06/23/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Με σύνθημα «Ολοι στους δρόμους» το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη 23 Ιούνη, στην Ομόνοια, στις 6 μ.μ.
Καλεί σε «λαϊκή κινητοποίηση για να μπλοκάρουμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία λαιμητόμο, τα νέο αντιλαϊκό πακέτο που φέρνουν να μας φορτώσουν».
Την ίδια μέρα οι συνταξιούχοι διοργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν ακόμη η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το συλλαλητήριο: 
«ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!
Λαϊκή κινητοποίηση για να μπλοκάρουμε τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία λαιμητόμο, τo νέο αντιλαϊκό πακέτο που φέρνουν να μας φορτώσουν!
ΟΧΙ στα μνημόνια διαρκείας, στα νέα μέτρα πτώχευσης του λαού!
Αρκετά πληρώσαμε, αρκετά ματώσαμε!
Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου λαέ!
Έχουμε χρέος απέναντι στη ζωή μας και στα παιδιά μας, να αντισταθούμε!
Η λύση βρίσκεται στους αγώνες που κρατούν τις σημαίες των εργατικών λαϊκών συμφερόντων, στα πανό και τα πλακάτ αναγράφονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας και όχι οι ανάγκες των αφεντικών. Η λύση βρίσκεται στην αναμέτρηση στους χώρους δουλειάς, στην κατά μέτωπο αντεπίθεση μας απέναντι στους εκμεταλλευτές μας, στους μοναδικούς κερδισμένους των νέων βάρβαρων μέτρων.
Βάζουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές!
Γυρνάμε την πλάτη σε αυτούς που μας θέλουν να βαράμε παλαμάκια στο ρυθμό της κυβέρνησης και των εταίρων της, κλακαδόροι σε μια διαπραγμάτευση που μας σπρώχνει στη φτώχεια για τα κέρδη λίγων.
Γυρνάμε την πλάτη στους υπερασπιστές της ΕΕ στις ενώσεις των καπιταλιστών και τους υπηρέτες τους που διαδηλώνουν για το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να ζουν από τον ιδρώτα των άλλων, να συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ακόμα πιο άγρια τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.
Δεν έχουμε σχέση με αυτούς! Δεν είμαστε ένα!
Δεν βάζουμε τα συνθήματα και τους αγώνες μας κάτω από ξένες σημαίες. Δεν έχουμε τα ίδια συμφέροντα, τις ίδιες ανάγκες, τους ίδιους καημούς και δυσκολίες με τους εκμεταλλευτές μας.
Με τα μονοπώλια ή με τις ανάγκες του λαού! Άλλος δρόμος δεν υπάρχει! Αγώνας, ρήξη με την ΕΕ και το δρόμο των μονοπωλίων είναι ο δικός μας δρόμος.
Καμία στήριξη στο νέο μνημόνιο όπως και να το ονομάσουν!
Καμία αποδοχή της βάρβαρης και αντιλαϊκής ΕΕ!
Στις 11 Ιούνη πάνω από 700 εργατικές λαϊκές οργανώσεις έδωσαν δυνατή απάντηση σε 60 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Την Τρίτη η φωνή των εργαζόμενων των συνταξιούχων της νεολαίας των γυναικών θα ακουστεί ξανά!
Οι αγώνες μας δεν είναι παιχνίδι στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων, των προτάσεων και της πολιτικής της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ρωσίας, της Κίνας. Ο λαός δεν έχει συμφέρον να διαλέγει το σχοινί που θα τον κρεμάσουν, συμφέρον του είναι στην αμφισβήτηση της εξουσίας τους.
Ο «μονόδρομος» της ΕΕ αποδεικνύεται καταστροφικός, επιζήμιος για τα εργατικά - λαικά συμφέροντα.
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!
 Εργαζόμενη, εργαζόμενε, άνεργε, νέα και νέε,
Μην δεχτείς:
  • τους νέους και παλιούς αντιασφαλιστικούς νόμους.
  • το συνεχόμενο χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα, στους μισθούς, στις συντάξεις.
  • τους νέους φόρους και τα νέα χαράτσια.
Οι ζωές μας δε σηκώνουν άλλα μέτρα. Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν! Εδώ και τώρα, κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, διεκδικούμε:
  • Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
  • Κάλυψη όλων των απωλειών.
  • Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων.
  • Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.
Οργανώνουμε την απάντηση μας!
Ενισχύουμε τη δύναμη μας!
Δυναμώνουμε τα σωματεία μας σε κάθε κλάδο! Απαντάμε αγωνιστικά! Σπάμε το κλίμα φόβου, τους εκβιασμούς και τις απειλές των αφεντικών, της κυβέρνησης, της ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ.
Μόνο η δική μας δύναμη και στάση μπορεί να καταργήσει αντιλαϊκούς νόμους, μνημόνια και αφεντικά!».

Διαφωνούν στο βηματισμό
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, ρωτήθηκε αν «θα σταματήσει το φαινόμενο των συνταξιούχων των 45 - 50 - 55 ετών». Η απάντησή του ήταν η εξής: «Οπωσδήποτε, αυτό έχει καταργηθεί. Εχει καταργηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή για όσους μπήκαν στην ασφάλιση από 1/1/13 και μετά δεν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση. Φεύγουν όλοι στα 67, εκτός αν έχουν 40 χρόνια ασφαλισμένα που φεύγουν στα 62 ή με μειωμένη συνταξιοδότηση στα 62. Μόνο για τις παλιότερες γενιές, τις πριν 01/01/13, που είχαν μπει στην ασφάλιση, υπάρχουν κάποιες μεταβατικές διατάξεις (...) Επομένως είναι υπολείμματα διατάξεων που έχουν μείνει, τα οποία όμως η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να γίνουν με ένα σταδιακό και μεταβατικό τρόπο (...)». Ποια συμπεράσματα προκύπτουν; Οτι - σύμφωνα με τον Δ. Στρατούλη - οι προηγούμενες κυβερνήσεις καλώς ψήφισαν τους αντιασφαλιστικούς νόμους που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, φέρνοντας σχεδόν όλους στα 67. Και, δεύτερον, ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις που παραμένουν, αλλά αυτό να γίνει σταδιακά. Εκεί είναι η διαφωνία της με τους δανειστές: Οχι στην (αντιλαϊκή) κατεύθυνση που θα βαδίσουν τα πράγματα, αλλά στην ταχύτητα που θα έχει ο βηματισμός...

Τα ψέματα για το χρέος
Πριν από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούσε τη στάση του ΔΝΤ, για να στηρίξει το αίτημα για διευθέτηση του χρέους. Στην πραγματικότητα, αξιοποιούσε τις υπαρκτές αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους και παρουσίαζε το ΔΝΤ σαν τον «καλό σύμμαχο» της Ελλάδας, που συμφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που δεν έλεγε προεκλογικά στο λαό, είναι ότι ούτε η απομείωση του χρέους γίνεται για τα δικά του συμφέροντα, ούτε βέβαια ότι οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν ακόμα κι αν διευθετηθεί το χρέος. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι οι λεγόμενες «αναδιαρθρώσεις» σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις, είναι συστατικό στοιχείο της προσπάθειας που κάνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση και να ξαναρχίσει ο κύκλος της διευρυμένης αναπαραγωγής των κεφαλαίων τους. Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η μείωση του χρέους, αφού διευκολύνει τη ροή κεφαλαίων και προνομίων (φορολογικών, ασφαλιστικών κ.ά.) προς τις επιχειρήσεις, για να υποβοηθηθεί η ανάκαμψη. Επομένως, τώρα που οι εργαζόμενοι ακούν πως συζητιέται η διευθέτηση του χρέους, όχι μόνο πρέπει να «κουμπώνονται», αλλά να ετοιμάζονται και για σκληρές ταξικές αναμετρήσεις, για να αποτρέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, είτε γίνει, είτε δε γίνει τελικά η απομείωση του χρέους με οποιονδήποτε τρόπο.

Τι εννοεί;
Σε δηλώσεις του, χτες, από τις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας είπε ανάμεσα σε άλλα: «Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς». Τι ακριβώς εννοεί με αυτό το τελευταίο; Από ποιους προσπαθεί η κυβέρνηση να σώσει τους μισθούς και τις συντάξεις; Από τους δανειστές; 'Η μήπως έμμεσα κινδυνολογεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές δε θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις, άρα «σοφότερο» είναι να υπάρξει συμφωνία; Και μια ακόμα απορία: Γιατί ο πρωθυπουργός λέει ότι θέλει να σώσει και τους μισθούς; Από πότε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπήκε ζήτημα για παραπέρα μείωση των μισθών; 'Η μήπως αυτή είναι η λέξη - «κλειδί» για να καταλάβουμε ότι η ...ανησυχία της κυβέρνησης είναι να σώσει τους μισθούς και τις συντάξεις από το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας και ότι έτσι εκβιάζει το λαό να «καταπιεί» την αντιλαϊκή συμφωνία, με το επιχείρημα ότι έτσι θα γλιτώσει τα χειρότερα;

Γιατί πανηγυρίζουν;
«Αυτό το οποίο να θεωρείτε δεδομένο στα ζητήματα του Ασφαλιστικού είναι ότι δε θα υπάρξει καμία μείωση είτε σε επικουρικές είτε σε βασικές συντάξεις. Αυτό είναι, θεωρώ, το βασικό από μας σταθερό σημείο και να το θεωρήσετε ως δεδομένο. Τουλάχιστον, σε σχέση με τις δικές μας επιδιώξεις». Αυτά είπε, χτες, σε συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης. Αφήνουμε κατά μέρος την «κουτοπονηριά» του υπουργού, που από τη μια λέει κατηγορηματικά ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Που σημαίνει ότι πάνω στα παζάρια, δεν αποκλείεται η «επιδίωξη» της κυβέρνησης να μην εκπληρωθεί. Αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρξει νέα μείωση, γιατί ακριβώς θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Για το γεγονός ότι η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις στα 664,69 ευρώ και η μέση επικουρική στα 168,40 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων που τους αντιστοιχούν; Για το γεγονός ότι το 44,8% του συνόλου των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας, το οποίο ορίζεται στα 665 ευρώ; Για το γεγονός ότι την περίοδο 2010-2013 οι περικοπές στις συντάξεις έφτασαν το 44,2% στο ΙΚΑ, το 48% στο Δημόσιο, ενώ τουλάχιστον 16,9% ήταν οι μειώσεις στις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, λόγω της απώλειας των δώρων και των επιδομάτων αδείας; Μ' αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση καλεί τους συνταξιούχους να συμβιβαστούν και να της λένε κι «ευχαριστώ» που δεν πάει τις συντάξεις πιο κάτω κι από τον πάτο...

Σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ρωτήθηκε για τις τελευταίες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα. Ανάμεσα σε άλλα είπε: «Εγώ δέχομαι ότι μπορεί να κινητοποιούνται και άνθρωποι με άλλα συνθήματα από τα δικά μας. Αλλά είναι δυνατόν σ' αυτήν τη φάση, που δίνει μια μάχη η κυβέρνηση εθνικής εκπροσώπησης, να δημιουργείται μια σχισμή, μια ρωγμή σ' αυτό το επίπεδο; (...)
Χρειαζόμαστε μια λαϊκή ενότητα, διότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας θέλουμε ευρύτερες συσπειρώσεις. Κι εγώ θα περίμενα να γίνει μια ενιαία κινητοποίηση και όχι δυο και τρεις με διαφορετικές απόψεις. Μια ενιαία με τις διαφορετικές απόψεις, αλλά που έχει όμως έναν κοινό παρονομαστή.
Οι γραμμές μπορεί να είναι η γραμμή του ΚΚΕ, η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμμή της ΝΔ. Καμιά αντίρρηση. Αλλά πρέπει να έχει έναν κοινό εθνικό παρονομαστή. Ποιος είναι αυτός; Να υπάρξει η Ελλάδα ισότιμα, χωρίς λιτότητα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι δυνατόν να το συνομολογήσουμε;».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «λαϊκή ενότητα» και «ευρύτερες συσπειρώσεις» πάνω στη διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Επί της ουσίας, ζητάει από το λαό να συναινέσει στο νέο μνημόνιο που του ετοιμάζουν.
Τα μέτρα που θα περιέχει η συμφωνία διατηρούν ακέραιο τον πυρήνα των αντιλαϊκών νόμων που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, αυξάνουν τα φορολογικά βάρη για το λαό και περιέχουν νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό.
Ακόμα κι αν η κυβέρνηση εξασφαλίσει υποσχέσεις για διευθέτηση του χρέους ή συμμετοχή σε επενδυτικά πακέτα, τα αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να κοπάσουν, ούτε να ανακοπούν.
Άλλωστε, τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία στο κεφάλαιο για τον επιπλέον λόγο ότι χωρίς τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και χωρίς την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, τα ελλείμματα που θα προκύπτουν θα συνεχίσουν να αθροίζονται στο χρέος, ακόμα κι αν αυτό απομειωθεί.
Επομένως, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας για το λαό.
Το ίδιο, όμως, επιδιώκουν και όσοι δηλώνουν: «Μένουμε Ευρώπη»! Ζητούν να προχωρήσουν ταχύτερα οι αναδιαρθρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και από αυτήν την άποψη κάνουν κριτική στην κυβέρνηση.
Η κοινή αφετηρία - παρά τις διαφορές - που ζητάει ο Φίλης είναι η εξής: Να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με την Ελλάδα εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Τα περί «ισοτιμίας» και «μη λιτότητας» είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προσπαθεί να βάλει στο ίδιο κάδρο και το ΚΚΕ, παρ' όλο που γνωρίζει την άποψή του για το θέμα, φανερώνοντας μια ακόμα στόχευσή του. Θέλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα να βάλει πλάτη στη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ, να αποδεχτεί μέτρα που τσακίζουν το λαό, στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος».
Η κυβέρνηση ξέρει ότι ακόμα κι αν ψηφίσει τα μέτρα που συμφωνεί με τους δανειστές, θα χρειαστεί να καθυποτάξει το κίνημα για να τα εφαρμόσει. Γι' αυτό καλεί σε συναίνεση πάνω σε «εθνικούς» στόχους, που είναι όμως στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου και όχι του λαού.
Σε ό,τι αφορά το ταξικό κίνημα, η κυβέρνηση θα πάρει μια ακόμα απάντηση στα κελεύσματά της για υποταγή από το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και την παράλληλη πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων.
Το άρθρο είναι αναδημοσίευση της στήλης «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 23 Ιούνη 2015.

Από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης
Γενικευμένες επιπτώσεις σε μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις, απογείωση της φοροληστείας (ΦΠΑ κ.ά.), ιδιωτικοποιήσεις κ.τ.λ. περιλαμβάνει η πρόταση της συγκυβέρνησης στους «θεσμούς»
Νέα πρόταση, που δίνει «σάρκα και οστά» στη νέα συμφωνία - λαιμητόμο για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα,κατέθεσε χτες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους «θεσμούς» της τρόικας, με στόχο το άμεσο «κλείσιμό» της. Την ίδια ώρα, προ των πυλών εμφανίζονται οι νέοι εφαρμοστικοί νόμοι μαζί με τα αντιλαϊκά ορόσημα, που αφορούν στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και της εφαρμογής τους.
Στα 7,9 δισ. ευρώ φτάνει το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που θα ξετυλιχτούν από το β' εξάμηνο του 2015 και τα οποία φτάνουν στα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και τα 5,2 δισ. ευρώ για το 2016. Δεδομένες είναι πλέον και οι γενικευμένες έμμεσες μειώσεις αποδοχών τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς επίσης και οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα,που δρομολογούνται μέσα από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Και, βέβαια, η αντιλαϊκή συμφωνία περιλαμβάνει την παραπέρα απογείωση της φοροαφαίμαξης από τον ΦΠΑ στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, την κλιμακούμενη κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Την ίδια ώρα, ούτε λόγος δε γίνεται γιατα μέτρα της προηγούμενης «μνημονιακής» περιόδου, τα οποία, όπως ήταν επόμενο, θα συνεχίσουν να στοιχειώνουν την καθημερινότητα του λαού και την «επόμενη μέρα»...
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ«αυτές είναι οι πρώτες, πραγματικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά»...
Στη νέα πρόταση της συγκυβέρνησης περιλαμβάνονται νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και2,87% του ΑΕΠ για το 2016. Επί της ουσίας, η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, που θα εκδηλωθεί στα επόμενα χρόνια, διαμορφώνεται σε 5,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση...
Οι βασικοί άξονες της αντιλαϊκής πρότασης της κυβέρνησης
Ειδικότερα:
-- Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις. Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5% και αποδίδει 135 εκατ. ευρώ φέτος και 270 εκατ. το 2016. Αυτόματα, οι περικοπές στις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται στο 1% και θα αρχίσουν να γίνονται φανερές στην «τσέπη» των συνταξιούχων, μέσω της αυξημένης παρακράτησης,πιθανότατα από φέτος τον Ιούλη.
-- Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 5% στις επικουρικές συντάξεις (δεν υπήρχε καθόλου μέχρι σήμερα). Στόχος εσόδων 240 εκατ. ευρώ το 2016. Αυτόματα επέρχεται αντίστοιχη μείωση (5%) σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές συντάξεις.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν και οριζόντια εφαρμογή, δηλαδή θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το ύψος των συντάξεων.
-- Αύξηση εισφορών σε μισθωτούς. Η ακύρωση της μείωσης κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί, συνεπάγεται μείωση 1% σε όλα τα εισοδήματα από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Και σε αυτή την περίπτωση, η μείωση θα ισχύσει άμεσα μέσω της αυξημένης παρακράτησης από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Παράλληλα, καταργείται και η μείωση 2,9% που καταβάλλουν για ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες. Είναι φανερό ότι η αύξηση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους θα μετακυληθεί και πάλι στους εργαζόμενους - μισθωτούς.
-- Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%, με στόχο 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016. Το μέτρο αφορά επίσης τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, και βέβαια θα έχει αποτέλεσμα την αντίστοιχη συμπίεση του εισοδήματός τους, ανάλογα με το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση.
-- «Πρόωρες συντάξεις». Η τμηματική κατάργηση των «πρόωρων συντάξεων» θα αποδώσει 60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016. Είναι φανερό δηλαδή ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή από το β' εξάμηνο του 2016.
-- ΦΠΑ. Με συντελεστές 6% - 13% - 23% προβλέπονταιεπιπλέον έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,36 δισ. ευρώ το 2016, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται. Το 30% των τροφίμων μεταφέρεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βιομηχανοποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα απογειώνονται κατά 10%. Στο 13% εντάσσονται μόνο τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. Την ίδια ώρα, σε οριστική κατάργηση οδηγούνται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
-- Αύξηση «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» για εισοδήματα πάνω 30.000 ευρώ, με στόχο έσοδα 220 εκατ. φέτος και 250 εκατ. το 2016. Διατηρείται «κανονικά» το χαράτσι και για μισθωτούς με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.
-- Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
-- Φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια («Φρουτάκια» - VLTs) με στόχο έσοδα 25 εκατ. φέτος συν 225 εκατ. το 2016.
-- Φορολογία στις άδειες κινητής τηλεφωνίας, με στόχο 350 εκατ. ευρώ το 2016.

Και οι τελευταίες μάσκες έπεσαν, στο πλαίσιο των χτεσινών συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στις Βρυξέλλες. Η κατάληξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας δρομολογείται για τις αμέσως προσεχείς μέρες, μετά και τηνπρογραμματιζόμενη για αύριο Τετάρτη νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου και αναμένεται η επιβεβαίωση της συμφωνίας, μπροστά και στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη 25/6 και την Παρασκευή 26/6. Για την ώρα, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα που αφορούν στις τεχνικές παραμέτρους, όπως για τη χρονική διάρκεια επέκτασης που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί στο μνημόνιο με τη σημερινή μορφή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται εξάμηνη παράταση, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2015.
Ηδη στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις «προαπαιτούμενες δράσεις», που θα οριστικοποιηθούν στη συνέχεια. Αυτές, με τη σειρά τους, συνδέονται με τοχρονοδιάγραμμα της ψήφισης και της εφαρμογής των προβλεπόμενων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιεύονται οι δόσεις από τους «μηχανισμούς στήριξης» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών προς το ελληνικό αστικό κράτος.
Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε αργά χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με όλους τους εκπροσώπους των ευρωενωσιακών θεσμών και του ΔΝΤ να μιλάνε για «θετικές προτάσεις» (από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης), αλλά και για «πολύ και σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες», αφήνοντας το έδαφος ορθάνοιχτο και για προσθήκη επιπλέον μέτρων στην έτσι κι αλλιώς βαθιά αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης...
Την ίδια ώρα, σε σχέση με το ζήτημα του κρατικού χρέους, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «δεν είναι ώρα για να συζητήσουμε ελάφρυνση χρέους», ενώ η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι «μέχρι αυτήν τη στιγμή ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί».
Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ
Σε ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τονίζεται ότι το Γιούρογκρουπ σε γενικές γραμμές χαιρετίζει «την εκδοχή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές» και τις χαρακτηρίζει «ένα θετικό βήμα στη διαδικασία».
Επισημαίνεται επίσης ότι το Γιούρογκρουπ ζήτησε από τα θεσμικά όργανα (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να αρχίσουν να αναλύουν τη νέα ελληνική πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές, αφού συμφωνήσουν σε μια λίστα των «προαπαιτούμενων δράσεων», να καταλήξουν σε τελική συμφωνία εντός της βδομάδας. Η Ευρωομάδα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επόμενη συνεδρίαση αυτή τη βδομάδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Διαβεβαιώσεις στους δανειστές
Αποκαλυπτική για το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης που διενεργείται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι και η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, χτες πρωί, στις Βρυξέλλες.
Οπως τόνισε, για τη συγκυβέρνηση, «τα κλειδιά μιας συμφωνίας» είναι τα παρακάτω:
-- Να «σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς». Δεν γίνεται καν δηλαδή η γνωστή αναφορά περί «απόρριψης νέων μειώσεων», γεγονός που επιβεβαιώθηκε στην πράξη και από τη νέα κυβερνητική πρόταση, που οδηγεί σε γενικευμένες έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις...
-- Να «αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό για τη μεσαία λαϊκή οικογένεια». Οπως ομολογείται, δεδομένες είναι οι αυξήσεις κατά 10% σε συντελεστές ΦΠΑ άλλων βασικών προϊόντων (π.χ. στα συσκευασμένα τρόφιμα), που κατά τον Αλ. Τσίπρα δεν είναι «υπερβολικές» και «παράλογες»...
-- Παράλληλα, συνέδεσε την επαναφορά της «κανονικότητας» στις εργασιακές σχέσεις με την προώθηση των «αναγκαίων και χρήσιμων» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τέλος, ένα ακόμη «κλειδί της συμφωνίας» είναι «να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα».
Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, είχε χτες οΑλ. Τσίπρας. Σε αυτή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο Τζ. Λιου«υπογράμμισε ότι είναι επείγον η Ελλάδα να κάνει μια σοβαρή κίνηση για να επιτευχθεί μια πραγματιστική συμφωνία με τους πιστωτές της και ότι η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργούσε άμεσα μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητες για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Ακόμη, ο Τζακ Λιου εκτίμησε ότι εφόσον οι ελληνικές προτάσεις είναι αξιόπιστες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν «το έργο που τους αναλογεί».
Η χρηματοδότηση των τραπεζών
Εν μέσω των συνεχιζόμενων εκροών καταθέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε, χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες (μέσω του ELA). Ωστόσο, δεν έγιναν γνωστά ούτε το ύψος της πρόσθετης ρευστότητας ούτε και το νέο όριο της χρηματοδότησης, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού». Για το ίδιο θέμα, προγραμματίζεται για σήμερα και νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αποφάσεις της οποίας λαμβάνονται πλέον σε ημερήσια βάση και ανάλογα με τις συνθήκες της ρευστότητας που διαμορφώνονται.
Να σημειωθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των επαφών στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε χτες και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Διαβεβαιώσεις πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, παρείχε στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου - ΣΕΒ
«Τη βαθιά ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη επίτευξης μιας βιώσιμης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, που δεν θα πλήττει - για μια ακόμη φορά - την επιχειρηματικότητα», μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στον επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλο, σε γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ. Αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ΣΕΒ, που, για μια ακόμη φορά, στέκεται κριτικά σε μέτρα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και την ανάκαμψη τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι και αυτές για «έκτακτη εισφορά» 12% στις εταιρείες με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 29%. Να σημειωθεί ότι τα αντιλαϊκά παζάρια αφορούν τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ενώ τα όποια «έκτακτα μέτρα» χαρακτηρίζονται εφεδρικά...
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπογράμμισε πως «η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θα στηρίξει έμπρακτα τις διαρθρωτικές αλλαγές με εφαρμογή δίκαιων μεταρρυθμίσεων, που θα ανοίξουν το δρόμο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Σε αυτό το πλαίσιο, οι βιομήχανοι τονίζουν ότι «επιβάλλεται να τεθεί και το ζήτημα της βιώσιμης αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, σε μακροπρόθεσμη βάση».

επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού από τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία με απανωτές παρεμβάσεις εντείνουν το βομβαρδισμό των λαϊκών συνειδήσεων με εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα, μέσα από τα οποία κυρίως προσπαθούν να ενισχύσουν τη λογική του «μικρότερου κακού» και να πείσουν ότι οι νέες θυσίες που φέρνουν στο λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι για το «συνολικό καλό».
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν και οι εκκλήσεις - πρόκληση προς τα λαϊκά στρώματα να σταθούν «στο πλευρό» της κυβέρνησης, δηλαδή όχι μόνο να δεχτούν τον παραπέρα σφαγιασμό των όποιων δικαιωμάτων τους έχουν απομείνει όρθια, αλλά να τον προσυπογράψουν κιόλας.
«Εμείς δεν ζητάμε απλώς συμφωνία, ζητάμε λύση. Για να υπάρξει συμφωνία, αυτή θα πρέπει να είναι επωφελής για το λαό», ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ανεβάζει διαρκώς τον πήχη των αντιλαϊκών μέτρων στις προτάσεις που καταθέτει στους δανειστές.
Σε ό,τι αφορά τη συνολικότερη συζήτηση που αναπτύσσεται στους κόλπους του κεφαλαίου για το μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, ο Ν. Παππάς ανέφερε: «Μακάρι να βρεθεί λύση χωρίς το ΔΝΤ (...) Το Ταμείο δεν θα έπρεπε να είναι στην Ευρώπη».
Στο ίδιο θέμα, άλλωστε, αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σε χτεσινές του δηλώσεις: «Αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στη συμφωνία, εγώ προσωπικά το θεωρώ καλό σημάδι, είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι ήταν λάθος κάποιων Ευρωπαίων ηγετών ότι έβαλαν στα χωράφια της Ευρώπης, με πολιορκητικό κριό την Ελλάδα και με πειραματόζωο την Ελλάδα, το ΔΝΤ»...
«Παίζει» και ο ανασχηματισμός για αποτελεσματικότερη προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων
Στο μεταξύ, στο προσκήνιο διατηρούνται τα σενάρια περί εκλογών ή δημοψηφίσματος, με βασική στόχευση να καταστήσουν το λαό συνένοχο στην παραπέρα σφαγή του. Χτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή - κι ενώ ήδη είχε «φύγει» για τις Βρυξέλλες η νέα αντιλαϊκή πρόταση της κυβέρνησης - ανέφερε: «Δεν θα αποδεχθούμε τελεσίγραφα, εκεί θα απαντήσει ο λαός (...) Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να λειτουργεί υπό το κράτος τελεσιγράφων χωρίς να εμφανίζει τη δική της δύναμη που είναι η λαϊκή στήριξη. Αν δεν συμφωνούμε θα απορρίψουμε τη συμφωνία (...) Δεν θα υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε τελεσίγραφα όπως κατά το παρελθόν έπραξε ο Γ. Παπανδρέου στις Κάννες».
Συμβάλλοντας στο αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, και πάλι σε ρόλο «λαγού», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος είπε για τις προτάσεις της κυβέρνησης: «Ολο το πακέτο είναι πακέτο απο-ανάπτυξης, είναι πακέτο γενικευμένης κοινωνικής επιδείνωσης. (...) Εύχομαι να μην το φέρουν αλλά δεν βλέπω να περνάει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως συζητιέται το εμπλουτισμένο 47σέλιδο». Πρόσθεσε πως «ο πρωθυπουργός θα επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν δεν γίνει δεν μπορούν να λείπουν από τη φαρέτρα εκλογές και δημοψήφισμα».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, πρόσθεσε στο συνολικό κάδρο και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, με στόχο την αποτελεσματικότερη προώθηση της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας: «Αν, δηλαδή, υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι δεν αντέχουν, δεν θέλουν, διαφωνούν να εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία που θα υπάρξει, είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καημός για το «κοινό μας σπίτι»...
Παράλληλα, το γενικότερο στίγμα το δίνει το κύριο άρθρο της «Αυγής της Κυριακής», εκφράζοντας τη θέση των κυρίαρχων τμημάτων της εγχώριας αστικής τάξης, που είναι «να υπερασπίσουμε το κοινό μας σπίτι», δηλαδή τη συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Με αφορμή τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει το συγκεκριμένο φύλλο της εφημερίδας, σημειώνει με νόημα ότι από την καλύτερη μελέτη των στοιχείων φαίνεται πως «η εικόνα της Ευρώπης, ταυτισμένη εδώ με την ΕΕ, το ευρώ και τους κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς, φθίνει, θολώνει αργά, αλλά σταθερά, ταυτιζόμενη με τη φτώχεια, την ταπείνωση, τη μειωμένη κυριαρχία ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θεωρείται "αναγκαίο κακό". (...) Η θρησκευτική επιμονή των δανειστών στη λιτότητα και η επιθυμία τους να δημιουργήσουν ένα αντιπαράδειγμα κατά της Αριστεράς στην ΕΕ σκοτώνουν την ιδέα της Ευρώπης αργά, αλλά σταθερά».
Και εσωτερικές διεργασίες...

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, απόλυτα συνυφασμένες με τις συνολικότερες διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, την Κυριακή συγκροτήθηκε νέα... συνιστώσα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την ονομασία «Ενωτική Κίνηση». Στόχος της είναι, όπως αναφέρθηκε από τα «ιδρυτικά» της στελέχη στη σχετική εκδήλωση, είναι η στήριξη της κυβέρνησης ώστε να μην αποτελέσει «μία αριστερή παρένθεση»...

Εκκλήσεις για «εθνική συνεννόηση» απηύθυνε εκ νέου στην κυβέρνηση και στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, με σειρά άρθρων του δείχνοντας για μιά ακόμη φορά οτι αυτός και η ΝΔ μπορούν να διαχειρστούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου..
Σε άρθρο του χτες στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» έγραψε: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο την αβεβαιότητα. Η οικονομία της δεν αντέχει άλλο το μαρτύριο της ασφυξίας (...) Υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν "καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ". Και φέρνουν τώρα: Είτε πολύ χειρότερη συμφωνία μέσα σε νέο Μνημόνιο... 'Η τον εφιάλτη μιας χρεοκοπίας, εντός ή εκτός ευρώ».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες να φέρει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «πίσω στα ελλείμματα, πίσω στην ύφεση και πίσω στην ανάγκη νέου Μνημονίου. Αυτή είναι η δήθεν "επιτυχία" της "διαπραγμάτευσης" του ΣΥΡΙΖΑ! Ομως τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της χώρας.Προτείναμε την μεγάλη εθνική συνεννόηση για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαλλαγεί από τα "βαρίδια" και τις ιδεοληψίες του. Και να σώσουμε όλοι μαζί τη χώρα έστω και την ύστατη στιγμή. Δεν μας απάντησαν ακόμα... Η πρότασή μας, ωστόσο, ισχύει και για όλους τους άλλους. Που θέλουν για την Ελλάδα ένα μέλλον ευρωπαϊκό: Παραμονή στο ευρώ, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, εκτενείς ιδιωτικοποιήσεις, όχι με φοροκαταιγίδα και μεγάλο κομματικό κράτος».
Τα ίδια πάνω - κάτω έγραψε προχτές στην «Καθημερινή»: «Η... "πρώτη φορά Αριστερά" μας έφερε μέσα σε πέντε μήνες πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Και πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Δηλαδή πολύ κοντά στη μεγαλύτερη καταστροφή που απείλησε ποτέ την Ελλάδα σε καιρό ειρήνης». «Υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ (...) Και σήμερα οδηγούν σε πολύ χειρότερη συμφωνία μέσα σε τρίτο Μνημόνιο. 'Η χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ».
Σε αυτή τη βάση απηύθυνε κάλεσμα στις «ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, που εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά. Τώρα, όχι αύριο»!.
Κριτική από την ίδια όχθη
Στον ίδιο καμβά και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φέρνει στη χώρα φοροκαταιγίδα, γιατί παίρνει πίσω μεταρρυθμίσεις, ακυρώνει ιδιωτικοποιήσεις και ξαναχτίζει το μεγάλο κομματικό κράτος», τόνισε: «Μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε αυτό το αδιέξοδο, δίνοντας νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, προωθώντας ακόμα ταχύτερα τις αποκρατικοποιήσεις και επιλέγοντας ξεκάθαρα τον περιορισμό του μεγάλου κράτους αντί για νέους φόρους (...) Αυτό όμως είναι μια άλλη πολιτική απ' αυτήν που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ! Και σε αυτή την αλλαγή πολιτικής οφείλουμε να προχωρήσουμε τώρα! Οχι αύριο. Αυτή είναι η μεγάλη εθνική συνεννόηση που προτείνουμε. Την προτείνουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ (...) δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό να ολιγωρούν ή να διστάζουν».
Σε δικό του άρθρο, στους «Financial Times», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μία «δίκαιη συμφωνία», που θα επιτρέψει στη χώρα να μείνει στο ευρώ είναι εφικτή. «Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξοδέψει το πολιτικό του κεφάλαιο ώστε να καταφέρει να κάνει αυτό που στο κάτω - κάτω είναι το σωστό για την Ελλάδα, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει να διαρρήξει τους δεσμούς του με τις βαθιά ριζωμένες πρακτικές του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων που τον έφεραν στην εξουσία», έγραψε ο Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε δε: «να σταματήσουμε να καταφεύγουμε διαρκώς στην εύκολη λύση της επιβολής φόρων και ότι υπάρχει περιθώριο να ληφθούν μέτρα, προκειμένου σύντομα να διασφαλιστούν δισεκατομμύρια ευρώ από στοχευμένες περικοπές δαπανών.
Σημειωτέον, σχολιάζοντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο Ν. Δένδιας την πιθανότητα συγκρότησης «ευρωπαϊκού μετώπου» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, είπε: «Υπάρχει ένας αντίπαλος σε μια τέτοια θεώρηση κι αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος δεν παρέχει το bonus των 50 εδρών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στο συνασπισμό, αλλά στο πρώτο κόμμα. Αυτός ο συνασπισμός, τον οποίο περιγράφετε, μπορεί να έρθει πρώτος μεν (...) αλλά θα υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τις 50 έδρες κι ας μην είναι πρώτη δύναμη».

Κανονικοί μισθοφόροι, εγγεγραμμένοι στις καταστάσεις πληρωμής του Πενταγώνου με μισθούς που κυμαίνονται από 250 ως 400 δολάρια το μήνα «αναλόγως προσόντων», είναι οι Σύροι «αντικαθεστωτικοί μαχητές» που στρατολογούνται και εκπαιδεύονται τους τελευταίους μήνες από τις ΗΠΑ για να πολεμήσουν τάχα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Το παραδέχθηκε ανοικτά αργά το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης, Στηβ Ουόρεν, προσθέτοντας ότι υπό εκπαίδευση βρίσκονται αυτή την περίοδο μέχρι και 200 Σύριοι και ότι άλλοι 1.500 έχουν περάσει τον έλεγχο «καταλληλότητας» (πως δεν είναι δηλαδή ακραίοι τζιχαντιστές και δεν έχουν ήδη διαπράξει εγκλήματα πολέμου) πριν αρχίσουν να εκπαιδεύονται. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επανέλαβε ότι η στρατολόγηση και εκπαίδευση των Σύρων είναι «χρονοβόρα» ενώ άλλος αξιωματούχος διέψευσε τις πληροφορίες ΜΜΕ ότι ζητείται από τους μισθοφόρους να υπογράψουν «συμβόλαιο» πως δεν θα πολεμήσουν την κυβέρνηση Άσαντ, διευκρινίζοντας ότι το μόνο έγγραφο που τους ζητείται να υπογράψουν αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους νόμους (όρος είχε τεθεί από την Γερουσία στις ΗΠΑ).

Πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη 23 Ιούνη οι συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα τωνΣυνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Το συλλαλητήριο δεν είναι απλά μια διαμαρτυρία των συνταξιούχων για την αφόρητη κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας των διαχρονικών κυβερνητικών πολιτικών. Είναι ταυτόχρονα και έναςσυναγερμός για ετοιμότητα απέναντι στα νέα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών, είτε κλειστεί είτε δεν κλειστεί τώρα η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Και τα μέτρα αυτά δεν αφορούν μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους που απέχουν ένα βήμα από τη συνταξιοδότηση. Άλλωστε οι νόμοι που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και που δεν αμφισβητούνται ούτε στο ελάχιστο από τη σημερινή συγκυβέρνηση, προδιαγράφουν ένα ακόμα χειρότερο Ασφαλιστικό, με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67ο έτος και το ύψος της σύνταξης στο μισό απ' αυτό που ίσχυε πριν από το 2010.
Σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ καλούν σε ξεσηκωμό γιατί έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε:
  • Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις - το ΕΚΑΣ - τα αποθεματικά. Καμία περικοπή.
  • Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί αντιασφαλιστικοί νόμοι.
  • Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις μας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Οι προσυγκεντρώσεις των Σωματείων των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων έχουν ως εξής:
  • Ομόνοια 5.15 μ.μ.
Τα Σωματεία από: Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Κιλκίς - Δράμα - Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Καρδίτσα - Καβάλα - Κατερίνη - Έδεσσα - Νάουσα - Βέροια - Λάρισα - Βόλο - Τρίκαλα - Λαμία - Χαλκίδα - Θήβα - Άμφισσα - Γιάννενα - Αγρίνιο - Πρέβεζα - Άρτα - Πάτρα - Τρίπολη - Καλαμάτα - Κόρινθο - Λουτράκι - Κρήτη.
  • Σύνταγμα 5.15 μ.μ.
Τα Σωματεία από: Γλυφάδα - Καλλιθέα - Υμηττός - Βύρωνας - Καισαριανή - Ζωγράφου - Αγ. Δημήτριο - ΔΕΚΟ - ΔΕΗ - Δημόσιο - Επισιτισμό - ΟΑΕΕ - Λαύριο - Λούτσα - ΕΛΤΑ - ΟΤΑ - ΤΑΕ - Σωματείο Εφημεριδοπωλών.
  •  Κάνιγγος 5.15 μ.μ.
Τα Σωματεία από: Αγ. Παρασκευή - Αθήνα - Αιγάλεω - Α. Λιόσια - Ίλιον - Σαλαμίνα - Μαρούσι - Μενίδι - Ν. Ιωνία - Περιστέρι - Ν. Φιλαδέλφεια - Χαλάνδρι - Πειραιά - Νίκαια - Ελευσίνα - Ασπρόπυργο - Μέγαρα - Ν. Πέραμο - ΝΑΤ - ΟΣΕ. 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget