Ουκρανία: Ενδείξεις αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στα ανατολικά παρά την εκεχειρία

Αυξήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εγείροντας φόβους για νέα κλιμάκωση της σύρραξης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων,Αντρίι Λισένκο, έξι στρατιώτες τραυματίστηκαν, στη διάρκεια των συγκρούσεων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι στην περιοχή Λουγκάνσκ οι ρωσόφωνοι βομβάρδισαν το χωριό Ορίχοβε, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ένας άμαχος τραυματίστηκε από μια οβίδα στο Ντζερτζίνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, από πυρά των ρωσόφωνων, όπως ισχυρίστηκε.
Συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης στο Πίσκι, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και στοΣιρόκινε, κοντά στη Μαριούπολη. Ένα ουκρανικό κέντρο αναλύσεων αναφερόμενο στις εχθροπραξίες αυτές εκτίμησε ότι είναι πιθανή νέα κλιμάκωση του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία «τις προσεχείς εβδομάδες».
Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο
Την ίδια ώρα πάντως, η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι παραβιάζει όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία και κάλεσε τη Γερμανία και τη Γαλλία, που διαμεσολάβησαν για την επίτευξή της, να κάνουν περισσότερα ώστε το Κίεβο να την τηρήσει.
«Οι χώρες που λειτουργούν ως εγγυήτριες των συμφωνιών του Μινσκ... η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία... θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους ώστε να διασφαλιστεί πως τηρούνται οι όροι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Το να αγνοήσουμε ότι η μία πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες δεν προάγει την εξομάλυνση της κατάστασης», είπε ο ίδιος.
Οικονομικές διαμάχες
Σε δύο παράλληλες εξελίξεις στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, η Μόσχα έκανε σήμερα γνωστό ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή του ουκρανικού δανείου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ. Στα τέλη του 2013, η Ρωσία αγόρασε ουκρανικά ομόλογα αξίας 3 δισ. δολαρίων, τα οποία λήγουν το Δεκέμβρη.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία σχεδιάζει να σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από 1ης Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Βολόντιμιρ Ντεμτσίσιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.
«Προς το παρόν δε χρειαζόμαστε να αγοράζουμε ρωσικό αέριο. Απλά θα σταματήσουμε να το αγοράζουμε», ανέφερε ο Ντεμτσίσιν. Προχτές Σάββατο, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει πως είναι πεπεισμένος ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να μειώσει την τιμή στην οποία διαθέτει φυσικό αέριο στο Κίεβο διότι η αύξηση των ουκρανικών εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειώσει σε σημαντικό βαθμό την εξάρτηση της Ουκρανίας από τις προμήθειες της Gazprom.
Η Ρωσία και η Ουκρανία διαπραγματεύονται σχετικά με τη νέα τιμή που θα ισχύει, αφού λήξει η τρέχουσα συμφωνία στα τέλη του Μάρτη.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget