ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Ζωντανεύουν τον αντιλαϊκό εφιάλτη της «επόμενης μέρας»

Από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης
Γενικευμένες επιπτώσεις σε μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις, απογείωση της φοροληστείας (ΦΠΑ κ.ά.), ιδιωτικοποιήσεις κ.τ.λ. περιλαμβάνει η πρόταση της συγκυβέρνησης στους «θεσμούς»
Νέα πρόταση, που δίνει «σάρκα και οστά» στη νέα συμφωνία - λαιμητόμο για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα,κατέθεσε χτες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους «θεσμούς» της τρόικας, με στόχο το άμεσο «κλείσιμό» της. Την ίδια ώρα, προ των πυλών εμφανίζονται οι νέοι εφαρμοστικοί νόμοι μαζί με τα αντιλαϊκά ορόσημα, που αφορούν στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και της εφαρμογής τους.
Στα 7,9 δισ. ευρώ φτάνει το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που θα ξετυλιχτούν από το β' εξάμηνο του 2015 και τα οποία φτάνουν στα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και τα 5,2 δισ. ευρώ για το 2016. Δεδομένες είναι πλέον και οι γενικευμένες έμμεσες μειώσεις αποδοχών τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, καθώς επίσης και οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα,που δρομολογούνται μέσα από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Και, βέβαια, η αντιλαϊκή συμφωνία περιλαμβάνει την παραπέρα απογείωση της φοροαφαίμαξης από τον ΦΠΑ στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, την κλιμακούμενη κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. Την ίδια ώρα, ούτε λόγος δε γίνεται γιατα μέτρα της προηγούμενης «μνημονιακής» περιόδου, τα οποία, όπως ήταν επόμενο, θα συνεχίσουν να στοιχειώνουν την καθημερινότητα του λαού και την «επόμενη μέρα»...
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ«αυτές είναι οι πρώτες, πραγματικές προτάσεις από την ελληνική πλευρά»...
Στη νέα πρόταση της συγκυβέρνησης περιλαμβάνονται νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και2,87% του ΑΕΠ για το 2016. Επί της ουσίας, η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, που θα εκδηλωθεί στα επόμενα χρόνια, διαμορφώνεται σε 5,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση...
Οι βασικοί άξονες της αντιλαϊκής πρότασης της κυβέρνησης
Ειδικότερα:
-- Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις. Η εισφορά αυξάνεται από το 4% στο 5% και αποδίδει 135 εκατ. ευρώ φέτος και 270 εκατ. το 2016. Αυτόματα, οι περικοπές στις κύριες συντάξεις διαμορφώνονται στο 1% και θα αρχίσουν να γίνονται φανερές στην «τσέπη» των συνταξιούχων, μέσω της αυξημένης παρακράτησης,πιθανότατα από φέτος τον Ιούλη.
-- Καθιέρωση εισφοράς Υγείας 5% στις επικουρικές συντάξεις (δεν υπήρχε καθόλου μέχρι σήμερα). Στόχος εσόδων 240 εκατ. ευρώ το 2016. Αυτόματα επέρχεται αντίστοιχη μείωση (5%) σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές συντάξεις.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν και οριζόντια εφαρμογή, δηλαδή θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το ύψος των συντάξεων.
-- Αύξηση εισφορών σε μισθωτούς. Η ακύρωση της μείωσης κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι μισθωτοί, συνεπάγεται μείωση 1% σε όλα τα εισοδήματα από μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Και σε αυτή την περίπτωση, η μείωση θα ισχύσει άμεσα μέσω της αυξημένης παρακράτησης από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Παράλληλα, καταργείται και η μείωση 2,9% που καταβάλλουν για ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες. Είναι φανερό ότι η αύξηση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους θα μετακυληθεί και πάλι στους εργαζόμενους - μισθωτούς.
-- Αύξηση της εισφοράς για επικουρικά ταμεία από 3% στο 3,5%, με στόχο 120 εκατ. ευρώ φέτος και 250 εκατ. το 2016. Το μέτρο αφορά επίσης τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, και βέβαια θα έχει αποτέλεσμα την αντίστοιχη συμπίεση του εισοδήματός τους, ανάλογα με το ύψος των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση.
-- «Πρόωρες συντάξεις». Η τμηματική κατάργηση των «πρόωρων συντάξεων» θα αποδώσει 60 εκατ. ευρώ φέτος και 300 εκατ. ευρώ το 2016. Είναι φανερό δηλαδή ότι θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή από το β' εξάμηνο του 2016.
-- ΦΠΑ. Με συντελεστές 6% - 13% - 23% προβλέπονταιεπιπλέον έσοδα 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,36 δισ. ευρώ το 2016, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται. Το 30% των τροφίμων μεταφέρεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βιομηχανοποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα απογειώνονται κατά 10%. Στο 13% εντάσσονται μόνο τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. Την ίδια ώρα, σε οριστική κατάργηση οδηγούνται και οι μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
-- Αύξηση «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης» για εισοδήματα πάνω 30.000 ευρώ, με στόχο έσοδα 220 εκατ. φέτος και 250 εκατ. το 2016. Διατηρείται «κανονικά» το χαράτσι και για μισθωτούς με εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.
-- Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
-- Φορολογία στα ηλεκτρονικά παίγνια («Φρουτάκια» - VLTs) με στόχο έσοδα 25 εκατ. φέτος συν 225 εκατ. το 2016.
-- Φορολογία στις άδειες κινητής τηλεφωνίας, με στόχο 350 εκατ. ευρώ το 2016.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget