ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ Εκκληση για «εθνική συνεννόηση» και «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο»

Εκκλήσεις για «εθνική συνεννόηση» απηύθυνε εκ νέου στην κυβέρνηση και στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, με σειρά άρθρων του δείχνοντας για μιά ακόμη φορά οτι αυτός και η ΝΔ μπορούν να διαχειρστούν καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου..
Σε άρθρο του χτες στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» έγραψε: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο την αβεβαιότητα. Η οικονομία της δεν αντέχει άλλο το μαρτύριο της ασφυξίας (...) Υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν "καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ". Και φέρνουν τώρα: Είτε πολύ χειρότερη συμφωνία μέσα σε νέο Μνημόνιο... 'Η τον εφιάλτη μιας χρεοκοπίας, εντός ή εκτός ευρώ».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε πέντε μήνες να φέρει την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία «πίσω στα ελλείμματα, πίσω στην ύφεση και πίσω στην ανάγκη νέου Μνημονίου. Αυτή είναι η δήθεν "επιτυχία" της "διαπραγμάτευσης" του ΣΥΡΙΖΑ! Ομως τώρα που τα ψέματα τελείωσαν, η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή της χώρας.Προτείναμε την μεγάλη εθνική συνεννόηση για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαλλαγεί από τα "βαρίδια" και τις ιδεοληψίες του. Και να σώσουμε όλοι μαζί τη χώρα έστω και την ύστατη στιγμή. Δεν μας απάντησαν ακόμα... Η πρότασή μας, ωστόσο, ισχύει και για όλους τους άλλους. Που θέλουν για την Ελλάδα ένα μέλλον ευρωπαϊκό: Παραμονή στο ευρώ, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, εκτενείς ιδιωτικοποιήσεις, όχι με φοροκαταιγίδα και μεγάλο κομματικό κράτος».
Τα ίδια πάνω - κάτω έγραψε προχτές στην «Καθημερινή»: «Η... "πρώτη φορά Αριστερά" μας έφερε μέσα σε πέντε μήνες πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Και πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Δηλαδή πολύ κοντά στη μεγαλύτερη καταστροφή που απείλησε ποτέ την Ελλάδα σε καιρό ειρήνης». «Υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ (...) Και σήμερα οδηγούν σε πολύ χειρότερη συμφωνία μέσα σε τρίτο Μνημόνιο. 'Η χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ».
Σε αυτή τη βάση απηύθυνε κάλεσμα στις «ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, που εκφράζουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά. Τώρα, όχι αύριο»!.
Κριτική από την ίδια όχθη
Στον ίδιο καμβά και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φέρνει στη χώρα φοροκαταιγίδα, γιατί παίρνει πίσω μεταρρυθμίσεις, ακυρώνει ιδιωτικοποιήσεις και ξαναχτίζει το μεγάλο κομματικό κράτος», τόνισε: «Μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε αυτό το αδιέξοδο, δίνοντας νέα ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, προωθώντας ακόμα ταχύτερα τις αποκρατικοποιήσεις και επιλέγοντας ξεκάθαρα τον περιορισμό του μεγάλου κράτους αντί για νέους φόρους (...) Αυτό όμως είναι μια άλλη πολιτική απ' αυτήν που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ! Και σε αυτή την αλλαγή πολιτικής οφείλουμε να προχωρήσουμε τώρα! Οχι αύριο. Αυτή είναι η μεγάλη εθνική συνεννόηση που προτείνουμε. Την προτείνουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ (...) δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό να ολιγωρούν ή να διστάζουν».
Σε δικό του άρθρο, στους «Financial Times», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μία «δίκαιη συμφωνία», που θα επιτρέψει στη χώρα να μείνει στο ευρώ είναι εφικτή. «Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ξοδέψει το πολιτικό του κεφάλαιο ώστε να καταφέρει να κάνει αυτό που στο κάτω - κάτω είναι το σωστό για την Ελλάδα, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει να διαρρήξει τους δεσμούς του με τις βαθιά ριζωμένες πρακτικές του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων που τον έφεραν στην εξουσία», έγραψε ο Μητσοτάκης. Συμπλήρωσε δε: «να σταματήσουμε να καταφεύγουμε διαρκώς στην εύκολη λύση της επιβολής φόρων και ότι υπάρχει περιθώριο να ληφθούν μέτρα, προκειμένου σύντομα να διασφαλιστούν δισεκατομμύρια ευρώ από στοχευμένες περικοπές δαπανών.
Σημειωτέον, σχολιάζοντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο Ν. Δένδιας την πιθανότητα συγκρότησης «ευρωπαϊκού μετώπου» από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, είπε: «Υπάρχει ένας αντίπαλος σε μια τέτοια θεώρηση κι αυτός είναι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος δεν παρέχει το bonus των 50 εδρών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα στο συνασπισμό, αλλά στο πρώτο κόμμα. Αυτός ο συνασπισμός, τον οποίο περιγράφετε, μπορεί να έρθει πρώτος μεν (...) αλλά θα υπάρχει ο κίνδυνος να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας τις 50 έδρες κι ας μην είναι πρώτη δύναμη».
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget