ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ APEC Η Κίνα προτάσσει τις εναλλακτικές στη Διειρηνική Συμφωνία Συνεργασίας

Διαδηλώσεις στη Μανίλα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης
του APEC
Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε την «ανησυχία» που προκαλούν «νέες περιφερειακές οικονομικές συμφωνίες»
Την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποτυπώνουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC), που συνεχίζονται στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Η συζήτηση σε όλα τα «τραπέζια διαλόγου», και φυσικά στην ίδια τη συνάντηση των ηγετών των 21 χωρών - μελών, επιβεβαιώνει ότι η πρόσφατη υπογραφή (σε πρώτη φάση και σε επίπεδο υπουργών) του Συμφώνου Διειρηνικής Συνεργασίας (ΤΡΡ - δηλαδή, συνεργασία κρατών του Ειρηνικού Ωκεανού) που προώθησαν οι ΗΠΑ, θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα με την οποία θα προωθηθούν και «εναλλακτικά» σχέδια, ή και τη «μαεστρία» με την οποία πολλές πλευρές θα επιδιώξουν να «ισορροπήσουν» μεταξύ διαφορετικών επενδυτικών σχεδιασμών αντλώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος αλλά και μακροπρόθεσμο όφελος για τη θέση τους στην περιοχή και γενικότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα προτάσσει την προώθηση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού (Free Trade Area of the Asia-Pacific - FTAAP), της οποίας ο «Οδικός Χάρτης» εγκρίθηκε στην περσινή Σύνοδο Κορυφής της APEC στο Πεκίνο. Πλέον, με τις εξελίξεις στο θέμα της ΤΡΡ (στην οποία, σημειωτέον, η Κίνα δε συμμετέχει, τουλάχιστον ακόμα) η κινεζική πλευρά φαίνεται ότι ιεραρχεί τη FTAAP ως ένα ακόμα μέσο για να ενισχύσει τη θέση των ανερχόμενων κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.
Ετσι, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στη συνάντηση επιχειρηματικών στελεχών από τις χώρες της APEC, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να διευθύνουμε αυτό το γιγάντιο πλοίο της οικονομίας της περιοχής στη σωστή κατεύθυνση», εστιάζοντας στη σημασία που έχει να επιταχυνθούν οι επαφές και οι μελέτες για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, όπως αυτή που διαγράφει η FTAAP. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουν και να δυναμώσουν οι μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί η καινοτομία, να οικοδομηθεί μια οικονομία «ανοιχτή», να προωθηθεί η «σύνδεση» στην περιοχή, εννοώντας προφανώς λήψη ολόπλευρων μέτρων που θα ενισχύσουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, εργαζομένων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, ο Κινέζος ηγέτης χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα προς τα μπρος» την περσινή έγκριση του «Οδικού Χάρτη» για τη FTAAP, ενώ αναφέρθηκε στις «ανησυχίες κατακερματισμού» που έχουν προκληθεί με την ανάδυση διαφόρων νέων περιφερειακών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (βλ. ΤΡΡ). Σχολίασε ότι τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει την αναπτυξιακή διαδικασία στην περιοχή και «πρέπει να αφιερωθούμε στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους, να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και να διευκολύνουμε το δίκαιο ανταγωνισμό».
Διμερείς συναντήσεις
Στο περιθώριο των εργασιών, συνεχίζονται οι διμερείς επαφές ανάμεσα στις διάφορες αντιπροσωπείες, στις οποίες, όπως είναι φυσικό, κυριαρχούν τόσο τα ζητήματα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» όσο και οι εξελίξεις στην ίδια την περιοχή, όπως η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Ετσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στη συνάντηση που είχε με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Μπενίνιο Ακίνο, τόνισε ότι «συμφωνήσαμε στην ανάγκη για τολμηρά βήματα για τη μείωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων για να σταματήσουν οι προσπάθειες ανάκτησης, ανακατασκευής και στρατιωτικοποίησης διαφιλονικούμενων νησιών της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας». Μια μέρα πριν, η Ουάσιγκτον είχε αναδείξει και πάλι τη διαρκή «στήριξη» στη Μανίλα, ως έναν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς εταίρους της στην περιοχή, ανακοινώνοντας τη χορήγηση δύο πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας αλλά και νέο οικονομικό πακέτο στρατιωτικής «στήριξης» και για άλλες χώρες της περιοχής.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget