03/24/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Η ρύθμιση χρεών προς τον ΟΑΕΕ όχι απλά δεν ανακουφίζει τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά έρχεται προκλητικά να ευνοήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτούς που έχουν να πληρώσουν. Αυτό επισημαίνει για την κυβερνητική ρύθμιση η ΠΑΣΕΒΕ Θεσσαλονίκηςαπαιτώντας διαγραφή χρεών, ρύθμιση οφειλών, κατάργηση του ΚΕΑΟ και παύση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Τι κι αν άλλαξε η κυβέρνηση; Μία ακόμη διαδικασία "μπήκε στις ράγες" έτσι όπως ορίζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και μεγάλο κεφάλαιο. Η νέα ρύθμιση οφειλών προς εφορία και ΟΑΕΕ έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, όπως ακριβώς και οι ρυθμίσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Σε καμία περίπτωση δεν ανακουφίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς έμπορους, βιοτέχνες και επαγγελματίες.
Η συγκυβέρνηση απαιτεί να εισπράξει άμεσα τις "ληξιπρόθεσμες οφειλές" από τους φόρους του 26% από το πρώτο ευρώ και τα βαριά χαράτσια (τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ). Ήδη το υπουργείο Οικονομικών, έχει ξεκινήσει την αποστολή e-mail και αναμένονται τα "προειδοποιητικά σημειώματα" σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, όπως έκανε και η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), εκτοξεύονται εκβιασμοί και απειλές για την ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών "εις χείρας τρίτων" (μισθών, συντάξεων, ενοικίων, αγροτικών επιδοτήσεων, καταθέσεων στις τράπεζες κ.ά.).
Η ρύθμιση χρεών προς τον ΟΑΕΕ όχι απλά δεν ανακουφίζει τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά έρχεται προκλητικά να ευνοήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτούς που έχουν να πληρώσουν.
Οι αυτοαπασχολούμενοι θέλουν αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες ρυθμίσεις κατά τις οποίες όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για διαγραφή χρεών, αλλά ρυθμίζοντας το χρέος σε 100 δόσεις γίνεται έκπτωση των προσαυξήσεων κατά 50% και προσαυξάνεται το υπόλοιπο χρέος (κεφάλαιο και προσαυξήσεις) κατά 3% ετησίως, δηλαδή περίπου 15% στο σύνολό του.
Δεν γίνεται λόγος για μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εισφορές που σήμερα ο αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να καλύψει, αλλά να προσθέσει σε αυτές και το ποσό της δόσης της ρύθμισης χρεών και μάλιστα να ξεκινά από το μηδέν, αφού το νομοσχέδιο ορίζει ότι χάνεται η ρύθμιση σε περίπτωση μη πληρωμής ενός μήνα ασφαλίστρων ή μη πληρωμής τριών δόσεων της ρύθμισης.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Διαγραφή οφειλών
1. Από το συνολικό ύψος των οφειλών να διαγραφούν:
α. Το σύνολο των οφειλών που προέρχονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις για καθυστερήσεις αποπληρωμής στην εφορία και τον ΟΑΕΕ.
β. Οι οφειλές που προέρχονται:
Από τον καταλογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Από τον καταλογισμό του τέλους επιτηδεύματος και περαιώσεις ετών.
Από τον καταλογισμό του ΕΕΤΗΔΕ, του ΕΕΤΑ και του ΕΝΦΙΑ και αφορούν την πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. και τη δευτερεύουσα κατοικία έως 80 τ.μ.
Από τον καταλογισμό δαπανών για νοσήλια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
2. Ρύθμιση οφειλών
α. Απαλλαγή από το σύνολο των οφειλών για τα λαϊκά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για το κάθε παιδί.
β. Να μην υπερβαίνει το ποσό της δόσης, το 20% του οικογενειακού εισοδήματος και το 25% των καθαρών κερδών της επιχείρησης.
γ. Καμία επιβάρυνση με προσαυξήσεις και τόκους.
3. Κατάργηση του ΚΕΑΟ και παύση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης».

Επιμέλεια: Οικοδόμος //
Πίσω από κάθε τραγούδι και ό,τι αυτό μάς «λέει», βρίσκεται πάντα μια ιστορία που τις περισσότερες φορές είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό. Μια ιστορία που ξεκινά κατά τη σύλληψη της ιδέας (όχι σπάνια και πριν ακόμα γεννηθεί αυτή) ξετυλίγεται με τη συνεργασία των δημιουργών και ολοκληρώνεται με την παράδοση του τραγουδιού στον τελικό αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από το λαό.
Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης πολλών αγαπημένων τραγουδιών Μανώλης Χιώτης (21 Μάρτη 1921–1970) σε ηλικία 24 ετών θα γράψει τη μουσική για ένα τραγούδι αφιερωμένο στο θάνατο του Πρωτοκαπετάνιου της Εθνικής Αντίστασης Άρη Βελουχιώτη. Τους στίχους έχει ήδη γράψει ο Νίκος Μάθεσης (1907-1975), ο σημαντικός αυτός στιχουργός του ρεμπέτικου τραγουδιού που, πέρα από την εικόνα του σκληρού ρεμπέτη (στην κλειστή κοινωνία των κουτσαβάκηδων και των νταήδων της εποχής του ο Μάθεσης, γνωστός και ως «Νίκος Τρελάκιας», απολάμβανε το σεβασμό και την αναγνώριση), ήταν ένας άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες και ανησυχίες.
Αντιλαλούνε τα βουνά
κλαίνε τα κλαψοπούλια
ο Βελουχιώτης χάθηκε
ψηλά σε μια ραχούλα.
Τι έχεις κλαψοπούλι μου
κι όλο πικρά φωνάζεις;
Για πες μου ποιος σε πλήγωσε
και βαριαναστενάζεις;
Μαράθηκαν τα λούλουδα
έσβησε το φεγγάρι
ένας λεβέντης χάθηκε
που τόνε λέγαν Άρη.
Κείνος δε θέλει κλάματα
δε θέλει μοιρολόγια
θέλει αγώνες και χαρές
αρματωσιές και βόλια.
Ο Χιώτης έντυσε αυτούς τους στίχους με μια μελωδία σε ρυθμό χασαποσέρβικο. Όμως η συμβολή του στη δημιουργία του τραγουδιού δεν σταμάτησε εκεί. Άλλαξε μια λέξη (κλαψοπούλι) στους στίχους του Μάθεση και έγραψε τους στίχους της τέταρτης στροφής («Κείνος δε θέλει κλάματα/ δε θέλει μοιρολόγια/ θέλει αγώνες και χαρές/ αρματωσιές και βόλια») την οποία πρόσθεσε στις άλλες τρεις. Το τραγούδι δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο, δεν έγινε γνωστό και δεν τραγουδήθηκε από τον κόσμο.
Το 1974 ο Νίκος Μάθεσης μιλάει για πρώτη φορά για την ύπαρξη αυτού του τραγουδιού, στον μελετητή του ρεμπέτικου και συγγραφέα Κώστα Χατζηδουλή. Τα χρόνια που πέρασαν επέδρασαν καταλυτικά στο να μη θυμάται πια ο στιχουργός τη μελωδία του Χιώτη, ο οποίος είχε φύγει πρόωρα από τη ζωή το 1970. Ο Κώστας Χατζηδουλής καταγράφει στο βιβλίο του «Ρεμπέτικη ιστορία Νο 1» (εκδ. Νεφέλη) τη μαρτυρία του Μάθεση για το τραγούδι και όχι μόνο:
Νίκος Μάθεσης
Νίκος Μάθεσης
«Λίγο μετά που σκοτώθηκε ο Άρης Βελουχιώτης το ’γραψα. Είχε τρία τετράστιχα και όχι τέσσερα. Ο Άρης, ήτανε φίνος άντρας, μάγκας κι αγωνιστής και Έλληνας. Κατάλαβες; Μιλάει ο Μάθεσης. Υπήρχανε κι άλλοι αγωνιστές δηλαδή που θέλανε να τους λένε έτσι, αλλά αυτοί ήτανε αγωνιστές για την πάρτη τους. Δηλαδή αποφάγια. Άλλη ταρίφα αυτοί. Όταν έσβησε το καντήλι του παλικαριού, έκατσα και το ’γραψα, γιατί έγινε θρήνος. Θρήνος και ύμνος.
Το θέμα είναι παλιό, πολύ παλιό, η ιδέα. Τα λόγια δικά μου και τιμής πρόσωπο ο Άρης. Μετά συναντήθηκα με το Χιώτη, που είχε έρθει με τον Παπαϊωάννου, το Στεφανάκη και τον Γενίτσαρη να παίξουνε σ’ ένα χορό, στο Χατζηκυριάκειο. Είπα του Χιώτη για το τραγούδι και δώσαμε ραντεβού και του ’δωσα τα λόγια. Έβαλε ένα τετράστιχο ακόμα ο Μανώλης, το τελευταίο, κι άλλαξε το «νεκροπούλι» που είχα εγώ και το ’κανε «κλαψοπούλι». Δεν είπα τίποτα. Ο Μανώλης ήτανε φίλος μου, καλός άντρας και μάγκας από τους λίγους. Άμα θες να μάθεις ποιοι είναι οι μάγκες, κοίτα τον Χιώτη. Εξηγήσεις ζόρικες, ρεμπέτικες και ψυχή μόρτικια μεγάλη. Μιλάω εγώ ο Μάθεσης.
Το ’παμε: προσφορά για το παιδί που χάθηκε, ήτανε το τραγούδι. Ζούλα γίνανε όλα. Βλέπεις, εγώ και σ’ αυτό το περιβόλι είχα τσαμπουκάδες. Ένα απόγευμα που ήμουνα τότες στην Αθήνα, παρέα με το Γούναρη, είδα στο δρόμο τυχαία, σε μια στοά, τον αρχηγό τότες του κόμματος. Αυτόνε που δεν ήτανε όνομα και πράμα δεν ήτανε, λέμε, γλυκός στις εξηγήσεις του. Του τα ’χα μαζεμένα από τότες. Αυτός ήτανε όλα του τα χρόνια μολύβι με σπασμένη μύτη. Κατάλαβες; Μετά άκουσα τη μουσική που έβαλε ο Χιώτης. Χασαποσέρβικο ήτανε, πολύ ζόρικο τραγούδι. Δίσκος δεν έγινε όμως, γιατί όλοι αυτοί εδώ οι λάγιοι δεν αφήνανε. Γι’ αυτό τους έχω μαζέψει πολλά».


Στη συνέχεια ο Νίκος Μάθεσης έδωσε σε έναν άλλον ρεμπέτη, τον Μιχάλη Γενίτσαρη τους στίχους που τους έφτιαξε ένα όμορφο ζεϊμπέκικο τραγούδι, το οποίο ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1980, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και με τον τίτλο «Ένας λεβέντης έσβησε» (περιλαμβάνεται στο δίσκο «Ρεμπέτικα της Κατοχής»). Στην πρώτη αυτή ηχογράφηση του τραγουδιού παρατηρούμε και κάποιες αλλαγές στους στίχους του Μάθεση, αλλά όχι και στην τέταρτη στροφή, του Χιώτη:
Αντιλαλούνε τα βουνά
κλαίνε τα κλαψοπούλια
ο Βελουχιώτης χάθηκε
ψηλά σε μια ραχούλα.
Τι έχεις κλαψοπούλι μου
και χαμηλά κοιτάζεις;
Για πες μου τι σε πλήγωσε
και βαριαναστενάζεις;
Μαράθηκαν τα λούλουδα
χάθηκε το φεγγάρι
ένας λεβέντης έσβησε
που τόνε λέγαν Άρη.
Κείνος δεν θέλει κλάματα
δεν θέλει μοιρολόγια
θέλει αγώνες και χαρές
αρματωσιές και βόλια.
Στη μεταγενέστερη ηχογράφηση με τη φωνή του Μιχάλη Γενίτσαρη οι στίχοι ακούγονται χωρίς παραλλαγές, όπως ακριβώς γράφτηκαν από τους δημιουργούς του. Το τραγούδι εδώ έχει τίτλο «Ένας λεβέντης χάθηκε»:



Ατεχνως.gr

Γράφει ο Cogito ergo sum //
Όσοι εμπιστεύονται την ενημέρωσή τους στα τηλεοπτικά ψευτοδελτία ειδήσεων ή στις πουλημένες αστικές φυλλάδες των εργολάβων της ενημέρωσης (και όχι μόνο αυτής), έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι για τα κακά αυτού του τόπου φταίνε τρία πράγματα: ο ξεχαρβαλωμένος δημόσιος τομέας, οι υπερβολικές αμοιβές κάποιων βολεμένων υπαλλήλων και η φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολουμένων (εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών). Φυσικά, η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακρυά από το σημείο όπου θέλουν να εστιάζουν ο Πρετεντέρης, ο Παπαδημητρίου ή ο Κύρτσος και οπωσδήποτε πολύ μακρύτερα από εκεί όπου υπεννοεί η πρόσφατη γελοία κουβέντα για τουρίστες που θα καλωδιώνονται και θα μετατρέπονται σε φορομπάτσους.
Όλα τα τερτίπια αυτής της κατευθυνόμενης «ενημέρωσης» δεν αποτελούν παρά επί μέρους τακτικές μιας γενικώτερης στρατηγικής, η οποία συνιστά μια καθ” όλα μεθοδευμένη και βρόμικη προπαγάνδα σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων. Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και να στραφούν η μία κατά της άλλης όλες οι κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν στο σύνολό τους θύματα της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου. Στόχος της, δηλαδή, είναι να ενεργοποιεί και να υποδαυλίζει αυτό που μάθαμε να αποκαλούμε «κοινωνικό αυτοματισμό».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι τα περίφημα «τροφεία» της ΔΕΗ. Σηκώθηκε μπουχός, ξέσπασε αντάρα, πήραν φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βγήκαν δεκάδες ρεπορτάζ στα κανάλια, απλοί πολίτες ξεσπάθωσαν βρίζοντας όχι μόνο τον Φωτόπουλο αλλά συλλήβδην τους συνδικαλιστές και, γενικά, η κοινή γνώμη αισθάνθηκε βαθύτατη προσβολή από το γεγονός ότι κάποιοι εργαζόμενοι σε τούτον τον τόπο κατάφεραν να εξασφαλίσουν φαγητό αξίας 6 ευρώ την ημέρα. Μόνο που, παρά τα τόσα και τόσα που ειπώθηκαν και ακούστηκαν, ελάχιστοι κατάλαβαν ότι αυτά τα «τροφεία» αφορούσαν μόνο εκείνους που δουλεύουν στα λιγνιτωρυχεία κι όχι όλους τους εργαζομένους της ΔΕΗ. Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι κάτι τέτοια «τροφεία» φταίνε που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν γίνει ανυπόφοροι. Ο «κοινωνικός αυτοματισμός» σε όλο του το μεγαλείο.
Η βρόμικη στρατηγική που προαναφέραμε έχει μια πολύ απλή λειτουργία.  Στην αρχή, στοχοποιήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Παρουσιάστηκαν ως οι ιδιαίτερα ευνοημένοι μεταξύ των εργαζομένων και δέχτηκαν τόννους λάσπης από παντού. Ακούσαμε για την τεμπελιά τους, για τα μειωμένα τους ωράρια, για τις ανέσεις στους χώρους δουλειάς τους κλπ. Εν συνεχεία, επιχειρήθηκε η περαιτέρω διάσπασή τους, τόσο με το φαρμάκι που χύθηκε για διαφορές μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων όσο και για τα υψηλά επιδόματα που κάποιοι απολαμβάνουν. Έτσι, τα «υπόγεια» έμαθαν να αλληλομισούνται με τα «ρετιρέ», δίχως να προσέχουν ότι στην ίδια ετοιμόρροπη πολυκατοικία έμεναν όλοι.
Μετά,  μπήκε μπροστά το κόλπο με τους «προνομιούχους» των κλειστών επαγγελμάτων: οι μεταφορείς έγιναν εμπόδιο στους παραγωγούς, οι αγρότες έγιναν εχθροί των λιμενεργατών, οι γιατροί έγιναν εχθροί των ασθενών, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αναδείχθηκαν σε μάστιγα του επιβατικού κοινού κλπ.  Η κοινή γνώμη έπρεπε να πειστεί ότι για το ακριβό ψωμί έφταιγε ο φούρναρης της γειτονιάς και για το ακριβό φάρμακο ο φαρμακοποιός της γειτονιάς. Μόνον έτσι θα έδινε την συγκατάθεσή της να πουλάνε ψωμί και φάρμακα τα σουπερμάρκετ. Βέβαια, κανείς δεν θα υπενθύμιζε σ’ αυτή την δόλια κοινή γνώμη ότι τα σουπερμάρκετ μπορεί να φέρνουν κατεψυγμένο ψωμί από την Κίνα και δεν πουλάνε φάρμακα βερεσέ…
Με απλά λόγια, γίναμε μάρτυρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών κατασυκοφάντησης των εργαζομένων, μόνο και μόνο για να ευνοηθεί η πολιτική γενικευμένης μείωσης των αποδοχών τους και κατάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους. Κανένας δεν μας είπε μερικές απλές αλήθειες, όπως για παράδειγμα:
–  Το κράτος έδινε τόσα χρόνια τα λογής-λογής επιδόματα, τα οποία ήρθε κατόπιν να ισοπεδώσει, μόνο και μόνο για να αντισταθμίσει εν μέρει τις μισθολογικές αυξήσεις που δεν έδινε. Μήπως πρέπει να θυμηθούμε εδώ ότι η αλήστου μνήμης ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή) δινόταν μόνο στον βασικό μισθό κι όχι στα επιδόματα;
–  Το κράτος μείωνε τις ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών, σε αντάλλαγμα των εξευτελιστικών μισθών που έδινε και συνεχίζει να δίνει. Δεν είναι μακρυά η εποχή που οι δάσκαλοι στα χωριά θεωρούνταν φουκαράδες και στήριζαν την επιβίωσή τους στην φιλανθρωπία του κόσμου. Η λαϊκή ρήση «πήρε το απολυτήριο με έναν τενεκέ λάδι» είναι χαρακτηριστική. Όσοι γνωρίζουν τον Μέλιο του Λουντέμη καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ.
–  Το κράτος ευνόησε την ανάπτυξη των «κλειστών επαγγελμάτων», σε αντάλλαγμα για τις ευτελέστατες -έως ανύπαρκτες- παροχές του. Οι συντάξεις πείνας του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ ή του Ταμείου Εμπόρων (ΤΑΕ) έχουν μείνει παροιμιώδεις.
Το πιο ωραίο τερτίπι της στρατηγικής του «κοινωνικού αυτοματισμού» ήταν οπωσδήποτε η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Αφού προηγήθηκε επίμονη και διαρκής πλύση εγκεφάλου της κοινής γνώμης περί «υδροκέφαλου κράτους», περί «βολεμένων» και «τεμπέληδων» αλλά και περί «άχρηστων» που γίνονταν βαρίδια στα πόδια της κοινωνίας και δεν την άφηναν να αναπτυχθεί, μπήκε μπρος η φάμπρικα της «διαθεσιμότητας». Η κοινή γνώμη έπρεπε να πειστεί ότι ήταν άδικο να απολαμβάνουν ασυλία οι δημόσιοι υπάλληλοι, την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις έπεφταν βροχή. Μόνο που η ταλαίπωρη κοινή γνώμη δεν έμαθε ποτέ ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δεν ήσαν ποτέ περισσότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως δείχνει το διάγραμμα (εννοείται ότι μετά από πέντε χρόνια μνημόνια, με τις απολύσεις που έχουν γίνει και με τις προσλήψεις που δεν έχουν γίνει, η κατάσταση έχει αλλάξει και το 22% του διαγράμματος έχει γίνει 14%):
CG1
Πέρα, όμως, από όσα δεν ειπώθηκαν, είναι και τα ψέμματα τα οποία μας σέρβιραν. Για παράδειγμα, κοντέψαμε να παλαβώσουμε ακούγοντας τον Μανδραβέλη, τον Κώνστα και την Μακρή να μας μιλάνε για εργαζομένους του ΟΣΕ με ετήσιες αποδοχές 70-80.000 ευρώ. Αυτό, βέβαια, το οποίο απεδείχθη με την δημοσιοποίηση των ακριβών στοιχείων έτους 2009 (προ μνημονίων, δηλαδή) για την μισθοδοσία στο δημόσιο, ανατρέπει ολόκληρη τη φιλολογία των κυβερνώντων και των ενεργούμενών τους στα ΜουΜουΕ. Πράγματι, τα στοιχεία για τις αποδοχές των περίπου 760 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο είναι αποκαλυπτικά:  το 80% είχαν συνολικό μικτό εισόδημα μέχρι 2.078 ευρώ (απ” αυτούς, σχεδόν οι 3 στους 4 είχαν μικτό μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1640 ευρώ), το 10% είχε μικτές αποδοχές μέχρι 2.418 ευρώ και μόνο το υπόλοιπο 10% είχε υψηλότερες αποδοχές! Αυτά το 2009, πριν κοπούν δυο μισθοί (δώρα εορτών και επιδόματα αδειών) και πριν αρχίσουν τα τσεκουρώματα και οι μειώσεις. Επαναλαμβάνω δε ότι τα ποσά αφορούν μικτές αποδοχές, όχι τα λεφτά που πήγαινε στην οικογένειά του ο κάθε εργαζόμενος.
Το γεγονός ότι αποκαλύπτονταν ψεύδη για το επίπεδο των αμοιβών των εργαζομένων στο δημόσιο, καθόλου δεν εμπόδιζε τις κυβερνήσεις να επιχειρούν συνεχείς μειώσεις των αποδοχών τους. Προβάλλοντας ως πρόσχημα αφ’ ενός το μεγάλο δημόσιο χρέος και την ανάγκη συνέχισης των κανονικών πληρωμών του αφ’ ετέρου δε το λαϊκίστικο «με τέτοια ανεργία, δεν μπορείτε εσείς να παίρνετε τόσα» (λες και για την ανεργία ευθύνονταν κάποιοι εξωγήινοι!), ισοπέδωσαν τους μισθούς προς τα κάτω. Όπως έλεγαν, έπρεπε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το συνολικό κονδύλι για μισθούς σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Μόνο που κι εδώ έλεγαν ψέμματα:
–  Το 1990, για τους μισθούς και τις συντάξεις των 633.522 εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, η κοινωνία πλήρωνε το 14,1% του ΑΕΠ της χώρας.
–  Το 2000, με εργαζόμενους και συνταξιούχους να έχουν φτάσει τα 769.704 άτομα, οι μισθοί και οι συντάξεις τους είχαν περιοριστεί στο 10,1% του ΑΕΠ.
–  Το 2009, με το σύνολο των αμειβομένων από το δημόσιο να φτάνει στα 914.946 άτομα και το ΑΕΠ να παρουσιάζει κάμψη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν όλο κι όλο γύρω στο 9%.
Για το παραμύθι περί «σπάταλου κράτους», πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η κατεδάφιση κάθε έννοιας σχετικής με κοινωνικές παροχές, πρόνοια, υγεία κλπ, ας αφήσουμε να μιλήσει το σχετικό διάγραμμα. Είναι λαλίστατο…
CG2
Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμη αλλά δεν υπάρχει λόγος. Το γεγονός είναι ότι ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος για να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τις οποίες δέχεται και οι οποίες δεν προβλέπεται να μειωθούν. Στον κακοπληρωμένο δημόσιο υπάλληλο δεν φταίει ο έμπορος που «κλέβει», στον εξαθλιωμένο ελεύθερο επαγγελματία δεν δημιουργεί βάρος ο αγρότης που «κονομάει» από τις επιδοτήσεις, στον έμπορο που παλεύει με νύχια και με δόντια να αποφύγει το λουκέτο δεν είναι αντίπαλος ο κακοπληρωμένος δάσκαλος που «κάθεται» 3 μήνες τον χρόνο και στον ιδιωτικό υπάλληλο της «ελαστικής απασχόλησης» δεν στέκεται εμπόδιο ο φορτηγατζής, ο φαρμακοποιός ή ο λιμενεργάτης. Ο εργάτης είναι πάντα εργάτης και ο αντίπαλός του δεν μπορεί να ανήκει στην τάξη του. Ο αντίπαλος είναι απέναντι.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων στις 23 Μάρτη 2015, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λαμιέωνενημέρωσε -εκτός Ημερήσιας Διάταξης- για την πρόταση του ΚΚΕ με θέμα την πραγματική ανακούφιση του λαού.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι μέχρι τώρα συναντήσεις - συσκέψεις - διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, οι δηλώσεις των ευρωενωσιακών ηγετών και των θεσμικών εκπροσώπων της τρόικας επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη και την ταχύτερη υλοποίησή της. Συμφωνία για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη "σπρώχνουν" με κάθε τρόπο τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και διεθνείς παράγοντες.
Αποδεικνύεται ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό, ούτε απ' τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ ούτε απ' τη συνάντηση με την Μέρκελ.
Καμία αναμονή, καμία ανοχή στη συνέχιση μιας πολιτικής που, όπως κι αν ονομαστεί, τελικά το λογαριασμό τον πληρώνει πάντα ο λαός.
Το νέο κυβερνητικό δίδυμο πήρε τις ρυθμίσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης και έκανε κάποιες μικροβελτιώσεις, οι οποίες δεν αλλάζουν την ουσία των πραγμάτων.
Το πρόβλημα της υπερχρέωσης και της βαριάς φορολογίας κατακλύζει εκατομμύρια νοικοκυριά κάνοντας καθημερινά τη ζωή τους δυσκολότερη.
Σ' αυτήν, λοιπόν, την εξέλιξη το ΚΚΕ απάντησε με την κατάθεση της τροπολογίας που δίνει πραγματικά ανακούφιση στο λαό.
Η τροπολογία του είναι πάρα πολύ σαφής ως προς το ποιους περιλαμβάνει.
Περιλαμβάνει τα νοικοκυριά που έχουν οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω όχι. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι, οι κεφαλαιοκράτες.
Περιλαμβάνει τις ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις κι όχι τις ΑΕ και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δεύτερον, "κουρεύει" χρέη, όχι μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά και κεφάλαιο. "Κουρεύει" όλα τα χρέη που προέρχονται από τα άδικα και αντιλαϊκά τέλη, τέλος επιτηδεύματος, τέλος αλληλεγγύης, τα οποία διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση. "Κουρεύει" τα χρέη από τον ΕΝΦΙΑ με όλες τις μορφές που πήρε, αλλά όχι για όλους. Βάζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πρώτη κατοικία ως 120 τ.μ. και για τη δευτερεύουσα έως 80 τ.μ.
"Κουρεύει" τα νοσήλια. Γι' αυτόν δηλαδή που δεν είχε ασφάλιση και πήγε στο δημόσιο νοσοκομείο να νοσηλευτεί και δεν μπόρεσε να πληρώσει -τώρα τα μεταφέρουν στην εφορία- η πρόταση του ΚΚΕ τα "κουρεύει". Διότι είναι απαράδεκτο κάποιος που δεν έχει ασφάλιση να πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τα νοσήλια. Και, τελικά, αν δεν το κάνει, αυτά να μεταφέρονται στην εφορία.
"Κουρεύει" το σύνολο των χρεών με οικογενειακό εισόδημα ως 20.000 ευρώ. Διότι έχει πληρώσει πάρα πολλά αυτή η οικογένεια και δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα άλλο.
Διευκολύνει τους υπόλοιπους να αποπληρώσουν αυτό που χρωστούν, λαμβάνοντας υπόψη το εξής: Το σύνολο των επιβαρύνσεων, και των τρεχουσών, να μην ξεπερνάει το 10% του οικογενειακού εισοδήματος.
Η τροπολογία έρχεται στα πλαίσια της συνολικότερης πρότασης που έχει το ΚΚΕ: Ότι πρέπει να καταργηθούν τα τέλη και τα χαράτσια, ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα φορολογικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων. Να αυξηθεί το αφορολόγητο στα 40.000 ευρώ και να επιβαρυνθεί φορολογικά το μεγάλο κεφαλαίο. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
Όλα αυτά υπηρετούν τη λογική ανάκτησης των απωλειών και ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Αυτές είναι προτάσεις που δίνουν δύναμη στο λαό, στην εργατική τάξη και στο λαϊκό κίνημα να παλέψει για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Η κυβέρνηση βέβαια απέρριψε την τροπολογία.
Βγάλτε τα συμπεράσματά σας και τοποθετηθείτε αναλόγως».

Με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις επισφραγίστηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΓαβριήλ Σακελλαρίδης, σε συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επιβεβαίωσε ότι στο δείπνο συζητήθηκε το θέμα των αναδιαρθρώσεων που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup.
«Συζήτησαν για το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων αλλά δεν μπήκανε σε θέματα ανάλυσης και ουσίας των μεταρρυθμίσεων, έγιναν κάποιες γενικές τοποθετήσεις από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και της Γερμανίδας Καγκελαρίου», είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Συμπλήρωσε πως «το ευχάριστο είναι ότι παρουσιάστηκαν συγκλίσεις σε ζητήματα και παρουσιάστηκε πάνω από όλα η καλή διάθεση να βρεθούν κοινοί τόποι, κοινό έδαφος, πάνω στο οποίο θα πατήσει και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, η οποία θα κατατεθεί και στο Eurogroup».
Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η αξία της πρόσκλησης είναι ότι «η διαπραγμάτευση γίνεται και πολιτική, ξεφεύγοντας από την τεχνοκρατική σκοπιά». Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την παρέμβαση που εκδηλώθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με αφορμή τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ και την «επταμερή» συνάντηση των Βρυξελλών.
Το δείπνο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώθηκε στη 1 τα ξημερώματα και είχε σχεδόν πεντάωρη διάρκεια.
Νωρίτερα στις κοινές δηλώσεις που έγιναν, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της «διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής» και την υλοποίηση «μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Επιβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει άθιχτος ο πυρήνας των «μνημονιακών» μέτρων, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα γκρεμίσει ότι «θετικό» έχει γίνει αυτά τα πέντε χρόνια. Επίσης ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στο μείγμα, που να υπηρετούν καλύτερα την ανταγωνιστικότητα του ντόπιου κεφαλαίου.
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και υπογράμμισε ότι αρμόδιο για να λάβει τις όποιες αποφάσεις είναι το Eurogroup.

Δεδομένο 1ο: Τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχουν παρθεί τα προηγούμενα χρόνια και απορρέουν από τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, «μνημονιακά» και μη, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να υλοποιούνται μέχρι κεραίας και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Δεδομένο 2ο: Η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους «εταίρους» την επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής, την παράταση των κατευθύνσεων του μνημονίου - δανειακής σύμβασης και διαπραγματεύεται τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, τις «μεταρρυθμίσεις» όπως λένε, για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.
Δεδομένο 3ο: Η συγκυβέρνηση ετοιμάζει - με δημιουργική σαφήνεια πια - μια νέα λίστα, την εμπλουτισμένη «λίστα Βαρουφάκη», η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοχευμένες αναδιαρθρώσεις για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει κάποια μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων στο βαθμό που κρίνονται ως αναποτελεσματικά στη στήριξη αυτού του στόχου.
Με αυτά τα δεδομένα πηγαίνουμε και προς το επόμενο Γιούρογκρουπ της 27ης του Μάρτη. Και το λογαριασμό αυτών των μέτρων, αυτών των «μεταρρυθμίσεων», θα τον πληρώσει και πάλι ο λαός.
Με βάση και αυτά που δημοσιοποιούνται στον Τύπο θα καταλάβει εύκολα κανείς ότι οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση ασφαλιστικού συστήματος, αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με άλλον αντίστοιχο φόρο, φοροκυνηγητό για την είσπραξη αντιλαϊκών φόρων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, μείωση κρατικών δαπανών, αλλαγές στον ΦΠΑ κ.ά.
Πώς αποκωδικοποιούνται όλα αυτά; Ποιος θα ωφεληθεί; Τι επιπτώσεις θα έχουν για το λαό;
Ας δούμε μερικά παραδείγματα, όπως τα καταγράφει ο αστικός Τύπος. Λέει ρεπορτάζ χτεσινής εφημερίδας:
-- «Προβληματισμός επικρατεί ως προς τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα αποτελέσματα που έγιναν πρόσφατα γνωστά έδειξαν ότι απέδωσε 2,650 δισ. ευρώ το 2014. Με τέτοια αποτελέσματα, δύσκολα θα καταργηθεί ο φόρος (...)».
-- «Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, η περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων βρίσκεται στο τραπέζι όπως και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων (...)».
-- «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην πάρει πίσω όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν προχωρήσει και τώρα πρέπει να αποκαλύψει ποιες θα προωθήσει (...) κατ' αρχάς περιλαμβάνουν τα αεροδρόμια και τον ΟΛΠ».
Τι δείχνουν τα παραπάνω;
Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι, που γίνονται αποδέκτες ενός προπαγανδιστικού μπαράζ περί «επιτυχιών» πασπαλισμένου από πατριωτικές κορόνες για σκληρή διαπραγμάτευση, μπορεί και να δυσκολεύονται να δουν ότι:
Η ουσία αυτών των διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεων, που θα συνοδευτούν από αντιλαϊκά μέτρα, έρχεται να απαντήσει σε ανάγκες ξένες προς τα δικά τους συμφέροντα. Οτι έχουν σαφή στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου συνεπώς προϋποθέτουν, το «λιτό βίο» των εργαζομένων. Οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, που εδώ και χρόνια βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και προσπαθούν να επιβιώσουν, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, η διαπραγμάτευση που γίνεται στο όνομά τους δε γίνεται στην πραγματικότητα για λογαριασμό τους.
Το κύριο για το λαό είναι η οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση όλων όσα έχει χάσει μέχρι τώρα, τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου. Και η προοπτική αυτής της πάλης βρίσκεται στη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κεφάλαιο και την εξουσία του.
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Τρίτη 24 Μάρτη 2015.

Στην άμεση ενεργοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων σχεδιάζει να προχωρήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ορατό πλέον είναι το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. «Προ των πυλών», βρίσκονται τα νέα μέτρα διόγκωσης της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, μέσω διόγκωσης του ΦΠΑ καθώς και σε κατηγορίες ειδικών φόρων κατανάλωσης και μάλιστα σε συνδυασμό με μια σειρά από νέες παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει και παραπέρα περικοπές, αρκετών δισ. ευρώ, σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, με πρόσχημα να καλυφθούν τα εμφανιζόμενα «κενά» και οι «δημοσιονομικές αποκλίσεις» που καταγράφηκαν στους αμέσως προηγούμενους μήνες. Τα παραπάνω αποτελούν την εξειδίκευση της αντιλαϊκής απόφασης - συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, καθώς και της «επιβεβαίωσης» που ακολούθησε στο πλαίσιο της επταμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, με κυβερνήσεις και επιτελεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Επιστολή - προανάκρουσμα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο ως προς το δημοσιονομικό σκέλος, όσο και ως προς τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που κρίνονται απαραίτητες για το κεφάλαιο, αποτελεί τον απαράβατο όρο για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης τόσο προς το ελληνικό αστικό κράτος, όσο και προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή, του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τα επιτελεία της Ευρωζώνης. Την επιστολή με ημερομηνία 15/3, «αποκαλύπτει» η βρετανική εφημερίδα «Financial Times».
Ειδικότερα, στην επιστολή ο Αλ. Τσίπρας, ανάμεσα σε άλλα, τονίζει:
-- «Εξαιτίας των αποτυχιών του παρελθόντος (των προηγούμενων κυβερνήσεων) για την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αξιολογήσεων, οι εκταμιεύσεις με βάση τη δανειακή συμφωνία με τον ESM-EFSF έγιναν με πολλές διακοπές (ενώ αυτές του ΔΝΤ είχαν παρόμοιες καθυστερήσεις), δημιουργώντας ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και το 2015».
Εν ολίγοις, ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την προκάτοχη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για «αποτυχίες» (!) σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης, με βάση το τρέχον μνημόνιο. Να υπενθυμίσουμε ότι η ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης είχε προαπαιτούμενο και την εφαρμογή του διαβόητου mail Χαρδούβελη (περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, εργασιακά κ.ά.)...
-- «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές χρήματος και επίσης ενόψει των αυξημένων υποχρεώσεων για την αποπληρωμή χρέους την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 (κυρίως προς το ΔΝΤ), πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις, θα καθιστούσαν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος. Η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων μόνο μέσω εσωτερικών πηγών, θα οδηγούσε σε μια μεγάλη επιδείνωση στη χτυπημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ένα ενδεχόμενο που δεν θα το επιτρέψω».
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι πρόσφατα - και καθόλου τυχαία - η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Ελενα Παναρίτη (μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που εκπροσωπεί τη συγκυβέρνηση), καλλιεργούσε το σχετικό έδαφος, με αναφορές σε «παροτρύνσεις» εκ μέρους των «εταίρων» προς μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών σε συντάξεις και μισθοδοσίες...
-- Ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει, λέγοντας: «Λυπούμαι που πρέπει να αναφέρω πως έχει γίνει λίγη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Ο λόγος για την εξαιρετικά αργή πρόοδο είναι πως οι τεχνικές ομάδες των θεσμών, καθώς και ορισμένοι παράγοντες σε υψηλότερο επίπεδο, φαίνεται να δίνουν μικρή σημασία στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στη γραμμή του Μνημονίου Κατανόησης»...
-- Οπως τονίζει βέβαια, «εν κατακλείδι, η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με καλή πίστη και σε συνεργασία με τους εταίρους της», ενώ καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Με την επιστολή αυτή σας απευθύνω έκκληση να μην επιτρέψετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας, και σε ορισμένες "θεσμικές αδράνειες", να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Προαπαιτούμενα» και «ισοδύναμα»
«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα "προαπαιτούμενα" που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας μπορεί μεν να επιλέξει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει για να επιτύχει την εκταμίευση των δόσεων της δανειακής σύμβασης που απομένουν, αλλά θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο», τόνιζαν χαρακτηριστικά, μέσω δηλώσεων στο πρακτορείο «Ρόιτερς», παράγοντες της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει εξετάσει σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά αυτό έχει πραγματοποιηθεί στη βάση πλήθους σεναρίων που εξετάζει πάντα η ΕΚΤ. Παράλληλα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Κ. Νουαγιέ σημείωσε πως η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου.
Σε αυτό το φόντο, αύριο Τετάρτη, αναμένεται η συνεδρίαση του λεγόμενου «Brussels Group»(Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης. Η συνέχεια θα δοθεί στη συνεδρίαση του Euro Working Group («Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ) και αμέσως μετά, εφόσον καταληχθεί η «ολοκληρωμένη λίστα» των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), πιθανόν στις αρχές της επόμενης βδομάδας.
Στο τραπέζι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 απαιτεί πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, για την ώρα, εκτιμώνται στο εύρος των 6 δισ. ευρώ! Οι κύριες παρεμβάσεις αναμένονται από την πλευρά διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, στο ύψος των 5 δισ. ευρώ, ενώ στο σκέλος των κρατικών κονδυλίων σχεδιάζονται παραπέρα «εξοικονομήσεις» για ποσά που φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ!
Ειδικότερα:
-- Επανεξετάζονται τα σενάρια σχετικά με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Η πλευρά της τρόικας θεωρεί το σημερινό χαράτσι «χρήσιμο» και «αποδοτικό», καθώς με αυτό καλύφθηκε ο εισπρακτικός στόχος του τρέχοντος μνημονίου και βέβαια του κρατικού προϋπολογισμού. Σε περίπτωση «αντικατάστασης» του ΕΝΦΙΑ, θα τεθούν σε εφαρμογή άλλα αντιλαϊκά μέτρα «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό ταμείο...
-- Στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής ατζέντας βρίσκεται η αναμόρφωση του καθεστώτος, που ισχύει σήμερα στον ΦΠΑ (χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου κ.ά.), μετατάξεις εμπορευμάτων σε υψηλότερους συντελεστές (ξενοδοχεία κ.ά.)
-- Σε ό,τι αφορά στη φορολογία εισοδήματος εισοδήματος, ενδεχομένως και με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2014, αναμένεται η κατάργηση όποιων φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που έχουν απομείνει, καθώς και των άλλων «εξαιρέσεων» στη φορολογία εισοδήματος.
-- Αμεσα αναμένονται ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά.
-- Επιβεβαιώνονται και οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Στόχος, να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2015 και 9,7 δισ. ευρώ σωρευτικά μέχρι το τέλος του 2016, όπως προβλέπεται στο υπάρχον «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο».
-- Σε ό,τι αφορά την παραπέρα καρατόμηση των κρατικών δαπανών, αυτές εστιάζονται σε δημόσια Υγεία, κοινωνικά επιδόματα, Παιδεία, Μεταφορές, ΟΤΑ κ.ά.
-- Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση «δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων», παραπέρα ενοποιήσεις Ταμείων, σταδιακή κατάργηση «χρεώσεων υπέρ τρίτων» (οι οποίες σε μια σειρά περιπτώσεις αποτελούν επί της ουσίας εργοδοτική εισφορά), στενότερη σύνδεση μεταξύ συνταξιοδοτικών εισφορών και εισοδημάτων.
«Ανησυχίες» βιομηχάνων για «αναπτυξιακή προοπτική» και «αναπτυξιακό πρότυπο»
Το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 11% το 2014, όσο και το 2013, τιμή που είναι η χαμηλότερη της περιόδου 1995 - 2014. Το στοιχείο επισημαίνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ (ερευνητικό κέντρου του ΣΕΒ). Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως η ανάκαμψη που καταγράφηκε το 2014«δεν εγγυάται την απαρχή μιας διατηρήσιμης αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας. Γι' αυτήν την εξέλιξη, απαιτείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου».
Επιπλέον, τονίζεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση, εκφρασμένη ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσειστορικό υψηλό το 2014, στο 72%, αποτέλεσμα που δε συνάδει με το επιδιωκόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που δίνει έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, σύμφωνα με τους βιομήχανους.

Για «θέατρο» κατηγορεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράςτην κυβέρνηση και προσωπικά τονΑλ. Τσίπρα, κατηγορώντας την ταυτόχρονα ότι δε λύνει ούτε το ζήτημα της «ρευστότητας» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ούτε το προχώρημα έργων υποδομής που ιεραρχεί η ελληνική αστική τάξη.
Οπως δήλωσε χτες ο Σαμαράς, με την επιστολή Τσίπρα στη Μέρκελ (όπου την ενημέρωνε για κίνδυνο αδυναμίας ταυτόχρονης εξόφλησης δόσης στο ΔΝΤ και καταβολής μισθών του Δημοσίου και συντάξεων στην Ελλάδα), «αποκαλύφθηκε το θέατρο της "υπερήφανης" διαπραγμάτευσης.Να ενημερώνεις τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνες τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις».
«Κλαίγεται στους ξένους ηγέτες»
«Υπερηφάνεια, όμως, είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες», υποστήριξε ο Αντ. Σαμαράς. Αποσιώπησε ωστόσο ότι, όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έτσι και η κυβέρνησή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αυτό που παζάρευε ήταν ουσιαστικά οι όροι δανειοδότησης του αστικού κράτους (γι' αυτό ζήτησε από τους πιστωτές παράταση του τρέχοντος μνημονίου, αναζητώντας ταυτόχρονα «πιστοληπτική γραμμή στήριξης» με χρήματα π.χ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), προκειμένου να εξασφαλίζεται η περιβόητη «ρευστότητα» στο εγχώριο κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα, ο Σαμαράς στηλίτευσε το «σταμάτημα» διαφόρων έργων υποδομής που εκτελούσαν μεγαλοεργολάβοι και τα οποία συνδέονται άμεσα με το στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο: «Δυστυχώς, όπως σταμάτησε ηπεριμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Ολα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή. Και μάλιστα με ένα υπουργείο Δημοσίων Εργων σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε, μια κατάσταση δηλαδή που βάζει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα και που δυναμώνει, αντί να μειώνει, την ανεργία» είπε, βάζοντας θέμα ακαταλληλότητας της νέας κυβέρνησης να διαχειριστεί τέτοια ζητήματα.
«Πάει σε καινούργιο μνημόνιο...»
Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι σχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήταν να «πηγαίναμε στη συζήτηση για την προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία ήταν και είναι ακόμα αναγκαία για τη χώρα, ως επιλογή κατά την άποψή μου - άσχετα αν η κυβέρνηση δεν το θέτει καν στο τραπέζι και θα αναγκαστεί να πάει σε ένα καινούργιο μνημόνιο σε ένα νέο πρόγραμμα».
Παραπέρα εκτίμησε ότι με την τωρινή κυβέρνηση «έχουμε χάσει πολύτιμους μήνες με τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία για να φτάσουμε ουσιαστικά στο σημείο το οποίο ήμασταν, να μη σας πω και σε χειρότερο σημείο».
Επίσης: «Ξοδέψαμε έναν ολόκληρο μήνα με παλινωδίες (...) για να κάνουμε απλά ασκήσεις επικοινωνιακής πολιτικής. Αν διαβάσει κανείς τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, θα διαπιστώσει ότι εκεί δεχθήκαμε δύο πράγματα (...) Το πρώτο που αποδεχθήκαμε ήταν η παράταση του τρέχοντος μνημονίου -εμείς είχαμε κάνει παράταση δύο μήνες η κυβέρνηση άλλους τέσσερις μήνες-, οπότε μιλάμε ακριβώς για το ίδιο κείμενο, για την ίδια αξιολόγηση.
Το δεύτερο που είχαμε αποδεχθεί και συνυπογράψει είναι ότι τα λεφτά θα τα πάρουμε στο τέλος της αξιολόγησης και τώρα τρέχουμε, διαπιστώνοντας ότι χρειάζονται λεφτά στο μεσοδιάστημα, προκειμένου, χωρίς να έχουμε κάνει καμία μεταρρύθμιση, να πάρουμε τα λεφτά. Δηλαδή, λεφτά χωρίς δεσμεύσεις. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Αν διαβάσει κανείς τις επιστολές που έστειλαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 23 και στις 24 Φεβρουαρίου προς το Eurogroup, προκειμένου να αξιολογηθεί η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων Εταίρων της, θα διαπιστώσει ότι είναι ιδιαίτερα σκληρά κείμενα και αναφέρονται και τα δύο στο τρέχον μνημόνιο και στην πέμπτη αξιολόγηση».
«Φέρνει μέτρα Χαρδούβελη...»
Στην ερώτηση αν η ΝΔ ψηφίσει ένα νέο πακέτο μέτρων, προκειμένου οι πιστωτές να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση του τρέχοντος μνημονίου, έστειλε μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα θέλαμε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. Η ΝΔ πίστευε και πιστεύει (...) ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων (...) Τέτοια μέτρα δεν θα τα δεχθούμε».
Συμπλήρωσε, δε, ότι «κατατίθενται μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης που είναι πάνω στις ράγες του προηγούμενου email (σ.σ: Χαρδούβελη). Για παράδειγμα, η λοταρία για τις αποδείξεις και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις που αναπτύσσονται, ο οργανικός νόμος, το δημοσιονομικό συμβούλιο. Το προηγούμενο email είχε αυξήσεις ΦΠΑ μόνο για τις κρατήσεις ξενοδοχείων και ήταν η ύστατη γραμμή άμυνας».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget