Ευρωπαϊκή Ένωση: Στο έλεος των ενδοαστικών αντιθέσεων οι μετανάστες και οι πρόσφυγες

Στο έλεος των ενδοαστικών αντιθέσεων, μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, παραμένουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και την Μεσόγειο ή παραμένουν εγκλωβισμένοι στις νεκρές ζώνες ανάμεσα στα σύνορα, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν το απόγευμα της Δευτέρας σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις ενδοαστικές αντιθέσεις για τη διαχείριση των μεταναστών και των προσφύγων. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης, διπλωμάτες εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα ληφθούν αποφάσεις στη σύνοδο, δεδομένης της αντίθεσης χωρών της Ανατολικής ΕΕ (Ουγγαρία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία).
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθεί η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία στις χώρες της ΕΕ. Στην πρόταση εξαιρούνται η Δανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία. Η Ιρλανδία, ωστόσο, έχει διευκρινίσει πως θα δεχθεί περίπου 2.900 σε εθελοντική βάση, ενώ το Λονδίνο έχει περιοριστεί στο ότι θα δεχθεί μεν πρόσφυγες από τη Συρία, όμως απευθείας από καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες και όχι από όσους έχουν ήδη φτάσει στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέπτεται τη Δευτέρα το Λίβανο.
Η δημιουργία κέντρων υποδοχής για ταχύτερη καταγραφή και εξέταση των αιτήσεων ασύλου σε Ελλάδα και Ιταλία (τα λεγόμενα «θερμά σημεία») βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα.
Στην πρόταση των Βρυξελλών για ανακατανομή έχουν ρίξει το βάρος τους το Παρίσι και τοΒερολίνο: Ολάντ και Μέρκελ έχουν καλέσει συντονισμένα σε σχήμα με υποχρεωτικό χαρακτήρα και διανομή του βάρους «με δίκαιο τρόπο». Γερμανία και Γαλλία πρόκειται να δεχθούν, βάσει της πρότασης Γιούνκερ, τους περισσότερους πρόσφυγες στο σχήμα. Τρίτη στην κατάταξη είναι ηΙσπανία, με τη Μαδρίτη επίσης να δίνει τη συγκατάθεσή της. Η Ιταλία, που είναι από τις χώρες από τις οποίες θα φύγουν πρόσφυγες βάσει του σχήματος, είναι τους τελευταίους μήνες η χώρα που πιέζει ηχηρότερα για πλήρη αναθεώρηση του πλαισίου και υπέρβαση της λογικής του Δουβλίνου.
Στην ομάδα όμως των χωρών που αντιτίθενται στο σχήμα, οι αντιστάσεις παραμένουν ισχυρές. ΗΤσεχία έχει απειλήσει πως θα ασκήσει βέτο στο συμβούλιο για να μπλοκάρει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του σχήματος. Το ίδιο έχει κάνει και η Σλοβακία. Η Πολωνία, που επίσης εξαρχής εξέφραζε την αντίθεσή της στην υποχρεωτική ανακατανομή, έχει αρχίσει να τηρεί πιο μαλακή γραμμή: Εμφανίζεται μεν ανοικτή στο να «διαπραγματευτεί αποδοχή προσφύγων», όπως ανέφερε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφάλ Τρζασκόφκσι, με προϋποθέσεις όμως να ληφθούν νωρίτερα μέτρα όπως αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Η Ρουμανίαεμφανίζεται έτοιμη να δεχθεί μόνο το ένα τέταρτο περίπου του αριθμού των προσφύγων που προβλέπεται στην πρόταση της Κομισιόν. Η Ουγγαρία επίσης επιμένει στην σκληρή γραμμή της, έστω κι αν στην παρούσα φάση είναι στους «ευνοούμενους» του σχεδίου (ως χώρα αφετηρίας): Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν απορρίπτει και τη λογική του υποχρεωτικού χαρακτήρα ανακατανομής και τη δημιουργία «θερμών σημείων» για εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
«Κενό γράμμα» η Συνθήκη Σένγκεν
Η ευκολία, με την οποία οι «ευρωπαϊκοί θεσμοί» καταστρατηγούν τα ήδη «κεκτημένα», προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αναδεικνύεται από την αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία.
Η αλλαγή στάσης των γερμανικών αρχών να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία έχει ηχηρό αντίκτυπο. Ο λόγος της μεταστροφής φαίνεται πως είναι τριπλός: Η αντικειμενική δυσκολία υποδοχής τέτοιων αριθμών τόσο απότομα, η πολιτική πίεση από το ίδιο το Μόναχο στο Βερολίνο, αλλά και η άσκηση πίεσης από τη Γερμανία στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.
Χαρακτηριστικά, δεν ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και η Κομισιόν που τόνισε ότι οι περιορισμοί στα σύνορα καταδεικνύουν την ανάγκη συντονισμένης δράσης. Πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο θα δείξει τα γερμανοαυστριακά σύνορα ως απόδειξη του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί η ΕΕ και της ανάγκης κοινοτικών κινήσεων.
Στα ίδια τα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας, το πρωί της Δευτέρας είχαν ήδη αρχίσει να τίθενται σε πλήρη εφαρμογή τα νέα μέτρα ελέγχων. Η γερμανική αστυνομία κατά περιπτώσεις περιορίζει στη μία λωρίδα την κυκλοφορία, ελέγχοντας τα οχήματα.
Στην αυστριακή πλευρά είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων με οχήματα. Παράλληλα, όπως επίσης είχε εξαρχής προβλεφθεί, η σιδηροδρομική κίνηση είχε αρχίσει να αποκαθίσταται το πρωί της Δευτέρας.
Το για πόσο θα κρατήσουν τα προσωρινά μέτρα φαίνεται ακόμη ασαφές. Την Κυριακή, ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε πει πως σκοπός ήταν να αποσυμφορηθεί και να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας,Γιόαχιμ Χέρμαν, εκτίμησε τη Δευτέρα μιλώντας στο ραδιόφωνο «Bayern 2» πως τα μέτρα θα μείνουν σε ισχύ «τουλάχιστον εβδομάδες».
Το Λουξεμβούργο, που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ανέφερε διά στόματος του ΥΠΕΞ πως «κατανοεί την απόφαση της Γερμανίας, όμως είναι σημαντικό το μέτρο να μείνει προσωρινό και να μην προκαλέσει ντόμινο που θα οδηγήσει σε πραγματική κατάρρευση της Σένγκεν».
Το πρωί της Δευτέρας, οι γερμανικές αρχές άφησαν να φανεί πως εξετάζουν και επιβολή ελέγχων με την Τσεχία. Για κάτι τέτοιο προετοίμασε ανοικτά τους Γερμανούς πολίτες ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Σαξονίας (που συνορεύει με την Τσεχία) Μάρκους Ούλμπιχ στο ραδιόφωνο «MDR».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget