09/15/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Λιονταριών του Ηρακλείουμίλησε το βράδυ της Τρίτης 15 Σεπτέμβρη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μεταξύ άλλων τόνισε:
«Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Οι εκλογές του Σεπτέμβρη του '15 δεν είναι ίδιες με τις εκλογές του Γενάρη. Γιατί τώρα ο καθένας και η καθεμιά ξέρει, υποψιάζεται τι τον περιμένει την επομένη των εκλογών, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση, όποιος κι αν βγει πρώτος ή δεύτερος. Γιατί οι προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης γράφτηκαν τις μέρες -μάλλον τις νύχτες- που ψηφίζονταν το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενά του. Και αυτά τα ψήφισαν όλοι οι άλλοι μαζί, αυτοί που τώρα μαλώνουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες από τα προεκλογικά μπαλκόνια. Έπρεπε να κάνουν και ντιμπέιτ μεταξύ τους για να πουν ξανά τα ίδια και τα ίδια, για να στήσουν ξανά το ίδιο σκηνικό της πόλωσης.
Ο ένας ρίχνει στον άλλο το φταίξιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί κυβερνούσαν 40 χρόνια και μας έφεραν ως εδώ, η ΝΔ λέει ότι φταίει η 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα λάθη, η απειρία και οι πειραματισμοί του.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όμως δεν λένε κουβέντα για το τι θα κάνουν, πώς θα κυβερνήσουν, δεν λένε κουβέντα για το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Γιατί πολύ απλά αυτό το πρόγραμμα είναι κοινό και για τους δύο. Παρά τις όποιες διαφορές, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι το 3ο μνημόνιο και η άμεση χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή του.
Και είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνονται εκλογές και δεν ακούμε τίποτα για τις λεγόμενες 100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, είναι αυτές που κάθε κόμμα που διεκδικούσε την αστική διακυβέρνηση περιέγραφε λίγες μέρες πριν την κάλπη. Κουβέντα για νέες θέσεις εργασίας, για αυξήσεις σε μισθούς, για μειώσεις φόρων.
Γιατί άραγε σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχουν πουθενά οι "πρώτες 100 μέρες" της επόμενης κυβέρνησης; Μήπως τα κόμματα που διεκδικούν αστική διακυβέρνηση δεν έχουν να πουν τίποτα; Μήπως άλλα κόμματα που δηλώνουν πρόθυμα να συνεργαστούν με όποιον έρθει πρώτος, δεν έχουν προγραμματικές επεξεργασίες; Γιατί κρύβουν τις "πρώτες 100 μέρες"; Γιατί οι "100 πρώτες μέρες" είναι οι μέρες που θα εφαρμοστεί το μνημόνιο και ό,τι αντιλαϊκό αυτό περιλαμβάνει.
Οι "πρώτες 100 μέρες" της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας είναι δεδομένες. Τις συμφώνησαν όλα τα κόμματα μαζί, τις ψήφισαν μαζί, μπορούν ακόμα και να τις υλοποιήσουν από κοινού. Το τρίτο μνημόνιο, που ψηφίστηκε το 15αύγουστο από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, είναι το επόμενο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Τι περιλαμβάνουν οι "πρώτες 100 μέρες" αυτού του προγράμματος; Τι μέτρα θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015, αρχές 2016;
Επιβολή και είσπραξη της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις και για εργαζόμενους με μπλοκάκια.
"Κούρεμα" 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.
Αύξηση του φόρου που τον έχουν ονομάσει "εισφορά αλληλεγγύης" για μισθωτούς, που ενσωματώνεται πλέον στο φόρο εισοδήματος.
Έναρξη εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που προβλέπονται στο 1ο και 2ο μνημόνιο.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από αρχές 2016.
Νέο Ασφαλιστικό από τον Οκτώβρη, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις συντάξεων μέσω της διασύνδεσης εισφορών - παροχών, μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.
Περικοπές ύψους 2,25 δισ. ευρώ στις κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις του 2015-2016.
Κατάργηση της εξάμηνης μετενέργειας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.
Από 1/10/2015 κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση από 66 ευρώ στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.
Αύξηση του φόρου εισοδήματος των αγροτών από 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016.
Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ για οφειλές στο Δημόσιο.
Αυτό είναι ένα μέρος από το βαρύ λογαριασμό που θα αποσταλεί αμέσως μετά τις εκλογές στο λαό, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση.
Πλέον δεν τους αρκεί η εξαπάτηση του λαού από κάποια κόμματα, που στη συνέχεια θα του σκάβουν το λάκκο.
Τώρα θέλουν ο ίδιος ο λαός να σκάψει το λάκκο του με τα ίδια του τα χέρια. Να γίνει συνένοχος στα μέτρα του τρίτου μνημονίου που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Να στηρίξει τα μέτρα, στο όνομα του ότι δεν υπήρχε άλλη λύση ή αυτό που σκόπιμα καλλιεργούν στο λαό τα διάφορα κέντρα, "το καλό το παιδί, που προσπάθησε, αλλά δεν τον άφησαν".
Αυτή είναι, φίλοι και σύντροφοι, η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του στο σύστημα. Εγκλώβισε το ριζοσπαστισμό και τις ελπίδες του λαού για κάτι καλύτερο και σήμερα θέλει να τον οδηγήσει στους ίδιους μονόδρομους, στα ίδια τραγικά αδιέξοδα που τον οδήγησαν και οι προηγούμενοι. Και να αισθάνεται και ικανοποιημένος από πάνω, γιατί δήθεν το προσπάθησε.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το μανδύα της "πρώτης φοράς αριστερά", με το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης και της αξιοπρέπειας δήθεν για το συμφέρον του λαού, ψήφισε μέτρα που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει, υπό το φόβο της λαϊκής κατακραυγής και αντίστασης.
Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τα λόγια του Ιταλού μεγαλοεπιχειρηματία Ανιέλι της FIAT, που έλεγε ότι "κοίτα να δεις που η αριστερά κάνει κάποιες φορές καλύτερα τη δουλειά από τη δεξιά".
Επιβεβαιώνοντας ότι το σύστημα όχι μόνο ανέχεται, αλλά και στηρίζει τέτοιες κυβερνήσεις, προκειμένου να κάνουν τη βρωμοδουλειά και να δίνεται χρόνος στα καθαρόαιμα αστικά κόμματα να ανασυντάσσονται και να ξεπλένονται, για να επανέλθουν στην κυβέρνηση.
Τώρα λοιπόν, δεν τους φτάνει ο λαός να ψηφίζει αυτόν που θα του φέρει το μνημόνιο, θέλουν και τη δική του έγκριση, υπογραφή και ψήφο στο ίδιο το μνημόνιο. Να βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του στην καταδίκη τη δική του και των παιδιών του.
Ο συνταξιούχος να ψηφίσει ότι η σύνταξη του θα κοπεί και θα γίνει επίδομα πτωχοκομείου.
Ο εργάτης να ψηφίσει ότι δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ, ούτε καν αυτή τη σύνταξη πείνας που ετοιμάζουν για όλους.
Ο αγρότης να ψηφίσει ότι θα ξεκληριστεί, θα διωχθεί από το χωράφι του.
Και η κάθε λαϊκή οικογένεια να ψηφίσει πως θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά την Παιδεία των παιδιών της, την Υγεία.
Αυτό το μνημόνιο ούτε διορθώνεται ούτε στρογγυλεύεται, γιατί το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, δεν διορθώνεται. Και το μνημόνιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλείο του ίδιου του καπιταλισμού προκειμένου να βγει από την κρίση. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ με υψηλό χρέος και ελλείμματα, η καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων λέγεται μνημόνιο, ενώ σε χώρες λιγότερο υπερχρεωμένες, απλά περικοπές, μεταρρυθμίσεις.
Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ έλεγε πως ο διαχωρισμός δεν είναι μνημόνιο - αντιμνημόνιο, ποιος είναι μνημονιακός και αντιμνημονιακός. Ο πραγματικός διαχωρισμός είναι ταξικός, ποιος στηρίζει, υπερασπίζει το σύστημα, τα μονοπώλια και την εξουσία τους και ποιος τα αντιπαλεύει, ποιος παλεύει δηλαδή για την αλλαγή τάξης στην εξουσία».

Γιατί μόνο το ΚΚΕ δεν μιλά για «αντισταθμιστικά μέτρα» και «αναδιανομή», αλλά για ανάκτηση των απωλειών του λαού και πάλη για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Μόνο το ΚΚΕ δεν προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό και παλεύει, όχι για κάποια ψίχουλα, αλλά για να μπορούν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους να ζήσουν καλύπτοντας όλες τους τις ανάγκες, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις σε βασικά και απαραίτητα πράγματα. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ο λαός είχε βαριές απώλειες εξαιτίας της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, της υλοποίησης της στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εφαρμογής των μνημονίων.
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ακούνε διαρκώς από εκείνους που διεκδικούν την πρώτη ή κάποια άλλη θέση στην επόμενη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, ότι μετά τις εκλογές θα πάρουν «αντισταθμιστικά μέτρα» και «μέτρα αναδιανομής». Αυτές οι νέες ψεύτικες υποσχέσεις αφορούν υποτίθεται τα μέτρα εκείνα που θα παρθούν για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τα όσα προβλέπει το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι πριν από ένα μήνα αλλά και όσα προβλέπουν τα προηγούμενα δύο μνημόνια που είχαν ψηφιστεί από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΜΑΡ. Είναι ένα άθλιο κόλπο για να παγιδεύσουν τις εργατικές οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους νέους. Αφού τσάκισαν το λαό προσπαθούν τώρα να χρυσώσουν το χάπι της βάρβαρης πολιτικής τους.
Μία εργατική - λαϊκή οικογένεια που έχει χάσει πάνω από το 60% του εισοδήματός της ή εκείνος που έχασε τη δουλειά του, το μαγαζί του, το χωράφι του, δεν είναι δυνατόν εν έτει 2015 να αρκείται να ζει με τα ψίχουλα της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» και των «αντισταθμιστικών μέτρων» - απάτη, που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την ίδια στιγμή μάλιστα να πλουτίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω στα συντρίμμια της λαϊκής οικογένειας.
Αλήθεια, τι έχει ανάγκη σήμερα ο λαός;
-- Να περιμένει αν θα του «κάτσει» ένα πενιχρό επίδομα ενοικίου στη λοταρία της λεγόμενης πολιτικής που αντιμετωπίζει την «ανθρωπιστική κρίση» ή να έχει τη δική του στέγη για να ζήσει ο ίδιος και να μεγαλώσει τα παιδιά του με ασφάλεια; Και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι όμιλοι έχουν στην ιδιοκτησία τους εκατομμύρια ιδιοκτησίες που πουλάνε και αγοράζουν.
-- Να περιμένει να είναι τυχερός και να εγκρίνουν οι υπηρεσίες την επανασύνδεση του ρεύματος και να συνεχίσει να ζει με την απειλή της διακοπής ή δωρεάν ρεύμα για να ζει στο φως, για να καλύπτει τις ανάγκες της ζεστασιάς το χειμώνα, της αναγκαίας θεραπείας εάν είναι άρρωστος; Και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι πολυεθνικές, που έχουν στην ιδιοκτησία τους την Ενέργεια, κάνουν πάρτι κερδών.
-- Να περιμένει να γίνουν οι δόσεις 100 ή 150 για να ξεπληρώσει χρέη που του επιβάλλουν διαρκώς όσοι ψήφισαν μνημόνια και όσοι θεωρούν «πατριωτικό καθήκον» την πληρωμή των φόρων, του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης, της περαίωσης, της προκαταβολής του 100% του φόρου ή να απαλλαγεί εντελώς από αυτά τα χρέη και να μην πληρώνει για να βγαίνουν κερδισμένοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τράπεζες;
-- Να περιμένει μια ζωή στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ που του προσφέρουν οι ίδιοι που του το στέρησαν ή να πει μια και καλή «αντίο» στην ανεργία, να έχει δουλειά και να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια;
-- Να παρακαλά να μην αρρωστήσει γιατί μπορεί να μην έχει όχι μόνο το 5ευρω εισόδου στο νοσοκομείο, αλλά ούτε ένα ευρώ για φάρμακα, εξετάσεις, επίσκεψη σε γιατρό, θεραπεία, ιατρικό υλικό ή να απολαμβάνει δημόσια δωρεά Υγεία με αιχμή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;
Όλες αυτές οι ζωτικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με «αντισταθμιστικά μέτρα» ούτε με «αναδιανομή». Γι' αυτές τις ανάγκες και άλλες τόσες, μπορεί ο λαός να παλέψει σήμερα, για να ανακόψει την επίθεση σε βάρος του αλλά και για να περάσει ο ίδιος στην αντεπίθεση, σε έναν αγώνα με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Αγώνας που πρέπει να κατευθυνθεί στην ανατροπή της σαπίλας και της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει τηνκεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, τηνΤετάρτη 16 Σεπτέμβρη και ώρα8:00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα.
Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του έχουν οριστεί στις 7 μ.μ. στα εξής σημεία:
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Νότιος Τομέας, Πειραιάς, ΟΤΑ - Δημόσια Διοίκηση, Ανατολικός Τομέας
  • Ομόνοια: Δυτικός Τομέας, Α΄ Αθήνας - Γαλάτσι, Βόρειος Τομέας, Θριάσιο, Μεσόγεια - Λαυρεωτική
  • Κάνιγγος: Βιομηχανία, Κατασκευές, Τηλεπικοινωνίες, Χρηματοπιστωτικό, ΜΜΕ, Καλλιτέχνες, Μεταφορές, Δικηγόροι, Τουρισμός - Επισιτισμός, Εμπόριο, Εκπαιδευτικοί, Υγεία, ΕΒΕ
  • Προπύλαια: ΑΕΙ - ΤΕΙ 

Πούλμαν για το Σύνταγμα θα αναχωρήσουν από:
  • Νίκαια, στις 5.30 μ.μ., από πλατεία Κουμπάκη με στάσεις Περιβολάκι και Παιδική Στέγη
  • Κορυδαλλό, στις 6.00 μ.μ, από Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες) στη Λ. Λαμπράκη
  • Πέραμα, στις 6.00 μ.μ.μ από Λ. Ειρήνης 73 (γραφεία του ΚΚΕ)
  • Κερατσίνι 1, στις 6.00 μ.μ, από πλατεία  Λαού με στάση Τσαλδάρη και Λαμπράκη (Αμφιάλη)
  • Κερατσίνι 2, στις 6.00 από  πλατεία Χαραυγής (Γαριδάδικα) με στάση στην πλατεία Μαρίνου Κοσκινά Δραπετσώνας (στάση Εφραιμίδη)
  • Μέγαρα, στις 6 μ.μ. από πλατεία Ηρώων
  • Ελευσίνα, στις 6.15 μ.μ. από Δημοτικό πάρκινγκ
  • Ασπρόπυργος,στις 6.15 μ.μ. Ασπροπύργου από πλατεία 1ου Δημοτικού Ασπροπύργου
  • Νέα Μάκρη, στις 6.00 μ.μ. από πλατεία Ν.Μάκρης
  • Λαύριο, στις 5.30 μ.μ. από άγαλμα Μεταλλωρύχων
  • Αγιος Στέφανος , στις 6.00 μ.μ. από τα νηπιαγωγεία.
  • Ανω Λιόσια, στις 6.15 μ.μ. από Τριγωνική πλατεία
  • Ζεφύρι, στις 6.15 μ.μ. από γέφυρα Αττικής οδού
  • Μενίδι, στις 6.15 μ.μ., από πλατεία Κάραβου
  • Κόκκινος Μύλος, στις 6.15 μ.μ. από περίπτερα Φιλαδελφείας
  • Ολυμπιακό Χωριό, στις 6.15 μ.μ. από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι θα πρέπει να διεξάγει αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία.
«Ανήκουμε στο συνασπισμό που πολεμά στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», επισήμανε ο Ολάντ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του από τη Νιγηρία, Μουχαμαντού Μπουχάρι.
«Ξεκινήσαμε με αναγνωριστικές πτήσεις (στη Συρία) που μας επέτρεψαν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών, εφόσον ήταν αναγκαίες και θα είναι αναγκαίες στη Συρία», τόνισε.

«Μνημόνιο και ξερό ψωμί» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο ΓΓτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για να σχολιάσει το debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη, παρεμβαίνοντας στην εκπομπή «στον ενικό», του Ν. Χατζηνικολάου.
Τόνισε ότι υπήρξε μια «κοντρίτσα» για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα και σχολίασε πως απαντούσαν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» στις ερωτήσεις αν θα αλλάξουν κάτι στο μνημόνιο, προσθέτοντας ότι αυτή η δημιουργική ασάφεια είναι «μαύρα μαντάτα» για το λαό.
Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση για τα περί διαπλοκής και διαφθοράς, έκανε λόγο για «ξινισμένη σούπα» που θύμισε παλιότερες προεκλογικές αντιπαραθέσεις που γίνονταν λίγες μέρες πριν την κάλπη.   
Αναλυτικά, παρατίθεται η παρέμβαση:
- Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας.
- Καλησπέρα σας. Ή μάλλον καλημέρα σας.
- Προλάβατε να δείτε καθόλου από το ντιμπέιτ, ενημερωθήκατε για όσο δεν είδατε από τους συνεργάτες σας και σε τι συμπέρασμα έχετε καταλήξει;
- Άκουσα καθ' οδόν γυρνώντας από τη Θήβα στο ραδιόφωνο και βεβαίως πρόλαβα να δω και αρκετά.
- Είχε κάποια ουσία πολιτική;
- Το πλαίσιο αυτής της συζήτησης αναμφίβολα αυτή τη φορά ήταν καλύτερο από ό,τι ήταν το προηγούμενο, των πολιτικών αρχηγών. Γιατί μπορούσε να γίνει και η συζήτηση πιο άνετα, μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα. Όμως δεν αξιοποιήθηκε από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη. Αυτό μπορώ να πω ως βασική εντύπωση σήμερα.
Τούτο εδώ, ενώ είχε τη δυνατότητα της αντιπαράθεσης, δεν αξιοποιήθηκε. Βέβαια, ειλικρινά σας λέω, δεν μου έκανε εντύπωση ιδιαίτερη. Μνημόνιο και ξερό ψωμί είναι και οι δύο, νέα μέτρα που θα πάρουν στο πλαίσιο του “κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού”, του ίδιου δρόμου ανάπτυξης που γνωρίσαμε μέχρι τα τώρα και μια κοντρίτσα μικρή για το ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα. Ποιος θα μπορέσει καλύτερα να προχωρήσει αυτήν την κατάσταση, να διαπραγματευτεί, στο πλαίσιο, όμως, τo ασφυκτικό του μνημονίου, αυτού του βάρβαρου μνημονίου και των αντιλαϊκών νόμων, των προαπαιτούμενων και των άλλων που έρχονται στο επόμενο διάστημα. Ακόμα και όταν ρωτήθηκαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί για τα ισοδύναμα, για παράδειγμα, όπου θα μπορούσαν να πουν κάτι συγκεκριμένο, τι σκέφτονται, τελοσπάντων, να βελτιώσουν ή να διορθώσουν, πάλι εκεί δεν απάντησαν, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, γενικότητες, «θα τα δούμε», «θα τα σκεφτούμε»…
- Δημιουργική ασάφεια υπήρξε εκεί…
- Συνεχίζεται η δημιουργική ασάφεια η γνωστή, διότι ξέρουν ότι αν για παράδειγμα βγάλουν το ΦΠΑ 23% από την εκπαίδευση και το βάλουν στο κρέας ή στα τσιγάρα ή σε κάποιες άλλες κατηγορίες θα πλήξουν άλλους κλάδους εργαζομένων, πιθανόν και γι' αυτό δεν θέλουν να δεσμευτούν πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Αυτή είναι η ουσία όλη του προβλήματος που δημιουργείται. Άρα, λοιπόν, και εδώ η «ασάφεια η δημιουργική» καταλήγει να είναι μάλλον μαύρα μαντάτα για τον ελληνικό λαό. Και για όλους τους κλάδους των εργαζομένων.
Το ίδιο ήταν και η κουβέντα για τη διαπλοκή. Εκεί είναι που θύμιζε ξινισμένη σούπα. Σούπα ήταν το προηγούμενο ντιμπέιτ, όπως είπανε, ξινισμένη σούπα θα έλεγα ότι ήταν αυτή εδώ. Διότι, κάτι θύμιζε απ’ το 2004, δεν θυμάμαι λίγο μεταξύ Σημίτη και Καραμανλή, Παπανδρέου και Καραμανλή και άλλα ντιμπέιτ σχετικά και άλλες συζητήσεις προεκλογικές, όπου ξαναφούντωνε το θέμα της διαπλοκής, της διαφθοράς αλλά χωρίς προτάσεις προεκλογικά για να μπορέσουν μετά να υλοποιήσουν τα ίδια, δηλαδή να μη γίνει τίποτα, να μπουν όλες οι υποθέσεις και όλα αυτά που λένε προεκλογικά στα συρτάρια και να μη γίνει τίποτα παρά μόνο ο κόσμος να ψηφίζει και μετά να περιμένει μήπως και κάποια κόμματα που κυβερνούν κάνουν κάτι. Αυτή ήταν γενικά η εικόνα που εγώ προσωπικά αποκόμισα.
- Πιστεύετε ότι το ντιμπέιτ αυτό και ο προεκλογικός διάλογος που θα φουντώσει την τελευταία εβδομάδα μπορεί να ευνοήσει αυτό το νέο δικομματισμό ο οποίος έχει αρχίσει να δημιουργείται; Ότι μπορεί να δούμε, δηλαδή, ξανά τα δύο πρώτα κόμματα να έχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της εκλογικής πίτας;
- Δεν είναι εύκολο σήμερα γιατί υπάρχει η πείρα του ελληνικού λαού. Μια πείρα η οποία έχει γνωρίσει αρκετά και τα δικομματικά παιχνίδια και τις κυβερνήσεις που οδηγούσαν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις με τα ισχυρά κόμματα του δικομματισμού εναλλάξ στην κυβέρνηση. Όπως, βεβαίως, τώρα πλέον έχει γνωρίσει και τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Και έχει γνωρίσει αρκετές κυβερνήσεις συνεργασίας, μέχρι, τελευταία, την «πρώτη φορά αριστερά», μαζί με τους ΑΝΕΛ φυσικά. Και αυτό που αποκόμισα από τη συζήτηση αυτή, αυτό που μάλλον είπαν καθαρά και οι δύο, είναι ότι κυβέρνηση θα υπάρχει οπωσδήποτε, θα υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας. Άλλοι απευθύνονται γενικότερα προς όλους, ο κ. Τσίπρας μου έδωσε την εντύπωση ότι απευθύνθηκε περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ, προς το ΠΟΤΑΜΙ και τους ΑΝΕΛ, εάν μπουν στη Βουλή. Πάντως, κυβέρνηση συνεργασίας θα έχουμε. Αυτή είναι και η πολιτική μας εκτίμηση, άμεσα αυτή τη στιγμή, όπως και δεν αποκλείουμε και την πιθανότητα μεγάλου συνασπισμού, συνεργασίας δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Δημοκρατίας, αν και δεν φαίνεται εύκολο άμεσα. Δεν εννοώ τη Δευτέρα, δηλαδή την 21η του Σεπτέμβρη, ότι θα έχουμε τέτοιο, δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα, από το εκλογικό αποτέλεσμα, από τις ίδιες τις εξελίξεις. Όμως στην πορεία δεν αποκλείεται, γιατί γενικά αυτό που είναι το κυρίαρχο σήμερα και από τα πολιτικά κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία στη χώρα, αλλά και από το κουαρτέτο, την τρόικα και τους υπόλοιπους εταίρους, μιλάνε όλοι για «σταθερότητα». Θέλουν να έχει μακρόχρονη διάρκεια αυτή η κυβέρνηση ή αυτά τα κυβερνητικά σχήματα που θα προκύψουν, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε ξανά σε εκλογές ή σε μια «αστάθεια», να φτιαχτεί, αργότερα ίσως, ο μεγαλύτερος συνασπισμός, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε.
- Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Γενικέ Γραμματέα. Καλή επιτυχία στο Κομμουνιστικό Κόμμα στις εκλογές.
- Και εγώ σας ευχαριστώ.

Μετά τις προεκλογικές «μάχες» για τον καλύτερο διαπραγματευτή των μνημονίων, στην τηλεμαχία Τσίπρα-Μεϊμαράκη κυριάρχησε η «μάχη» για τον καλύτερο εφαρμοστή του 3ου μνημονίου.
Δεν έλειψε η αντιπαράθεση σε προσωπικό τόνο, η σκανδαλολογία αλλά και τα διαπιστευτήρια προς του επιχειρηματικούς ομίλους, για το ποιο κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας με νέες επενδύσεις.
Χωρίς να αφήσουν περιθώρια παρερμηνειών, οι πρόεδροι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεκαθάρισαν πως η επόμενη κυβέρνηση θα υλοποιήσει κατά γράμμα το μνημόνιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «τώρα όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο δρόμος» και πρόσθεσε ότι το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί «όσο το δυνατό γρηγορότερα και αρτιότερα».
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ευθέως ανέφερε πως η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμοσθεί «αυτά που ο κ. Τσίπρας συμφώνησε» και για αυτό πρέπει να συνεργαστούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Και οι δύο αρχηγοί αναμάσησαν τα περί ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να αποφύγουν να τοποθετηθούν για τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που καλείται η επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει, ειδικά για την φορολόγηση των αγροτών αλλά και για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση που από κοινού ψήφισαν.
Δεν απέφυγαν και την πεπατημένη οδό της σκανδαλολογίας, που μοιραία ακολουθείται από τα κόμματα που έχουν κοινή στρατηγική και στην προκειμένη περίπτωση είναι το μνημόνιο. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ για το σκάνδαλο της «siemens» και τη «λίστα Λαγκάρντ» με τον Ευ. Μεϊμαράκη να απαντά πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα για διαπλοκή και πως η κυβέρνηση Σαμαρά εισέπραξε 35 εκατ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα τίποτα.
Τόσο ο Αλ. Τσίπρας, όσο και ο Ευ. Μεϊμαράκης έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να καταδείξουν πως θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να προσελκύσουν επενδύσεις, παρέχοντας πολιτική, φορολογική και δημοσιονομική σταθερότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αναζητήσουν κέρδη στα φιλέτα της Ελλάδας.
Οι δύο αρχηγοί επέλεξαν η «τηλεμαχία» να έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά με τον Αλ. Τσίπρα να σημειώνει ότι ο Ευ. Μεϊμαρακης δεν θέλει πραγματικά συνεργασία μαζί του διότι τον έχει αποκαλέσει «ψευτράκο» και «πονηρούλη», ενώ ο Ευ. Μειμαράκης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα πως διαπραγματεύτηκε 17 ώρες, είπε, «πρωθυπουργός ήσουν όχι ωρομίσθιος» και  επαναλάμβανε ότι μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μετάλλαξη.
Για το ενδεχόμενο της συνεργασίας ο Ευ. Μεϊμαράκης επανέλαβε ότι θέλει κυβερνητική συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως,  αν γίνει πρωθυπουργός, θα δημιουργήσει «εθνική ομάδα» διαπραγμάτευσης και σχεδιασμού. Ο Αλ. Τσίπρας απέκλεισε τη συνεργασία με την ΝΔ, όχι όμως με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, καλώντας τις ηγεσίες αυτών των κομμάτων να δηλώσουν αν θέλουν συνεργασία και εξέπεμψε μήνυμα συνεννόησης, λέγοντας «υπηρετώ τη συνεννόηση στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα».
Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές που χωρίζουν το κόμμα του απ' τη ΝΔ, επικαλούμενος την άποψη για το χρέος. Έκρυψε φυσικά ότι η διευθέτησή του απαντά σε ανάγκες της αστικής τάξης που καμία αστική πολιτική δύναμη δεν αγνοεί, όπως φυσικά και η ΝΔ που ισχυρίζεται ότι τα έχει καταφέρει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη διάρκεια της «τηλεμαχίας» ο Ευ. Μεϊμαράκης απευθύνθηκε προς τον σκηνοθέτη, λέγοντας του ότι δείχνει τον Αλ. Τσίπρα ψηλότερο από τον ίδιο.   

1789 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ.
1821 Ανακηρύσσονται ανεξάρτητα κράτη η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και το Σαλβαδόρ. Μια μέρα που συμβολίζει τον αγώνα των λαών της Λατινικής Αμερικής για την αποτίναξη των δεσμών της ισπανικής και πορτογαλικής αποικιοκρατίας.
1890 Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.
1918 Τα στρατεύματα της Αντάντ διασπούν το Μακεδονικό Μέτωπο και συντρίβουν το βουλγαρικό στρατό.
1919 Συνέρχεται στη Λάρισα Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη με θέμα την πάλη για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.
1928 Ο Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
1935 Στη Γερμανία οι ναζί θεσπίζουν τους «νόμους της Νυρεμβέργης», στους οποίους στηρίχτηκε το πρόγραμμα θρησκευτικής και ρατσιστικής καταδίωξης. Όλοι οι Εβραίοι στερήθηκαν την υπηκοότητά τους και άρχισαν να συγκεντρώνονται σε γκέτο. Την ίδια μέρα η σβάστικα γίνεται η εθνική σημαία της Γερμανίας.
1936 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και 6 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1938 Πεθαίνει ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.
1939 Η μάχη του Χαλχίν Γκολ λήγει με αποφασιστική νίκη των σοβιετικών και μογγολικών στρατευμάτων κατά του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού. Η ολοκληρωτική ήττα της ιαπωνικής 6ης Στρατιάς διέλυσε τα σχέδια των Ιαπώνων για προέλαση προς τη Σοβιετική Ένωση.
1944 Έπειτα από 3ήμερο σκληρό αγώνα κατά των ταγματασφαλιτών, οι δυνάμεις του 8ου και 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, μαζί με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Μεσσηνίας, απελευθερώνουν την κωμόπολη του Μελιγαλά, στην οποία είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν 1.000 ταγματασφαλίτες σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την απελευθέρωση της Μεσσηνίας από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι ταγματασφαλίτες είχαν συγκεντρωθεί στο Μελιγαλά από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ στο διάβα τους είχαν προβεί σε ανείπωτες λεηλασίες, βιασμούς και σφαγές (το τρομοκρατικό αυτό όργιο συνεχίστηκε και στον ίδιο το Μελιγαλά). Όταν ο ΕΛΑΣ έφτασε στο Μελιγαλά οι ταγματασφαλίτες αρνήθηκαν να παραδοθούν, σίγουροι για τα πλεονεκτήματα που τους προσέφεραν οι ισχυρές γερμανικές οχυρώσεις της κωμόπολης, αλλά και ενθαρρυμένοι από τους Εγγλέζους (που τους χρειάζονταν για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και να αποκαταστήσουν στην αστική εξουσία την «επόμενη μέρα» του πολέμου). Όπως αναφέρει ο γιατρός Στάθης Κανναβός, στις 14 Σεπτέμβρη «μια εγγλέζικη αποστολή έρχεται καταϊδρωμένη και ζητάει να περάσει στις γραμμές της εθνοπροδοσίας. Θα έπειθε, λέει, τους αλήτες να σταματήσουν την αιματοχυσία, να παραδοθούν στον ΕΛΑΣ και να περιμένουν να κριθούν από την Κυβέρνηση. Όταν το παράλλο πρωινό, αιχμάλωτοι πια του ΕΛΑΣ, οι διπλοπουλημένοι αυτοί στους ξένους επιδρομείς "εθνικόφρονες" ρωτήθηκαν γιατί έστω και την τελευταία στιγμή δε δέχτηκαν να σταματήσουν την αιματοχυσία, η απάντησή τους ήταν και πάλι αυτή του αναίσθητου, επαγγελματία προδότη: - Οι Εγγλέζοι μας πίεσαν να συνεχίσουμε...».
Μετά τη μάχη ο λαός της περιοχής ζητούσε με κάθε τρόπο να εκδικηθεί τις εγκληματικές αυτές μορφές των ταγματασφαλιτών που είχαν διαπράξει ανήκουστα κακουργήματα σε βάρος του. Μόνο έπειτα από την αποφασιστική επέμβαση των καπεταναίων έγινε εφικτό να κατευναστεί η εκδικητική ορμή λαού και ανταρτών.
Έκτοτε, οι διάφοροι νοσταλγοί των Ταγμάτων Ασφαλείας (βλ. χρυσαυγίτες και όχι μόνο), με την ανοχή του αστικού πολιτικού κόσμου, συναθροίζονται στο Μελιγαλά, για να «τιμήσουν» τους «ηρωικούς» όπως λένε νεκρούς, που σφαγιάστηκαν από τους «κομμουνιστοσυμμορίτες».
1946 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας.
1946 Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.
1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού καταλαμβάνουν το Ροδολείβος στο Νομό Σερρών, ενώ τετρακόσιοι έφιπποι μπαίνουν στη Λιγύρα της Λαμίας.
1956 Ξεκινά το 8ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας (15-27/9/1956), το πρώτο μετά την επιτυχή έκβαση της Κινεζικής Επανάστασης το 1949.
1960 Στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στη Χαλκιδική, ανακαλύπτεται κρανίο Αρχανθρώπου που έζησε στην Παλαιολιθική Εποχή. Η χρονολόγηση του κρανίου έδειξε ότι ήταν έως και 700.000 ετών.
1963 Ο Αχμέτ Μπεν Μπέλα, ηγέτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας, που έως τότε ήταν γαλλική αποικία.
1968 Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η ΚΝΕ. Ήταν η πρώτη φορά μετά το 1943, χρονιά αυτοδιάλυσης της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) ώστε να δημιουργηθεί η ΕΠΟΝ, όπου συγκροτούνταν Οργάνωση με μαρξιστικά - λενινιστικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να προωθεί την πολιτική του ΚΚΕ στη νεολαία, πρωταρχικά την εργατική και να διαπαιδαγωγεί τα πιο πρωτοποριακά τμήματα των νέων γενεών στις αρχές της ταξικής πάλης, του μαρξισμού - λενινισμού.

Την ανάγκη τούτη την ώρα να ξεμπερδέψουν οι εργαζόμενοι και ο λαός με διλήμματα, αυταπάτες και πλάνες για να ανθίσει η μεγάλη αγωνιστική ελπίδα, επισήμανε με την ομιλία της ηΑλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος, στη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στο κέντρο του Πειραιά.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι τυχαία η απουσία προεκλογικών υποσχέσεων από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Όπως είπε, δεν πρόκειται για κρίση ειλικρίνειας, αλλά επειδή αφενός δίνουν εξετάσεις στην ΕΕ, το Εurogroup, το ΣΕΒ, τους εφοπλιστές κ.λπ και αφετέρου επειδή έχουν τη σιγουριά ότι έχουν βάλει στο χέρι το εργατικό λαϊκό κίνημα. «Αυτή τη σιγουριά ελπίζουμε να τη διαψεύσει ο λαός από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά τις εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε επίσης ότι «την επόμενη μέρα των εκλογών θα πλειοψηφούν οι δυνάμεις που ψήφισαν από κοινού το τρίτο μνημόνιο, οι δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν φθηνή και χειραγωγημένη εργατική δύναμη στους καπιταλιστές, οι εραστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο πυρήνας του κυβερνητικού προγράμματος θα είναι το τρίτο μνημόνιο, που ψήφισαν τα πέντε κόμματα, πλην ΚΚΕ, και τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Το ΚΚΕ θα είναι μεν αντιπολίτευση στη Βουλή, αλλά συμπολίτευση με το εργατικό, το λαϊκό κίνημα...»
Αναφερόμενη στην πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Εξουσία, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι αυτή η προοπτική, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, και μονομερή διαγραφή του χρέους είναι η μοναδική ρεαλιστική και ελπιδοφόρα πρόταση που μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στα μνημόνια και στις θυσίες που υποβάλλεται ο λαός στο βωμό του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Ολοκληρώνοντας, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Παλεύουμε για την πραγματική λαϊκή νίκη. Ταυτόχρονα, παλεύουμε κάθε μέρα να γίνεται μια ρωγμή στον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, μια ρωγμή στο σάπιο αυτό σύστημα. Κι αυτές τις ρωγμές παλεύουμε να τις διευρύνουμε, όχι να τις μπαλώνουμε με κυβερνητικές ή άλλες συνεργασίες. Τη μετατροπή αυτής της ρωγμής σε ανατροπή, μπορεί να τη φέρει το καθημερινά ισχυροποιημένο ΚΚΕ και στην κάλπη και στο λαό. Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ισχυρό εργατικό κίνημα και αντεπίθεση. Στις 20 Σεπτέμβρη το ΚΚΕ πρέπει να βγει πιο ισχυρό από την κάλπη και ακόμα πιο ισχυρό στους χώρους δουλειάς, τα μεγάλα εργοστάσια, τις εργατογειτονιές, στην ύπαιθρο, τους χώρους νεολαίας».
Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης
Νωρίτερα, χαιρετισμό απήθυνε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, απόστρατος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και υποψήφιος του ΚΚΕ στην Α' Πειραιά, ο οποίος υπογράμμισε ότι «πλέον δεν υπάρχει χρόνος για να δοθούν κι άλλες ευκαιρίες διαχείρισης του ίδιου συστήματος εξουσίας. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. Ξέρουμε από σήμερα τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι: Θα είναι το τρίτο και πιο βάρβαρο μνημόνιο».
Επιπλέον, ο υποψήφιος του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να «κάνει ταμείο» και για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, την εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τους κινδύνους που προκύπτουν για το λαό από την υπονόμευση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, λόγω της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ καλώντας σε μαζική υπερψήφιση του Κόμματος τόνισε ότι απλοί άνθρωποι του λαού ξέρουν ότι το ΚΚΕ δεν είπε ψέματα, είναι στους αγώνες πλάι τους, δεν το παίζει σωτήρας θέλοντας το λαό θεατή των εξελίξεων, από τον καναπέ του. Ξέρουν ότι μόνο μαζί με το ΚΚΕ είναι δυνατό να μπει φρένο στη νέα λαίλαπα που έρχεται σε βάρος του λαού, με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ένας νέος αριθμός ρεκόρ 5.809 προσφύγων εισήλθε χθες Κυριακή στην Ουγγαρία, καθώς οι πρόσφυγες κάνουν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν την αυριανή, 15η Σεπτέμβρη, μέρα κατά την οποία τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία θα κλείσουν, σε μία προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης Ορμπάν να αποτρέψει την είσοδό τους στο ουγγρικό έδαφος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουγγρικής αστυνομίας, ο χθεσινός αριθμός των εισόδων ξεπερνά το ρεκόρ του Σαββάτου, όπου 4.330 άνθρωποι είχαν εισέλθει στο ουγγρικό έδαφος. Από αύριο, η παραβίαση του φράκτη, μήκους 175 χιλιομέτρων, θα επισείει ποινή φυλάκισης, ενώ επιστρατεύεται και ο στρατός για τη φύλαξη της μεθορίου. Για το λόγο αυτό, η Σερβία θα προσπαθήσει να προωθήσει στην Ουγγαρία περί τους 25.000 έως 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα.
Πάντως οι προσφυγικές ροές προς την κεντρική Ευρώπη δεν πρόκειται να μειωθούν, καθώς παρά τα αυστηρότερα μέτρα της ουγγρικής κυβέρνησης, οι πρόσφυγες επιλέγουν πλέον άλλες διαδρομές προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Σλοβενίας, η σλοβενική αστυνομία εντόπισε το περασμένο Σάββατο ένα μικρό λεωφορείο με ρουμανικές πινακίδες, στο οποίο επέβαιναν 21 υπήκοοι Ιράν και Αφγανιστάν.
Σκληραίνουν την στάση τους οι κυβερνήσεις της ΕΕ
Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας, επιβεβαιώνει τη σκλήρυνση της στάσης όχι μόνο της συγκεκριμένης χώρας, αλλά γενικότερα της ΕΕ, απέναντι στους πρόσφυγες.
Άλλωστε σε ανάλογο ύφος βρίσκεται και η χθεσινή κίνηση της Γερμανίας, που ανακοίνωσε την «προσωρινή» επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά σύνορα, διακόπτοντας την ντε φάντο ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν.
Βέβαια, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ισχυρίστηκε σήμερα ότι η προσωρινή επαναφορά συνοριακών ελέγχων από την Γερμανία δεν ισοδυναμεί με κλείσιμο των συνόρων και διευκρίνισε ότι «οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα δεν είναι το ίδιο πράγμα με το κλείσιμο των συνόρων».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γερμανία είναι πιθανόν να αναγκασθεί να υποδεχθεί μέχρι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 800.000 που μέχρι σήμερα υπολόγιζε το Βερολίνο. Αν επιβεβαιωθεί αυτός ο αριθμός, θα πρόκειται ουσιαστικά για την ικανοποίηση του αιτήματος των Γερμανών βιομηχάνων, που ζητούσαν την υποδοχή των προσφύγων προκειμένου να εξασφαλίσουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους.
Τη στάση της σκληραίνει και η Αυστρία, η οποία θα ζητήσει τη συνδρομή του στρατού στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που προέρχονται από την Ουγγαρία, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος της χώρας. Ο Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε ότι θα επιστρατεύσει 2.200 στρατιώτες για να «βοηθήσουν την αστυνομία, κυρίως στους «συνοριακούς ελέγχους», την ίδια ώρα πληθύνονται οι φωνές εντός της αυστριακής κυβέρνησης που ζητούν, μετά το Βερολίνο, την επιβολή συνοριακών ελέγχων στα ουγγρο-αυστριακά σύνορα.
Επίσης, η κυβέρνηση της Πολωνίας εξακολουθεί να αντιτίθεται στο ενδεχόμενο υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην εγκατάσταση των προσφύγων. Ο πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ράφαλ Τρασκόφσκι, απείλησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια θεσμική κρίση, αν αποφασίσει να επιβάλει υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων, παρά τη βούληση ορισμένων από τα κράτη μέλη της.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget