ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατηγορεί την κυβέρνηση για «θέατρο» και αβεβαιότητα

Για «θέατρο» κατηγορεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράςτην κυβέρνηση και προσωπικά τονΑλ. Τσίπρα, κατηγορώντας την ταυτόχρονα ότι δε λύνει ούτε το ζήτημα της «ρευστότητας» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ούτε το προχώρημα έργων υποδομής που ιεραρχεί η ελληνική αστική τάξη.
Οπως δήλωσε χτες ο Σαμαράς, με την επιστολή Τσίπρα στη Μέρκελ (όπου την ενημέρωνε για κίνδυνο αδυναμίας ταυτόχρονης εξόφλησης δόσης στο ΔΝΤ και καταβολής μισθών του Δημοσίου και συντάξεων στην Ελλάδα), «αποκαλύφθηκε το θέατρο της "υπερήφανης" διαπραγμάτευσης.Να ενημερώνεις τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνες τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις».
«Κλαίγεται στους ξένους ηγέτες»
«Υπερηφάνεια, όμως, είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες», υποστήριξε ο Αντ. Σαμαράς. Αποσιώπησε ωστόσο ότι, όπως και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έτσι και η κυβέρνησή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αυτό που παζάρευε ήταν ουσιαστικά οι όροι δανειοδότησης του αστικού κράτους (γι' αυτό ζήτησε από τους πιστωτές παράταση του τρέχοντος μνημονίου, αναζητώντας ταυτόχρονα «πιστοληπτική γραμμή στήριξης» με χρήματα π.χ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), προκειμένου να εξασφαλίζεται η περιβόητη «ρευστότητα» στο εγχώριο κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα, ο Σαμαράς στηλίτευσε το «σταμάτημα» διαφόρων έργων υποδομής που εκτελούσαν μεγαλοεργολάβοι και τα οποία συνδέονται άμεσα με το στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο: «Δυστυχώς, όπως σταμάτησε ηπεριμετρική γέφυρα στην Καλαμάτα, έτσι σταμάτησαν και τα έργα στην Ιονία, στην Εγνατία, στην Ολυμπία Οδό, στην Ε65, στο Μετρό, στον αεροδιάδρομο της Θεσσαλονίκης, στο δρόμο της Σπάρτης, στη δημοπράτηση του αεροδρομίου του Καστελίου. Ολα αυτά τα ξαναπηγαίνουν, φαίνεται, σε νέα διαπραγμάτευση. Και ας έχουν ήδη κυρωθεί από τη Βουλή. Και μάλιστα με ένα υπουργείο Δημοσίων Εργων σε απόλυτη παράλυση, με έναν υπουργό που μόλις προχθές ορκίστηκε, μια κατάσταση δηλαδή που βάζει σε ασφυξία τα μεγάλα έργα και που δυναμώνει, αντί να μειώνει, την ανεργία» είπε, βάζοντας θέμα ακαταλληλότητας της νέας κυβέρνησης να διαχειριστεί τέτοια ζητήματα.
«Πάει σε καινούργιο μνημόνιο...»
Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84», ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι σχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήταν να «πηγαίναμε στη συζήτηση για την προληπτική γραμμή πίστωσης, η οποία ήταν και είναι ακόμα αναγκαία για τη χώρα, ως επιλογή κατά την άποψή μου - άσχετα αν η κυβέρνηση δεν το θέτει καν στο τραπέζι και θα αναγκαστεί να πάει σε ένα καινούργιο μνημόνιο σε ένα νέο πρόγραμμα».
Παραπέρα εκτίμησε ότι με την τωρινή κυβέρνηση «έχουμε χάσει πολύτιμους μήνες με τεράστιο κόστος για την πραγματική οικονομία για να φτάσουμε ουσιαστικά στο σημείο το οποίο ήμασταν, να μη σας πω και σε χειρότερο σημείο».
Επίσης: «Ξοδέψαμε έναν ολόκληρο μήνα με παλινωδίες (...) για να κάνουμε απλά ασκήσεις επικοινωνιακής πολιτικής. Αν διαβάσει κανείς τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, θα διαπιστώσει ότι εκεί δεχθήκαμε δύο πράγματα (...) Το πρώτο που αποδεχθήκαμε ήταν η παράταση του τρέχοντος μνημονίου -εμείς είχαμε κάνει παράταση δύο μήνες η κυβέρνηση άλλους τέσσερις μήνες-, οπότε μιλάμε ακριβώς για το ίδιο κείμενο, για την ίδια αξιολόγηση.
Το δεύτερο που είχαμε αποδεχθεί και συνυπογράψει είναι ότι τα λεφτά θα τα πάρουμε στο τέλος της αξιολόγησης και τώρα τρέχουμε, διαπιστώνοντας ότι χρειάζονται λεφτά στο μεσοδιάστημα, προκειμένου, χωρίς να έχουμε κάνει καμία μεταρρύθμιση, να πάρουμε τα λεφτά. Δηλαδή, λεφτά χωρίς δεσμεύσεις. Αυτό έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό. Αν διαβάσει κανείς τις επιστολές που έστειλαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 23 και στις 24 Φεβρουαρίου προς το Eurogroup, προκειμένου να αξιολογηθεί η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που έχει συναφθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων Εταίρων της, θα διαπιστώσει ότι είναι ιδιαίτερα σκληρά κείμενα και αναφέρονται και τα δύο στο τρέχον μνημόνιο και στην πέμπτη αξιολόγηση».
«Φέρνει μέτρα Χαρδούβελη...»
Στην ερώτηση αν η ΝΔ ψηφίσει ένα νέο πακέτο μέτρων, προκειμένου οι πιστωτές να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση του τρέχοντος μνημονίου, έστειλε μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα θέλαμε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. Η ΝΔ πίστευε και πιστεύει (...) ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων (...) Τέτοια μέτρα δεν θα τα δεχθούμε».
Συμπλήρωσε, δε, ότι «κατατίθενται μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης που είναι πάνω στις ράγες του προηγούμενου email (σ.σ: Χαρδούβελη). Για παράδειγμα, η λοταρία για τις αποδείξεις και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις που αναπτύσσονται, ο οργανικός νόμος, το δημοσιονομικό συμβούλιο. Το προηγούμενο email είχε αυξήσεις ΦΠΑ μόνο για τις κρατήσεις ξενοδοχείων και ήταν η ύστατη γραμμή άμυνας».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget