Η Δημοτική Αρχή Πάτρας για το βοηθητικό γήπεδο «Τόφαλος»

Η Δημοτική Αρχή Πάτρας με επιστολή του συμβούλου του δημάρχου επί θεμάτων Αθλητισμού, Τάκη Πετρόπουλου, προς τον πρόεδρο του ΑΠΣ «Προμηθέας» Ευάγγελο Λιόλιο, γνωστοποίησε την επίσημη θέση της στο θέμα του βοηθητικού γηπέδου «Τόφαλος». Η επιστολή του Τ. Πετρόπουλου έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Η Δημοτική Αρχή μελέτησε την πρόταση που δημόσια παρουσίασε ο Σύλλογός σας, για την 25ετή ανταποδοτική παραχώρηση της διοίκησης και διαχείρισης των βοηθητικών κλειστών γηπέδων του "Τόφαλος" ιδιοκτησίας του Δημοσίου (ΓΓΑ) και σας ενημερώνει ότι η θέση της είναι η εξής:
Εκτιμάμε ότι η πρόταση του Συλλόγου σας, ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.
Η πρόταση του Συλλόγου σας ανοίγει το δρόμο σε εναλλακτικές μορφές ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μέσα από τις οποίες ουσιαστικά απεμπολείται το κυριαρχικό δικαίωμα του λαού να ασκήσει εθνική, περιφερειακή και τοπική αθλητική πολιτική με εντολή του στο κράτος και την Τοπική Διοίκηση, μεταβιβάζοντας αυτή την εθνική ευθύνη σε συλλογικότητες περιορισμένης κοινωνικής εμβέλειας, εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε αυτές, που είναι πρακτικά ανεξέλεγκτες και συνήθως δεν είναι προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.
Η γενικότερη πείρα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τοπικά καταδεικνύει ότι τα αποτελέσματα γενικά των ιδιωτικοποιήσεων, των δημόσιων αθλητικών υποδομών (και των εναλλακτικών μορφών τους), που εφαρμόστηκαν από το κράτος, αλλά και την Τοπική Διοίκηση ήταν αρνητικά για το λαό και ειδικότερα για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, των οποίων τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε χωρίς παλινωδίες και μανούβρες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις σε άλλους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης (πολιτισμός, ψυχαγωγία, εστίαση κ.ο.κ.), όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής ήταν ολέθρια και καταστροφικά, ακόμα και για τις εγκαταστάσεις.
Θα συνιστούσε επιπολαιότητα και ανευθυνότητα η παράβλεψη αυτής της πείρας, πολύ περισσότερο για μία δημοτική παράταξη που ο πατραϊκός λαός την εξέλεξε, εκφράζοντας την απαίτηση της υπεράσπισης των συμφερόντων του.
Η στάση μας στο πολύ σοβαρό, μεγίστης εθνικής σημασίας πολιτικό ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καθοριστεί από το τρέχον διαμορφωμένο περιβάλλον απαξίωσης και υποτίμησης για μεγάλο χρονικό διάστημα των αθλητικών δημόσιων βοηθητικών κλειστών γηπέδων του "Τόφαλος" (που δημιουργεί προβληματισμό) και προβάλλεται εκ μέρους σας ως επιχείρημα που οδηγεί στο "μονόδρομο" οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίησης σε αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Αντίθετα, λοιπόν, η στάση της Δημοτικής Αρχής επιβάλλεται να καθορισθεί κύρια από την σε βάθος χρόνου διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος κατοχύρωσης της πρόσβασης του δικαιώματος του λαού και της νεολαίας για δωρεάν άθληση σε σύγχρονες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις, που αδιαμφισβήτητα είναι ασύγκριτα ευρύτερης κοινωνικής σημασίας και βαρύτητας από το αντίστοιχο οποιασδήποτε επιμέρους συλλογικότητας ή και συντεχνίας.
Πιστεύουμε απόλυτα ότι οι δημόσιες αθλητικές υποδομές είναι πλούτος που έχει παραχθεί από τον ελληνικό λαό, από την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και του ανήκουν. Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ιδιωτικοποιήσει αυτή την περιουσία με οποιαδήποτε μορφή, είτε απροσχημάτιστα όπως το ξεκίνησαν προηγούμενες κυβερνήσεις είτε προσχηματικά και με το καμουφλάζ της κενής "αριστερής" ρητορικής της νέας Κυβέρνησης. Η περιουσία αυτή πρέπει να παραμείνει δημόσια για να μην απολέσει ο λαός ένα ακόμη κυριαρχικό του δικαίωμα. Το κράτος έχει τη δυνατότητα να τις διατηρήσει ως λαϊκή περιουσία, να τις λειτουργήσει και να τις συντηρήσει. Πλούτος υπάρχει στις κρυφές και φανερές αποθήκες του μεγάλου κεφαλαίου, απαιτείται η πολιτική βούληση εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των βασικών αναγκών του λαού μας.
Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, τόσο απαραίτητο για την απρόσκοπτη ανάπτυξη των νέων παιδιών όσο το ψωμί και το γάλα και τόσο απαραίτητο για τη δημόσια υγεία όσο η τροφή. Η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει, όπως έχει την υποχρέωση, το σχολικό αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό σωματειακό αθλητισμό, το μαζικό λαϊκό αθλητισμό και προς αυτή την κατεύθυνση η πόλη μας πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις τις για να διεκδικήσει ό,τι της ανήκει και ό,τι της χρειάζεται.
Η Δημοτική Αρχή, πέρα από τις προσπάθειές της να στηρίξει με όποιες δυνάμεις έχει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών άθλησης της νεολαίας και του λαού (συντήρηση των υπαρχουσών αθλητικών υποδομών, δημιουργία νέων για όλα τα αθλήματα) και σ’ αυτόν το δρόμο αταλάντευτα πορεύεται».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget