Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Η τοποθέτηση του ΚΚΕ (VIDEO)

Με δύο απώλειες από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα.
Καταψήφισαν 137βουλευτές ενώ απείχαν από την ψηφοφορία 10 βουλευτές, μεταξύ αυτών ήταν ο Νίκος Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ που καταψήφισε και ο Ευστάθιος Παναγούλης από το ΣΥΡΙΖΑ που απείχε. Και οι δύο βουλευτές διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν τον νομοσχέδιο όπως είχαν προαναγγείλει από την πρώτη στιγμή.
Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής, του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της Ένωσης Κεντρώων. Επί τον άρθρων το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τα άρθρα 1 και 18 και το ΠΟΤΑΜΙ τα άρθρα 1, 11 και 16.
Σε ένα ακόμα νομοσχέδιο η κυβέρνηση επέλεξε την fast track διαδικασία του «κατεπείγοντος» προκειμένου να φορτώσει νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες και να βγάλει την πρώτη κατοικία στο σφυρί.
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
«Απάτη ολκής» χαρακτήρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τα περί προστασίας στα φτωχά λαϊκά στρώματα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ανέφερε πως είναι παραμύθι χωρίς δράκο ότι η διαπλοκή θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, η οποία μοιράζει προνόμια στο κεφάλαιο. Αναφερόμενος στην επίθεση στο Παρίσι, σημείωσε ότι αξιοποιείται ως άλλοθι για νέες επεμβάσεις και επισήμανε την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει την παροχή βοήθειας στη Γαλλία με όλα τα μέσα και με στρατιωτικά.(Διαβάστε εδώ περισσότερα)
«Το ΚΚΕ προειδοποιεί για τη λαϊκή κατοικία. Αν μπείτε στη διαδικασία πλειστηριασμών, δυο λέξεις: "Μολών λαβέ". Και πάρτε το χαμπάρι. Το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα μέσα από όλους τους μαζικούς φορείς που δουλεύει, θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει όλους ώστε να ισχύσει το "μολών λαβέ" και δεν έχει "λαβέ", δεν θα τις πάρετε τις λαϊκές κατοικίες», υπογράμμισε οΘανάσης Παφίλης. (Διαβάστε εδώ περισσότερα)
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανακοίνωσε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς, το φόρο στο κρασί και τις εκατό δόσεις.
«Η κυβέρνηση με την πολιτική της υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ακολουθεί, δηλαδή, την ίδια πολιτική που είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία θα ψηφιστεί και αυτό το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «ένα νέο επεισόδιο αυταρχισμού» για να μη γίνει επί της ουσίας συζήτηση για τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.
Για το φόρο στο κρασί, υπογράμμισε ότι θα τον πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επίσης χαρακτήρισε υποκρισία το ενδιαφέρον των άλλων κομμάτων για τους οινοπαραγωγούς, όταν έχουν αποδεχθεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Για τη ρύθμιση σχετικά με τις εκατό δόσεις, επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση την έκανε χειρότερη. 
«Χαιρετίζουμε αυτούς που σήμερα είναι στους δρόμους και βροντοφωνάζουν ''όχι στους πλειστηριασμούς'', ''κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη'', ''κάτω οι φόροι'', είμαστε μαζί τους» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. «Αρκετά έχουν τραβήξει οι αμπελουργοί από την ΚΑΠ της ΕΕ, από τους εκμεταλλευτές μεγαλέμπορους και βιομήχανους που παίρνουν τζάμπα τη σοδειά και κάνουν μήνες να τους πληρώσουν» υπογράμμισε σχετικά με την Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
«Ποντάρετε συστηματικά υπέρ του κεφαλαίου», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη για την πολιτική της συγκυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βάζει τους δανειολήπτες να διαπραγματευτούν με τον τραπεζίτη - εκκαθαριστή εάν θα έχουν ένα κεραμίδι. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Παραμένει ο φόρος στο κρασί με 0,20 ευρώ το λίτρο
Στα 0,20 ευρώ το λίτρο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί από 0,40 ευρώ που προέβλεπε αρχικά το άρθρο 13 του νομοσχεδίου σύμφωνα με την αλλαγή που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω την επιβολή για πρώτη φορά Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, αλλά λόγω των αντιδράσεων μείωσε το ποσοστό του φόρου. 
Τοποθετήσεις των αρχηγών
Για πρόκληση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, διότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός και τον κατηγόρησε ότι «είπε ψέματα για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών».
Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «νεοφιλελεύθερη αριστερά», που λέει «ναι σε όλα» και προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες της ΝΔ για την ψήφιση και του 3ου μνημονίου, λέγοντας ότι τα μέτρα είναι του Τσίπρα και του Καμμένου. Πάντως έστειλε και μήνυμα στήριξης της ασκούμενης πολιτικής, αναφέροντας ότι η ΝΔ «ό,τι χρειαστεί για να πάει η χώρα μπροστά θα το στηρίξουμε», ενώ έκλεισε το μάτι στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βγάζει εκτός αγοράς ελληνικά φάρμακα προς όφελος των εισαγόμενων.
Τη σημαία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ύψωσε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, κάνοντας λόγο για «εισβολείς» και «καταστροφείς», παροτρύνοντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική. Για το νομοσχέδιο ανέφερε πως η Χρυσή Αυγή το καταψηφίζει.
Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματοςΦώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανάλγητη με τους πλειστηριασμούς. Την κατηγόρησε ότι ξηλώνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τόνισε ότι δεν ικανοποιεί η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Τάχθηκε υπέρ του ελέγχου των τραπεζών από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, κάνοντας λόγο για κίνδυνο ανθελληνισμού των τραπεζών.
«Εξαπάτησαν το λαό λέγοντας ψέματα» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ότι το 70% του νομοσχεδίου είναι για να διορθωθούν λάθος επιλογές στο 7μηνο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Τη συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων σε μια οικουμενική κυβέρνηση ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης και κάλεσε για μια ακόμα φορά τον πρωθυπουργό να του απαντήσει στα εννέα σημεία που του έχει αποστείλει προκειμένου να τον στηρίξει.
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων
Ως επίτευγμα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» με τους «θεσμούς» παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ ανέδειξε ότι η αγωνία της κυβέρνησης είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ,Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ταξική επιλογή» για να προστατευθούν οι λαϊκές κατοικίες και να σταματήσουν να επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές. «Είπαμε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, δεν είπαμε καμία βίλα στα χέρια τραπεζίτη», ισχυρίστηκε προκλητικά.
Για την επιβολή φόρου στο κρασί, ισχυρίστηκε ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τους «θεσμούς».
Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι περιορίζεται δραματικά η προστασία της πρώτης κατοικίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια. Ωστόσο, κινήθηκε στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο που καθορίζουν τα συμφέροντα των τραπεζών, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να βελτιωθεί αυτό το βάρβαρο νομοσχέδιο. «Να εκμεταλλευθούμε τις ελάχιστες αυτές ώρες για να προσπαθήσουμε το χείριστο αυτό νομοθέτημα να το κάνουμε κατά το δυνατόν καλύτερο μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας».
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος με αφορμή την κριτική προς το νομοσχέδιο, βρήκε την ευκαιρία για να καταφύγει στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό του τύπου οι κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια. «Καταλήγετε σε αυτό που πιστεύουν καπιταλιστές και κομμουνιστές ''κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη''», είπε, απευθυνόμενος τάχα προς την κυβέρνηση. Επίσης, χαρακτήρισε την επιβολή φόρου στο κρασί «αντεθνικό» μέτρο, ενώ κατέφυγε στην προσφιλή τακτική των φασιστών, μιλώντας για «λαμόγια» και «λωποδύτες», αλλά άφησε έξω από το κάδρο τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλοςανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για διατάξεις του νομοσχεδίου. Η κριτική που άσκησε προς την κυβέρνηση ήταν ότι υπονομεύει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου. Με αφορμή τα «κόκκινα» δάνεια, υποστήριξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραδόθηκε στο κουαρτέτο, ενώ δεν έκρυψε τον καημό του μήπως τα επιχειρηματικά δάνεια καταλήξουν σε ξένα fuds. Mε αφορμή την επιβολή φόρου στο κρασί, έκανε λόγο για αφελληνισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας. «Έχετε αναλάβει την υποχρέωση προς την τρόικα να τελειώσετε με τις ελληνικές επιχειρήσεις», ανέφερε.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η διαπραγμάτευσή της δεν φέρνει αποτελέσματα, καθώς και ότι «ξεπούλησε» τις ελληνικές τράπεζες.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος ζήτησε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν το φόρο στο κρασί, τα οποία και αυτά προφανώς θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης πρότεινε να υιοθετηθούν ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα, όπως η περικοπή όλων των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, υποδαυλίζοντας τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.
Τροπολογία για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση 
Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το μέτρο θα αντικατασταθεί από άλλα ισοδύναμα όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, το τέλος στα τυχερά παιχνίδια και οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας. 
Το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Παραιτήθηκε ο Γ. Σακελλαρίδης - Θέμα για τον Ν. Νικολόπουλο
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε από βουλευτής. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να παραιτηθεί με αφορμή δημοσιεύματα που τον ήθελαν να μην παραβρίσκεται στη σημερινή ψηφοφορία.
Θέμα έχει προκύψει και με τον Νίκο Νικολόπουλο Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι θα πρέπει να παραδώσει την έδρα εάν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget