρτη του 2013, όταν παρουσιάστηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης, λέγοντάς της ότι ή το δέχεται ή χάνει τη στήριξη της ΕΚΤ στο χρεοκοπημένο της τραπεζικό τομέα».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η κατάθεση μιας παρόμοιας πρότασης προς την ελληνική κυβέρνηση αρχίζει να κερδίζει έδαφος μεταξύ κάποιων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η εφημερίδα, η πρόσφατη στήριξη του ΒΣόιμπλε σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. «Κάτω από αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στη διάθεση του λαού ένα τελεσίγραφο διάσωσης»» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, γίνεται όλο και πιο ορατό το ενδεχόμενο της χορήγησης ενός τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, που θα συνοδεύεται από ένα νέο μνημόνιο. Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ ενός τρίτου πακέτου, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget