Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο ρ/σ «Παραπολιτικά Fm»

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm» παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και στο δημοσιογράφο Ν. Ευαγγελάτο το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτέμβρη 2015.
Παρατίθενται αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
- Πώς ξεκινάει αυτή η εβδομάδα, ποια αίσθηση πρώτα απ’ όλα έχετε συνολικά για τη μάχη και μετά θα μιλήσουμε βεβαίως αναλυτικά για το ΚΚΕ.
- Φαίνεται συνολικά από τις τελευταίες μέρες και έχω την εκτίμηση, με βάση την πείρα πλέον, ότι θα ενταθεί η προσπάθεια πόλωσης ανάμεσα στους δύο. Αυτό θα το επιδιώξουν και τα δύο κόμματα που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Πάντα το έχουμε ζήσει αυτό, ιδιαίτερα όταν πλησιάζουμε προς στην τελική ευθεία. Ως ένα βαθμό είναι αντικειμενικό. Ως ένα μεγάλο βαθμό είναι και τεχνητό αυτό το ζήτημα. Δημιουργείται για να μπορέσουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους. Αυτήν την εικόνα φαίνεται να έχουμε και κάπως έτσι ξεκινάει κι αυτή η τελευταία εβδομάδα. Φυσικά μένει να το δούμε και απόψε στο debate, τις επόμενες ημέρες πώς θα εξελιχθεί.
- Μετεκλογικό σκηνικό. Κ. Κουτσούμπα, θεωρείτε ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση τετραετίας ή τελοσπάντων που θα μακροημερεύσει ή ό,τι κι αν γίνει, ενδεχομένως θα οδηγηθούμε ξανά στις κάλπες γρήγορα;
- Νομίζω ότι η πρόθεση όλων αυτή τη στιγμή και των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και τμημάτων αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία, εννοώ τους ομίλους κλπ., και της ΕΕ και των άλλων διεθνών συμμαχιών της χώρας είναι να υπάρχει όσο γίνεται πιο μακροχρόνια κυβέρνηση, πιο σταθερή, εντός εισαγωγικών το βάζω αυτό, δεν το λέμε εμείς, για το επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η πρόθεση, αυτή είναι η θέληση. Και αν θέλετε, αυτή η πίεση ασκείται προς κάθε κατεύθυνση. Και νομίζω ότι και στο μυαλό των περισσοτέρων αυτή είναι η «λύση», φυσικά και αυτό έχει και άλλη δυναμική, οι εξελίξεις έχουν άλλη δυναμική μάλλον.
- Θα γίνει κατορθωτό αυτό, δηλαδή. Έχουμε δύο σενάρια, ένα που λέει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα με άλλους δυο, θα δούμε ποιους, στην κυβέρνηση ή τη ΝΔ, επίσης με άλλους δυο.
- Κατά τη γνώμη μου, σε ό,τι αφορά το αστικό πολιτικό σύστημα, είναι δυνατό να γίνει. Με την έννοια ότι αντικειμενικά αυτά τα κόμματα στηρίζονται σε κοινή βάση, σε κοινή στρατηγική στόχευση. Φυσικά, έχουν διαφορές. Εμείς δεν λέμε ότι είναι ακριβώς ίδια όλα τα κόμματα, το καθένα έχει τις διαφορές του, επιμέρους όμως. Είναι επιμέρους διαφορές που μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο ενός τέτοιου αστικού κυβερνητικού σχήματος για το επόμενο διάστημα. Και είναι κοινή η βάση, επειδή οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι το μνημόνιο, θα είναι τα προαπαιτούμενα, θα είναι η νέα δανειακή συμφωνία, θα είναι αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους «εταίρους». Γι’ αυτό έγιναν οι εκλογές αυτές, σε τελευταία ανάλυση, για να μπορέσει να διώξει κάποια βαρίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ, να αναμορφωθεί κάπως το πολιτικό σκηνικό και οι συνεργασίες οι κυβερνητικές, όσο γίνεται, για να υπάρχουν πιο σταθερές κυβερνήσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης αυτών των μέτρων, αυτών των μνημονίων. Άρα, εφόσον υπάρχει βάση, τα υπόλοιπα μπορούν να βρεθούν. Μπορεί να υπάρχει δυσκολία αυτή τη στιγμή, με την αντιπαράθεση την προεκλογική, όμως και στο παρελθόν έχουμε δει τέτοιες λύσεις. Προεκλογικά, να τσακώνονται και μετεκλογικά βεβαίως να οδηγούνται σε κοινές, σε ίδιες κυβερνήσεις. Χώρια που υπάρχει η δυνατότητα σε μια πρώτη φάση και αν δεν είναι ώριμα τα πράγματα, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, να φτιαχτεί μια κυβέρνηση με πυρήνα το πρώτο κόμμα και συνεργασίες από άλλα μικρότερα κόμματα, αν συμπληρώνει το όριο πάνω από 151 έδρες και σε συνέχεια να μετασχηματιστεί αυτή, εάν δημιουργηθούν άλλες προϋποθέσεις, μετά από ένα χρόνο, ενάμιση, δύο χρόνια, με μια ευρύτερη κυβέρνηση, με ένα, αν θέλετε, αυτό που λέμε μεγάλο συνασπισμό, όπου θα είναι μέσα και τα δύο μεγάλα κόμματα. Υπάρχουν, θέλω να πω, εναλλακτικές στο αστικό πολιτικό σύστημα. Φυσικά, αυτά μόνο ως πολιτικές εκτιμήσεις της στιγμής, γιατί υπάρχει και η δυναμική των γεγονότων, η δυναμική της εξέλιξης της καπιταλιστικής οικονομίας και της κρίσης, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ούτε αν θέλετε μόνο την Ευρωζώνη με τη μεγάλη ανισομετρία της και τις αντιθέσεις. Αφορά και διεθνώς, γιατί έχουμε επιβράδυνση και σε άλλες ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες…
- Κρατάω με πάρα πολύ ενδιαφέρον και άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την προσέγγιση που κάνατε, ότι δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε μια κυβέρνηση με κορμό το πρώτο κόμμα σε πρώτη φάση και εγώ θα τοποθετηθώ δημοσιογραφικά, αν, εντός εισαγωγικών, καεί το σχήμα προκειμένου να μακροημερεύσει να δούμε το μεγάλο συνασπισμό μετά. Και το λέω αυτό έτσι γιατί αυτό περίπου το είδαμε τούτη τη φορά για να περάσει το μνημόνιο. Επειδή δεν είχε να εφαρμοστεί, δεν θα ήταν απίθανο, είναι πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση και σκέψη.
- Όπως επίσης βλέπω και δυνατότητες αλλαγής στα ηγετικά πρόσωπα αυτών των κομμάτων, με την έννοια το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να είναι οι επικεφαλής κάθε φορά. Μπορεί να αναζητηθεί ένα πρόσωπο από το ένα ή το άλλο κόμμα ή ευρύτερο που να παίξει τέτοιο ρόλο ως πρωθυπουργός ή ως κορυφαίοι υπουργοί και πάει λέγοντας. Και αυτό θα πρέπει να το έχουμε σε σκέψη. Γι’ αυτό λέμε εμείς, από την άποψη των λαϊκών συμφερόντων, αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στους αγώνες, στο κίνημα, κοντά στα προβλήματα των εργαζομένων και δεν μπορεί να είναι άλλη σήμερα παρά μόνο το ΚΚΕ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget