«Χάραξε στη μνήμη μας τις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης»

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση τιμής στο χαράκτη Αναστάση Τάσσο, που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, την Δευτέρα 23 Μάρτη, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του αφιερώματος του ΚΚΕ στο σπουδαίο κομμουνιστή δημιουργό και την πολύτιμη προσφορά του στην Τέχνη και τη λαϊκή πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του (1914 - 1985).
«Χάραξε στη μνήμη μας τις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης»
Στην εκδήλωση μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, με θέμα τη στράτευση της ζωής και της τέχνης του Α. Τάσσου στα κομμουνιστικά ιδανικά.
Όπως τόνισε η Ε. Μηλιαρονικολάκη, «ο Τάσσος χάραξε ανεξίτηλα στη μνήμη μας τις μεγάλες ώρες της ταξικής πάλης στη χώρα μας, έκανε εικόνες τις όμορφες ιδέες μας για τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε, έδωσε σχήμα και μορφή στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, όπως ο Ρίτσος του έδωσε τη φωνή του». «Το έργο του», πρόσθεσε η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, «είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσουμε σ' ό,τι ανώτερο κρύβει η λαϊκή ψυχή». (Ολόκληρη η ομιλία στα συνημμένα).
Στρατευμένος καλλιτέχνης
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Άντα Γόντικα, σπουδάστρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Όπως είπε, «ο Τάσσος όπως και άλλοι καλλιτέχνες που συνειδητοποίησαν την αξία της τέχνης στην υπηρεσία του λαού, που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για μια άλλη κοινωνία, χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και το πρόβαλλαν στο έργο τους, που δε συμβιβάστηκαν και δεν αρκέστηκαν στον τίτλο του καλλιτέχνη, αλλά υιοθέτησαν ταυτόχρονα το ρόλο του ανθρώπου και του αγωνιστή, άνοιξαν το δρόμο σε εμάς τους νεότερους και μας άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη». Πρόσθεσε ότι είναι χρέος των νεότερων «να επανεξετάσουμε προσεκτικά αυτή την κληρονομιά», γιατί όλοι οι τομείς κοινωνικής δράσης, όπως είναι και η τέχνη, «πρέπει να συντονίζονται σε έναν κοινό σκοπό: Στην επιτακτική ανάγκη αυτός ο κόσμος να αλλάξει». (Ολόκληρος ο χαιρετισμός στα συνημμένα).
Η Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός Τέχνης και Πρόεδρος της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος», παρουσίασε το έργο του μεγάλου χαράκτη μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματά του, που προβάλλονταν σε οθόνη. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «Χαράκτης Α. Τάσσος» του Τάκη Παπαγιαννίδη, μέσα από την οποία ο ίδιος ο Τάσσος μιλά για τη ζωή και το έργο του.
Συνεχίζεται η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα»
Το αφιέρωμα του ΚΚΕ στον Α. Τάσσο δεν τελείωσε στη σημερινή εκδήλωση. Συνεχίζεται με τηνέκθεση έργων του Α. Τάσσου σε συνεργασία με την «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος», που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 20 Μάρτη και θα λειτουργεί έως τις 5 Απρίλη 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο - στάση Μετρό Κεραμεικός). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00, Δευτέρα και την Τετάρτη 25 Μάρτη κλειστά.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget