Στα όρια τα νοσοκομεία «Άγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς» - Έρευνα του «Ριζοσπάστη»

Η έλλειψη προσωπικού και οι δραματικά μειωμένοι προϋπολογισμοί, έχουν οδηγήσει στα όρια ασφαλείας τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών τα ενοποιημένα νοσοκομεία «Αγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση που διαμορφώνεται, «σκάει» στις πλάτες εργαζομένων και ασθενών, που βιώνουν καθημερινά τα ίδια προβλήματα και την ίδια ταλαιπωρία.
Αυτήν την περίοδο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Καταγγέλλουν, ωστόσο, την προσπάθεια εκφοβισμού από την πλευρά της διοίκησης, με στόχο αδιαμαρτύρητα να δέχονται την κατάσταση που επιδεινώνεται διαρκώς στο νοσοκομείο, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και βέβαια εντατικοποίησης της δουλειάς.
Οι υγειονομικοί προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 20 Μάη και απαιτούν: Αύξηση της χρηματοδότησης, άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καλούν το λαό να παλέψει μαζί τους για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για υπηρεσίες Υγείας αναβαθμισμένες και σύγχρονες, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.
Στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», με την ενοποίηση, μειώθηκε ο αριθμός των κλινών και πλέον λειτουργεί με 175 κλίνες. Ο προϋπολογισμός του για το 2014 μειώθηκε στα 5 εκ. ευρώ από 13,3 εκ. ευρώ που ήταν το 2013. Φέτος, θα πρέπει να λειτουργήσει με ακόμα μικρότερο προϋπολογισμό. Μέχρι κι αυτός, όμως, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, καταβάλλεται με το σταγονόμετρο, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στη λειτουργία τους.
Οξυμένο είναι και το κτιριακό πρόβλημα, καθώς το κτίριο του νοσοκομείου χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1902 - 1903). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αλλά και τη διοίκηση, είναι αναγκαία η συντήρηση των κτιρίων, καθώς φοβούνται ότι η στέγη θα πέσει στα κεφάλια τους...
Παντού ελλείψεις σε προσωπικό
Λόγω συνταξιοδοτήσεων, που δεν καλύπτονται από νέες προσλήψεις, το προσωπικό μειώθηκε ραγδαία. Για παράδειγμα, στην ιατρική υπηρεσία (πλην ιατρών) προβλέπονται από τον κουτσουρεμένο οργανισμό 61 θέσεις και κενές είναι οι 13. Στο νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπονται 237 και είναι κενές οι 31. Στο διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 127 και είναι κενές οι 53.
Με «όχημα» την έλλειψη προσωπικού, έχουν δοθεί σε ιδιώτη η καθαριότητα, η φύλαξη, τμήμα της υπηρεσίας ιματισμού και της σίτισης. Εξαιτίας όμως της συνεχούς μείωσης των προϋπολογισμών και της αναγκαστικής μείωσης των αντίστοιχων δαπανών, το νοσοκομείο μένει χωρίς ουσιαστική καθαριότητα και φύλαξη.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, υπάρχει πλημμελής καθαρισμός και απολύμανση των κλινοσκεπασμάτων και του ιματισμού, καθώς στα πλυντήρια εργάζεται μόνο ένα άτομο που πρέπει να πλένει, να στεγνώνει και να σιδερώνει όλα τα κλινοσκεπάσματα των κλινικών και τον ιματισμό των χειρουργείων.
Πλημμελής είναι και η καθαριότητα των κλινικών και των τμημάτων, λόγω της μείωσης των ωρών εργασίας των καθαριστριών από έξι σε τρεις, προκειμένου να «βγαίνει» ο εργολάβος. Ετσι, για παράδειγμα, η ΜΕΘ τη νύχτα μένει χωρίς καθαριότητα εκτός από τις ημέρες γενικής εφημερίας. Καθημερινά στη ΜΕΘ υπάρχει καθαρίστρια από τις 8.30 - 11.30 το πρωί, περιστασιακά το απόγευμα και καθόλου το βράδυ.
Ολα αυτά συντελούν στην επιβάρυνση του χώρου του νοσοκομείου με μικρόβια, που μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραία για κάποιον ασθενή. Ιδια κατάσταση και στα μαγειρεία, όπου δύο μάγειρες και δύο βοηθοί μαγείρων, εκ των οποίων ο ένας με απόσπαση και ο άλλος με προβλήματα υγείας, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης.
Λείπουν μέχρι και αναλώσιμα υλικά
Στο Φυσιοθεραπευτήριο, οι ελλείψεις (προβλέπονται 5 και εργάζονται 2) έχουν ως αποτέλεσμα τα εξωτερικά ραντεβού των ασθενών να κλείνονται με μεγάλη καθυστέρηση και με δυσκολία να εξυπηρετούνται ακόμα και τα περιστατικά του χειρουργικού τομέα. Οι ελλείψεις επιχειρείται να καλυφθούν με τους περίπου 25 «πρακτικάριους» που «βγάζουν τη λάντζα» του νοσοκομείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.
Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση και στις κλινικές. Στην Οφθαλμολογική κλινική εργάζονται δύο ειδικοί γιατροί και δύο ειδικευόμενοι. Ετσι, ο χρόνος αναμονής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και τον ένα χρόνο! Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το 2014 πραγματοποιήθηκαν 3.431 χειρουργεία (κυρίως καταρράκτη).
Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στις οκτώ γενικές εφημερίες κάθε μήνα. Η ΜΕΘ λειτουργεί οκτώ κλίνες με τέσσερις μόνιμους γιατρούς, έναν επικουρικό, έναν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και με 18 νοσηλευτές.
Στο Μικροβιολογικό, οι συνθήκες εργασίας γύρισαν μερικές δεκαετίες πίσω. Λόγω έλλειψης χρημάτων, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πλένουν και να ξαναχρησιμοποιούν τα πλακάκια δειγματοληψίας! Σήμερα, δουλεύουν 13 τεχνολόγοι και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να μειωθούν στους 11, ενώ είναι αναγκαίοι επιπλέον 10 για να μπορούν να βγουν οι εφημερίες.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η απαξίωση του Μικροβιολογικού, τόσο στο δικό τους νοσοκομείο, όσο και γενικότερα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να δοθούν τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε ιδιώτες. Σημειώνουν, επίσης, ότι υπάρχουν ελλείψεις υλικών (ράμματα, χαρτιά, γάζες, γάντια).
Ακόμα χειρότερη η κατάσταση στο «Γ. Γεννηματάς»
«Η διακίνηση των περιστατικών γίνεται με την ψυχή στο στόμα για να αδειάζουν κρεβάτια», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Οι κλίνες μειώθηκαν από 350 σε 280. Ο προϋπολογισμός από 12,5 εκ. ευρώ το 2012 μειώθηκε στα 5 εκ. ευρώ για το 2015 και ήδη υπάρχει υπέρβαση 6% στο πρώτο 3μηνο. Πέρσι δαπανήθηκαν 2,5 εκ. ευρώ για υγειονομικό υλικό και φέτος προβλέπεται να δαπανηθεί 1,050 εκ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων, με βάση το νέο οργανισμό προβλέπονται 594 θέσεις εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων και είναι κενές περίπου 290. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία αφορά ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών (προβλέπονται 378 και εργάζονται 230). Για τις ανάγκες της νοσηλευτικής υπηρεσίας απασχολούνται δέκα που κάνουν την πρακτική τους και τρεις νοσηλεύτριες με 12μηνες συμβάσεις. Γιατροί του ΕΣΥ προβλέπονται 84 και εργάζονται περίπου 60.
Η εικόνα στις κλινικές
Ενδεικτική είναι η εξής εικόνα: Στην Παθολογική κλινική με 32 κλίνες, εργάζονται 5 ειδικοί γιατροί, εκ των οποίων ο 1 με απόσπαση από ΚΥ, ενώ προβλέπονται 8. Παλιότερα λειτουργούσαν δυο κλινικές και τώρα έμεινε μία και χάθηκαν κρεβάτια. «Η διακίνηση των περιστατικών γίνεται με την ψυχή στο στόμα για να αδειάζουν κρεβάτια», μας είπαν οι εργαζόμενοι.
Η Παιδοχειρουργική με 32 κλίνες, λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς και 1 ειδικευόμενο, οι οποίοι επίσης πρέπει να βγάζουν τις εφημερίες (μέχρι και 14 το μήνα) και να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία. Εργάζονται 12 νοσηλεύτριες (πρωί 3 και απόγευμα - νύχτα από 2). Η εξάντληση είναι δεδομένη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την επαρκή φροντίδα των ασθενών.
Η Καρδιολογική κλινική λειτουργεί 23 κλίνες. Εκεί είναι ενταγμένη και η Στεφανιαία μονάδα (Εντατική) με 7 κλίνες. Οπως είπαν οι γιατροί, η έλλειψη νοσηλευτών εγκυμονεί κινδύνους. Θα έπρεπε να δουλεύουν το ελάχιστο 4 νοσηλεύτριες, πράγμα που δε συμβαίνει, καθώς υπάρχουν μέρες που στη Μονάδα και στην Κλινική υπάρχει από 1 νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια.
Η Παιδιατρική κλινική παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και εξυπηρετεί όλη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία. Λειτουργεί 35 κλίνες και 2 ιατρεία, με 4 ειδικούς γιατρούς και 10 ειδικευόμενους. Σε μέρες εφημερίας μένει 1 γιατρός για όλη την κλινική και στα ιατρεία οι γιατροί εξετάζουν πάνω από 100 παιδιά τη μέρα (το χειμώνα εξετάζουν έως και 200). Εφημερία στα 2 ιατρεία κάνει 1 νοσηλευτής σε κάθε βάρδια.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουν υποειδικότητες (Παιδοενδοκρινολόγο, Παιδονευρολόγο, Παιδοκαρδιολόγο) και έτσι οι παιδίατροι τρέχουν να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό. Η κλινική εφημερεύει 6 - 7 φορές το μήνα. Οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν 10 εφημερίες το μήνα και να πληρώνονται 3 ενεργές και 3 ετοιμότητας. Επίσης, ενώ υποτίθεται ότι βρίσκονται σε εφημερία ετοιμότητας, στην πραγματικότητα κάνουν ενεργή, όμως πληρώνονται ετοιμότητας.
Μεγάλες λίστες στα χειρουργεία
Στο Μικροβιολογικό, δεν καλύπτονται οι βάρδιες εφημερίας, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτα τμήματα τα πρωινά. Υπάρχουν πέντε τμήματα και για τη λειτουργία τους θα έπρεπε να υπάρχει 1 τεχνολόγος σε κάθε τμήμα συν 1 επιπλέον στις αιμοληψίες, δηλαδή συνολικά 6. Ομως, τα τμήματα λειτουργούν με 2-3 εργαζόμενους το πρωί, αφού από 17 που ήταν παλιότερα, έμειναν μόλις 6.
Στα χειρουργεία ενηλίκων υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν 2 έως 3. Για να λειτουργήσουν όλες, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 25 νοσηλευτές και εργάζονται 15 για να καλύψουν κυκλικές βάρδιες.
Και στα χειρουργεία Παίδων λειτουργούν οι 2 από τις 3 αίθουσες, καθώς και εδώ το προσωπικό δεν επαρκεί (μόλις 10 νοσηλευτές). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για τους ασθενείς να αυξάνονται οι λίστες αναμονής, και για τους εργαζόμενους υπερεργασία και προβλήματα υγείας, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευτών είναι πάνω από 45 χρόνια.
Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δουλεύουν οι νοσοκόμοι με αναπηρία από 67% έως και 90%. Οι ίδιοι δουλεύουν σε βάρδιες και στα επείγοντα, μαζί με το προσωπικό που κατεβαίνει από τα Τμήματα για να στελεχώσει το ΤΕΠ. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε βοηθητικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων, κ.ά.).
Η Τεχνική Υπηρεσία έχει αποδεκατιστεί και δεν προλαβαίνει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και της απουσίας συντήρησης. Στον οργανισμό προβλέπονται 25 θέσεις και είναι καλυμμένες οι 15.
Ετσι, για παράδειγμα, την περασμένη Δευτέρα, οι νοσηλευτές στη Στεφανιαία Μονάδα ήταν σε κατάσταση πανικού, καθώς δύο μέρες πριν από γενική εφημερία, παρουσιάστηκε διαρροή νερού στον τοίχο πάνω από τα κεφάλια των ασθενών και έπρεπε να μεταφέρουν τους ασθενείς και να κρατήσουν άδεια τα κρεβάτια μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το Σωματείο καταγγέλλει και εδώ ότι η καθαριότητα είναι πλημμελής...
Αναδημοσιεύεται από τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget