03/22/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του δημάρχου Θέρμης που έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη να προχωρήσει σε δίωξη ενάντια στο Σωματείο Εργαζομένων της «Coca Cola» με την αιτιολόγηση ότι το σωματείο έχει «αυθαίρετες κατασκευές» στην πύλη του εργοστασίου! Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της "Coca Cola" βρίσκονται σε μακροχρόνιο αγώνα για το δικαίωμά τους στη δουλειά! Συγκρούονται με μια πολυεθνική που μετρά τεράστια κέρδη, επιβάλλοντας μειώσεις μισθών και απολύσεις! Στον αγώνα τους, που διαρκεί για πάνω από 2 χρόνια, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αμετακίνητοι στις πύλες του εργοστασίου κάθε μέρα. Αφού λοιπόν οι τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας, οι απολύσεις και οι μηνύσεις δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η "Coca Cola" επιστράτευσε το δήμαρχο Θέρμης, ο οποίος έδωσε εντολή τις υπηρεσίες του δήμου να πιστοποιήσουν ότι οι χώροι που χρησιμοποιούν οι αγωνιστές εργαζόμενοι της "Coca Cola" για να προστατεύονται από το κρύο και τη βροχή είναι "αυθαίρετες κατασκευές"!!!
Η έκθεση του δήμου είναι απόδειξη του αντεργατικού ρόλου των τοπικών αρχών, που ενώ δέχονται ως νόμιμες υπερκατασκευές, ξενοδοχεία, βιομηχανίες κλπ. που καταστρέφουν το περιβάλλον, ως υπηρέτες των πολυεθνικών, διώκουν τους εργάτες που αγωνίζονται γιατί έβαλαν ομπρέλα να προστατευθούν από τη βροχή. Μάλιστα, με βάση την έκθεση, καλούν το Σωματείο των απολυμένων εργαζομένων της "Coca Cola" να πληρώσει πρόστιμο ύψους 2.100 ευρώ!!!
Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και απολυμένων της "Coca Cola". Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζικά να καταγγείλουν τη νέα προσπάθεια δίωξης και ποινικοποίησης του αγώνα τους».




Την καταδίκη του ΚΚΕ και την αλληλεγγύη του στο λαό του Βελγίου για τις τρομοκρατικές ενέργειες που εκδηλώθηκαν στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης 22 Μάρτη, στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που ενσωματώνει δύο κοινοτικές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία για το Χρηματιστήριο και τις τράπεζες. 
Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθυμίζοντας ότι στη δημιουργία των τζιχαντιστικών οργανώσεων σημαντικός ήταν ο ρόλος των ΗΠΑ, επισήμανε ότι τέτοιου είδους ενέργειες χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών, αλλά και για νέα μέτρα κρατικής τρομοκρατίας -στο όνομα της αντιμετώπισης τρομοκρατών- απέναντι στους λαούς και τους εργαζόμενους της ΕΕ.
Οι εξελίξεις αυτές, σημείωσε, διαμορφώνουν ακόμα χειρότερες προϋποθέσεις και συνθήκες για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον τόπο μας, κάτω από το πρίσμα και των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που σηματοδότησαν το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων, την άρνηση από την πλευρά της ΕΕ -με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης- για την εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος προειδοποίησε ότι αυτές οι αποφάσεις θα αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές και θα ενισχύσουν τα δουλεμπορικά κυκλώματα, ενώ αναβαθμίζουν το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή που συμμετέχει στον ανταγωνισμό Τουρκίας - Συρίας με σοβαρές συνέπειες στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Κατήγγειλε, επίσης, τη συνευθύνη και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων που έβαλαν την υπογραφή τους σε κοινό κείμενο με τη συγκυβέρνηση μετά το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θεωρώντας ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι παράγοντες επίλυσης του Προσφυγικού, την ώρα που αυτοί οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στην πραγματικότητα είναι παράγοντες επιδείνωσης του προβλήματος.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι η συζήτηση έγινε αφορμή για μία ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, την ώρα πάντως που η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής, συνέχισε, είναι τα βάρη διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης να συνεχίσουν να τα πληρώνουν λαϊκά στρώματα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου. Επίσης, η κυβέρνηση έχει στόχο την προώθηση μέτρων που θα θωρακίσουν και θα καταστήσουν ευνοϊκό το περιβάλλον για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. 

Επιταχύνονται οι διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ για δημιουργία εκεί νέου κομματικού φορέα. Η συγκέντρωση που διοργάνωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη, έδωσε μια πρώτη γεύση, καθώς εμφανίστηκαν εκεί ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος, ο Π. Ψωμιάδης, η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Στ. Ξουλίδου κ.ά.
Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας χτες στο «Βήμα fm», μίλησε για σύσταση ενός «ΣΥΡΙΖΑ της δεξιάς», με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους. «Ολοι μαζί, χώρια οι χαζοί» επέμεινε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, κάνοντας σαφές ότι βλέπει και εκλογές μέσα στο 2016.
Επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με διάφορους παράγοντες του χώρου κι ότι τον «πλέι - μέικερ», όπως είπε, σε αυτή τη διαδικασία τον κάνει ο Τ. Μπαλτάκος. Δίνοντας, ίσως, ένα προφίλ του φορέα που πάνε να στήσουν, ο ίδιος δήλωσε «έντονα ευρωσκεπτικιστής», υπενθυμίζοντας ότι ως ευρωβουλευτής ήταν στην ίδια ευρω-ομάδα με τον Βρετανό Ν. Φάρατζ κι ότι στοχεύουν και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.
Ο δε Μπαλτάκος έλεγε χτες ότι προχωρούν οι διαδικασίες για ένα «αμιγώς δεξιό», «ντεγκολικό κόμμα», «τύπου Σαρκοζί», λέγοντας ότι η ΝΔ δεν καλύπτει πια αυτό το χώρο.
Ηδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν και πιθανά ονόματα αυτού του νέου φορέα, όπως το «ΕΘΝ.Ο.Σ.», από το «Εθνικός Ορθόδοξος Συναγερμός», ή και «Συνασπισμός». Η δε δημιουργία του τοποθετείται προς τα τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη και οπωσδήποτε πριν το συνέδριο της ΝΔ, που είναι προγραμματισμένο στα τέλη Απρίλη. Πρόεδρος του νέου κόμματος θα είναι ο Γ. Καρατζαφέρης, με ρόλο γγ να ανατίθεται στον Τ. Μπαλτάκο, ενώ θα εμφανιστούν με έντονη αντιμνημονιακή και ευρωσκεπτικιστική ρητορεία. Λένε ότι προσπαθούν να συστρατεύσουν στελέχη όπως ο Ν. Νικολόπουλος, ο Β. Καπερνάρος, ο Β. Πολύδωρας, ο Χρ. Ζώης, ακόμα κι ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔΦ. Κρανιδιώτης, ο οποίος μετά τη διαγραφή του έγραφε ότι «ποτέ δεν υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη για ένα αληθινά συντηρητικό κόμμα, μια εθνική φιλελεύθερη Δεξιά».
ΝΔ: Καλύπτουμε όλο το χώρο...
Σημειωτέον, οι ζυμώσεις και οι υπολογισμοί για τη «βιωσιμότητα» και το μέλλον ενός τέτοιου φορέα είχαν ξεκινήσει ήδη από το Νοέμβρη, οπότε ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ για την εκλογή νέου προέδρου. Οπως λεγόταν ήδη από τότε, ένα τέτοιο κόμμα, ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή, εν είδη «σοβαρής ακροδεξιάς» τύπου Λεπέν, μπορεί να πάρει 4 - 8%.
Αλλωστε, η εμφάνιση της ΝΔ υπό τη νέα ηγεσία της, λένε ότι εξελίσσεται σε ένα «κεντρώο» κόμμα και αφήνει χώρο προς στα δεξιά της που θέλουν να καλύψουν με το δικό τους φορέα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι η εμφάνιση ακριβώς ενός τέτοιου κόμματος έρχεται «κουτί» στον Κυρ. Μητσοτάκη, στην προσπάθειά του να εμφανίσει το κόμμα του ως «υπεύθυνη» και «μετριοπαθή» δύναμη, να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια, που π.χ. ψήφιζαν παλαιότερα το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ ή ψήφιζαν ΝΔ αλλά απομακρύνθηκαν επί ηγεσίας Αντ. Σαμαρά, κρίνοντας ότι μπάταρε το κόμμα πολύ προς τα δεξιά, ακόμα - ακόμα να εξαϋλώσει το Ποτάμι, να αποσπάσει το μεγαλύτερο κομμάτι από τους λεγόμενους αναποφάσιστους κ.ά.
Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της ΝΔ σχολιάζουν ότι «δεν μας αφορούν τα όσα λέγονται και γίνονται, η ΝΔ καλύπτει όλο το χώρο από τη δεξιά έως το μεταρρυθμιστικό κέντρο». Οσοι απεργάζονται σχέδια περί νέου κόμματος στα δεξιά τους, να προσχωρήσουν απευθείας στην «άκρα δεξιά», λένε.
Συνάντηση ΣΕΒ με Κυρ. Μητσοτάκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, χτες, ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, και η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου είχαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία του ΣΕΒ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι προτάσεις του ΣΕΒ για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Με τη συμμετοχή στελεχών διαφόρων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 - 20 Μάρτη το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με τίτλο: «Συμμαχία Ενάντια στη Λιτότητα, για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».
Ο Αλ. Τσίπρας, έπειτα απ' τη συμμετοχή του στις συνάξεις σοσιαλδημοκρατών σε Παρίσι και Βρυξέλλες, απηύθυνε χαιρετισμό στην ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του. Χαρακτηριστικά, επικρότησε διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα άλλων κρατών, με τη σοσιαλδημοκρατία στο τιμόνι, χαιρετίζοντας «την Πορτογαλία (όπου) ήδη έχουμε προοδευτική κυβέρνηση»,την «Ισπανία, (όπου) ελπίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε και εκεί μία προοδευτική εξέλιξη», τη «Βρετανία (όπου) υπάρχει στροφή του Εργατικού κόμματος προς τα αριστερά»...
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του το Σάββατο, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να υποστηρίξει το αφήγημα του κακού νεοφιλελευθερισμού, στην επέλαση του οποίου απέδωσε την επίθεση σε λαϊκά δικαιώματα. «Ολες αυτές οι κατακτήσεις όμως άρχισαν σιγά - σιγά να αμφισβητούνται από την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, και από την καθιέρωση μιας μονόδρομης λογικής στην παγκόσμια οικονομία και στην παγκόσμια διακυβέρνηση» ανέφερε και στηλίτευσε την «παράδοση της πολιτικής ηγεσίας και διακυβέρνησης σε παγκόσμιο επίπεδο στις αγορές».
Ολα αυτά τα είπε προσπερνώντας βολικά το ρόλο που έπαιξε η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως και το γεγονός ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του βαθαίνουν παραπέρα την επίθεση στις εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις, ακριβώς με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των «αγορών». Συσκοτίζοντας ότι δεν είναι «η απόλυτη επικράτηση των νεοφιλελεύθερων μοντέλων» που «δημιουργεί συνθήκες μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων»,αλλά ο ίδιος ο καπιταλισμός, όπως και το ότι είναι οι ανάγκες του που υπαγορεύουν τη μορφή της αντιλαϊκής διαχείρισης.
Χρήμα για τα μονοπώλια
Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε ξανά ξεθωριασμένες αυταπάτες περί αλλαγής στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας με σθένος την ΕΕ και τις περιβόητες... ιδρυτικές αρχές και αξίες της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου.
Αποκαλύπτοντας τι είδους «αλληλεγγύη» εννοεί όταν αναφέρεται στις εν λόγω «αρχές» και με ποια «λιτότητα» τα βάζει το κόμμα του, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα (...) χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (...) είναι αναγκαίο ένα έκτακτο επενδυτικό πακέτο, για τις χώρες της περιφέρειας και ιδίως για τις χώρες του Νότου. Γιατί δεν γίνεται να υπάρχουν ίδια κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας, σε ό,τι αφορά πληθωρισμό, χρέος, αλλά να μην συνεκτιμώνται κοινωνικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα η υψηλή ανεργία». Δηλαδή χρήμα άφθονο στη διάθεση των μονοπωλιακών ομίλων για να στηριχθεί η κερδοφορία τους και να ανακτήσουν «πόντους» στον ανταγωνισμό τους με κεφάλαια άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων, εντός και εκτός ΕΕ.
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «ένα νέο σύμφωνο αλληλεγγύης για την ανάπτυξη, την αναδιανομή και την κοινωνική συνοχή» είναι απαραίτητο για τη λαϊκή χειραγώγηση, εκτιμώντας ότι «είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις».
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η παρέμβαση του Γ. Δραγασάκη, «γειωμένη» στην πραγματικότητα της αντιλαϊκής διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρός της υπερασπίστηκε την «έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σαν εξέλιξη μέσα απ' την οποία «μπορεί να υπάρξει ένα θετικό σοκ για την ελληνική οικονομία».
Εστιάζοντας στις παραμέτρους αυτού του «σοκ», επιβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ως τέτοιες την αποκατάσταση της ρευστότητας, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, την εξάλειψη των capital controls και την έναρξη της συζήτησης για έξοδο στις αγορές. Επίσης, αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς όπως είπε, θα μπει σε εφαρμογή η ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ο αριθμός των Ρώσων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήλθε σε 19,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2015, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Κατά μέσο όρο τον περασμένο χρόνο, το 13,4% του πληθυσμού έζησε με εισοδήματα κατώτερα του ορίου που έχει θέσει η κυβέρνηση σε σχέση με ένα σύνολο απαραίτητων προϊόντων. Το όριο αυτό έχει οριστεί στα 9.452 ρούβλια (123 ευρώ). Το 2014, αυτός ο αριθμός ανερχόταν σε 16,1 εκατ. ανθρώπους (11,2% του πληθυσμού), ήτοι καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του σχεδόν 20%. 
Σύμφωνα με τα αναλυτικότερα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε το ανώτατο όριο, όταν ο αριθμός των Ρώσων που θεωρούνται φτωχοί ανήλθε σε 22,9 εκατομμύρια, ήτοι 15,9% του πληθυσμού. Στο τέταρτο τρίμηνο ο αριθμός των Ρώσων κάτω από το όριο της φτώχειας βρέθηκε στα 14,5 εκατομμύρια, ήτοι το 10% του πληθυσμού.
Σε πρώτη ανάγνωση, τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Rosstat αντικατοπτρίζουν το διπλό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των Ρώσων που έχει η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οι κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης λόγω της ουκρανικής σύρραξης. Στην ουσία τους όμως αποτελούν έκφραση μίας νομοτέλειας του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, δηλαδή της αναγκαίας για το κεφάλαιο επίθεσης στους εργαζόμενους και το εισόδημά τους για να μπορέσει να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση.
Παράλληλα τα στοιχεία αναδεικνύουν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, που -παρά τις όποιες αδυναμίες του- είχε καταφέρει να εξαλείψει έννοιες όπως η φτώχεια και η ανεργία.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget