06/22/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το νέο κακοστημένο θέατρο με τον τίτλο «κοινωνικός διάλογος» που επιχειρήθηκε να στηθεί για μια ακόμα φορά μπροστά στις νέες ανατροπές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, που δρομολογούνται να έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.
Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συζητήσουν άμεσα στα Διοικητικά Συμβούλια, σε Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν θέση και αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι στο νέο αντεργατικό κύμα μέτρων που προετοιμάζονται.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:
«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει στην εργατική τάξη της χώρας το νέο κακοστημένο θέατρο με τον τίτλο “κοινωνικός διάλογος” που επιχειρήθηκε να στηθεί για μια ακόμα φορά μπροστά στις νέες ανατροπές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, που δρομολογούνται να έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Από τους “κοινωνικούς διαλόγους” οι εργαζόμενοι έχουν μεγάλη και πικρή εμπειρία, έχουν χορτάσει με τα αποτελέσματά τους. Αποτελούν το βασικό όχημα του εταιρισμού, της ταξικής συνεργασίας, της συνυπευθυνότητας για την παραπέρα συρρίκνωση δικαιωμάτων, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο Ασφαλιστικό.
Από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών φάνηκε ακόμα πιο καθαρά πως τα μνημόνια, τα μέτρα που περιέχονται σε αυτά είναι σταθερές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, τα εργαλεία που γίνονται νόμοι για να προστατεύουν και να πολλαπλασιάζουν την κερδοφορία τους.
Γι’ αυτό οι επιδιώξεις και οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, όπως αποτυπώθηκαν σε δηλώσεις και ομιλίες στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΒ, γίνονται την επόμενη στιγμή νόμοι, σχεδιασμοί και γλώσσα της κυβέρνησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση ήδη έπιασε δουλειά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για τη νέα σφαγή στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.
Οι τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο συνέδριο του ΣΕΒ, οι δηλώσεις του προέδρου των Ελλήνων Βιομηχάνων, αλλά και ο κοινός βηματισμός κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πάνω στη στρατηγική και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου μέσω των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών τους, απαιτούν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, ανοιχτές κεραίες και επαγρύπνηση.
Η ωμή απαίτηση του προέδρου του ΣΕΒ μέσα από την κεντρική ομιλία για αποφυγή "μισθολογικών υπερβολών και πισωγυρισμάτων" μέσω της διασφάλισης της "σωστής λειτουργίας του θεσμού της διαιτησίας" όταν στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς γίνεται η σφαγή του Δράμαλη σε τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, η απαίτηση για “σύγχρονες εργασιακές σχέσεις” που στη γλώσσα των βιομηχάνων σημαίνει νέα παρέμβαση στο λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, αποτελούν πρόκληση και νέο καμπανάκι για τους χιλιάδες εργαζόμενους.
Πρόκληση διότι η απουσία συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει επιφέρει δραματική μείωση των μισθών σε χιλιάδες εργαζόμενους, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν παντού και οι ενώσεις προσώπων που φτιάχτηκαν για ισοπεδώσουν τα μεροκάματα και τις συλλογικές συμβάσεις, ξεσαλώνουν με την υπογραφή άθλιων συμφωνιών σε εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Οι πρόσφατος νόμος-λαιμητόμος ως συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών ανατροπών δεν αρκεί στου βιομήχανους. Ζητούν επιπλέον μέτρα στην Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, την έρευνα για να γίνει η χώρα μας “σύγχρονη και ανταγωνιστική”. Αποκαλούν το συνδικαλιστικό νόμο ξεπερασμένο, διότι έχουν βάλει στο μάτι το δικαίωμα στην απεργία, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες ώστε να προχωρούν χωρίς αντιστάσεις, στο πετσόκομμα δικαιωμάτων, σε μειώσεις μισθών, σε απολύσεις.
Με βάση τις απώλειες στους μισθούς και τα μεροκάματα, τα βαριά πλήγματα που έχουν δεχτεί οι εργαζόμενοι στους όρους εργασίας, πρέπει να διεκδικήσουμε την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος εκτεθειμένος στα νύχια της εργοδοσίας. Κανένας να μην εργάζεται με όρους σύγχρονης δουλείας, τέτοιους που θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της κερδοφορίας της κάθε επιχείρησης, χωρίς να υπάρχει πλέγμα προστασίας.
Με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατρακύλα στο εργατικό εισόδημα, τους μελλοντικούς αρνητικούς σχεδιασμούς που προδιαγράφονται στις εργασιακές σχέσεις, την παρέμβαση του νέου και παλιού εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να βάλουν σε πρώτο πλάνο την πλήρη αποκατάσταση των κατώτερων μισθών και μεροκάματων. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ. Η αφετηρία αυτή να είναι η βάση για αυξήσεις. Ο αγώνας αυτός να συνδυάζεται με τη διεκδίκηση αυξήσεων στους κλαδικούς μισθούς.
Να καταργηθεί εδώ και τώρα όλο το αντεργατικό πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να διεκδικήσουμε την καθολική ισχύ και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ που δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι σε εργοδοτικές οργανώσεις. Την καθολική ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης που υπάρχει στον κλάδο με κατάργηση της δυνατότητας να υπογράφονται επιχειρησιακές με μικρότερους μισθούς και εργασιακούς όρους από αυτές που προβλέπει η κλαδική σύμβαση, την εφαρμογή της μετενέργειας της ΣΣΕ μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ και κατάργηση του νόμου που αφορά των ΟΜΕΔ και τις ενώσεις προσώπων.
Να διεκδικήσουμε συνολικά την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας με βάση τον πλούτο που παράγουμε και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να διεκδικήσουμε την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων, την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων. Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.
Ειδικά σε αυτήν την περίοδο που σχεδιάζουν όλοι μαζί το νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να συζητήσουν άμεσα στα Διοικητικά Συμβούλια, σε Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν θέση και αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι στο νέο αντεργατικό κύμα μέτρων που προετοιμάζονται».
«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ»

Στο τραπέζι οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στα Εργασιακά

Το έργο της προετοιμασίας των νέων αντιδραστικών αλλαγών στην εργατική νομοθεσία έχει αναλάβει η αποκαλούμενη «Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά η οποία από την Τρίτη 21 Ιούνη ξεκίνησε εντατικές διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους».
Η 8μελής επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν «ειδικοί» από διάφορες χώρες, είχαν σειρά συναντήσεων με ΓΣΕΒΕΕ, ΟΚΕ, ΙΟΒΕ, ΟΑΕΔ, Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τη ΓΣΕΕ, ενώ την Τετάρτη 22 Ιούνη ακολουθούν συναντήσεις με ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και άλλους.
Η αντεργατική ατζέντα περιλαμβάνει μια μακρά λίστα ανατροπών, με βασικές την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απολύσεων, τα πρόσθετα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και ειδικά στους όρους και στις προϋποθέσεις προκήρυξης απεργίας, τη δυνατότητα των εργοδοτών να προβαίνουν σε ανταπεργία καθώς και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή επιχειρεί να καταγράψει τις θέσεις των φορέων, επικεντρώνοντας -σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον- στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, της ανταπεργίας, του τρόπου καθορισμού του κατώτερου μισθού, της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων κ.λπ. Το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής προβλέπει μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα να συνταχθεί το σχετικό πόρισμα, ώστε στη συνέχεια, κυβέρνηση και κουαρτέτο να προχωρήσουν στη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».
Και ενώ το πλαίσιο που κινείται η Επιτροπή είναι δεδομένο, όπως και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Αυτό που είπαμε με επιστημονικά επιχειρήματα και στην επιτροπή των καθηγητών, είναι αυτό που θέλουμε στην Ελλάδα, δηλαδή ότι δεν θέλουμε διαφορετική μεταχείριση, θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα»! Δηλαδή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζητά ακριβώς αυτό που διατυμπανίζει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος: Την «επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα» και στην εφαρμογή του «ευρωπαϊκού κεκτημένου»! Σύμπτωση που μόνο τυχαία δεν είναι, αφού και τις δύο πλευρές τις ενώνει η δέσμευση στο στόχο της ανάκαμψης, που περνάει μέσα κι από την παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες της ΕΕ.
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ

«Κοινωνικό διάλογο» για τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Το χορό των επικείμενων αλλαγών στα Εργασιακά άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας από την ετήσια συνέλευση τουΣΕΒ, καλώντας τους «κοινωνικούς φορείς» σε «ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο» ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου όπου κυριαρχούν η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων και ο συνδικαλιστικός νόμος με στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και συνεπώς θα είναι η ατζέντα του «κοινωνικού διαλόγου».
Διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΕΒ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση καθώς θεωρεί ότι για την προσέλκυση επενδύσεων μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι «η έγκαιρη πρόοδος του προγράμματος» και απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις διαφορετικές εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ήδη έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών να προχωρήσει σε αλλαγές, ισχυριζόμενος ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας», αποφεύγοντας να δεσμευθεί για το παραμικρό.
Έκανε ωστόσο ορατό ότι θα επιχειρήσει να κρύψει τις αντεργατικές αλλαγές πίσω από την επιδίωξη για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως επιθυμεί να υπάρξει «διάλογος» με σκοπό να εκφραστεί συναίνεση στα νέα μέτρα διότι όπως είπε «η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας» είναι «αντιπαραγωγική» για τους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς λειτουργεί σε βάρος «της παραγωγικότητας της εργασίας» και συνεπώς σε βάρος των κερδών τους.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε να ευχαριστήσει τους βιομήχανους για τη στάση τους στο Ασφαλιστικό, λέγοντας «θέλω να εξάρω τη στάση του προεδρείου του ΣΕΒ κατά τη διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού», που μείωσε τις συνολικές μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τωρινών και επόμενων συνταξιούχων. Μείωσε επίσης το εφάπαξ και τα μερίσματα και κατάργησε τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος με το διαχωρισμό της κύριας σύνταξης σε «εθνική» και «αναλογική».
Ενώπιον των μελών του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων λέγοντας ότι «χωρίς τις ιδιωτικές επενδύσεις η αύξηση της απασχόλησης δεν θα επιτευχθεί». Αναφέρθηκε στο νέο «αναπτυξιακό νόμο» που προσφέρει σημαντικές φοροαπαλλαγές, στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην αδειοδότηση και στις προσπάθειες που καταβάλλει να βελτιωθεί η ρευστότητά τους.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, εμφανίσθηκε υπέρμαχος της ΕΕ και τάχθηκε κατά της εξόδου από την ΕΕ, λέγοντας ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας και πως το χειρότερο είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ

Θ. Φέσσας: Εφαρμόστε το μνημόνιο «σωστά και γρήγορα»

«Κάντε τη δουλειά σωστά και γρήγορα και κάντε την τώρα» είναι η απαίτηση των βιομηχάνων από την κυβέρνηση, όπως την ανέφερε ο Θεόδωρος Φέσσας που επανεκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΕΒ από την ετήσια συνέλευση των μελών του Συνδέσμου.
Στην ομιλία του ανέφερε πως το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοσθεί τάχιστα, αλλά να αλλάξουν, να ελαφρυνθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επηρεάζονται από παραμέτρους του μνημονίου όπως η φορολογία.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην κωλυσιεργεί. Συγκεκριμένα σημείωσε πως «με τα υφεσιακά μέτρα που υπάρχουν στο πρόγραμμα μαζί με μια ανόρεχτη εφαρμογή του, δηλαδή με άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία του, η ανάπτυξη πράγματι δεν μπορεί να έρθει. Αυτό που πρέπει να γίνει, και αυτό θα είναι το κεντρικό μου μήνυμα στη βραδινή Γενική Συνέλευση, συμπυκνώνεται σε μια φράση: "Κάντε τη δουλειά σωστά και γρήγορα και κάντε την τώρα". Το ελληνικό ζήτημα δεν σηκώνει άλλες αναβολές από κανέναν. Ούτε από την ελληνική κυβέρνηση ούτε όμως και από τους εταίρους μας που λόγω των επιμέρους εθνικών συμφερόντων αρνούνται να λάβουν πιο γενναίες αποφάσεις για την Ελλάδα».
Δήλωσε πως «αυτή θα είναι η γραμμή μας τα επόμενα δύο χρόνια. Στενή παρακολούθηση και άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και τους εταίρους μας για να γίνουν επιτέλους όλα τα σωστά πράγματα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο και εκκρεμούν εδώ και χρόνια και ταυτόχρονα να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος, που θα βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη και θα στρέψουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις στην παραοικονομία».
Επιπλέον σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ ο Θ. Φέσσας ζήτησε να αλλάξει το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, λέγοντας πως το μήνυμα του ΣΕΒ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι «το μείγμα πολιτικής όπως συμφωνήθηκε δεν βγαίνει και πρέπει να αναθεωρηθεί».

Σε σχόλιό του για τις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: 
«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης διαγκωνίζονται ενώπιον των βιομηχάνων για το ποιος απ’ τους δύο μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την ανάκαμψη των κερδών τους και ταυτόχρονα να παραπλανήσει το λαό ότι δήθεν κι αυτός θα κερδίσει κάτι απ’ αυτήν την ανάκαμψη. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τηρούν πιστά το πλαίσιο των επιταγών του κεφαλαίου και του 3ου μνημονίου, που από κοινού ψήφισαν, το οποίο προβλέπει περαιτέρω ανατροπή στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ως όρο της όποιας ανάπτυξης.
Όσο δε για τις προτροπές του κ. Τσίπρα προς τους βιομήχανους να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, με εγγύηση μάλιστα τον Γιούνκερ και την Κομισιόν, που έχουν πρωτοστατήσει στην επιδείνωσή τους, ισχύει η λαϊκή ρήση "βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"».
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ

«Κοινωνικό διάλογο» για τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Το χορό των επικείμενων αλλαγών στα Εργασιακά άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας από την ετήσια συνέλευση τουΣΕΒ, καλώντας τους «κοινωνικούς φορείς» σε «ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο» ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου όπου κυριαρχούν η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων εργαζομένων και ο συνδικαλιστικός νόμος με στόχο τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και συνεπώς θα είναι η ατζέντα του «κοινωνικού διαλόγου».
Διαβεβαίωσε τα μέλη του ΣΕΒ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει χωρίς καθυστερήσεις η δεύτερη αξιολόγηση καθώς θεωρεί ότι για την προσέλκυση επενδύσεων μια από τις βασικές προϋποθέσεις είναι «η έγκαιρη πρόοδος του προγράμματος» και απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις διαφορετικές εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ήδη έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών να προχωρήσει σε αλλαγές, ισχυριζόμενος ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας», αποφεύγοντας να δεσμευθεί για το παραμικρό.
Έκανε ωστόσο ορατό ότι θα επιχειρήσει να κρύψει τις αντεργατικές αλλαγές πίσω από την επιδίωξη για «επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως επιθυμεί να υπάρξει «διάλογος» με σκοπό να εκφραστεί συναίνεση στα νέα μέτρα διότι όπως είπε «η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας» είναι «αντιπαραγωγική» για τους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς λειτουργεί σε βάρος «της παραγωγικότητας της εργασίας» και συνεπώς σε βάρος των κερδών τους.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε να ευχαριστήσει τους βιομήχανους για τη στάση τους στο Ασφαλιστικό, λέγοντας «θέλω να εξάρω τη στάση του προεδρείου του ΣΕΒ κατά τη διαπραγμάτευση του Ασφαλιστικού», που μείωσε τις συνολικές μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τωρινών και επόμενων συνταξιούχων. Μείωσε επίσης το εφάπαξ και τα μερίσματα και κατάργησε τον κοινωνικό χαρακτήρα του συστήματος με το διαχωρισμό της κύριας σύνταξης σε «εθνική» και «αναλογική».
Ενώπιον των μελών του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων λέγοντας ότι «χωρίς τις ιδιωτικές επενδύσεις η αύξηση της απασχόλησης δεν θα επιτευχθεί». Αναφέρθηκε στο νέο «αναπτυξιακό νόμο» που προσφέρει σημαντικές φοροαπαλλαγές, στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην αδειοδότηση και στις προσπάθειες που καταβάλλει να βελτιωθεί η ρευστότητά τους.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, εμφανίσθηκε υπέρμαχος της ΕΕ και τάχθηκε κατά της εξόδου από την ΕΕ, λέγοντας ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας και πως το χειρότερο είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ

Προσπάθησε να πείσει γιατί πρέπει να τον επιλέξουν οι επιχειρηματίες

Απόλυτη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους από μία κυβέρνηση ικανή να το πράξει υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει το τιμόνι της διακυβέρνησης.
Μιλώντας στην ετήσια τακτική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρηματικοί πρέπει να επιλέξουν τη ΝΔ για την εναπόθεση των προσδοκιών για περισσότερα κέρδη κάνοντας λόγο για μια «νέα συμφωνία αλήθειας» που «πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας».
«Από εμένα θέλω να περιμένετε: Πρώτον, ότι θα δίνω με συνέπεια τη μάχη για την εμπέδωση από την κοινωνία ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεύτερον», δεσμεύτηκε, «απόλυτη προτεραιότητά μου είναι η στήριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και «τρίτον, αντιλαμβάνομαι την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας ως την παραγωγή, από το κράτος, ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών: Παιδεία, Υγεία, υποδομές, Ενέργεια, χωροταξία, ασφάλεια». Ως «τέταρτον» ανέφερε «αντιλαμβάνομαι ως ευθύνη μου απέναντι στην επιχειρηματικότητα να την προστατέψω από τον αθέμιτο ανταγωνισμό» και «πέμπτον, θα δώσω ειδικό βάρος στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας».
Από τους επιχειρηματίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως περιμένει να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό περιβάλλον και να κερδοφορήσουν. «Τι περιμένω από εσάς: Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε εντός και εκτός Ελλάδας να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας, αλλά και της χώρας». Κι αφού ενισχυθούν τα κέρδη «να επιδείξετε αυξημένη κοινωνική ευθύνη», διότι όπως είπε «η φιλανθρωπία δεν είναι απλά μια συμβατική υποχρέωση στα πλαίσια του επιχειρηματικού καθωσπρεπισμού. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση, αλλά και οι μέτοχοί της ξεχωριστά, αντιλαμβάνονται το ρόλο τους μέσα στην κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να εμπεδωθεί ότι το συμφέρον εργαζομένων - επιχειρηματιών είναι κατά βάση κοινό».
Επανέλαβε τη συνταγή «λιγότεροι φόροι - λιγότερες δαπάνες» διότι «οι πολιτικοί θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία» και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διότι η πολιτική της «δεν προσφέρει την αναγκαία σταθερότητα που απαιτείται για την επανεκκίνηση της οικονομίας», δηλαδή το κατάλληλο έδαφος για επενδύσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα είναι «μια δέσμευση για την πραγματική υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων, με αντάλλαγμα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%. Για επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 4% από το 2018 και μετά».
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒ

Θ. Φέσσας: Εφαρμόστε το μνημόνιο «σωστά και γρήγορα»

«Κάντε τη δουλειά σωστά και γρήγορα και κάντε την τώρα» είναι η απαίτηση των βιομηχάνων από την κυβέρνηση, όπως την ανέφερε ο Θεόδωρος Φέσσας που επανεκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΕΒ από την ετήσια συνέλευση των μελών του Συνδέσμου.
Στην ομιλία του ανέφερε πως το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοσθεί τάχιστα, αλλά να αλλάξουν, να ελαφρυνθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επηρεάζονται από παραμέτρους του μνημονίου όπως η φορολογία.
Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην κωλυσιεργεί. Συγκεκριμένα σημείωσε πως «με τα υφεσιακά μέτρα που υπάρχουν στο πρόγραμμα μαζί με μια ανόρεχτη εφαρμογή του, δηλαδή με άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει την πραγματική ιδιοκτησία του, η ανάπτυξη πράγματι δεν μπορεί να έρθει. Αυτό που πρέπει να γίνει, και αυτό θα είναι το κεντρικό μου μήνυμα στη βραδινή Γενική Συνέλευση, συμπυκνώνεται σε μια φράση: "Κάντε τη δουλειά σωστά και γρήγορα και κάντε την τώρα". Το ελληνικό ζήτημα δεν σηκώνει άλλες αναβολές από κανέναν. Ούτε από την ελληνική κυβέρνηση ούτε όμως και από τους εταίρους μας που λόγω των επιμέρους εθνικών συμφερόντων αρνούνται να λάβουν πιο γενναίες αποφάσεις για την Ελλάδα».
Δήλωσε πως «αυτή θα είναι η γραμμή μας τα επόμενα δύο χρόνια. Στενή παρακολούθηση και άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και τους εταίρους μας για να γίνουν επιτέλους όλα τα σωστά πράγματα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο και εκκρεμούν εδώ και χρόνια και ταυτόχρονα να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος, που θα βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη και θα στρέψουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις στην παραοικονομία».
Επιπλέον σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ ο Θ. Φέσσας ζήτησε να αλλάξει το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, λέγοντας πως το μήνυμα του ΣΕΒ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι «το μείγμα πολιτικής όπως συμφωνήθηκε δεν βγαίνει και πρέπει να αναθεωρηθεί».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget