Ολα τα μέσα επιστρατεύει η κυβέρνηση για να διεμβολίσει τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, να συκοφαντήσει τους αγρότες και να τους βγάλει από τα μπλόκα και το δίκαιο αγώνα τους. Σ' αυτή της την προσπάθεια, αξιοποιεί και δυνάμεις που δρουν σε κάποια μπλόκα, οι οποίες υπερθεματίζουν σε μαχητικότητα και την ίδια ώρα παίζουν ρόλο πολιορκητικού κριού σε βάρος της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς.
***
Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά και αποκαλυπτικά παραδείγματα:
  • Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ωρυόταν τις προάλλες σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι οι αγρότες αρνούνται το διάλογο με την κυβέρνηση, επειδή «υπάρχουν κάποιες ακραίες φωνές, κάποιες που εκπορεύονται από τη Χρυσή Αυγή, κάποιες άλλες από το ΚΚΕ και κάποιες άλλες από τη ΝΔ». Η εκπρόσωπος του κόμματος, που συγκυβερνά με τον ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιούν μαζί την αντιλαϊκή πολιτική, δεν αναπαράγει μόνο την άθλια (και δοκιμασμένη απ' τους προηγούμενους) συκοφαντία της υποκίνησης των κινητοποιήσεων, αλλά επιπλέον τολμάει να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ με τη Χρυσή Αυγή, κάτω από τον τίτλο «ακραίες φωνές». Προσπαθεί έτσι να ταυτίσει τον αγώνα της αγροτιάς και την άρνησή της να συμμετάσχει στο διάλογο - απάτη, με τις μεμονωμένες ενέργειες μιας μικρής μερίδας των αγροτών, που αξιοποιούνται πολύτροπα από την κυβέρνηση και τους διάφορους προβοκάτορες.
  • Σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, πολλές από τις οποίες είναι χρυσαυγίτικης κοπής, αναπαράγεται με παραλλαγές το αισχρό ψέμα ότι η προχτεσινή και χτεσινή παρουσία αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην Αθήνα συνδέεται με παρασκηνιακά παζάρια με την κυβέρνηση, για να «ξεφουσκώσουν» οι αγώνες. Ορισμένοι προχωρούν ακόμα πιο πέρα και γράφουν ή λένε ότι «το ΚΚΕ και ο Μπούτας ετοιμάζονται να πουλήσουν τους αγρότες», όπως έλεγε τις προάλλες ένας «δημοσιογράφος» του «Πρώτου Θέματος» σε εκπομπή της «ΕΡΤ1», φανερώνοντας ότι ο μηχανισμός της συκοφάντησης έχει πολλούς πρόθυμους να δικαιολογήσουν το μισθό που παίρνουν. Νερό στο μύλο ρίχνουν και οι εκπρόσωποι εκείνων των δυνάμεων στα μπλόκα (κυρίως στα Τέμπη), που αναπαράγουν τα περί υποκίνησης του πανελλαδικού συλλαλητηρίου από το ΚΚΕ, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις συλλογικές αποφάσεις 68 μπλόκων, από τις οποίες οι ίδιοι αποστασιοποιούνται, επειδή με το πλαίσιο αιτημάτων που διαμόρφωσαν υπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών μεγαλοαγροτών και ψάχνουν τρόπο να ανοίξουν το διάλογο με την κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ομνύει στη «δημοκρατία» και το «διάλογο», αλλά η αντιπροσωπεία των αγροτών, που κατέθεσε αίτημα να διευκολυνθεί η διαδήλωση με τρακτέρ στην Αθήνα, εισέπραξε την απάντηση ότι απαγορεύονται τα τρακτέρ και μαζί απειλές για καταστολή!
  • Το καπάκι στην κατσαρόλα κλείνει η «Αυγή», η οποία πρωτοστατεί σταθερά στη διαμόρφωση κλίματος για καταστολή. Γράφει, για παράδειγμα, ο Θ. Καρτερός, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Είστε λάθος όταν ακτινοβολείτε κατανόηση για όσους αγρότες έχουν πάρει στα χέρια τους τις τύχες της χώρας και της οικονομίας και θέλουν αμέτι - μουχαμέτι να γίνει το δικό τους, κι αφού γίνει το δικό τους να συζητήσουν με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (...) Είστε λάθος όταν οι άλλοι οργανώνουν σχεδιασμένα την πολιτική αστάθεια κι εσείς απλώς δηλώνετε ότι "δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης" να διεξαγάγει εκλογές (...) Γιατί δίνετε την εντύπωση ότι δεν καταλαβαίνετε τι γίνεται. `Η καταλαβαίνετε και φοβάστε να το πείτε, μπας και σας κατηγορήσουν ότι διαβάλλετε τις λαϊκές κινητοποιήσεις (...) Και δεν είναι δουλειά της Αριστεράς ούτε να δέρνει ούτε να συκοφαντεί αυτόν τον κόσμο. Αλλά, συγγνώμη, όταν κάποιοι αρνούνται κάθε διάλογο, εσείς βλέπετε μόνο μια "πράξη εγωισμού";».
***

Μετά απ' αυτά, αξίζει να προβληματιστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες για ορισμένα ερωτήματα που προκύπτουν: Γιατί τόσο ψέμα και μίσος για μια συντονισμένη κινητοποίηση που αποφάσισαν οι ίδιοι, με συλλογικές διαδικασίες; Γιατί τέτοια επίθεση στην απόφασή τους να κλιμακώσουν ενωτικά τον αγώνα; Γιατί τέτοια κατασυκοφάντηση της απόφασης των αγροτών να ζητήσουν από τους εργαζόμενους αλληλεγγύη και συμπόρευση, με άμεση ανταπόκριση από εργατικά σωματεία; Γιατί τόση λάσπη στα κοινά αιτήματα των 68 μπλόκων, που είναι αιτήματα επιβίωσης και βρίσκονται στην αντίπερα όχθη του πλαισίου που διαμόρφωσαν άλλες δυνάμεις στα μπλόκα, εκφράζοντας τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών; Γιατί τέτοια «αγάπη» από την πλευρά της κυβέρνησης και του προπαγανδιστικού της μηχανισμού σ' αυτές τις δυνάμεις; Γιατί οι ίδιες δυνάμεις σηκώνουν φωνές σε βάρος των συντονισμένων μπλόκων ότι πάνε να «ξεφουσκώσουν» τον αγώνα, όταν οι ίδιοι μεθοδεύουν επαφές και διάλογο με την κυβέρνηση; Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν πείρα και μπορούν να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα. Να ακυρώσουν τις παγίδες που πάνε να τους στήσουν, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συνέχισης και παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα τους, που είναι κοινός με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.