11/19/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Έξαρση της τρομοϋστερίας και της αστυνομοκρατίας προκαλεί στις ΗΠΑ, νέο εξάλεπτο βίντεο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που συμπεριλαμβάνει στιγμιότυπα από τις προετοιμασίες ενός επίδοξου βομβιστή αυτοκτονίας στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης, διαμηνύοντας ότι η αμερικανική μεγαλούπολη παραμένει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων.
Εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Ν. Υόρκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη του βίντεο, που συμπεριλαμβάνει και σκηνές από το Παρίσι και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι οι Αρχές της πόλης παραμένουν σε εγρήγορση και συνεχίζουν να συνεργάζονται με το FBI, τις μυστικές και τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Επιπλέον, ανήγγειλε την ενίσχυση και ανάπτυξη νέων ομάδων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διάφορα σημεία της Ν. Υόρκης.
Παράλληλα, ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, δήλωσε πως οι κάτοικοι της πόλης «δεν εκφοβίζονται, ούτε τρομοκρατούνται και θα συνεχίσουν να ζουν και να απολαμβάνουν τη ζωή τους, στην σπουδαιότερη πόλη του κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής οργάνωσης SITE, με έδρα το Μέριλαντ, που παρακολουθεί τις δραστηριότητες ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων, στο βίντεο διάρκειας έξι λεπτών εμφανίζεται, μεταξύ άλλων, ένας άνδρας με δερμάτινο τζάκετ, που φαίνεται να έχει ζωστεί με εκρηκτικά και να κρατά στο χέρι μηχανισμό πυροδότησής τους, ενώ ακολουθούν πλάνα από την πλατεία Τάιμς Σκουέαρ και το κέντρο του Μανχάταν στη Ν. Υόρκη. Αμερικανοί ειδικοί σημειώνουν, πως κάποια από τα πλάνα της Ν. Υόρκης συμπεριλαμβάνονταν σε παλιότερο βίντεο, που είχε κυκλοφορήσει το «Ισλαμικό Κράτος» τον περασμένο Απρίλη, ωστόσο ο συνδυασμός τους με πλάνα από το Παρίσι δημιουργεί σαφέστατες απειλές για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

Να ελεγχθούν τα δημόσια κτίρια οι εργασιακοί χώροι τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Ζηρού της ΠΕ Πρέβεζας και να γίνουν οι αναγκαίες στατικές ενισχύσεις η«Λαϊκή Συσπείρωση».
Σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι ο σεισμός στην Λευκάδα ανέδειξε την ανάγκη ΛΗΨΗΣ ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στον Δήμο Ζηρού προειδοποιεί ότι «υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τους παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και είναι εν δυνάμει επικίνδυνα».
Επισημαίνοντας τις ευθύνες τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της Περιφέρειας Ηπείρου υπογραμμίζει ότι «αδιαφόρησαν για την αντισεισμική προστασία, γιατί και αυτοί επιλέγουν έργα, ανάλογα με το τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους».
Τονίζει επίσης την ανάγκη συγκρότησης Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και Δημόσιου Φορέα Κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.
Συνημμένα Αρχεία: 


Αίσθηση προκάλεσε στην έδρα του δικαστηρίου, στη σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, η... κατάσταση αμνησίας που είχε καταπέσει ο Δημ. Δημητράκος. Ο μάρτυρας, αδερφός του ιδιοκτήτη της καφετέριας Κοράλι στο Κερατσίνι, έξω από το οποίο έγινε η επίθεση των χρυσαυγιτών στην παρέα του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, δούλευε στο μαγαζί.
Έξω από το μαγαζί του ακούγονταν ποδοβολητά όπως κατέθεσε αλλά... αυτός δεν ξέρει τίποτα καθώς δεν θυμόνταν τίποτα, αφού μάζευε το μαγαζί και απλά, έριξε μια ματιά στο δρόμο... Αυτό είπε λίγο ως πολύ στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα την αντίδραση της Προέδρου Μ. Λεπενιώτη: «Προκαλεί εντύπωση η θέση σας για ένα περιστατικό που συνέβη έξω από το μαγαζί σας και συνεχίσατε να κάνετε τη δουλειά σας. Σας άφηναν αδιάφορο όσα συνέβησαν έξω από το μαγαζί σας. Είναι εντυπωσιακό να μην ενδιαφέρεστε για το τι συνέβη». Ακόμα και η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου σχολίασε: «Μα δε θυμάστε τίποτε... συνέβη ένα τόσο σημαντικό γεγονός και λέτε ότι δεν είχατε καν την περιέργεια»...
Ο μάρτυρας Δημ. Δημητράκος με βασικό μότο απαντήσεων «δεν θυμάμαι» θυμήθηκε τελικά, ότι το βράδυ της δολοφονίας, ο Παύλος Φύσσας με την παρέα του ήταν στην καφετέρια. Δεν είδε κανένα διαπληκτισμό ή λογομαχία μεταξύ των θαμώνων. Μετά το τέλος του αγώνα και όταν βγήκε για να πάει τα σκουπίδια στον κάδο, είδε την παρέα του μουσικού και τους ρώτησε τι συμβαίνει. Τότε ένας από την παρέα δείχνοντας προς την Κεφαλληνίας, του είπε: «Οι φασίστες δεν μας αφήνουν να κυκλοφορούμε στη γειτονιά μας». Ο μάρτυρας κοίταξε απέναντι και είδε όπως κατέθεσε κάτι φιγούρες, δεν θυμόταν πόσοι ήταν, γύρω στους 4... Επίσης, θυμήθηκε ότι γνωρίζει τον κατηγορούμενο Γ. Αγγο, δεν ξέρει όμως αν έχει σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.
Στο ίδιο μήκος με τον αδερφό του ήταν και η κατάθεση του ιδιοκτήτη της καφετέριας Κοράλι, Παν. Δημητράκου που έκανε άλμα... ξεπερνώντας στα «δεν ξέρω» και τον αδερφό του. Η Εισαγγελέας, έφτασε στο σημείο ακούγοντας τον, να ρωτήσει «αν έχει απειληθεί από κάποιον, αν φοβάται»... Η έδρα του επισήμανε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα είχε πει στις προηγούμενες καταθέσεις του. Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι το επίμαχο βράδυ μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα ο αδελφός του τον ενημέρωσε για «κάποια παρεξήγηση» με «κάτι μαυροντυμένους» και κάποια «ένταση», τονίζοντας πως αυτός δε βγήκε καθόλου από το μαγαζί...

Νωρίτερα ο Παν. Δημητράκος δήλωσε ότι επειδή ακούγεται πως το μαγαζί του «είναι άντρο χρυσαυγιτών» θέλει να δηλώσει πως «ποτέ δεν ήταν άντρο κανενός και αυτοί που τα λένε αυτά θα ήθελα να σταματήσουν να τα λένε». Μάλιστα όταν ρωτήθηκε «Ποιός σας το είπε αυτό;» απάντησε ότι έχει ακουστεί και στο δικαστήριο. Η πρόεδρος του ζήτησε ονόματα αλλά ο μάρτυρας δεν απάντησε.


«Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια και να ακυρωθούν τα σχέδια για νέα διόδια στο δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας» απαιτεί η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ.
Αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της:
«Οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει τους οδικούς άξονες μέσα από τη βαριά φορολογία που επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις.
Πληρώνουν διπλά και τριπλά για να μπορούν να τους χρησιμοποιούν, για να πηγαίνουν στις δουλειές τους, στις υποχρεώσεις τους, καταβάλλοντας διόδια, το αντίτιμο των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχεδιάζεται κατασκευή νέων διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης των οδικών αξόνων. Διατηρεί τις συμβάσεις παραχώρησης σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενισχύει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων όχι μόνο με τα διόδια, παλιά και νέα, αλλά με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή των μέτρων που συμφώνησε με τους εταίρους της με το 3ο μνημόνιο.
Η λαϊκή απαίτηση για σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο σε όλη χώρα, και στην Εύβοια, για δωρεάν μετακινήσεις στους δρόμους που φτιάχτηκαν με τα χρήματα των εργαζομένων, δεν συμβαδίζει με αιτήματα που δεν αμφισβητούν την ύπαρξη διοδίων, αντίθετα τα φέρνουν με διάφορα προσχήματα από την πίσω πόρτα.
Γιατί την ανάγκη για σύγχρονο οδικό δίκτυο στην Εύβοια δεν την παζαρεύουμε με αντάλλαγμα την επιβολή διοδίων.
Γιατί οι προτάσεις για διαφορετικό υπολογισμό του αντιτίμου των διοδίων (π.χ. χιλιομετρική χρέωση, εκπτώσεις για κατοίκους των γύρω περιοχών) θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη διοδίων και την επιβάρυνση του λαού.
Καλούμε τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, το λαό της περιοχής να δυναμώσουμε τον αγώνα για:

  • Κατάργηση άμεσα όλων των διοδίων.
  • Κατάργηση κάθε δίωξης και ακύρωση κάθε καταδίκης όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων ή αρνήθηκαν να πληρώσουν.
  • Κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Οδικά έργα που θα κατασκευάζονται από έναν εθνικό κατασκευαστικό φορέα χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις του λαού.
  • Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές». 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης

Μέχρι σήμερα λέγαμε ότι η συγκυβέρνησή σας, ακολουθεί τη γνωστή τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, να φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοθετικά μέτρα που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα, τα δικαιώματα του λαού μας. Από σήμερα και πέρα σας ενημερώνουμε ότι τους έχετε ξεπεράσει. Μέσα σε μόλις δύο μήνες από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, μαζί με τους 7 προηγούμενους από τον περασμένο Γενάρη που αναρριχηθήκατε στην εξουσία, έχετε φέρει τόσα κατεπείγοντα, υιοθετώντας πλήρως όλες τις αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές και έχετε ξεπεράσει σε συχνότητα, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτους αριθμούς, όλες τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, πριν τη δική σας.
Έχετε το προνόμιο βλέπετε ως "αριστεροί" ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να είστε πρωτοπόροι και σε αυτό μετά την πλήρη μετάλλαξή σας, παρότι επιμένετε να τη θεωρείτε προσωρινή... "Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας, πολύ περισσότερο μάλιστα που η καρέκλα της εξουσίας είναι γλυκιά και συνηθίζεται εύκολα...
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Πριν μπω στο θέμα θέλω να εκφράσω ξανά εκ μέρους του ΚΚΕ την αλληλεγγύη μας με τον λευκαδίτικο λαό που βιώνει τις τραγικές συνέπειες από τις ελλείψεις σε αντισεισμική θωράκιση και προστασία όπως πριν από αυτόν οι Κεφαλονίτες, άλλες περιοχές της χώρας μας. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν αποζημιώσεις, να προχωρήσει ο έλεγχος καταλληλότητας των κτιρίων, να αρχίσουν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σε όλη τη χώρα.
Είμαστε σήμερα εδώ για μια ακόμα παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και συμμαχιών του κεφαλαίου.
Μια συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων οικογενειών, που δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, νέους φόρους που προστίθενται σε αυτούς που ισχύουν, εκβιασμούς για να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά έγκαιρα τα χρέη τους και πολλά ακόμα που βασανίζουν για χρόνια όσα εργατικά νοικοκυριά προσπαθούν να σταθούν όρθια και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Μια συμφωνία που διατηρεί επίσης την ομηρία χιλιάδων μικρών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, στις οποίες απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
Μία συμφωνία - λαιμητόμος, που είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων, για να μπορούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι να νιώθουν σιγουριά ότι θα ανοίξουν -με το αίμα του λαού- νέα πεδία για σίγουρα κέρδη.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, που έχει καταγραφεί πλέον και σε νομοσχέδιο, για να ψηφιστεί άρον - άρον από τη Βουλή.
«Τα νέα είναι καλά. Συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Το Euroworking Group χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε». Με αυτήν τη φράση του Γ. Ντάισελμπλουμ, προέδρου του Eurogroup, σφραγίστηκε μια ακόμα σφαγή σε βάρος του λαού.
Βέβαια, το ενδιαφέρον δεν είναι τι λένε αυτοί, είναι πώς αντιλαμβάνεται αυτό ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας. "Μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός, έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον", είπε προχτές στη Βουλή, ενώ είχε κλείσει τη συμφωνία με τους «εταίρους» του, ενώ γνώριζε ότι το κόστος των μέτρων που θα παρθούν, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά οι λαϊκές οικογένειες.
Το έργο "προαπαιτούμενα" έχει παιχτεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, φέτος και από "την πρώτη και δεύτερη φορά αριστερά". Πρόκειται για μέτρα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η χώρα από τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, αλλά και αναδιαρθρώσεις στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Κάθε φορά που νέα προαπαιτούμενα μέτρα μπαίνουν στην τελική ευθεία για υλοποίηση, πάντα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σκαρφίζεται κάτι για να εξαπατήσει το λαό. Πότε αυτή η απάτη λέγεται "ισοδύναμα που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις", πότε "η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που έκαναν οι προηγούμενοι", πότε "υπάρχουν κόκκινες γραμμές"!
Τώρα, το παραμύθι λέγεται "καταπολέμηση της διαπλοκής που προσπαθεί να μας ανατρέψει". Μόνο που αυτό το παραμύθι δεν έχει δράκο.
Γιατί την ίδια στιγμή που τσακίζουν το λαό και καταγγέλλουν τη "διαπλοκή" και ορισμένους "νταβατζήδες", την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις, ζεστό χρήμα από ΕΣΠΑ και "πακέτο" Γιούνκερ, ιδιωτικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όλα αυτά για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που είναι ο μεγάλος διαφθορέας, η πηγή της διαφθοράς κρατικών στελεχών και αστών πολιτικών.
Κυρίες και κύριοι
Απάτη ολκής είναι η "προστασία" που υπόσχεται η συγκυβέρνηση στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.
Στο σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών προχωρά στην ουσία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ουσιαστικά, η όποια παρεχόμενη προστασία απομένει, πέφτει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2018, ενώ η ένταξη σε αυτήν προϋποθέτει την προσφυγή του οφειλέτη στα δικαστήρια, τα οποία και θα αποφασίζουν για το ύψος της ελάχιστης δόσης, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα ακόμα και των πιο ανήμπορων νοικοκυριών.
Την ίδια ώρα, η επικοινωνιακή τακτική της συγκυβέρνησης αποτελεί μια ακόμη απάτη ολκής. Είναι αποκαλυπτικό ότι επιχειρούν να τσουβαλιάσουν την όποια παρεχόμενη νομική προστασία με τον τρόπο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούν οι τράπεζες με βάση τον "Κώδικα Δεοντολογίας», στο πλαίσιο των εξωδικαστικών συμβιβασμών και των ατομικών συμφωνιών με την πελατεία τους.
Μάλιστα, σύμφωνα και με το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, ο «Κώδικας Δεοντολογίας» θα ενισχυθεί με νέες διατάξεις, προκειμένου βέβαια να ενταθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές απέναντι στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, εξαναγκάζοντάς τα να κόψουν ακόμη και από στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης προκειμένου να ανταποκριθούν στις "υποχρεώσεις" απέναντι στις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους τους.
Οι μάσκες πέφτουν...
-- Το όριο της "αξιοπρεπούς διαβίωσης", το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει το "κεραμίδι" της φτωχής λαϊκής οικογένειας, τοποθετείται για τον άγαμο στα 8.180 ευρώ μεικτό εισόδημα το χρόνο, για το ζευγάρι στα 13.917 ευρώ, με προσαύξηση 3.361 ευρώ για κάθε παιδί.
-- Παράλληλα, το όριο της αντικειμενικής αξίας για την παραπάνω "προστασία" διαμορφώνεται στα 170.000 ευρώ, που βέβαια θα υποχωρήσει στη συνέχεια μαζί με την προς τα κάτω αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο ανακάλυψε νέο αντίστοιχο έλλειμμα στα "ισοδύναμα" μέτρα, που αφορούν στην "αντικατάσταση" του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Καλά γίνεται και φεύγει το ΦΠΑ στα φροντιστήρια και άλλα σχολειά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Αλλά όμως σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από το φόρο στα "τυχερά παιχνίδια", καθιερώνεται και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο εμφιαλωμένο κρασί! Το κρασάκι που πίνουν από καταβολής Ελλάδας, οι λαϊκές οικογένειες στο σπίτι ή την ταβέρνα. Μέχρι κι αυτό θα ψηφίσουν σήμερα να ακριβύνει, επειδή έτσι θέλει η κυβέρνηση σε συμφωνία με το κουαρτέτο. Εκτός κι αν έχουμε καμιά εξέλιξη κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Μάλιστα, όπως λένε, αναζητούνται ακόμη ένα - δυο μέτρα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό.
Κυρίες και κύριοι
Η συγκυβέρνηση κάνει λόγο για καθεστώς "μερικής προστασίας" για υψηλότερα εισοδήματα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν ακόμη απροκάλυπτο εμπαιγμό.
Τα ποσά των δόσεων και η ίδια η προστασία από τους πλειστηριασμούς επίσης θα καθορίζονται με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, και με την προσκόμιση των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων από τους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες.
Η εν λόγω κατηγορία, κατά τα λεγόμενα των υπουργών, αφορά σε ετήσια εισοδήματα με πλαφόν στα 35.000 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία έως 230.000 ευρώ.
Ο προσδιορισμός της δόσης που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά θα γίνεται από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο δανειολήπτης να εξυπηρετήσει την παραπάνω ρύθμιση ή το δικαστήριο κρίνει ότι δεν πρέπει να τύχει προστασίας, τότε έρχεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πλειστηριασμού.
Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς την εφορία αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση επιβολής της "κουλτούρας πληρωμών" που προωθούν κυβέρνηση και "εταίροι".
Μάλιστα, με στόχο να αρπάξουν από τα λαϊκά νοικοκυριά τα τρέχοντα χαράτσια, προβλέπουν την αποβολή από τη ρύθμιση της "διευκόλυνσης" -μέχρι 100 δόσεις- τα νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τόσο τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, όσο και τα νέα που προστίθενται συνεχώς, εντός των παρεχόμενων προθεσμιών.
Το περιθώριο των 30 ημερών για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών "υποχρεώσεων" από όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούνη του 2016. Στη συνέχεια, θα περιοριστεί σταδιακά στις 20 και τις 10 μέρες, ώσπου το 2018 να μηδενιστεί εντελώς...
Κυρίες και κύριοι
Το ζήτημα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το συνολικότερο θέμα της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων, το βηματισμό και την πολιτική που θα επιλέξουν στη συνέχεια οι τραπεζικοί όμιλοι. Το συγκεκριμένο ζήτημα, επί του οποίου οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, παραπέμπεται σε επόμενο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, θα περιλαμβάνονται διαφορετικές "λύσεις" για τις διάφορες κατηγορίες δανείων -μεγάλα επιχειρηματικά, μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά- αλλά θα προωθεί τη διαχείριση εντός του τραπεζικού συστήματος, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο πώλησής τους σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σημείωσε ότι "η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει σύντομα μετά την ταχεία υιοθέτηση της απαραίτητης νομοθεσίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο την Πέμπτη", δηλαδή σήμερα.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Μαζί με όλα αυτά δεν πρέπει να μας διαφύγει της προσοχής, η επικίνδυνη εξέλιξη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά την σφαγή του γαλλικού λαού στο Παρίσι από φανατικούς τζιχαντιστές, τους οποίους πρώτα στήριξαν εξόπλισαν και εκπαίδευσαν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, οι υπηρεσίες τους και τώρα, χρησιμοποιούν τη δολοφονική στάση τους ως άλλοθι νέων επεμβάσεων και αιματοκυλίσματος των λαών στο βωμό των οξυμένων ανταγωνισμών τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής και των σφαιρών επιρροής. ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Μεγ. Βρεττανία, αραβικά κράτη και μοναρχίες του κόλπου, περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Τουρκία, ανταγωνίζονται με την συμμετοχή και άλλων κρατών, στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή απλά του κοινού "αντιτρομοκρατικού αγώνα".
Δεν μας διαφεύγει της προσοχής ότι ομόφωνα, ενεργοποιήθηκε μετά από γαλλικό αίτημα το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ για "παροχή βοήθειας με όλα τα διαθέσιμα μέσα"...
Με τον τρόπο αυτό, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το σχετικό άρθρο, η ΕΕ παρέχει και επισήμως τη "θεσμική" ομπρέλα για την εμπλοκή όλων των κρατών - μελών της "με όλα τα μέσα", δηλαδή και με στρατιωτικά, στην κλιμάκωση, εμβάθυνση και γενίκευση των επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η γαλλική κυβέρνηση, αντί να επικαλεστεί το άρθρο 222 της Συνθήκης της Λισαβόνας (που αναφέρεται μάλιστα πιο συγκεκριμένα στην περίπτωση τρομοκρατικών επιθέσεων), επέλεξε να κάνει επίκληση στο άρθρο αυτό της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αναγνωρίζει το "θεμελιώδη ρόλο" του ΝΑΤΟ. Πέρα από άλλες προεκτάσεις που ενδεχομένως "κρύβονται" εδώ, πρόκειται για μια κίνηση που προφανώς συνδέεται με τις συνολικότερες αντιθέσεις και διεργασίες για την πορεία της ΕΕ, στις οποίες είναι φανερό ότι παρεμβαίνουν ενεργά και οι ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μη στρατιωτική εμπλοκή, την ίδια ώρα μάλιστα που υπουργοί επικαλούνται συνεχώς το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ακούγονται μόνο ως ανέκδοτο...
Αλλωστε όλοι οι μετέχοντες υπουργοί -την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος- έκαναν αποδεκτό το αίτημα της Γαλλίας. Και για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση επ΄ αυτού ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, δήλωνε: "Κάθε χώρα θα μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο, γρήγορα και σε διάφορα μέρη". Η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει "μεγαλύτερη υποστήριξη" στη Συρία, στο Ιράκ και στην Αφρική.
Η επισήμανση του Γάλλου για "βοήθεια με κάθε τρόπο" παραπέμπει στους διάφορους τρόπους με τους οποίους θα εμπλακούν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τα διάφορα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ειδικά για την Ελλάδα και με βάση την επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, έχει όλο το προηγούμενο διάστημα "διαφημίσει" έντονα τη δυνατότητα να «συνδράμει» παραχωρώντας βάσεις, άλλες υποστηρικτικές υποδομές και μέσα, επιτελείς και επιμελητεία, αλλά και πληροφορίες, κρισιμότατο κομμάτι στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων, χωρίς τελικά να αποκλείεται και άμεση στρατιωτική συμμετοχή στην επέμβαση.
Η ατζέντα αυτή βρωμάει μπαρούτι, το λέμε καθαρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν και για το μελλοντικό ρόλο και τη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (έχει σκοπό, μεταξύ άλλων, "την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών"), αλλά και το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς και την "ανάπτυξη ικανοτήτων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης", όλα ζητήματα που αποτυπώνουν τις ετοιμασίες της ΕΕ προς ανάληψη διευρυμένης πλέον στρατιωτικής δράσης.
Μάλιστα έκαναν επισκόπηση των διεξαγόμενων επιχειρήσεων της ΕΕ, ιδίως δε της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά και της ναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο.
Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στάθηκε στα ζητήματα διαχείρισης του "προσφυγικού ζητήματος".
Ενόψει και του ταξιδιού του ίδιου και του πρωθυπουργού στην Τουρκία, επισήμανε τις "δυσκολίες" στην εφαρμογή αποφάσεων που έχουν ληφθεί διμερώς ή σε επίπεδο ΕΕ και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει "κοινή βούληση και αποφασιστικότητα από όλα τα μέρη" για την εφαρμογή τους στην πράξη.
Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στην απόφαση για μετεγκατάσταση προσφύγων εντός χωρών της ΕΕ, στο διμερές Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, στη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας και στις Συμφωνίες Επανεισδοχής της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν.
Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά. Παίζετε επικίνδυνο παιγνίδι με την τούρκικη πολιτική. Ανοίγετε τον δρόμο εν ονόματι της αντιμετώπισης του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος, για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, για άνοιγμα της όρεξης στην τούρκικη αστική τάξη και τους συμμάχους της για επέκταση των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, για περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας, για ένα νέο σχέδιο Ανάν στο Κυπριακό.
Τελειώνω με την παρένθεση αυτή, άλλωστε δεν είναι και το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης για αναλυτική εξέταση.
Κι επειδή τα ζητήματα είναι σύνθετα και πολλά, και πάντα ο λαός μας και η νεολαία την πληρώνει στο τέλος, γι' αυτό αυτούς και το κίνημά τους καλούμε και από αυτό το βήμα της βουλής για να αντισταθούν, να κινητοποιηθούν, να οργανωθούν πιο αποφασιστικά, και ενάντια στα σημερινά μέτρα που θα ψηφίσει η πλειοψηφία σας, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το σιγοντάρισμα και το ψεύτικο αντιπολιτευτικό ξέσπασμα των υπολοίπων κομμάτων, που σας συνδράμουν πολλαπλώς αλλιώς.
Αλλά και να βρεθεί σε ετοιμότητα ο λαός μας για νέους μεγάλους απεργιακούς αγώνες και πάλη, και για όσα έρχονται, για το ασφαλιστικό, την υγεία και πρόνοια, την παιδεία, τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.
Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αυτός ο αντιλαϊκός νόμος που ψηφίζετε απόψε, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να γίνει κατάσχεση, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας εργατικής - λαϊκής οικογένειας και μη διανοηθείτε να χρησιμοποιήσετε και το μαστίγιο στους εργαζόμενους. Ο ίδιος ο λαός θα το στρέψει ενάντιά σας.

Η μεγάλη επιτυχία της πρόσφατης απεργίας και των συλλαλητηρίων στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα συνδικάτα, τα εργατικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες, κυρίως αυτές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι το παράδειγμα για τις μορφές πάλης, το περιεχόμενο του αγώνα, στο οποίο πρέπει κάτω από τις δικές τους τις γνήσια ταξικές σημαίες να συσπειρωθούν, συμπαραταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και αγρότες, τα παιδιά τους και οι γυναίκες τους».

Με δύο απώλειες από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα.
Καταψήφισαν 137βουλευτές ενώ απείχαν από την ψηφοφορία 10 βουλευτές, μεταξύ αυτών ήταν ο Νίκος Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ που καταψήφισε και ο Ευστάθιος Παναγούλης από το ΣΥΡΙΖΑ που απείχε. Και οι δύο βουλευτές διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν τον νομοσχέδιο όπως είχαν προαναγγείλει από την πρώτη στιγμή.
Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής, του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της Ένωσης Κεντρώων. Επί τον άρθρων το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 18 και το ΠΟΤΑΜΙ τα άρθρα 1, 11 και 16.
Σε ένα ακόμα νομοσχέδιο η κυβέρνηση επέλεξε την fast track διαδικασία του «κατεπείγοντος» προκειμένου να φορτώσει νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες και να βγάλει την πρώτη κατοικία στο σφυρί.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
«Απάτη ολκής» χαρακτήρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τα περί προστασίας στα φτωχά λαϊκά στρώματα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ανέφερε πως είναι παραμύθι χωρίς δράκο ότι η διαπλοκή θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, η οποία μοιράζει προνόμια στο κεφάλαιο. Αναφερόμενος στην επίθεση στο Παρίσι, σημείωσε ότι αξιοποιείται ως άλλοθι για νέες επεμβάσεις και επισήμανε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει την παροχή βοήθειας στη Γαλλία με όλα τα μέσα και με στρατιωτικά.(Διαβάστε εδώ περισσότερα)
«Το ΚΚΕ προειδοποιεί για τη λαϊκή κατοικία. Αν μπείτε στη διαδικασία πλειστηριασμών, δυο λέξεις: "Μολών λαβέ". Και πάρτε το χαμπάρι. Το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα μέσα από όλους τους μαζικούς φορείς που δουλεύει, θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει όλους ώστε να ισχύσει το "μολών λαβέ" και δεν έχει "λαβέ", δεν θα τις πάρετε τις λαϊκές κατοικίες», υπογράμμισε οΘανάσης Παφίλης. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς, το φόρο στο κρασί και τις εκατό δόσεις.
«Η κυβέρνηση με την πολιτική της υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ακολουθεί, δηλαδή, την ίδια πολιτική που είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία θα ψηφιστεί και αυτό το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «ένα νέο επεισόδιο αυταρχισμού» για να μη γίνει επί της ουσίας συζήτηση για τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.
Για το φόρο στο κρασί, υπογράμμισε ότι θα τον πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επίσης χαρακτήρισε υποκρισία το ενδιαφέρον των άλλων κομμάτων για τους οινοπαραγωγούς, όταν έχουν αποδεχθεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Για τη ρύθμιση σχετικά με τις εκατό δόσεις, επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση την έκανε χειρότερη. 
«Χαιρετίζουμε αυτούς που σήμερα είναι στους δρόμους και βροντοφωνάζουν ''όχι στους πλειστηριασμούς'', ''κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη'', ''κάτω οι φόροι'', είμαστε μαζί τους» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. «Αρκετά έχουν τραβήξει οι αμπελουργοί από την ΚΑΠ της ΕΕ, από τους εκμεταλλευτές μεγαλέμπορους και βιομήχανους που παίρνουν τζάμπα τη σοδειά και κάνουν μήνες να τους πληρώσουν» υπογράμμισε σχετικά με την Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
«Ποντάρετε συστηματικά υπέρ του κεφαλαίου», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για την πολιτική της συγκυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βάζει τους δανειολήπτες να διαπραγματευτούν με τον τραπεζίτη - εκκαθαριστή εάν θα έχουν ένα κεραμίδι. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Παραμένει ο φόρος στο κρασί με 0,20 ευρώ το λίτρο
Στα 0,20 ευρώ το λίτρο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί από 0,40 ευρώ που προέβλεπε αρχικά το άρθρο 13 του νομοσχεδίου σύμφωνα με την αλλαγή που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω την επιβολή για πρώτη φορά Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, αλλά λόγω των αντιδράσεων μείωσε το ποσοστό του φόρου. 
Τοποθετήσεις των αρχηγών
Για πρόκληση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, διότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός και τον κατηγόρησε ότι «είπε ψέματα για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών».
Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «νεοφιλελεύθερη αριστερά», που λέει «ναι σε όλα» και προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες της ΝΔ για την ψήφιση και του 3ου μνημονίου, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι του Τσίπρα και του Καμμένου. Πάντως έστειλε και μήνυμα στήριξης της ασκούμενης πολιτικής, αναφέροντας ότι η ΝΔ «ό,τι χρειαστεί για να πάει η χώρα μπροστά θα το στηρίξουμε», ενώ έκλεισε το μάτι στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βγάζει εκτός αγοράς ελληνικά φάρμακα προς όφελος των εισαγόμενων.
Τη σημαία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ύψωσε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, κάνοντας λόγο για «εισβολείς» και «καταστροφείς», παροτρύνοντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. Για το νομοσχέδιο ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή το καταψηφίζει.
Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματοςΦώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανάλγητη με τους πλειστηριασμούς. Την κατηγόρησε ότι ξηλώνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τόνισε ότι δεν ικανοποιεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Τάχθηκε υπέρ του ελέγχου των τραπεζών από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, κάνοντας λόγο για κίνδυνο ανθελληνισμού των τραπεζών.
«Εξαπάτησαν το λαό λέγοντας ψέματα» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ότι το 70% του νομοσχεδίου είναι για να διορθωθούν λάθος επιλογές στο 7μηνο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τη συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων σε μια οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης και κάλεσε για μια ακόμα φορά τον πρωθυπουργό να του απαντήσει στα εννέα σημεία που του έχει αποστείλει προκειμένου να τον στηρίξει.
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων
Ως επίτευγμα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» με τους «θεσμούς» παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ ανέδειξε ότι η αγωνία της κυβέρνησης είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ,Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ταξική επιλογή» για να προστατευθούν οι λαϊκές κατοικίες και να σταματήσουν να επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές. «Είπαμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, δεν είπαμε καμία βίλα στα χέρια τραπεζίτη», ισχυρίστηκε προκλητικά.
Για την επιβολή φόρου στο κρασί, ισχυρίστηκε ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τους «θεσμούς».
Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι περιορίζεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια. Ωστόσο, κινήθηκε στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο που καθορίζουν τα συμφέροντα των τραπεζών, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να βελτιωθεί αυτό το βάρβαρο νομοσχέδιο. «Να εκμεταλλευθούμε τις ελάχιστες αυτές ώρες για να προσπαθήσουμε το χείριστο αυτό νομοθέτημα να το κάνουμε κατά το δυνατόν καλύτερο μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας».
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος με αφορμή την κριτική προς το νομοσχέδιο, βρήκε την ευκαιρία για να καταφύγει στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό του τύπου οι κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια. «Καταλήγετε σε αυτό που πιστεύουν καπιταλιστές και κομμουνιστές ''κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη''», είπε, απευθυνόμενος τάχα προς την κυβέρνηση. Επίσης, χαρακτήρισε την επιβολή φόρου στο κρασί «αντεθνικό» μέτρο, ενώ κατέφυγε στην προσφιλή τακτική των φασιστών, μιλώντας για «λαμόγια» και «λωποδύτες», αλλά άφησε έξω από το κάδρο τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλοςανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για διατάξεις του νομοσχεδίου. Η κριτική που άσκησε προς την κυβέρνηση ήταν ότι υπονομεύει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου. Με αφορμή τα «κόκκινα» δάνεια, υποστήριξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραδόθηκε στο κουαρτέτο, ενώ δεν έκρυψε τον καημό του μήπως τα επιχειρηματικά δάνεια καταλήξουν σε ξένα fuds. Mε αφορμή την επιβολή φόρου στο κρασί, έκανε λόγο για αφελληνισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας. «Έχετε αναλάβει την υποχρέωση προς την τρόικα να τελειώσετε με τις ελληνικές επιχειρήσεις», ανέφερε.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η διαπραγμάτευσή της δεν φέρνει αποτελέσματα, καθώς και ότι «ξεπούλησε» τις ελληνικές τράπεζες.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ζήτησε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν το φόρο στο κρασί, τα οποία και αυτά προφανώς θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης πρότεινε να υιοθετηθούν ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η περικοπή όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, υποδαυλίζοντας τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.
Τροπολογία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση 
Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το μέτρο θα αντικατασταθεί από άλλα ισοδύναμα όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, το τέλος στα τυχερά παιχνίδια και οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας. 
Το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Παραιτήθηκε ο Γ. Σακελλαρίδης - Θέμα για τον Ν. Νικολόπουλο
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε από βουλευτής. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να παραιτηθεί με αφορμή δημοσιεύματα που τον ήθελαν να μην παραβρίσκεται στη σημερινή ψηφοφορία.
Θέμα έχει προκύψει και με τον Νίκο Νικολόπουλο Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι θα πρέπει να παραδώσει την έδρα εάν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ερώτηση σχετικά με την πολιτική προστασία, κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσηςστον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζοντας τις δραματικές στιγμές που αντιμετώπισε ο Βόλος, τον περσινό χειμώνα με το χιονιά που παρέλυσε την πόλη βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την προστασία και τη ζωή των κατοίκων, ρωτούν τη Δημοτική Αρχή τι μέτρα έχει λάβει για φέτος, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα προβλήματα.
Μεταξύ άλλων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει την «αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που με την απουσία πόρων, έργων - υποδομών και προσωπικού μετατρέπουν και το δήμο μας σε "ανοχύρωτη πόλη". Τα προβλήματα αυτά είναι οι επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που θυσιάζει στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και τα απαραίτητα κονδύλια για την πολιτική προστασία».
Καταγγέλλει επίσης την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση που καταγράφεται στις υπηρεσίες, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του διευθυντή πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων με αντικείμενο το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό για την περίοδο 2015 - 2016, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοέμβρη, στο Βόλο.
Προσθέτει ότι: «Για τη νέα περίοδο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν έχει πιστωθεί από το υπουργείο στον κωδικό της πολιτικής προστασίας ούτε ένα ευρώ, με συνέπεια να υπάρχει προβληματισμός για την προμήθεια ακόμη και των βασικών, όπως καύσιμα για τα εκχιονιστικά, αλάτι κ.ά. Χαρακτηριστικό στοιχείο των ελλείψεων, σε υποδομές και σε προσωπικό, είναι η αναλογία,των λιγοστών, 15 μηχανημάτων προς δύο χειριστές.
Επίσης, σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, ο Δήμος Βόλου για να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα, έναν επερχόμενο χιονιά, διαθέτει μόνο 10 μηχανήματα (υδροφόρες, εκσκαφείς και φορτηγά) και λίγους (μόνο 10) τόνους αλάτι, ελάχιστα για τις ανάγκες του δήμου που οι κεντρικές αρτηρίες - δρόμοι είναι δεκάδες χιλιόμετρα, ενώ η έκτασή του αγγίζει περίπου τα 400 τ. χμ., με αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Την επικίνδυνη αδυναμία αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων φυσικών καταστροφών συμπληρώνουν εκτός από τις τεράστιες ελλείψεις, σε υποδομές και εγκαταστάσεις, η ανεπάρκεια στη συντήρηση και στην επισκευή του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και οι ελλείψεις σε προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία.
Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

  • Τι μέτρα έχει πάρει για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες πολιτικής προστασίας ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου;
  • Πόσα χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου προορίζονται για την προστασία των κατοίκων από έντονα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές;
  • Τι πολιτικές πρωτοβουλίες έχει πάρει για να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις:
  • Με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών στις υπηρεσίες που συνδράμουν για την πολιτική προστασία;
  • Για τον εξοπλισμό των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και υποδομές, καθώς επίσης για τη συντήρηση των υπαρχόντων;
  • Για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό εν όψη και της φετινής χειμερινής περιόδου, προκειμένου και στο Βόλο να καλυφθούν οι ανάγκες προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα;».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget